Kako automatizirati svoj život s Appleovom aplikacijom Shortcuts

Vjerojatno provodite puno vremena na svom iPhoneu, iPadu ili Macu izvršavajući jedan zadatak za drugim u raznim aplikacijama. Razmislite koliko biste vremena uštedjeli da možete automatizirati ove zadatke ili ih kombinirati u jednu radnju. Sve to i više možete učiniti s Appleovom aplikacijom Prečaci.

Nudeći niz unaprijed definiranih radnji, aplikacija Prečaci omogućuje pristup velikom broju postojećih prečaca, kao i mogućnost stvaranja i pokretanja vlastitih. Rade s iOS-om 12 ili novijim, ali morate imati iOS 13 i novijim ili iPadOS 13.1 i novijim kako biste iskoristili sve značajke aplikacije. Trebat će vam macOS Monterey 12.0 ili noviji na vašem Macu. Mnogi se prečaci također mogu pokrenuti na Apple Watchu s watchOS 7 ili novijim.

Índice
  1. Pokrenite prečac
  2. Galerija prečaca
  3. Stvorite prečac
  4. Stvorite automatske prečace
    1. Preporuka naših urednika
  5. Dodajte prečace za dijeljenje listova
  6. Uredite detalje prečaca
  7. Pokrenite prečac na Apple Watchu
  8. Pronađite prečace na mreži

Pokrenite prečac

prečaci

Najlakši način za pokretanje prečaca je da otvorite Prečace na svom uređaju i dodirnete prečac na glavnom zaslonu. Ili zamolite Siri da ga pokrene umjesto vas tako što ćete reći "Hej Siri, (ime prečaca)." Sve dok koristite isti Apple račun na svim svojim uređajima, možete sinkronizirati prečace koje ste izradili tako da budu dostupni na vašem iPhoneu, iPadu i Macu.

početni prečac

Isprobajte početni prečac, kao što je Odmori se da uključite Ne uznemiravaj i postavite alarm na određeni broj minuta. Prečac za tekstualnu posljednju sliku omogućuje vam da nekome pošaljete posljednju fotografiju ili snimku zaslona koju ste snimili na svom uređaju, prečac za Shazam identificira pjesmu koju trenutno svirate, a prečac za Glazbeni kviz postavlja pet pitanja tako da možete pogoditi koja je pjesma reprodukciju s vašeg uređaja. glazbena biblioteka.

Galerija prečaca

galerija

Ostale prečace možete pronaći u galeriji. Dodir Galerija u aplikaciji kako biste pronašli različite odjeljke s prečacima koje možete isprobati. Na vrhu su kategorije Zabava i igre sa Siri, Home Shortcuts, Accessibility Shortcuts, Great with Siri, Awesome Widget Shortcuts, Apple Music Shortcuts i Sharing Shortcuts.

Dodatne kategorije prečaca postoje na stranici Galerija, kao što su prečaci iz vaših aplikacija, koji predlažu prečace na temelju aplikacija koje često koristite. Odjeljci Get Things Done i Get Organized nude prečace povezane s produktivnošću.

kategorije prečaca

Odjeljak Ostani zdrav nudi prečace vezane uz zdravlje. Pogledajte odjeljak Na Interwebu za prečace koji će vam pomoći da dovršite zadatke na mreži.

Dodirnite kategoriju, zatim odaberite određeni prečac. Dodir Dodaj prečac da biste prečac smjestili u svoju biblioteku pod Svi prečaci. Odavde odaberite prečac da ga pokrenete ili zamolite Siri da ga pokrene.

Stvorite prečac

dodajte prečicu

Umjesto da odaberete postojeći prečac, možete stvoriti vlastiti. Odaberite Sve prečace i pritisnite ikonu plus (+) za stvaranje novog prečaca. Možete stvoriti prečace za dodavanje događaja u svoj kalendar, slanje e-pošte kontaktu, traženje adrese, reprodukciju glazbe, odabir određenih fotografija ili videozapisa i još mnogo toga.

Još bolje, možete kombinirati nekoliko ovih zadataka u jedan prečac. Aplikacija prikazuje predložene radnje na temelju uobičajenih zadataka i vaše povijesti. Za prikaz dodatnih radnji dodirnite određenu kategoriju ili odaberite Sve akcije. Za ovaj primjer, stvorimo prečac za snimanje nove fotografije i zatim je pošaljimo nekome e-poštom.

stvoriti prečicu

Odaberite Mediji kategoriju i odaberite Uslikaj. Radnja se pojavljuje kao prvi korak u vašem prečacu. Ako ovo stvarate na iPhoneu ili iPadu, možete birati Fotoaparat varijable i odaberite koristiti prednju ili stražnju kameru ili neka vas radnja svaki put pita koju kameru koristiti.

pošalji prečac e-pošte

U desnom oknu vratite se na popis kategorija i odaberite Dijeljenjezatim Pošalji email. Da biste svaki put poslali novu fotografiju određenoj osobi, odaberite Primatelj varijablu i upišite ime ili adresu e-pošte osobe. Za izradu određene teme odaberite Predmet varijablu i upišite svoj tekst. Kada završite, dodirnite Gotovo.

dijeljenje prečaca

Da biste promijenili naziv prečaca, dodirnite ikonu s tri točke u gornjem desnom kutu (na Macu desnom tipkom miša kliknite prečac i odaberite Preimenovati). Odaberite Ime polje za promjenu. Odavde također možete urediti bilo koju radnju ili druge elemente prečaca. Kad završite, odaberite Gotovo.

koristite prečac

Kao i postojeći prečac, svoj prilagođeni zadatak možete pokrenuti tako da ga odaberete iz biblioteke ili izgovorite "Hej Siri, (naziv vašeg prečaca)."

Stvorite automatske prečace

automatizacija

Također možete stvoriti prečace koji se automatski pokreću pomoću značajke automatizacije aplikacije. Na iPhoneu ili iPadu otvorite aplikaciju Prečaci i dodirnite Automatizacija tab.

Ovdje možete birati Stvorite osobnu automatizaciju za stvaranje prečaca koji se pokreće izravno na vašem Apple uređaju ili Stvorite kućnu automatizaciju za onaj koji radi za sve u kućanstvu putem pametnog kućnog uređaja.

Odaberite, a zatim odaberite vrstu događaja koji će generirati određenu radnju. Možete odabrati doba dana, alarm, vrijeme putovanja ili određenu postavku, kao što je omogućavanje načina rada u zrakoplovu ili povezivanje AirPods slušalica s telefonom. Neki događaji zahtijevaju da aktivno izvršite zadatak, kao što je uključivanje načina Fokus ili Ne uznemiravaj ili pokretanje određene aplikacije.

ne smetaj

Kao primjer, radimo s načinom Ne uznemiravaj. Možda uključite Ne uznemiravaj kad idete spavati, a zatim ga isključite kad se probudite. Recimo sada da želite da se glazba automatski reproducira kada svako jutro isključite značajku Ne uznemiravaj. U odjeljku Fokus odaberite Ne smetaj. Provjerite Kada je isključen i poništite odabir Kad se uključi. Dodir Sljedeći.

odaberite radnje

U prozoru Radnje odaberite jednu od predloženih radnji (ako je prikladno). U suprotnom dodirnite Dodajte radnju gumb da biste ih sve vidjeli. Ispod Prijedlozi iz vaših aplikacija radnje će biti predložene na temelju načina na koji koristite uređaj.

Preporuka naših urednika

Možete pokrenuti određenu aplikaciju, pokrenuti skriptu, snimiti fotografiju ili video, dobiti lokaciju, otvoriti ili urediti datoteku, podijeliti nešto putem e-pošte ili društvenih medija ili pokrenuti web stranicu. U tom slučaju dodirnite Pusti muziku radnju, zatim dodirnite Sljedeći. Sada dodirnite glazba, muzika varijablu i odaberite određenu pjesmu iz svoje glazbene biblioteke koju ćete reproducirati kada isključite Ne uznemiravaj.

odaberite glazbu

Na završnom ekranu postoji prekidač koji kaže Pitajte prije početka. Ako je ovaj prekidač uključen, morat ćete dodirnuti obavijest da bi se prečac pokrenuo. Ako je isključen, prečac će se automatski pokrenuti bez upita. Pokušajte ga isključiti za ovaj prečac, a zatim dodirnite Gotovo.

pokrenuti automatizaciju

Možete testirati prečac tako da se vratite na početni zaslon svog uređaja. Provjerite je li uključen način Ne uznemiravaj, a zatim ga ponovno isključite. Obavijest vam govori da je prečac pokrenut i da bi se odabrana pjesma trebala početi reproducirati na vašem uređaju.

Dodajte prečace za dijeljenje listova

dijeljenje prečaca listova

Možete dodati podržane prečace značajki Share Sheet ugrađenoj u iOS i iPadOS, koja služi kao izbornik za brzi pristup. Otvorite Galeriju u aplikaciji Prečaci i odaberite Podijeli list kategorija. Dodajte bilo koji od navedenih prečaca po želji. Sada, kada otvorite podržanu aplikaciju, kao što je Safari, možete dodirnuti Udio ikona. Prijeđite prstom do dna izbornika i trebali biste vidjeti prečace koje ste dodali. Dodirnite određeni prečac da biste ga pokrenuli.

dionice

Uredite detalje prečaca

pojedinosti o prečacima

Možete proširiti doseg prečaca uređivanjem njegovih pojedinosti. Na vašem iPhoneu ili iPadu dugo pritisnite prečac i odaberite pojedinosti. Dodir Dodaj na početni zaslon za dodavanje ikone prečaca na početni zaslon. Upaliti Prikaži u tablici dijeljenja za dodavanje prečaca funkciji Dijeli.

Upaliti Pogledajte na Apple Watchu za dodavanje prečaca na vaš sat. U ovom slučaju, međutim, aplikacija će vam reći koristi li prečac radnju koja se može pokrenuti na satu. Također možete prikvačiti prečac na traku izbornika na Macu i odabrati da ga postavite kao brzu radnju.

widgeti prečaca

Da biste dodali widgete za svoje prečace, prijeđite prstom udesno na početnom zaslonu dok ne dođete do zaslona s widgetima. Dodir Uredi na dnu zaslona i dodirnite ikonu plus (+) na vrhu. Prijeđite prstom prema dolje i odaberite Prečaci. Kružite kroz različite izglede widgeta prečaca i dodirnite Dodajte widget za postavljanje željenog formata.

Pokrenite prečac na Apple Watchu

Apple Watch prečac

Za pokretanje prečaca na satu otvorite aplikaciju Prečaci i dodirnite prečac koji želite pokrenuti. Ako su sve radnje prečaca podržane na satu, vjerojatno će se izvoditi izravno na satu. Ako nije, prečac će se pokrenuti na vašem iPhoneu.

Pronađite prečace na mreži

Također možete dodati prečace koje su stvorili drugi ljudi; pronaći ćete korisne rutine na Redditu (otvara se u novom prozoru) i ShortcutsGallery.com (otvara se u novom prozoru). Evo nekoliko koje možete preuzeti na svoj uređaj:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up