Kako AirDrop fotografije i datoteke (i spriječiti ljude da šalju neželjene slike)

Trebate brz i jednostavan način slanja datoteka ljudima? Oni s Apple uređajima mogu se odlučiti za AirDrop, koji će prenositi fotografije i dokumente između uređaja samo jednim dodirom. Jednostavan je za korištenje, ali ga je lako zloupotrijebiti, kao što su nedavno otkrili neki nesumnjivi zrakoplovni putnici (Otvara se u novom prozoru), pa prođimo kroz to kako prilagoditi AirDrop kako biste povećali njegovu korisnost i zadržali neželjene slike podalje.

Índice
 1. Što je AirDrop?
 2. Kako uključiti AirDrop (iPhone, iPad, Mac)
 3. Kako isključiti AirDrop
 4. Kako promijeniti AirDrop ime
 5. Kako AirDrop fotografije, videozapise i datoteke
  1. Preporuka naših urednika
 6. Kako AirDrop s iPhonea na Mac
 7. AirDrop ne radi? Isprobajte ove popravke

Što je AirDrop?

AirDrop je vlasnička bežična usluga koja koristi Bluetooth tehnologiju za lociranje obližnjih kompatibilnih uređaja i zatim šalje podatke—fotografije, video zapise, datoteke, kontakte, lokaciju na karti i više—koristeći Wi-Fi signal.

Izvorno objavljena 2011., tehnologija je prošla kroz nekoliko značajnih promjena tijekom godina. Na primjer, protokol za Mac i iOS prije je bio odvojen i stoga nekompatibilan, ali sada se može koristiti između mnogo različitih iPhone, iPad i Mac modela.

Prednost korištenja ove tehnologije je u tome što je AirDrop brži i sigurniji od mnogih alternativa. Automatski locira prijemnike u blizini, tako da nema potrebe za povezivanjem uređaja. A uz Wi-Fi prijenos, datoteke se premještaju s jednog uređaja na drugi brže nego što bi to učinile putem Bluetootha ili NFC-a. Prijenosi su zaštićeni TLS protokolom, koji se također koristi za zaštitu HTTPS web stranica.

Kako uključiti AirDrop (iPhone, iPad, Mac)

airdrop iOS postavke

Prije nego što se AirDrop može koristiti za prijenos vaših datoteka, provjerite jesu li Bluetooth i Wi-Fi omogućeni na vašem uređaju. Ne morate biti povezani na Wi-Fi mrežu; AirDrop koristi samo signal za prijenos podataka. Obje strane također moraju biti vidljive putem AirDropa.

Na iPhoneu ili iPadu to znači otvaranje Postavke > Općenito > AirDrop. Na Macu otvorite Finder i kliknite AirDrop karticu, zatim upotrijebite padajući izbornik na dnu prozora. Za slanje ili primanje podataka vaš uređaj mora biti postavljen na Samo kontakti ili Svatko.

airdrop na mac

Da biste koristili opciju Samo kontakti, oba uređaja moraju biti registrirana na iCloud, a svaki korisnik mora biti u kontaktima onog drugog. Opcija Everyone možda zvuči nesigurno, ali AirDrop vam omogućuje da odaberete hoćete li prihvatiti datoteku od nekoga ili ne, tako da uvijek možete blokirati prijenos.

Kako isključiti AirDrop

onemogućiti pad

Ako ne želite da ljudi šalju neželjenu poštu vama ili drugim nasumičnim fotografijama, postavite AirDrop na Prijem isključen (ili Nitko na Macu). Ovo će sakriti vaš uređaj od onih oko vas. Postavljanje na Samo kontakti također će spriječiti strance da vam pošalju stvari.

Možete blokirati AirDrop tako da dijete ili netko tko nije ovlašten za korištenje vašeg uređaja ne može dijeliti datoteke. Navigirajte do Postavke > Vrijeme upotrebe > Sadržaj i ograničenja privatnosti i preklopiti Ograničenja sadržaja i privatnosti to je on. Zatim dodirnite Dopuštene aplikacije i preklopiti AirDrop isključeno.

Kako promijeniti AirDrop ime

promijeniti ime kontakta

Kada svoj uređaj učinite vidljivim drugima, oni mogu vidjeti vaše ime među svojim uređajima u blizini. Prema zadanim postavkama, ovo će biti vaše ime (iPhone) ili ime vašeg uređaja (iPad i Mac), ali to možete promijeniti ako je previše otkrivajuće strancima ili ako imate više uređaja i želite da stvari budu čiste.

Na svom iPhoneu otvorite aplikaciju Kontakti i dodirnite svoju kontakt karticu. Odaberite Uredi i promijenite način na koji je vaše ime navedeno u poljima imena, zatim dodirnite Gotovo. Na iPadu otvorite Postavke > Općenito > O > Imea zatim upišite kako želite da izgleda.

naziv mac računala

Korisnici Maca trebali bi posjetiti Postavke sustava > Dijeljenjezatim promijeniti Naziv računala na nešto poželjnije.

Kako AirDrop fotografije, videozapise i datoteke

iphone airdrop

Kada ste spremni za dijeljenje, otvorite sadržaj i dodirnite Udio dugme. Možda ćete vidjeti AirDrop odredište u odjeljku Quick Share ako se radi o uređaju koji koristi isti Apple ID. Odaberite AirDrop iz izbornika da biste vidjeli popis osoba u blizini koje mogu primiti datoteku.

Preporuka naših urednika

Korisnici iPhonea u vašim kontaktima navedeni su pod Osobe, iPad i Macovi u blizini bit će pod Uređaji, a oni koji su u blizini, ali nisu u vašim kontaktima pod Ostali ljudi. Ako oba korisnika imaju iPhone 11 ili noviji, usmjeravanje uređaja jedan prema drugom omogućit će prijenos.

U suprotnom odaberite osobu s kojom želite dijeliti i ona će biti obaviještena da prihvati datoteku. Zatim mogu prihvatiti ili odbiti zahtjev za prijenos. Poslana datoteka tada se automatski pojavljuje u odgovarajućoj aplikaciji za njih. Nakon što se sadržaj nađe na uređaju te osobe, AirDrop će vam reći da je stigao na odredište.

Kako AirDrop s iPhonea na Mac

mac airdrop

Za dijeljenje između Mac računala i iOS uređaja, vaš Mac mora biti 2012. ili noviji (osim Mac Pro iz sredine 2012.) i mora pokretati OS X Yosemite ili noviji. iOS uređaj mora imati iOS 7 ili noviji. Postoje različiti načini slanja datoteka pomoću AirDropa na Macu.

Baš kao i na iPhoneu, možete dodirnuti Udio gumb na datoteci odaberite AirDropi odaberite osobu (ili kliknite desnom tipkom miša i odaberite Dijeli > AirDrop). Odaberite kontakt iz malog AirDrop prozora koji se pojavi, a zatim će zahtjev biti poslan primatelju.

Jednostavnija opcija može biti otvaranje AirDrop prozora i jednostavno povlačenje datoteke do željenog kontakta u prozoru. Zahtjev će tada biti poslan prijemnom uređaju.

AirDrop ne radi? Isprobajte ove popravke

AirDrop je jednostavan za korištenje, ali ponekad postoji problem koji jednostavno ne možete riješiti. Ako značajka ne surađuje, evo nekoliko popravaka koji bi mogli pokrenuti stvari:

 • Uključi i isključi: Provjerite jesu li Wi-Fi i Bluetooth uključeni na oba uređaja. Ako bilo tko od vas ima uključenu osobnu pristupnu točku, morate je isključiti kako bi prijenos radio.

 • Ostanite blizu: Budući da za prijenos koristi Wi-Fi, AirDrop bi se trebao moći povezati kroz zidove i druge prepreke. Međutim, ovo je tehnologija namijenjena komunikaciji kratkog dometa, pa se pobrinite da se nalazite unutar 30 stopa od drugog uređaja.

 • Budite kratki: Tehnički, ne postoji ograničenje prijenosa datoteka za AirDrop, ali što je veća datoteka, to će prijenos dulje trajati. Ako učitavanje traje vječno, možda biste trebali smanjiti sve što šaljete.

 • Samo kontakti: Ako je primatelj postavio AirDrop da prima samo od kontakata, oba uređaja moraju biti prijavljena na iCloud, a vaš Apple ID e-mail ili telefonski broj moraju biti na vašoj kontakt kartici. U suprotnom, neka primatelj postavi prijem na Svi.

 • Deblokiraj vatrozid: Ako ne možete primati prijenose na svom Macu, možda postoji problem s vašim vatrozidom. Otvori Postavke sustava > Sigurnost i privatnost i odaberite Vatrozid tab. Otvorite ikonu lokota s administratorskom lozinkom, a zatim kliknite Opcije vatrozida i poništite odabir Bblokirati sve dolazne veze.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up