Još uvijek koristite Windows 10? Kako ukloniti najiritantnije oglase

Vrlo cijenimo Windows 10, ali stvari nisu uvijek išle glatko. Od pitanja privatnosti do ažuriranja grešaka, Microsoftov operativni sustav doživio je priličan udio kontroverzi. Stoga je iznenađujuće da tvrtka nastavlja udvostručavati svoju najiritantniju značajku zadržavajući oglase unutar Windowsa 10 (i dodajući još više u Windowsu 11).

Možete instalirati alat treće strane da jednim klikom onemogućite te oglase, ali općenito ne preporučujem njihovu upotrebu. Windows alati za "privatnost" mogu se činiti brzi i praktični, ali mnoge opcije koje ti programi nude mogu ovisiti o drugim postavkama. Korištenjem ovih univerzalnih alata—od kojih mnogi kopaju po registru—možete otežati rješavanje problema zašto druge postavke ne rade onako kako želite.

Bolje je da to učinite sami, tako da znate što se vratiti i prilagoditi kasnije ako nešto pođe po zlu. Srećom, većina ovih oglasa ima jednostavne prekidače za isključivanje unutar izbornika postavki sustava Windows 10. (Isto vrijedi i za oglase u sustavu Windows 11).

Microsoft ima povijest dovođenja oglasa na nova mjesta (što kažete na izbornik Start u sustavu Windows 11 i vaše Xbox igre?) i vraćanje "predloženih" aplikacija koje su već uklonjene ažuriranjem sustava Windows, tako da ćete se možda morati s vremena na vrijeme vratiti na vrijeme. pobrinite se da sve bude onako kako želite. Koraci u nastavku možda neće ukloniti sve, ali bi trebali donekle ublažiti stvari.

promovirane aplikacije

Izbornik Start prošao je kroz mnoge promjene u sustavu Windows 10, ali ako unaprijed instalirane igre i drugi nered u živoj pločici nisu bili dovoljni da vas živciraju, Microsoft je sada počeo uključivati ​​"prijedloge" kako bi vas namamio na svoje aplikacije. Ako koristite Chrome, na primjer, vaš izbornik Start može vas prisiliti da prijeđete na novi Edge.

Možete ih isključiti ako ih otvorite Postavke > Personalizacija > Start i odznačite Povremeno prikaži prijedloge u Startu opcija.

Ako imate problema s bilo kojom od živih pločica koje je Windows zalijepio na vaš početni zaslon—od kojih su neke unaprijed instalirane neželjene ili probne verzije—možete desnom tipkom miša kliknuti onu koja vam smeta, prijeći pokazivač miša iznad Više mogućnostii odaberite Isključite žive pločice. Na taj će način djelovati samo kao prečac do aplikacije. Ili ga možete kliknuti desnom tipkom za odabir Deinstaliraj za potpuno uklanjanje aplikacije. Bravo, Candy Crush.

Índice
  1. Blokiraj savjete i prijedloge sa zaključanog zaslona
  2. Isključite oglase na programskoj traci i akcijskom centru
  3. Uklonite oglase iz File Explorera
  4. Isključite ciljano oglašavanje

Blokiraj savjete i prijedloge sa zaključanog zaslona

savjeti za zaključavanje zaslona

Zaslon za zaključavanje nije puno bolji, nažalost. Ako imate zaključani zaslon postavljen da prikazuje sliku ili dijaprojekciju, Microsoft će zatrpati zaslon tekstom. Ponekad su to "zabavne činjenice" o lokaciji na slici, a ponekad mogu biti "savjeti" za korištenje vašeg uređaja, kao što je prebacivanje na Edge ili pokušaj da vas prevarom navedu na korištenje Microsoft računa (za one koji samo žele lokalni račun).

Da biste uklonili ove prijedloge i samo vidjeli fotografiju, idite na Postavke > Personalizacija > Zaključani zaslon i postavite pozadinu na Slika ili Prikaz slajdova. Zatim se možete isključiti Saznajte zabavne činjenice, savjete i više. Na ovoj stranici također možete spriječiti pojavljivanje obavijesti na zaključanom zaslonu, a ako vam zaključani zaslon potpuno odvlači pažnju, možete ga brže zaobići pomoću otiska prsta ili prepoznavanja lica.

Isključite oglase na programskoj traci i akcijskom centru

oglasi na programskoj traci

Povremeno možete čak vidjeti da se na programskoj traci pojavljuju skočni prozori koji vas pokušavaju uvjeriti da prijeđete na Edge ili se pridružite programu Microsoft Rewards (Otvara se u novom prozoru). Možete ih se riješiti odlaskom na Postavke > Sustav > Obavijesti i radnje i otkazivanje Dobivajte savjete, trikove i prijedloge dok koristite Windows.

Možda biste željeli poništiti odabir Pokažite mi Windows Welcome Experience opciju ovdje, koja prikazuje one dosadne obilaske nakon ažuriranja Windowsa, kao i Predložite mi načine na koje mogu završiti postavljanje svog uređaja.

Ne zaboravite da neki od "oglasa" koje vidite iskaču kao obavijesti možda nisu od Microsofta, već od proizvođača vašeg računala (npr. Dell ili HP). Ako ste bombardirani oglasima proizvođača prijenosnih računala, možete ih onemogućiti ili uzeti ekstremniji pristup.

Ići Postavke > Sustav > Obavijesti i radnje i isključite sve aplikacije instalirane od strane proizvođača koje ih mogu isporučiti, kao što je Lenovo Vantage na Lenovo ThinkPad uređajima. (Možete ih i potpuno deinstalirati; samo provjerite da ne pružaju neke korisne značajke koje želite, poput ažuriranja određenih upravljačkih programa.)

Uklonite oglase iz File Explorera

File Explorer oglasi

Očito ništa nije sveto, jer čak je i File Explorer zaražen reklamama koje guraju Microsoftove proizvode. U nastojanju da vas natjera da se pretplatite na OneDrive i Office 365, tvrtka sada gura ove usluge dok vi pokušavate pregledavati svoj tvrdi disk.

Klikom se možete riješiti ovih prijedloga koji gube prostor Pogled > Opcije u File Exploreru, a zatim kliknite Pogled karticu u prozoru koji se pojavi. Pomaknite se prema dolje do Prikaži obavijesti davatelja sinkronizacije i poništite taj okvir. To bi trebalo spriječiti ponovno prikazivanje oglasa u File Exploreru.

Isključite ciljano oglašavanje

reklamni ID

Windows vam daje ID za oglašavanje koji koristi za praćenje vaših interesa i posluživanje relevantnijih oglasa unutar aplikacija. Dok isključujete sve ugrađene oglase u sustavu Windows, možda biste trebali isključiti i ovu postavku. Ići Postavke > Privatnost > Općenito i isključiti Neka aplikacije koriste vaš ID za oglašavanjeako biste radije imali neciljane oglase.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up