Jeste li spremni za emitiranje uživo? Vodič za početnike za streaming igara s OBS-om

Ako gledate streamere na Twitchu, možda ste čuli da netko spominje program koji se zove OBS ili Open Broadcaster Software. Ovaj besplatni program otvorenog koda najbolji je izbor za streaming sadržaja na mreži. Objedinjuje svaki dio vašeg streama tako da možete kontrolirati svoj mikrofon, kameru, streaming sadržaj, grafičke efekte i postavke s jednog mjesta.

Dok programi kao što je Twitch Studio pojednostavljuju online streaming, mnogi streameri hvale količinu kontrole koju dobivaju od OBS-a i potiču početnike da nauče program. U početku se može činiti kompliciranim, ali OBS je općenito intuitivan program. Također je besplatan i podržava ga motivirana zajednica, pa zašto ne biste odvojili vrijeme za učenje?

Índice
  1. Kako postaviti OBS
  2. Podesite protok
  3. Pokrenite svoj stream

Kako postaviti OBS

ključ za trzanje streama

(Zasluge: PCMag/Francisco Lahoz)

Prvo ćete morati preuzeti OBS (Otvara se u novom prozoru). Program je dostupan za Windows, macOS i Linux. Nakon instalacije otvorit će se OBS čarobnjak za automatsku konfiguraciju koji će vam pomoći da program prilagodite svojim potrebama. Skenira vaše računalo i vrši sva potrebna podešavanja u postavkama, iako sve te postavke možete promijeniti kasnije ako vam se ne sviđa način na koji su postavljene.

Ako ćete koristiti OBS za strujanje na servis za strujanje uživo kao što je Twitch, morat ćete spojiti i svoj ključ za strujanje. Svaki Twitch streamer ima pojedinačni ključ za emitiranje koji ovlašćuje OBS da emitira putem vašeg računa. Da biste pronašli svoj ključ streama, prijavite se na svoj Twitch račun i idite na Postavke računa > Kanal i videozapisi > Stream.

dodaj ključ streama

(Zasluge: PCMag/Francisco Lahoz)

Vaš ključ će biti na vrhu ovog ekrana. Kopirajte svoj kod i vratite se na OBS. Otvori Datoteka > Postavke i kliknite na Stream tab. Odaberite svoju uslugu strujanja s padajućeg izbornika (ovdje koristimo Twitch), kliknite Koristite ključ za prijenos, i zalijepite kod koji ste kopirali.

Klik Povežite svoj račun, prijavite se na svoj račun i odobrite pristup. OBS bi sada trebao biti konfiguriran za emitiranje na vašem Twitch računu.

Podesite protok

OBS početni zaslon

(Zasluge: PCMag/Francisco Lahoz)

Sada kada je vaš račun povezan s OBS-om, možete započeti strujanje. Međutim, trebali biste odvojiti trenutak da se upoznate sa sučeljem i kontrolama. U donjem redu pronaći ćete nekoliko kutija koje služe različitim namjenama.

The Scene omogućit će vam brzo prebacivanje između vašeg izvornog videa i bilo čega što želite pokazati publici (na primjer, AFK zaslon ili mjerač vremena do početka vašeg streama). The Izvor odjeljak je mjesto gdje možete dodati različite izvore sadržaja, kao što je igranje igrica ili kamera s licem. Ovi su izvori vezani za bilo koju scenu u kojoj se trenutno nalazite, tako da neće utjecati ni na što drugo.

Vaš Audio mikser segment je mjesto gdje možete upravljati svojim zvukom za ove različite izvore i sve mikrofone koje koristite. The Prijelaz scene Odjeljak je mjesto gdje možete dodati efekt prilikom prijelaza između scena. Pod kontrolom je mjesto gdje možete započeti svoj stream, snimati video, pristupiti postavkama i još mnogo toga.

Početni zaslon OBS-a s informacijama o chatu i streamu je kompatibilan

(Zasluge: PCMag/Francisco Lahoz)

Otvorite izbornik Docks da dodate više odjeljaka na OBS zaslon ili uklonite one koji vam ne trebaju. Neki elementi koje biste mogli dodati uključuju okvir Stream Chat za pregled poruka vaše publike i okvir Stream Info u koji možete dodati naslov, biografiju, kategoriju i sve oznake koje bi mogle olakšati pronalaženje vašeg streama.

Kliknite na postavke u donjem desnom kutu OBS prozora za pristup dodatnim opcijama kako biste mogli početi koristiti program kao profesionalac. Na primjer, možete kliknuti karticu Hotkeys da biste dodijelili zadatke različitim tipkama na tipkovnici. Stvari poput zaustavljanja i pokretanja streama, web-kamere i prijelaza mogu se postaviti klikom na odgovarajuću crnu traku i pritiskom na tipku koju želite koristiti.

Prečace OBS izbornika

(Zasluge: PCMag/Francisco Lahoz)

Postoji bezbroj stvari koje možete učiniti na OBS-u kako biste se izdvojili od ostalih streamera koristeći vlasnički softver. Srećom, tim OBS-a ima forum s resursima (Otvara se u novom prozoru) gdje možete postavljati pitanja, podržavati druge streamove ili čak komunicirati s OBS timom ako imate zahtjeve za novim značajkama.

Pokrenite svoj stream

strujanje promatranja

(Zasluge: PCMag/Francisco Lahoz)

Kada ste spremni započeti svoj stream, otvorite PC igru ​​koju želite streamati. Želite biti sigurni da strujite ispravan program, pa pritisnite plus (+) u odjeljku Izvori i odaberite Igra Snimanje.

Otvorite izvor koji ste upravo dodali i koristite padajući izbornik za odabir Snimite određeni prozor, zatim odaberite svoju igru ​​s popisa otvorenih programa. Pritisnite u redu a prozor za pregled u sredini ekrana trebao bi prikazivati ​​igru. Tada možete promijeniti veličinu prozora igre.

Također možete dodati web-kameru (uređaj za video snimanje) i mikrofon (uređaj za audio ulaz) kroz sličan postupak. Samo odaberite odgovarajući uređaj za korištenje i OBS će ga postaviti. Zatim možete prilagoditi svoj video kako bi odgovarao vašem zaslonu.

Kada ste spremni za emitiranje uživo, pritisnite Pokrenite prijenos gumb u donjem desnom kutu programa. Zatim ćete započeti strujanje izravno na svoj Twitch stream.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up