Jednostavni savjeti za upravljanje kabelima za TV i kućno kino

Bez obzira na to koliko žica možete eliminirati iz sustava kućnog kina zahvaljujući Bluetoothu i Wi-Fi-ju, i dalje ćete morati imati posla s barem nekim kabelima. I lako se mogu zabrljati ako njima ne upravljate ispravno. Vaš TV - i sve što je povezano s njim - treba napajanje, na primjer, a većina uređaja zahtijeva žice koje se protežu naprijed-natrag jedna do druge. To može dovesti do zamršenog gnijezda kabela iza TV-a, u ormaru ili razbacanog po dnevnoj sobi. To ne mora biti tako.

Dobro upravljanje kabelima je moguće i, ako ste voljni planirati, možete spasiti stražnju stranu televizora od nereda. Možda ćete morati kupiti neke komade kako biste sve imali pod kontrolom, ali dodaci koje ovdje spominjemo prilično su jeftini.

Svakako pogledajte i našu priču o tome kako očistiti neuredne kablove posvuda u vašem domu.

Índice
 1. Koristite HDMI kabele odgovarajuće veličine
  1. Preporučeni HDMI kabeli
  2. Kelink 48Gbps ultra brzi crni pleteni 8K HDMI 2.1 kabel 3.3FT
  3. Monoprice 4K Slim Certified Premium High Speed ​​​​HDMI kabel
 2. Kupite opremu za upravljanje kabelima
  1. Preporučena oprema za upravljanje kabelima
  2. Monoprice vezice za pričvršćivanje na kukice i omče
  3. Monoprice spiralna traka za omatanje
  4. Monoprice samoljepljivi nosači za kabelske vezice
  5. Monoprice gumeni poklopac kabela
 3. Koristite dobro dizajniranu zaštitu od prenapona
  1. Preporučena zaštita od prenapona
  2. Monoprice rotirajuća traka za zaštitu od prenapona s 8 izlaza
  3. Preporuka naših urednika
 4. Napravite dom za svoje kontrolere i daljinske upravljače

Koristite HDMI kabele odgovarajuće veličine

Većina uređaja za kućnu zabavu dolazi s HDMI kabelima, ali oni možda nisu najbolji za vaše postavke. Očito su beskorisni ako su prekratki, ali ako su predugi, vise i stvaraju nered iza TV-a.

Ako su kabeli koje već imate previše labavi, nemojte se bojati nabaviti kraće kabele. Ipak, trebali biste dobro razmisliti prije nego ih kupite u trgovinama. Fizički prodavači obično naplaćuju pretjerano visoke cijene za HDMI kabele, često nekoliko puta više nego da ste ekvivalentne kabele kupili online. Stranice poput Amazona (Otvara se u novom prozoru) i Monoprice (Otvara se u novom prozoru) imaju jeftine HDMI kabele različitih oblika, veličina i kapaciteta, u rasponu od pola stope do preko 50 stopa duljine (ne pokušavajte trčati HDMI kabel dulji od 50 stopa bez upotrebe repetitora za poboljšanje signala) – obično za samo nekoliko dolara po komadu.

Preporučeni HDMI kabeli

Monoprice 4K Slim Certified Premium High Speed ​​​​HDMI kabel

Nabavite metar i izmjerite udaljenost između HDMI priključaka vašeg TV-a i komponenti kućnog kina. Pronađite duljinu kabela koja vam daje malo opuštenosti, ali vas ne ostavlja s visećim namotajima žice kada je sve povezano.

Provjerite jesu li kabeli ocijenjeni za najmanje 4K60 (propusnost od 18 Gbps). Nemojte se previše brinuti ako se radi o robnoj marki koju ne prepoznajete, jer bi većina kabela općenito trebala funkcionirati sasvim u redu. Ako želite podržati igranje s velikom brzinom sličica u sekundi ili se pripremiti za 8K sadržaj, možete potražiti 8K kabele s maksimalnom propusnošću od 48 Gbps.

Kupite opremu za upravljanje kabelima

Omotači kabela

(Zasluge: Lowe's)

Organizacija kabela znači skupljanje kabela u snop kad god je to moguće i provođenje po pažljivo vođenim stazama umjesto da ih pustite da vise. Pribor za upravljanje kabelima omogućuje spajanje u snopove bez potrebe za trakom, uzicom, ljepilom ili drugim priborom za rukotvorine koji sve može nespretno povezati.

Vezice za kabele najjeftiniji su i najlakši način organiziranja žica. Spajaju se oko više žica, pretvarajući potencijalni splet u konop kojim se može upravljati. To mogu biti plastični patentni zatvarači (otvara se u novom prozoru) ili čičak (otvara se u novom prozoru), ili ako želite biti posebno uredni, možete koristiti pune rukave (otvara se u novom prozoru) za vaše grupe kabela. Ako su komponente vašeg kućnog kina blizu jedna drugoj, organizirajte ih pomoću njih. Ako ne koristite navlaku, postavite kabelsku vezicu svaku stopu ili tako nešto na skupine kabela koji idu blizu jedan drugome. Budući da svaki kabel završava na vlastitom uređaju, pustite ga da slobodno radi dok osiguravate ostatak snopa koji ide niz liniju. Ovo će umjesto toga vaše veliko gnijezdo žica pretvoriti u deblo, s pojedinačnim granama koje idu do svakog uređaja spojenog na vaš TV.

Preporučena oprema za upravljanje kabelima

Monoprice vezice za pričvršćivanje na kukice i omče

Monoprice spiralna traka za omatanje

Monoprice samoljepljivi nosači za kabelske vezice

Monoprice gumeni poklopac kabela

Prikaži sve (5 stavki)

Međutim, ne morate se zaustaviti na spajanju žica. Svoje uredno skupljene kabele možete ugurati u kutove i rubove, održavajući svoje kućno kino još urednijim. Samoljepljivi držači kabelskih vezica (Otvara se u novom prozoru) mogu vam pomoći organizirati svoje kabele, s kukama za njihovo držanje ili rupama kroz koje možete provući kabelske vezice. Ako trebate provesti bilo kakve žice od vašeg centra za zabavu (recimo, do zvučnika), također možete nabaviti ravne poklopce za kabele (Otvara se u novom prozoru) koje ćete položiti na pod kako biste spriječili spoticanje.

Koristite dobro dizajniranu zaštitu od prenapona

Monoprice zaštita od prenapona

(Zasluge: Monoprice)

Uzmite svoj mali jednoredni razdjelnik i bacite ga u smeće. Nije prikladno za vaše kućno kino. Budući da toliko mnogo uređaja ima utikače koji su često malo preveliki da bi radili jedan pored drugog, nemojte pretpostavljati da sve možete smjestiti u jedan red utičnica. Međutim, to ne znači da trebate spojiti usisne utičnice (nemojte). Držite se jedne žice po zidnoj utičnici. Inače dovodite u iskušenje i svoje prekidače i svu razumnu sigurnost od požara.

Dobar razdjelnik za vaše kućno kino dovoljno je velik da se može udobno nositi sa svime, bez gomilanja dodatnih adaptera za napajanje. Potražite traku s nekoliko bočno okrenutih otvora koji su međusobno razmaknuti ili čak s otvorima koji se mogu rotirati (Otvara se u novom prozoru). Ako imate manji medijski streamer kao što je Amazon Fire Stick 4K ili Google Chromecast, možete čak potražiti produžni kabel koji uključuje USB priključke kako bi bili uključeni bez korištenja pune utičnice.

Preporučena zaštita od prenapona

Monoprice rotirajuća traka za zaštitu od prenapona s 8 izlaza

Utičnice često služe i kao zaštita od prenapona, a dobre bi trebale štititi vaše uređaje prekidačem koji se aktivira ako dođe do udara groma ili bilo čega drugog što bi moglo poremetiti vaše električno ožičenje. Ne morate razbijati banku na prodajnom mjestu, ali trebali biste razmisliti o nabavci prepoznatljivog brenda s dobrom reputacijom. Ne samo da će vjerojatno biti bolje napravljen od prodajnog razdjelnika u dolarima, već bi čak mogao doći s jamstvom za opremu. Monoprice ne nudi nikakva jamstva, ali Belkin (Otvara se u novom prozoru) nudi jamstvo od 75.000 USD na svu povezanu opremu za svoje SurgeMaster prenaponske zaštite.

Preporuka naših urednika

Napravite dom za svoje kontrolere i daljinske upravljače

Daljinski upravljači

(Zasluge: Will Greenwald)

Ako vaš TV ima pametnu platformu koja vam se sviđa, nije vam potreban zasebni medijski streamer s zasebnim daljinskim upravljačem. Ali ako koristite sustav koji nije vaš TV, vjerojatno imate dodatni daljinski upravljač. Slično tome, ako se pretplatite na kabelsku ili satelitsku uslugu, vjerojatno ćete se morati pozabaviti i tim daljinskim upravljačem.

Loša vijest je da je Logitech ukinuo svoju Harmony liniju univerzalnih daljinskih upravljača, koji su općenito bili najbolji daljinski upravljači dostupni bez potpune prilagođene instalacije (vrsta postavljanja kućnog kina koja košta najmanje pet znamenki). Dobra je vijest da većina daljinskih upravljača za strujanje medija sada može kontrolirati snagu i glasnoću vašeg TV-a. Dakle, ako ste rezač kabela i koristite svoj media streamer da gledate sve, ne morate brinuti o drugim daljinskim upravljačima.

Ovisno o postavkama vašeg kućnog kina, nabavite pravu kutiju, košaru ili ladicu. Ako vam ne smeta malo zamućenja donje strane daljinskog upravljača, možete koristiti čičak s dvostranim ljepilom za držanje daljinskog upravljača na mjestu. Magneti su još jedna opcija, ali samo ako daljinski upravljač ne držite blizu televizora; čak i tada, pazite da magneti nisu prejaki.

Konačno, ako imate igraće konzole, pronađite stalak za punjenje kontrolera. Oni drže vaše gamepade na vrhu i uvijek ćete znati gdje su. Kontroleri Xbox Series X/S i One X/S koriste AA baterije, ali možete dobiti stanicu za punjenje koja uključuje kompatibilne punjive baterije.

Za više informacija o tome kako dovesti svoje kućno kino u vrhunsku formu, pogledajte naše savjete o tome kako kalibrirati TV. A ako želite kupiti novi TV, prijeđite na naše najbolje odabire.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up