Je li Zoom Down? Kako riješiti probleme sa slikom ili zvukom u video chatu

Rad na daljinu učinio je video pozive važnijim nego ikad. Nakon pandemije COVID-19, povremeni FaceTime pozivi postali su primarni način komunikacije s voljenima i kolegama. Aplikacije za videochat sada su posvuda, ne samo Zoom i Google Meet.

To čini probleme s internetom ili izbirljivu web kameru dvostruko frustrirajućim. Ako imate problema sa slikom ili zvukom dok pokušavate razgovarati videochatom, tu smo da vam pomognemo.

Índice
  1. 1. Provjerite nije li zvuk isključen i je li video uključen
  2. 2. Provjerite jesu li odabrani ispravni uređaji
  3. 3. Ponovno instalirajte upravljačke programe i softver
  4. 4. Provjerite svoje postavke privatnosti
  5. 5. Uključite u drugi USB priključak ili računalo
    1. Preporuka naših urednika
  6. 6. Pokušajte s drugom web kamerom ili mikrofonom
  7. 7. Ponovno instalirajte i ponovno pokrenite sustav
  8. 8. Nemate sreće? Pokušajte s drugim uređajem ili programom za chat

1. Provjerite nije li zvuk isključen i je li video uključen

gumb za zumiranje mikrofona

Počnimo s naizgled očitim, ali čestim problemom. Neki sastanci mogu automatski onemogućiti vaš zvuk ili video kada uđete ili ste možda slučajno kliknuli na pogrešnu stvar. Potražite ikonu kamere i/ili mikrofona u programu za chat i kliknite na njih kako biste vidjeli jeste li isključili jedan ili drugi. Čini se osnovnim, ali lako je promašiti.

Slično tome, ako imate klizač web kamere (Otvara se u novom prozoru) ili komad trake koji prekriva leću iz razloga privatnosti, svakako ga otvorite ili uklonite. U suprotnom će vaši kolege samo vidjeti crni ekran na mjestu gdje bi trebalo biti vaše lice. Neugodno je koliko sam vremena potrošio na rješavanje problema prije nego što sam shvatio da sam zaboravio ukloniti traku web kamere.

2. Provjerite jesu li odabrani ispravni uređaji

birač zumiranja mikrofona

Ponekad će vaš program za video chat vidjeti više uređaja i odabrati pogrešan za audio ili video. Na primjer, Zoom je pokušao usmjeriti zvuk kroz moj HDMI monitor umjesto kroz zvučnike, sprječavajući me da čujem bilo koga u razgovoru.

Otvorite svoje postavke za video chat (Zum ima padajuće opcije pored video i audio gumba) i provjerite jesu li odabrani ispravni uređaji za vašu web kameru, audio ulaz (aka vaš mikrofon) i audio izlaz (aka slušalice ili zvučnici). Ako niste sigurni koji je uređaj pravi—ponekad imaju prilično generička imena—probajte svaki dok ne dobijete signal koji radi. Trebalo bi zapamtiti točan uređaj sljedeći put kada pokušate razgovarati.

Ovo je također dobar način da osigurate najvišu kvalitetu zvuka za svoj glas. Samo zato što imate priključen USB mikrofon ne znači da ga koristite, budući da programi za chat i dalje mogu koristiti ugrađeni mikrofon vaše web kamere prema zadanim postavkama.

3. Ponovno instalirajte upravljačke programe i softver

Zaslon za instalaciju upravljačkog programa logitech web kamere

Ako se web-kamera ili zvučnici ne pojave na popisu, moguće je da Windows ne prepoznaje uređaj. Kliknite na izbornik Start, upišite Upravitelj uređajai otvorite Upravitelj uređaja kako biste vidjeli popis hardvera koji je trenutno povezan s vašim računalom.

Pogledajte pod Cameras, Imaging Devices ili Universal Serial Bus Controllers kako biste vidjeli postoji li popis koji odgovara vašoj web-kameri ili zvučniku koji nedostaje. Ako ne možete pronaći ništa ili pored popisa postoji žuti uskličnik, možda ćete morati instalirati ili ažurirati upravljačke programe za svoj hardver.

Čak i s instaliranim generičkim upravljačkim programima za Windows, morao sam instalirati Logitechov softver za web-kameru (Otvara se u novom prozoru) da bi moja web-kamera radila, stoga idite na stranicu podrške proizvođača kako biste pronašli potreban softver.

4. Provjerite svoje postavke privatnosti

Dopuštenja uređaja Chrome

Windows i macOS imaju postavke privatnosti koje vam omogućuju blokiranje pristupa vašoj web-kameri, pa je moguće da je to ono što ometa vaš video chat.

U sustavu Windows idite na Postavke > Privatnost > Kamera i provjerite je li pristup kameri uključen za aplikacije koje želite. (Morat ćete se pomaknuti do dna da biste vidjeli koje su aplikacije za radnu površinu dopuštene.) Pročitajte više o privatnosti Windows web kamere ovdje (Otvara se u novom prozoru).

U macOS-u idite na Postavke sustava > Sigurnost i privatnost i kliknite katanac u donjem lijevom kutu da biste unijeli promjene. Nakon unosa lozinke, pogledajte popis s lijeve strane, provjerite ima li vaš video chat program dopušten pristup kameri i mikrofonu. Ovdje također možete dopustiti snimanje zaslona, ​​pristup datoteci i druga dopuštenja.

Također biste trebali provjeriti iste dozvole u svom pregledniku. Većina preglednika ima vlastite postavke privatnosti koje vam omogućuju blokiranje pristupa kameri u cijelosti ili za određene stranice. U Chromeu, na primjer, ta dopuštenja možete pronaći pod Postavke > Privatnost i sigurnost > Postavke stranice.

Prema zadanim postavkama i kamera i mikrofon trebaju biti postavljeni na Pitajte prije pristupanja, ali ako nije, možete to promijeniti ovdje. Ako je kamera blokirana na određenom mjestu (kao što je Zoomova domena), to možete popraviti tako da posjetite to mjesto i kliknete ikonu lokota u adresnoj traci kako biste omogućili pristup kameri i mikrofonu.

5. Uključite u drugi USB priključak ili računalo

USB-C utikač

(Slika: Getty Images/Maxiphoto; CasPhotography)

Možda nije problem u vašoj kameri ili zvučnicima. Ako koristite USB web kameru ili mikrofon, provjerite je li USB priključak neispravan. Uključite kameru u drugi USB priključak i provjerite pomaže li to. Ako je priključen na USB čvorište, pokušajte ga uključiti izravno u svoje računalo.

Ako imate drugo računalo pri ruci, pokušajte također spojiti web kameru na to računalo. Ako tamo ne radi, vaša je web kamera vjerojatno pokvarena ili ne radi ispravno. Ako radi na drugom računalu, znate da problem leži negdje na izvornom računalu.

Preporuka naših urednika

6. Pokušajte s drugom web kamerom ili mikrofonom

Web kamera Razer Kiyo Pro

Razer Kiyo Pro (zasluge: Razer)

Ako je problem s vašim računalom, može vam pomoći da isprobate drugu web-kameru ili mikrofon kako biste vidjeli je li problem na razini cijelog sustava ili je specifičan za određenu postavku hardvera. Pokušajte priključiti slušalice koje ste dobili s telefonom da vidite radi li mikrofon ispravno.

Ako nemate dodatnu USB web kameru (tko ima?), svoj telefon, Canon fotoaparat ili druge uređaje možete pretvoriti u web kameru. Ako rade, ali vaša obična web-kamera ne radi, možete malo suziti izvor problema.

7. Ponovno instalirajte i ponovno pokrenite sustav

povećajte stranicu za preuzimanje

Možda se ne sjećate, ali većina usluga za video chat - čak i na webu - zahtijeva da instalirate malu pomoćnu aplikaciju kada ih prvi put koristite. Iako se nisam susreo sa situacijom u kojoj bi ponovna instalacija tog softvera riješila moj problem, to je standardni korak za rješavanje problema koji biste uvijek trebali poduzeti kako biste smanjili varijable.

Idite na web mjesto programa i preuzmite najnoviju verziju softvera—na primjer, možete ručno preuzeti Zoomov softver sa stranice za preuzimanje (otvara se u novom prozoru). Ponovno instalirajte program, ponovno pokrenite računalo i pogledajte hoće li se magično vratiti u život. Nikada ne znate koji se čudni problemi mogu kriti ispod.

8. Nemate sreće? Pokušajte s drugim uređajem ili programom za chat

google susret

(Zasluge: Daniel Brame)

Tijekom godina sam prevladao mnoge zagonetke videochata, ali neka rješenja mi još uvijek izmiču. Google Meet, na primjer, odlučuje ispravno raditi samo slučajnim danima, dok moj Chromebook jednostavno nije kooperativan kada je riječ o slanju zvuka putem slušalica. Ponekad si možete uštedjeti mnogo vremena ako priznate poraz i koristite drugi stroj.

Ako imate mogućnost isprobati neki drugi program za chat, učinite to - postoji mnogo sjajnih, besplatnih opcija. Ili, ako sudjelujete u Zoom pozivu koji je naručila tvrtka, pokušajte nazvati s prijenosnog računala ili telefona umjesto stolnog računala. Čak i ako nije idealno kao dugoročno rješenje, omogućit će vam da se uključite u trenutni poziv i kasnije provedete vrijeme rješavajući problem.

Vaša je web-kamera možda pokvarena ili ne radi ispravno, pa ćete se morati obratiti proizvođaču za zamjenu—ili, ako imate pri ruci odvijač, popraviti je sami.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up