Je li to istina? 4 proširenja preglednika koja će vam pomoći da uočite lažne vijesti

Lažne vijesti postale su sveopći problem na internetu. Pronađete web stranicu ili priču na internetu, ali ne znate možete li joj vjerovati. To je istina? Je li to točno? Je li pouzdan? Čak ni vaši prijatelji na Facebooku ne znaju razlikovati. Ali možete saznati smatra li se stranica s vijestima ili određeni članak pouzdanim i istinitim zahvaljujući odgovarajućem dodatku za preglednik.

Proširenja kao što su NewsGuard, TrustServista, Media Bias/Fact Check i The Factual integriraju se s vašim preglednikom i prikazuju ocjene, rangiranje i izvješća kako bi vam rekli više o izvorima vijesti koje gledate. Tada možete bolje odrediti treba li vjerovati pričama koje čitate.

Índice
 1. NewsGuard
 2. TrustServista
 3. Činjenično

NewsGuard

NewsGuard

(Zasluge: Lance Whitney)

NewsGuard (Otvara se u novom prozoru) oslanja se na tim novinara koji analiziraju više od 5800 američkih web stranica s vijestima, od kojih je svaka ocijenjena i rangirana prema devet različitih kriterija:

 • Objavljuje li stranica opetovano lažni sadržaj?

 • Prikuplja li i prezentira informacije odgovorno?

 • Ispravlja li redovito ili pojašnjava pogreške?

 • Postupa li odgovorno s razlikom između vijesti i mišljenja?

 • Izbjegava li zavaravajuće naslove?

 • Otkriva li vlasništvo i financiranje o sebi?

 • Označava li jasno oglašavanje?

 • Otkriva li tko je glavni, uključujući moguće sukobe interesa?

 • Pruža li informacije o kreatorima sadržaja?

Svakom kriteriju dodijeljena je određena težina, odnosno broj bodova, kako bi se odredila ukupna ocjena stranice. Stranica dobiva zelenu ocjenu ako zadovoljava osnovne standarde točnosti i odgovornosti. Crvena ocjena znači da ne zadovoljava minimalne standarde.

Nakon što se NewsGuard aktivira, ikona dodatka pojavljuje se na alatnoj traci vašeg preglednika. Otvorite web stranicu koju je analizirao NewsGuardov tim, a ikona će postati zelena ili crvena, ovisno o rangiranju stranice. Kliknite ikonu da saznate zašto je stranica dobila svoje trake. Klikom na vezu za pregled cijele oznake nutritivne vrijednosti otvara se više detalja koji otkrivaju vlasništvo stranice, sadržaj, povijest, pozadinu i vjerodostojnost (ili nedostatak istih). Oznaka također navodi autore koji stoje iza izvješća i izvore koje su koristili.

NewsGuard radi čak i izvan stranice. Pretražujte web koristeći Google ili Bing i ikona proširenja pojavit će se pored bilo kojeg izvora vijesti koji se pojavi u rezultatima. Zadržite pokazivač iznad ikone da biste vidjeli NewsGuardovu analizu stranice. Usluga nudi dvotjednu besplatnu probu, nakon čega košta 4,95 USD mjesečno za korisnike Chromea (Otvara se u novom prozoru) i Firefoxa (Otvara se u novom prozoru). Oni koji koriste Microsoft Edge (Otvara se u novom prozoru) mogu koristiti ovu značajku besplatno.

TrustServista

TrustServista

(Zasluge: Lance Whitney)

Koristeći umjetnu inteligenciju i drugu analitiku, TrustServista (Otvara se u novom prozoru) pokušava procijeniti vjerodostojnost novinskog članka. Dizajnirano za Google Chrome (i Edge) (Otvara se u novom prozoru), ovo proširenje analizira članak i zatim isporučuje različite vrste povratnih informacija i mjernih podataka, uključujući postavke konteksta (količina činjeničnih informacija), raspoloženje (negativno, neutralno ili pozitivno) , istinitost izvora (poznati izdavač ili imenovani autor) i vjerojatnost da je članak mamac za klikove.

Nakon što instalirate ekstenziju TrustServista, kliknite na njezinu ikonu na alatnoj traci kako biste analizirali novosti otvorene u vašem pregledniku. Proširenje će prikazati ime autora članka, vrstu članka, kontekst, osjećaj, potencijal mamaca za klikove i ocjenu kvalitete sadržaja. (Možda ćete vidjeti poruku koja vam govori da proširenje trenutno obrađuje web mjesto i da pokušate ponovno za 30 sekundi.)

Naravno, što je niža ocjena, to se članak smatra manje vjerodostojnim. Pomaknite se prema dolje da vidite više pojedinosti i popis ključnih riječi korištenih u članku. TrustServista je besplatna, ali vas ograničava na 300 analiziranih članaka mjesečno. Za 2,99 $ mjesečno, limit se povećava na 3000 mjesečno.

Službeno proširenje za medijsku pristranost/provjeru činjenica

Media Bias/Fact-Checking Resource (otvara se u novom prozoru), neovisno web mjesto s navedenim ciljem promicanja svijesti o medijskim pristranostima i dezinformacijama, nudi vlastito proširenje preglednika koje se fokusira na političku pristranost. Umjesto ocjenjivanja izvora vijesti na temelju određenih kriterija, alat ocjenjuje web stranicu na temelju činjeničnog izvješća, primjerice koliko su točne i pouzdane informacije i koliko su izvori tih informacija točni.

U tu svrhu, stranica – i njezino proširenje – koriste ljudske analitičare i evaluatore za ispitivanje i ocjenjivanje pristranosti različitih izvora vijesti. Proširenje, dostupno za Chrome (otvara se u novom prozoru), Edge (otvara se u novom prozoru) i Firefox (otvara se u novom prozoru), dodjeljuje rangiranje stranicama s vijestima na temelju analize pristranosti. Stranica može dobiti bilo koju od sljedećih ocjena:

 • L – lijeva pristranost

 • LC – Središnja lijeva pristranost

 • C – središte (najmanje pristrano)

 • RC – desna središnja pristranost

 • R – Desna pristranost

 • PS – Pro-Science

 • CP – Zavjera-Pseudoznanost

 • S – Satira

 • P – upitni izvori

Nakon instaliranja MBFC ekstenzije, idite na navedeno web mjesto. Ikona alatne trake mijenja boju i inicijale kako bi ukazala na pristrano rangiranje tog sadržaja. Kliknite na ikonu i pojavit će se opis koji objašnjava određenu razinu pristranosti dodijeljenu toj lokaciji. Kliknite vezu za detaljno izvješće o web stranici s vijestima i vidjet ćete primjere koji objašnjavaju zašto je web stranica ocijenjena s određenom pristranošću. Izvješće također uključuje povijest i pozadinu stranice.

Činjenično

Činjenično

Factual (otvara se u novom prozoru) nudi bilten, web mjesto, mobilnu aplikaciju i proširenje za Chrome čiji je cilj pomoći ljudima da dobiju činjenične vijesti. Kroz algoritam potpomognut unakrsnom provjerom ljudskih urednika, Factual svaki dan procjenjuje više od 10 000 članaka. Chromeovo proširenje (otvara se u novom prozoru) ocjenjuje članke na temelju kvalitete, tona i drugih čimbenika kako biste mogli odlučiti je li priča vrijedna vašeg vremena, dobro istražena, ne previše samouvjerena i napisana od strane iskusnog novinara.

Nakon instaliranja proširenja u Chromeu ili Microsoft Edgeu, idite na članak s vijestima. Pritisnite ikonu alatne trake Factual za pregled povratnih informacija o priči. Činjenična ocjena i politička pristranost dodjeljuju se na temelju stručnosti autora, kvalitete, tona i kvalitete izvora. Zadržite pokazivač miša iznad ikone informacija za svaku metriku da biste vidjeli njezinu definiciju. Klikom na poveznicu za pregled pojedinosti otkriva se još više informacija o određenoj priči i poretku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up