Istražite dublje Windows 11 uz ovih 7 savjeta za Upravitelj zadataka

Napredni korisnici računala već dugo koriste Windows Task Manager kako bi vidjeli što se događa u njihovom sustavu. U sustavu Windows 11, Upravitelj zadataka potpuno je nov, s redizajniranim ikonama, prozorom svježeg izgleda i novim značajkama koje vam pomažu smanjiti potrošnju energije aplikacija koje rade u pozadini.

Dakle, što može učiniti novi Windows 11 Task Manager? Vodimo vas kroz neke od najkorisnijih načina na koje možete koristiti ovaj uslužni program. Ali prvo ćemo vam pokazati kako doći tamo.

Windows 11 Upravitelj zadataka

(Zasluge: PCMag)

Índice
 1. Kako doći do upravitelja zadataka u sustavu Windows 11?
 2. 1. Saznajte što usporava vaše računalo
 3. 2. Isključite aplikacije koje se loše ponašaju
 4. 3. Odredite koje se aplikacije i procesi automatski pokreću
  1. Preporuka naših urednika
 5. 4. Identificirajte što blokira vašu internetsku vezu
 6. 5. Koristite novi način rada
 7. 6. Pregledajte statistiku izvedbe u stvarnom vremenu
 8. 7. Pogledajte Obustavljene UWP aplikacije
 9. Više o Windows 11

Kako doći do upravitelja zadataka u sustavu Windows 11?

Najlakši način da otvorite Upravitelj zadataka je da pritisnete njegov tipkovnički prečac: Ctrl-Shift-Esc. Također možete desnom tipkom miša kliknuti gumb Start i odabrati ga iz rezultirajućeg kontekstnog izbornika. Jednostavno upisivanje Zadatka u izbornik Start prikazat će ga kao gornju opciju. Klikom na to otvara se.

U budućoj verziji sustava Windows 11 također ćete moći pozvati Upravitelj zadataka tako da desnom tipkom miša kliknete programsku traku i odaberete je iz rezultirajućeg izbornika.

Izbor programske trake za Upravitelj zadataka

(Zasluge: Microsoft)

Kao posljednje sredstvo, možete upotrijebiti stari dobri tipkovnički prečac za hitne slučajeve, Ctrl-Alt-Del, i odabrati Upravitelj zadataka iz njegovog izbornika preko cijelog zaslona.

Sada da vidimo što možete učiniti s Upraviteljem zadataka u sustavu Windows 11.

1. Saznajte što usporava vaše računalo

Jedna od uobičajenih upotreba Upravitelja zadataka je pronalaženje krivca kada je vaše računalo tromo. Otvorite Upravitelj zadataka i kliknite na vrh stupca CPU za sortiranje prema upotrebi CPU-a. Ako aplikacija opterećuje CPU, to bi mogao biti krivac.

Još jedna stvar koju treba pogledati je Disk. Poredajte po onom stupcu s najvišim količinama MB na vrhu da vidite opterećuje li aplikacija previše vaš sustav za pohranu.

Za videoigre i uređivanje videa želite dodati stupac GPU, koji se ne prikazuje prema zadanim postavkama. Desnom tipkom miša kliknite bilo gdje u stupcu zaglavlja i kliknite lijevo od GPU-a. Sada možete razvrstati prema korištenju GPU-a svake aplikacije da biste vidjeli koje je oporezuju.

2. Isključite aplikacije koje se loše ponašaju

Završetak procesa u sustavu Windows 11 putem upravitelja zadataka

(Zasluge: PCMag)

Ako pokrećete program koji ne reagira i ne dopušta vam da ga zatvorite, Task Manager je vaš najbolji prijatelj. Samo kliknite na unos na popisu programa i dodirnite gumb 🚫 Završi zadatak ili kliknite desnom tipkom miša i odaberite Završi zadatak. Time se zaobilazi svaki kod u programu i sprječava vas da ga normalno isključite.

Imajte na umu da sljedeći put kada pokrenete program, možda ćete vidjeti poruku koja kaže nešto poput "Program se zadnji put nenormalno isključio", i možda ćete biti upitani želite li poslati izvješće o pogrešci njegovom tvorcu.

Ponekad možete popraviti aplikaciju koja ne reagira isključivanjem potprocesa aplikacije umjesto cijele aplikacije. CPU i druge statistike upotrebe mogu pokazati visoku upotrebu za potproces, što će ukazati na krivca. Samo kliknite strelicu pokraj unosa i ako određeni proces ukazuje na veliku upotrebu CPU-a ili diska, poništite taj odabir. Sada možete otkazati aplikaciju pomoću tipke prečaca Ctrl-E.

3. Odredite koje se aplikacije i procesi automatski pokreću

Procesi pokretanja u Windows 11 Task Manageru

(Zasluge: PCMag)

Često kada instalirate aplikaciju, ona postavlja neke procese za automatsko pokretanje na vašem računalu. Rezultat može biti da se mnogi procesi izvode čak i kada ne želite koristiti povezane aplikacije. Takve automatske procese možete pronaći u odjeljku aplikacija za pokretanje u upravitelju zadataka. Ako tamo pronađete nešto što ne osjećate potrebu pokretati svaki put kad uključite računalo, jednostavno je odabrati proces i zatim dodirnuti gumb Onemogući. Također možete desnom tipkom miša kliknuti proces i odabrati Onemogući iz kontekstnog izbornika.

Stručni savjet: Task Manager također ima stranicu Services. Usluga je proces koji radi u pozadini za sve korisnike i njime upravlja Windows—oni nemaju korisničko sučelje. Korisni su za pokretanje servisa vašeg pisača, antivirusnog softvera ili sistemskog sata, da spomenemo samo nekoliko primjera. Neki ih programi instaliraju i ostavljaju pokrenuti bez obzira na to imate li otvorenu povezanu aplikaciju. Ako ne želite da se bilo koji od tih programa pokreće, možete onemogućiti njegove usluge.

msconfig zaustavi usluge u Windows 11 Upravitelju zadataka

(Zasluge: PCMag)

Umjesto korištenja Upravitelja zadataka za isključivanje neželjenih usluga, preferiram sljedeću metodu: Otvorite izbornik Start, upišite Run i upišite msconfig u tekstni okvir Run koji se pojavi te prijeđite na karticu Services. Bilo bi dobro označiti potvrdni okvir Sakrij sve Microsoftove usluge kako ne biste isključili bitne usluge sustava. Zatim poništite odabir neželjenih usluga i ponovno pokrenite računalo kako bi promjene stupile na snagu.

Usput, za bilo koje od ovih gašenja obično se ne morate brinuti da Windows nakon toga neće raditi jer vas Windows obično sprječava da onemogućite potrebne procese i usluge ili ih OS vraća. Međutim, nije preporučljivo zaustavljati usluge koje ne prepoznajete. Također imajte na umu da se usluga neće pokrenuti sljedeći put kada pokrenete pridruženu aplikaciju, tako da ćete ih možda morati ponovno omogućiti radi funkcionalnosti.

Preporuka naših urednika

4. Identificirajte što blokira vašu internetsku vezu

Povijest aplikacija u Windows 11 Task Manageru

(Zasluge: PCMag)

Ako sumnjate da aplikacija zove kući putem vaše internetske veze, Upravitelj zadataka daje vam način da utvrdite je li to slučaj. Pogledajte stupac Mreža i provjerite postoji li aktivnost za predmetnu aplikaciju ili proces. Ako trenutno ne vidite nikakvu aktivnost, ali i dalje sumnjate da se aplikacija povezuje s internetom, idite na karticu Povijest aplikacije u Upravitelju zadataka. Ovdje možete vidjeti svu upotrebu resursa za aplikaciju tijekom posljednje sesije pokretanja. Za dobro poznate aplikacije za strujanje i sinkronizaciju, prirodno biste očekivali neke mrežne prijenose, ali aplikacije koje nemaju nikakve veze sa slanjem podataka s vašeg računala možda bi bile vrijedne daljnjeg istraživanja.

5. Koristite novi način rada

Način rada učinkovitosti sustava Windows 11

(Zasluge: PCMag)

Drugi stupac koji možete dodati na popis upravitelja zadataka je Potrošnja energije. Ne prikazuje brojke, već niske, visoke ili vrlo visoke. Sažeto je kako aplikacija koristi sve druge hardverske komponente koje pojedinačno vidite u prethodnim stupcima. Ponekad nema načina za korištenje aplikacije gladne energije, ali možete vidjeti nešto što ne očekujete, a zatim možete zatvoriti njen proces.

Za korištenje novog načina rada Učinkovitost dodirnite unos procesa da biste ga odabrali. Zatim kliknite gumb načina rada u gornjem desnom kutu. Poruka upozorenja govori vam da će uključivanje načina rada smanjiti prioritet procesa i moguće uzrokovati nestabilan rad povezane aplikacije. Imajte na umu da ovaj način možete koristiti samo za procese, a ne za cijeli unos aplikacije na vrhu popisa. Dodirnite strelicu da biste proširili unos aplikacije kako biste prikazali njezine podprocese, kliknite proces koji zahtijeva resurse, zatim odaberite način rada Učinkovitost.

Isprobao sam to s aplikacijom za stolna računala Adobe Creative Cloud, koja je zauzimala više od 35% procesorske snage mog računala. Nakon klika na gumb za način rada pao je na 15%. Novi prečac na tipkovnici omogućuje vam postavljanje aplikacije u način rada: Alt-V.

6. Pregledajte statistiku izvedbe u stvarnom vremenu

Statistika performansi u Windows 11 Task Manageru

(Zasluge: PCMag)

Ako želite vidjeti učinke pokretanja aplikacije, procedure aplikacije ili igre na vašem računalu, idite na stranicu Performanse upravitelja zadataka. Prikazuje vam grafikon uživo CPU-a, memorije, diska, Wi-Fi-ja i GPU-a. Za kopiranje datuma u međuspremnik u tekstualnom formatu, možete odabrati dodatni izbornik (tj. elipsu ili "...") u gornjem desnom kutu i odabrati Kopiraj ili možete desnom tipkom miša kliknuti CPU, zaglavlje Memorija i odaberite Kopiraj. Desni klik također nudi prikaz sažetka, koji prikazuje samo četiri unosa performansi u malom prozoru.

7. Pogledajte Obustavljene UWP aplikacije

Obustavljene UWP aplikacije u Windows 11 Upravitelju zadataka

(Zasluge: PCMag)

Nova značajka programske trake za Windows 11 verziju 22H2 omogućuje vam da vidite koje su UWP aplikacije pauzirane radi uštede procesorske snage i poboljšanja energetske učinkovitosti. Žuta ikona pauze vaš je znak da je aplikacija za koju se može činiti da radi i koristi resurse sustava zapravo u načinu pauze. Imajte na umu da je ovo samo u informativne svrhe. Ne možete sami pauzirati i ponovno pauzirati aplikacije jer to stanje određuje sustav na temelju aktivnosti aplikacije. Ako to stvarno želite učiniti ručno, trebate otvoriti drugi uslužni program, Resource Monitor (upišite resmon u okvir Run). Tamo možete desnom tipkom miša kliknuti proces prijave da biste ga obustavili ili nastavili. Međutim, ne preporučujem da to radite jer može imati neočekivane posljedice ili izazvati nestabilnost sustava.

Više o Windows 11

Za potpuniju pokrivenost novog Microsoftovog operativnog sustava, pročitajte našu detaljnu recenziju Windows 11 i svakako provjerite našu Windows 11 stranicu za najnovije vijesti, savjete i recenzije. Konačno, možete se prijaviti za naš Windows 11 bilten.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up