iPad 2 savjeti, trikovi i prečaci

Apple iPad 2

Iako bi neki mogli tvrditi da gotovo može zamijeniti punopravno računalo, iPad je dizajniran da bude jednostavan. Čak i ako niste baš upućeni u tehnologiju, vjerojatno možete uzeti najnoviji Appleov tablet i svladati većinu osnovnih funkcija u nekoliko minuta. I što dulje prelazite preko iOS-ovog operativnog sustava temeljenog na dodiru, to ćete više naučiti. Međutim, kao i kod svakog OS-a, postoje samo neke stvari koje nisu očite. Mogli biste (uzdah!) proći kroz korisnički priručnik za iPad 2 od 22 poglavlja (postoje i tri dodatka), kako biste bili sigurni da ništa ne propuštate, ali gdje je zabava u tome?

Nakon nekoliko mjeseci testiranja i korištenja iPada 2, naučili smo neke cool trikove i želimo ih podijeliti s vama. U prezentaciji ćete pronaći općenite savjete koji se odnose na više aplikacija, zajedno sa savjetima specifičnim za Safari, Karte, iPod i Fotografije. Bilo da ste iskusan korisnik Maca ili iOS-a, ili ste tek novi u Appleu, ovdje postoji nešto što će vam pomoći da maksimalno iskoristite svoj iPad 2. (Zapravo, kad bolje razmislite, mnogi od ovih savjeta vrijede i za originalni iPad.) Imate li svoj savjet, trik ili prečac za dijeljenje? Javite nam u komentarima ispod.

Tražite sjajne aplikacije za iPad za početak? Pogledajte 75 najboljih aplikacija za iPad. Također, 10 aplikacija koje prikazuju novi hardver iPada 2 nude neke značajke optimizirane za najnoviji tablet.

Oglas

Índice
 1. 1. Otkrijte skrivene znakove na tipkovnici
 2. 2. Pokrenite svoje aplikacije u trenu
 3. 3. Snimite taj ekran!
 4. 4. Jednostavno spremanje za foto privitke e-pošte
 5. 5. Ne bacajte novac na podatkovni roaming
 6. 6. Budite suzdržani
 7. 7. Povećajte svoje iskustvo karte
 8. 8. Stavite iglu u nju
 9. 9. Podesite bočni prekidač
 10. 10. Pregledajte i prekinite pokrenute aplikacije
 11. 11. Pozovite Instant iPod Controls
 12. 13. Surfajte sigurno u Safariju
 13. 14. Ne želite uključiti svoj Google?
 14. 15. Povećajte glasnoću svojih web videa
 15. 16. Nemate aplikaciju? Nema problema. Dodajte ikonu.
 16. 17. Otključajte potencijal svog iPada kao okvira za slike
 17. 18. ...Dok ste tamo, zaštitite svoje podatke
 18. 19. ...Još bolje, uništite te podatke
 19. 20. Napokon pronađite svoj iPad besplatno!

1. Otkrijte skrivene znakove na tipkovnici

Otkrijte skrivene znakove na tipkovnici

Tipkovnica na zaslonu iPada nudi više nego što se čini na prvi pogled. Držanje određenih tipki daje dodatne mogućnosti znakova. Dugi dodir tipke zarez, na primjer, prikazuje apostrof. Osim toga, tipka točke nudi i navodnike. Na numeričkoj tipkovnici, prikazanoj ovdje, tipka navodnika skriva pametne navodnike i druge simbole ako je držite pritisnutu na sekundu. Oh, i ako niste znali, dvostruki pritisak na razmaknicu umeće točku.

2. Pokrenite svoje aplikacije u trenu

Pokrenite svoje aplikacije u trenu

Ako ste tek nabavili svoj iPad, vjerojatno još nemate previše aplikacija za rukovanje, ali vjerujte nam, hoćete. (Trenutačno trgovina aplikacija nudi više od 65 000 aplikacija za tablete, a svaki dan ih se dodaje više!) Jednom kada počnete stvarati zalihe, imat ćete mapu za mapom i stranicu za stranicom aplikacija, a sve ih je teže pronaći ono što tražiš brzo. Za to postoji jednostavno rješenje. Na početnom zaslonu prijeđite prstom ulijevo i dobit ćete zaslon za pretraživanje, gdje možete brzo upisati naziv aplikacije koju želite pokrenuti — a prediktivno tipkanje čini stvari još bržima. Pretraživanje neće prikazati samo vaše aplikacije (prvo), već i vaše medije, e-poštu, događaje u kalendaru i više. Prilagodite svoja pretraživanja u Settings>General>Spotlight Search.

3. Snimite taj ekran!

Zgrabite taj ekran!

Kako biste snimili sve što je na vašem iPad zaslonu kao fotografiju, držite tipku za uključivanje i pritisnite tipku za početak. Vidjet ćete kako zaslon bljeska i čuti klik okidača, a slika će se pojaviti u Snimku kamere u Fotografijama. Odatle pritisnite ikonu strelice u gornjem desnom kutu da biste e-poštom, ispisali ili kopirali sliku, upotrijebili je kao pozadinu ili je dodijelili jednom od svojih kontakata.

4. Jednostavno spremanje za foto privitke e-pošte

Jednostavno spremanje za foto privitke e-pošte

Ako primite sliku uz poruku e-pošte, dodirnite je i dobit ćete skočni izbornik koji vam daje opciju kopiranja ili spremanja slike. Odaberite potonje i slika će biti spremljena u vaš Camera Roll. Prvi vam omogućuje da zalijepite sliku u drugu aplikaciju.

5. Ne bacajte novac na podatkovni roaming

Ne bacajte novac na podatkovni roaming

Svatko je čuo horor priču o nekom jadniku koji je nagomilao tisuće dolara u prijenosu podataka nakon što je zaboravio isključiti svoj mobitel dok je putovao u inozemstvo. Ako imate iPad koji podržava 3G, postoje dva načina da onemogućite svoj mobilni radio kako vam se ne bi naplatila upotreba podataka. Idite na Postavke>Mobilni podaci i onemogućite ih, zajedno s podacima u roamingu. Ili jednostavno stavite iPad u način rada u zrakoplovu i uključite Wi-Fi (obje opcije su na najvišoj razini izbornika postavki) kada ste u hotelu ili pronađete hotspot. Tijekom putovanja možete držati svoj iPad uključen i spreman za korištenje za slušanje pjesama ili videozapisa, igranje igrica ili bilo što drugo što ne zahtijeva podatkovnu vezu.

6. Budite suzdržani

Budite suzdržani

Dobra stvar kod iPada s integriranim GPS-om i Wi-Fi-jem je to što postoji mnoštvo aplikacija koje mogu poslužiti informacijama temeljenim na lokaciji. Ali za to su potrebne aplikacije da znaju gdje se nalazite, a budimo iskreni, za neke bi to mogla biti previše 1984. U Postavkama>Usluge lokacije možete odabrati kojim aplikacijama želite dopustiti pristup vašoj lokaciji. Ili ako želite potpuno anonimno, ovdje isključite usluge lokacije.

7. Povećajte svoje iskustvo karte

Povećajte svoje iskustvo karte

S druge strane argumenta, najbolja stvar kod GPS-a na vašem iPadu je izvorna aplikacija Maps koju pokreće Google, koja vam može pomoći da pronađete put, obližnji kafić ili, dobro, bilo što oko vas. Međutim, ono što nije potpuno vidljivo kada se gleda karta je da je okrenuta prema gore u donjem desnom kutu. Ako ga povučete unatrag, pronaći ćete opcije za prikaz karte (klasični, satelitski, hibridni ili off-road) i prekrivanja prometa. (Da, Google vam može pokazati idete li u prometnu gužvu.)

8. Stavite iglu u nju

Stavite iglu u nju

Još jedna zgodna značajka karte: pribadače! Držite prst na bilo kojoj točki da postavite pribadaču na kartu. Dobit ćete skočni prozor: narančasta ikona s lijeve strane prikazuje prikaz ulice točke koju ste odabrali, a plava ikona s desne strane otvara dijaloški okvir koji nudi upute do ili od te točke, među ostalim opcijama uključujući dijeljenje lokaciju putem e-pošte.

9. Podesite bočni prekidač

Podesite bočni prekidač

iPadov čisti dizajn i sučelje gotovo dodirno jedna su od njegovih najboljih značajki. Pretjerano je reći da su hardverske kontrole minimalne. Dobivate samo tri: tipku Home ispod zaslona, ​​tipke za pojačavanje i smanjivanje glasnoće na gornjoj desnoj ploči i prilagodljivi prekidač u gornjem desnom kutu. Taj prekidač može djelovati ili kao kontrola za isključivanje zvuka ili kao zaključavanje orijentacije zaslona, ​​u biti onemogućujući akcelerometar iPada. Idite na Postavke>Općenito i pod "Koristi bočni prekidač za:" odaberite Zaključaj rotaciju ili Isključi zvuk.

10. Pregledajte i prekinite pokrenute aplikacije

Pregledajte i ukinite pokrenute aplikacije

Multitasking je dobrodošao dodatak iOS-u, ali kada otvorite aplikaciju, ona ostaje otvorena osim ako je ručno ne zatvorite. Dva brza pritiska tipke Home mogu vam pokazati aplikacije koje imate, a ovisno o tome koliko ih ima, možda ćete morati prijeći nekoliko puta udesno da biste ih sve vidjeli. Pritisnite i držite jednu ikonu i sve će se početi tresti (kao kad pomičete ikone na početnom ekranu). Dodirnite mali crveni znak minus u gornjem lijevom kutu ikone da ubijete tu aplikaciju.

11. Pozovite Instant iPod Controls

Trenutni poziv iPod kontrolama

...Ako prijeđete prstom ulijevo umjesto udesno nakon što dvaput dodirnete tipku Home, dobit ćete kontrole za reprodukciju videa/glazbe i klizače za glasnoću i svjetlinu zaslona. Ovisno o tome jeste li bočnoj hardverskoj sklopki dodijelili funkciju zaključavanja rotacije ili isključivanja zvuka, dobit ćete drugu opciju u lijevom kutu. Snimka zaslona ovdje prikazuje zaključavanje orijentacije zaslona.

13. Surfajte sigurno u Safariju

Sigurno surfanje u Safariju

Klikajući po webu, možete naići na tisuće tekstualnih poveznica, ali koje su od njih legitimne? Držite prst na bilo kojoj vezi i dobit ćete dijaloški okvir koji vam omogućuje otvaranje ili kopiranje veze, dok vam prikazuje njezin puni URL.

14. Ne želite uključiti svoj Google?

Ne želite uključiti svoj Google?

Relativno novi dodatak iOS-u: Sloboda promjene preglednika. Odaberite Bing ili Yahoo umjesto Googlea u Settings>Safari>Search Engine.

15. Povećajte glasnoću svojih web videa

Povećajte glasnoću svojih web videozapisa

Unatoč nedostatku Flash podrške u mobilnoj verziji Safarija, postoji mnogo web videa koje možete gledati na svom iPadu. Ako želite povećati veličinu video prozora unutar web stranice, dvaput dodirnite video prozor i on će porasti na puni zaslon. Stisnite prozor kako biste ga vratili na izvornu veličinu i ponovno pogledajte okolnu web-stranicu.

16. Nemate aplikaciju? Nema problema. Dodajte ikonu.

Nemate aplikaciju? Nema problema. Dodajte ikonu.

Mnoga web mjesta sada imaju namjenske aplikacije za iPad, ali nemaju ih sva. Imate omiljenu stranicu kojoj želite brzo pristupiti? Idite korak dalje od Safari knjižnih oznaka i stvorite ikonu koju možete postaviti izravno na početni zaslon. Samo idite na tu stranicu i lijevo od adresne trake vidjet ćete ikonu strelice; pritisnite ga i dobit ćete padajući izbornik s opcijom "Dodaj na početni zaslon". Možete čak i preimenovati ikonu u što god želite i imat ćete pristup toj stranici jednim klikom izravno s početnog zaslona.

17. Otključajte potencijal svog iPada kao okvira za slike

Otključajte potencijal svog iPada kao okvira za slike

Imate gomilu digitalnih fotografija, a iPad ima oštar zaslon od 9,7 inča. Ako imate Smart Cover ili neku drugu masku koja podržava vaš iPad, onda imate izvrstan digitalni okvir za fotografije. Način rada s okvirom slike (Postavke>Okvir slike) omogućuje odabir magova i odabir prijelaza i drugih opcija za dijaprojekcije. Međutim, ono što nije očito je da prvo morate uključiti značajku, što možete učiniti u Postavke>Općenito>Zaključavanje lozinke>Okvir za slike. Nakon što to učinite, zaključani zaslon vašeg iPada prikazat će malu ikonu cvijeta u donjem desnom kutu; dodirnite ga (bez potrebe da klizite za otključavanje iPada) da biste započeli prezentaciju.

18. ...Dok ste tamo, zaštitite svoje podatke

...Dok ste tamo, zaštitite svoje podatke

U istom izborniku postavki možete dodijeliti šifru za svoj iPad. Napokon, tablet je zamišljen da bude mobilan, pa je mogućnost da se izgubi ili ostavi velika. I bez šifre, svatko može otključati zaslon i imati puni pristup vašoj e-pošti, web povijesti, aplikacijama i još mnogo toga. Za postavljanje 4-znamenkastog koda za otključavanje iPada odaberite Općenito>Zaključavanje lozinkom>Jednostavna lozinka. Još bolje: poništite odabir Jednostavne lozinke za postavljanje koda koji koristi cijelu tipkovnicu.

19. ...Još bolje, uništite te podatke

...Još bolje, uništi te podatke

Kako biste bili sigurni da vaši podaci neće završiti u krivim rukama, čak i ako vaš iPad završi, u istom izborniku za zaključavanje lozinke možete postaviti iPad da izbriše sve svoje podatke nakon 10 neuspjelih pokušaja lozinke. Međutim, važno je redovito sinkronizirati svoj iPad kako bi se važni podaci čuvali u iTunesu na vašem računalu.

20. Napokon pronađite svoj iPad besplatno!

Napokon pronađite svoj iPad besplatno!

Vjerojatno najvrednija aplikacija koju možete preuzeti, Find my iPhone (radi i za iPade) prije je zahtijevala plaćenu pretplatu na MobileMe, ali sada je sve što trebate Apple ID. Besplatno ga preuzmite s App Storea, slijedite upute za postavljanje i svoj iPad možete vidjeti na karti s računala ili mobilnog telefona.

iPad koji podržava 3G ima veće šanse da bude lociran jer integrira stalno uključen potpomognuti GPS, ali iPad uređaji koji podržavaju samo Wi-Fi mogu se vidjeti i kada su povezani na registriranu Wi-Fi mrežu. Međutim, također možete koristiti aplikaciju za daljinski prikaz poruke, reprodukciju zvuka, postavljanje šifre, zaključavanje uređaja ili brisanje njegovih podataka—sve stvari koje vam mogu pomoći da pronađete gdje se skriva vaš nestali iPad.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up