iOS na MacOS-u: Kako pokrenuti iPhone i iPad aplikacije na vašem Macu

Apple korisnicima iPhonea, iPada i Maca nudi robusnu kolekciju aplikacija, no one na iOS-u i iPadOS-u dugo su bile ograničene na App Store, dok vlasnici Maca koriste Mac App Store za sve svoje softverske potrebe.

To se promijenilo lansiranjem Apple Silicona. Ako vaše računalo ima Appleov M1 ili M2 čip, svoje omiljene aplikacije za iPhone (i iPad) možete izvorno koristiti na svom Macu. Samo potražite oznaku Designed for iPhone ili Designed for iPad u Mac App Storeu.

Pristup aplikacijama za iPad i iPhone na vašem računalu otvara novi svijet za uređivanje fotografija, slušanje podcasta, igranje igrica i više. Aplikacije poput Overcasta i PhotoRooma sada mogu prenijeti mobilno iskustvo na veći zaslon. Nije potrebno puno truda da postavite neke od svojih omiljenih programa na svoje Mac stolno ili prijenosno računalo. Evo kako preuzeti svoje aplikacije i konfigurirati kontrole.

Índice
 1. Što vam je potrebno za pokretanje mobilnih aplikacija na Macu
 2. Kako instalirati mobilne aplikacije na Mac
  1. Preporuka naših urednika
 3. Dodajte alternativne dodirne kontrole
 4. Možete li koristiti Mac aplikacije na iPadu?

Što vam je potrebno za pokretanje mobilnih aplikacija na Macu

o ovom macu

Kao što se vidi u macOS Ventura (Zasluge: Apple)

Za pokretanje iPhone ili iPad aplikacija na vašem Macu, trebat će vam stroj s Apple Silicon čipom. Trenutačno većina računala koja prodaje Apple uključuje neke varijacije M1 ili M2 čipa, uključujući:

 • MacBook Air od kraja 2020. i kasnije

 • Mac mini od kraja 2020. i kasnije

 • MacBook Pro od 13 inča krajem 2020. i kasnije

 • MacBook Pro 14-inčni i 16-inčni od 2021. i kasnije

 • iMac od 2021. i kasnije

 • Mac Studio od 2022. i kasnije

Kako biste provjerili svoje određeno računalo, kliknite Appleov logo u gornjem lijevom kutu zaslona i odaberite O ovom Macu. U macOS Ventura i novijim, Čip oznaka na skočnom prozoru prikazat će Apple ili Intel. Za starije OS, pogledajte Procesor označiti.

Kako instalirati mobilne aplikacije na Mac

stranica računa trgovine aplikacijama

(Zasluge: Tyler Hayes)

Za preuzimanje aplikacija za iPhone i iPad na svoj Mac, pokrenite App Store sa svog računala i kliknite naziv svog računa u donjem lijevom kutu. Ovo će prikazati aplikacije koje ste preuzeli i kupili putem svog računa, na svim uređajima.

Odaberite iPhone i iPad aplikacije tekst kako biste vidjeli sve aplikacije s tih uređaja koje je moguće instalirati na vaš Mac. Aplikacije koje se plaćaju bit će ponovno dostupne za besplatno preuzimanje, iako će neke zahtijevati trenutnu pretplatu da bi bile potpuno funkcionalne.

Imajte na umu da ćete možda otkriti da nisu sve vaše iPhone i iPad aplikacije dostupne za preuzimanje. Programeri imaju opciju isključiti dopuštanje pokretanja svojih aplikacija na Macu. Na primjer, Instagram se ne može koristiti na prijenosnom ili stolnom računalu (i dalje možete vidjeti svoj račun s weba). Druge aplikacije mogu biti dostupne za preuzimanje, ali ih razvojni programer možda nije u potpunosti testirao, pa možda neće raditi ispravno.

Preporuka naših urednika

Ako koristite Family Sharing za aplikacije, također možete vidjeti aplikacije koje su preuzeli drugi ljudi povezani s vašim računom. Nakon klika na naziv računa u donjem lijevom kutu App Storea, kliknite na isti naziv s desne strane kako biste vidjeli ostale dostupne aplikacije.

Dodajte alternativne dodirne kontrole

izbornik s kontrolama na dodir

Macovi (još) nemaju zaslone osjetljive na dodir, tako da neke kontrole mogu biti malo drugačije od onih koje biste iskusili na mobilnom uređaju. Za aktiviranje alternativnih dodirnih kontrola kliknite na naziv aplikacije u gornjem lijevom kutu zaslona. Odaberite postavke i uključite se Dodirnite Alternative. Dijagram prikazan na zaslonu izbornika pokazat će dostupne opcije, uključujući mogućnost naginjanja, povlačenja i pomicanja. Također možete birati Kontrola igre karticu kako biste omogućili ove kontrole gamepada.

Možete li koristiti Mac aplikacije na iPadu?

Kratak odgovor je ne. Ne možete nativno pokrenuti Mac aplikacije na iPadu. Trenutno rješenje je korištenje softvera za daljinski pristup, kao što su Zasloni (Otvara se u novom prozoru), za pregled i upravljanje zaslonom vašeg Mac računala na iPadu. Nije savršeno rješenje, ali barem se čini kao da koristite Mac softver na iPadu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up