Ime računala: Kako promijeniti ime računala

Je li vaše Windows računalo zaglavljeno s imenom koje vam se ne sviđa? Novo računalo ima zadano ime koje je dobio od dobavljača, ali bez obzira koju verziju sustava Windows koristite, možete ga promijeniti u nešto po vlastitom izboru. Ali koje bi to ime trebalo biti? Evo nekoliko savjeta za imenovanje vašeg Windows računala i kako izvršiti promjenu.

Índice
  1. Najbolje prakse koje treba slijediti
  2. Preimenujte svoje računalo u Windows 11
  3. Preimenujte svoje računalo u Windows 10
  4. Preimenujte svoje računalo u Windows 8.1
    1. Preporuka naših urednika
  5. Preimenujte svoje računalo u Windows 7

Najbolje prakse koje treba slijediti

Prije nego počnete mijenjati naziv računala, slijedite nekoliko najboljih praksi, osobito ako se radi o umreženom računalu. Ime ne smije biti duže od 15 znakova, a određene vrste znakova su zabranjene, stoga se držite slova, brojeva i crtica.

Dobro je stvoriti prepoznatljivo ime za stroj, tako da odmah znate o kojem se računalu radi kada ga vi (ili netko drugi) pogledate na mreži ili mu trebate pristupiti s daljine. Dobro pravilo je uključiti naziv proizvođača, proizvođač ili broj modela, a možda i tip računala u naziv.

Na primjer, možete nazvati HP Pavilion stolno računalo HPPavilionDesk, postaviti prijenosno računalo Lenovo ThinkPad T14 da se zove LenovoT14Lap ili postaviti Microsoft Surface tablet na naziv MicroSurfaceTab.

Preimenujte svoje računalo u Windows 11

Imenujte svoje računalo tijekom postavljanja

(Zasluge: Lance Whitney/Microsoft)

Windows 11 vam daje priliku da odaberete naziv za svoje računalo tijekom početnog postupka postavljanja. Na zaslonu "Imenujte svoj uređaj" unesite naziv za svoje računalo, imajući na umu smjernice. Kliknite Dalje, zatim nastavite s ostatkom postavljanja.

Windows 11 preimenuje ovo računalo

(Zasluge: Lance Whitney/Microsoft)

Ako želite promijeniti postojeće ime računala u sustavu Windows 11, idite na Postavke > Sustav > O meni i kliknite Preimenujte ovo računalo. Unesite novi naziv i kliknite Sljedećizatim ponovno pokrenite računalo i ponovno se prijavite kako bi novo ime stupilo na snagu.

Preimenujte svoje računalo u Windows 10

Windows 10 preimenuje ovo računalo

(Zasluge: Lance Whitney/Microsoft)

Postupak preimenovanja računala isti je u sustavu Windows 10. Idite na Postavke > Sustav > O meni i kliknite na Preimenujte ovo računalo dugme. Unesite naziv svog novog računala i kliknite Sljedeći. Ponovno pokrenite računalo i ponovno se prijavite da biste vidjeli novo ime.

Preimenujte svoje računalo u Windows 8.1

Kliknite vezu Promjena postavki računala

(Zasluge: Lance Whitney/Microsoft)

Da biste promijenili naziv računala u sustavu Windows 8.1, pokrenite traku s gumbima i kliknite na postavke ikona. Kliknite na Promijenite postavke računala link na dnu izbornika. U lijevom oknu za postavke računala odaberite PC i uređaji kategorija.

Pritisnite gumb Preimenuj računalo

(Zasluge: Lance Whitney/Microsoft)

Kliknite na PC informacije opciju na dnu, a zatim kliknite Preimenujte računalo. Zatim možete upisati novi naziv i kliknuti Sljedeći. Ponovo pokrenite računalo i ponovo se prijavite u Windows kako biste vidjeli novi naziv računala.

Preporuka naših urednika

(Imajte na umu da od 10. siječnja 2023. korisnici sustava Windows 8.1 više neće primati nove sigurnosne zakrpe ili tehničku podršku, stoga je vrijeme za nadogradnju ili kupnju novog računala. Evo kako izvršiti nadogradnju s Windows 8.1 na Windows 10 ili Windows 11. )

Preimenujte svoje računalo u Windows 7

Pritisnite gumb Promijeni

(Zasluge: Lance Whitney/Microsoft)

Da biste promijenili naziv svog računala u sustavu Windows 7, morate otvoriti upravljačku ploču u prikazu ikona. Kliknite na Sustav ikona za pregled postavki sustava. U Naziv računala, domena i postavke radne grupe odjeljak, kliknite Promijenite postavke. U prozoru Svojstva sustava kliknite Promijeniti.

Unesite novi naziv za svoje računalo

(Zasluge: Lance Whitney/Microsoft)

Zatim možete upisati novo ime za svoje računalo u Naziv računala polje. Klik u reduzatim ponovno pokrenite računalo i ponovno se prijavite da biste vidjeli novo ime.

(Windows 7 je, naravno, još više zastario od Windowsa 8.1, tako da je definitivno vrijeme da razmislite o nadogradnji na novo računalo ili OS.)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up