Imate novi Mac? Kako postaviti i prilagoditi Appleov MacOS

Ako imate potpuno novi Mac, morate ga postaviti s pravim opcijama prije nego što ga možete pravilno koristiti. Postupak postavljanja nije težak, ali može potrajati neko vrijeme ako želite proći kroz sve postavke koje trebate omogućiti, onemogućiti ili izmijeniti.

Postavljanje Maca radi isto bez obzira imate li MacBook prijenosno računalo ili Mac stolno računalo. Za ovaj proces, pretpostavit ćemo da je ovo novi Mac koji želite postaviti od nule.

Índice
  1. Postavite svoju lokaciju i postavke pristupačnosti
  2. Spojite se na Wi-Fi
  3. Prijenos podataka pomoću pomoćnika za migraciju
  4. Postavite Apple ID i prijavite se
  5. Podesite posebne postavke
    1. Preporuka naših urednika
  6. Ažurirajte svoj Mac

Postavite svoju lokaciju i postavke pristupačnosti

Pregledajte zaslon Pristupačnost

(Zasluge: Lance Whitney/Apple)

Kada se vaše računalo uključi, prvi korak je odabir vaše zemlje ili regije. Bit ćete upitani želite li postaviti određene značajke pristupačnosti za pomoć s vidom, sluhom i drugim područjima. Odaberite jedan, ako je tako. U suprotnom kliknite Ne sada da ga zaobiđete ili postavite kasnije.

Spojite se na Wi-Fi

Odaberite svoju Wi-Fi mrežu

(Zasluge: Lance Whitney/Apple)

Sljedeći korak je povezivanje vašeg računala s bežičnom mrežom. Odaberite Wi-Fi mrežu koju želite koristiti, unesite lozinku i kliknite Nastaviti. Sljedeći zaslon opisuje privatnost vaših podataka. Kliknite na Saznajte više link za više informacija o ovoj temi; inače kliknite Nastaviti.

Prijenos podataka pomoću pomoćnika za migraciju

Pregledajte zaslon pomoćnika za migraciju

(Zasluge: Lance Whitney/Apple)

Tada vam se daje mogućnost korištenja Migration Assistant-a, koji vam omogućuje prijenos podataka s drugog Maca, sigurnosne kopije Time Machine-a ili Windows računala. Ako imate sadržaj koji želite premjestiti, odaberite odgovarajuću opciju i dovršite postupak. Ako odaberete Ne sadapodatke možete kasnije prenijeti putem pomoćnika za migraciju, čak i nakon što je računalo postavljeno.

Postavite Apple ID i prijavite se

Prijavite se svojim Apple ID-om i lozinkom

(Zasluge: Lance Whitney/Apple)

Zatim se prijavite sa (ili kreirajte) svojim Apple ID-om i lozinkom. Ovo je račun koji koristite za prijavu na Appleove usluge. Ako ste prethodno postavili Apple ID dvofaktorsku autentifikaciju (2FA), od vas će se tražiti da unesete kontrolni kod koji će ići na vaš iPhone ili iPad. Klik Nastavitizatim prihvatite iCloud uvjete i odredbe.

Stvorite i unesite ime računa i lozinku za svoj Mac

(Zasluge: Lance Whitney/Apple)

Na zaslonu Computer Account potvrdite svoje puno ime i stvorite ime računa koje ćete koristiti prilikom prijave na svoj Mac. Unesite svoju lozinku i dodajte savjet ako želite. Označite okvir pored Dopusti mom Apple ID-u da poništi ovu lozinku tako da možete oporaviti svoj račun ako ikada zaboravite lozinku. Kliknite sliku pored naziva svog računa da biste ga promijenili u memoji, emoji, monogram ili fotografiju. Klik Nastaviti da biste dovršili postavljanje svog računa.

Sljedeći zaslon pruža objašnjenje funkcionalnosti aplikacije Find My koja vam može pomoći da locirate svoj Mac ako ga ikada izgubite.

Podesite posebne postavke

Podesite postavke

(Zasluge: Lance Whitney/Apple)

Iz Neka ovo bude vaš novi Mac na zaslonu možete vidjeti i promijeniti neke važne postavke. Klik Nastaviti da biste prihvatili zadane vrijednosti za sve postavke ili odaberite Podesite postavke na dnu za promjenu opcija oko usluga lokacije, analitike i Siri.

Omogućite ili onemogućite usluge lokacije

(Zasluge: Lance Whitney/Apple)

Za usluge lokacije možete omogućiti ili onemogućiti aplikacije koje se temelje na lokaciji kao što su Apple Maps i Weather. Zatim možete postaviti svoju vremensku zonu odabirom najbližeg grada s padajućeg izbornika ili klikom na lokaciju na karti.

Postavite svoju vremensku zonu

(Zasluge: Lance Whitney/Apple)

Zatim odlučite želite li dijeliti analitiku s Appleom. Kliknite na O analitici i privatnosti vezu kako biste saznali kako se ti podaci prikupljaju i koriste. Da biste ograničili kada se određenim aplikacijama i web-mjestima može pristupiti na ovom Macu, razmislite o uključivanju Screen Time. U suprotnom kliknite Postavite kasnije.

Omogućite ili onemogućite Screen Time

(Zasluge: Lance Whitney/Apple)

Označite okvir pored Omogućite Siri, ako želite koristiti Appleov glasovni asistent na vašem Macu. Ako omogućite Siri, proći ćete kroz niz zaslona na kojima izgovarate određene fraze kako bi Siri naučila vaš glas.

Omogućite Siri

(Zasluge: Lance Whitney/Apple)

Ako vam odgovara da Apple pristupa vašim audiosnimkama radi poboljšanja Siri, provjerite Podijelite audio snimke. Više o tome možete saznati klikom na O poboljšanju Siri i Diktata i privatnosti odnos. Ako ne želite dijeliti ove informacije, provjerite Ne sada.

Preporuka naših urednika

Odlučite želite li označiti opciju Dijeli audio snimke

(Zasluge: Lance Whitney/Apple)

Zatim ćete biti upitani želite li koristiti FileVault za šifriranje pogona na vašem Macu. Kako biste osigurali svoj pogon i podatke, provjerite Uključite šifriranje diska FileVault opcija. Također, provjerite Dopusti mom iCloud računu da otključa moj pogon u slučaju da ikada zaboravite lozinku za Mac.

Provjerite opciju za Uključi šifriranje diska FileVault

(Zasluge: Lance Whitney/Apple)

Ako vaš Mac nudi Touch ID, od vas će se tražiti da ga postavite. Dodir Nastaviti a zatim se nastavite odmarati i podizati prst na gumbu za napajanje dok se prst ne registrira. Kada je Touch ID spreman, kliknite Nastaviti.

Odaberite izgled svoje Mac radne površine

(Zasluge: Lance Whitney/Apple)

Zatim možete odabrati temu za svoju radnu površinu odabirom između svijetle, tamne ili automatske, što će promijeniti temu ovisno o dobu dana. Čak i nakon početnog postavljanja, ova se opcija može promijeniti Postavke zaslona U bilo koje vrijeme.

Ažurirajte svoj Mac

Ažurirajte svoj Mac

(Zasluge: Lance Whitney/Apple)

Nakon dovršetka postavljanja bit ćete postavljeni na radnu površinu. Posljednja točka na dnevnom redu je ažuriranje vašeg Maca kako biste bili sigurni da koristite najnoviju verziju macOS-a.

Za Mac s macOS Monterey ili starijim, kliknite ikonu Apple i odaberite O ovom Macu > Ažuriranje softverazatim odaberite Nadograditi sada. Ako vaš Mac ima macOS Ventura ili noviji, otvorite Postavke sustava > Općenito > Ažuriranje softvera. Ako je ažuriranje dostupno, unesite lozinku za Mac i dopustite da se ažuriranje instalira. Nakon toga, vaš Mac će se ponovno pokrenuti tako da se možete ponovno prijaviti na zaslonu za prijavu i početi koristiti svoje novo računalo.

PCMag logotip Praktično: Appleov M2 MacBook Air odbacuje klin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up