Idi dalje od igranja: Kako preuzeti aplikacije koje nisu igre na Steam Decku

Steam Deck izvrstan je ručni uređaj za igranje računalnih igara izvan vašeg stola, ali također je i robusna platforma koja može puno više. Zahvaljujući SteamOS-u temeljenom na Linuxu, možete preuzimati s tisuća aplikacija koje nisu povezane s igrama kao što su Discord, web preglednici, e-pošta, emulatori retro igara i više. Iako proces može biti kompliciran i pomalo izbirljiv (ovisno o vašoj udobnosti s Linuxom), sami koraci su jednostavni za slijediti.

Índice
  1. Zašto preuzimati aplikacije na Steam Decku?
  2. Gdje će se spremati aplikacije koje nisu igre
  3. Preuzmite aplikacije na Steam Decku
    1. Preporuka naših urednika
  4. Dodajte aplikacije u svoju knjižnicu

Zašto preuzimati aplikacije na Steam Decku?

Puno toga možete učiniti sa Steam Deckom. Možete spojiti konzolu na TV ili monitor ili streamati računalne igre izravno na uređaj. Kako biste još više iskoristili svoj dlanovnik, također možete pokrenuti razne aplikacije koje nisu igre.

Steam Deck pokreće SteamOS temeljen na Linuxu, koji koristi sloj kompatibilnosti Proton kako bi igre stvorene za Windows računala bile dostupne za pokretanje na Linux sustavima, a time i na Steam Decku. To je način na koji je Valve uspio privući korisnike Linuxa tijekom godina i kako su stotine igara postale dostupne za igranje na konzoli.

Ovaj sloj kompatibilnosti također olakšava instaliranje igara koje nisu Steam na vaš Steam Deck. Korisnici su koristili sustav za preuzimanje emulatora za igranje retro igara, na primjer. Također možete preuzeti preglednik Microsoft Edge i pokrenuti Xbox Game Pass. Iako je potonji trenutno malo kompliciran, inženjeri u Microsoftu rade na pojednostavljenju procesa.

Također možete preuzeti aplikacije kako biste bolje iskoristili svoj Steam Deck. Već sam spomenuo web preglednike, ali možete preuzeti Discord za chat ili OBS za streaming. Postoji i mnoštvo Linux aplikacija za zadatke poput uređivanja i snimanja fotografija (što mi je bilo potrebno za dovršetak ovog vodiča) i za prilagodbu izgleda i dojma načina rada vašeg Steam Decka.

Gdje će se spremati aplikacije koje nisu igre

ne-steam prečaci

(Zasluge: Carli Velocci)

Prije nego počnete preuzimati nove programe, trebali biste znati gdje će završiti u vašem Steam Decku. Ako idete na Knjižnicavidjet ćete označenu karticu Ne-Steam. Tamo trenutno ne bi trebalo biti ništa. Međutim, dobit ćete skočni prozor s porukom da Valve radi na lakšem načinu pristupa ne-Steam igrama, ali da je za sada to gdje je.

Također vam daje mogućnost instaliranja prečaca do Google Chrome web preglednika. To možete učiniti kako biste dobili ideju o tome kako će proces funkcionirati, ali nije potrebno instalirati aplikacije.

Aplikacije će se instalirati samo u unutarnju pohranu – ne u bilo koju proširivu pohranu koju možda imate – pa provjerite imate li dovoljno prostora na svom Steam Decku. Ako nemate dovoljno prostora, deinstalirajte neke igre prije nego prijeđete na sljedeći odjeljak.

Preuzmite aplikacije na Steam Decku

prebaciti u radnu površinu

(Zasluge: Carli Velocci)

Za preuzimanje bilo kojeg programa izvan Steama morat ćete pristupiti načinu rada. Udari Steam gumb, zatim idite na Napajanje > Prijeđi na radnu površinu za pristup Deck radnoj površini. Prebacivanje će potrajati nekoliko sekundi, ali kada završi, vidjet ćete ono što izgleda kao zaslon stolnog računala.

Preporuka naših urednika

Parni način rada

(Zasluge: Carli Velocci)

Recimo da želite preuzeti Discord za svoj Steam Deck. Ovo je jedna od mnogih aplikacija koje je moguće otkriti, pa ju je lako pronaći. Samo pritisnite Saznati ikona u donjem lijevom kutu (izgleda kao vrećica za kupovinu).

Otkrijte trgovinu

(Zasluge: Carli Velocci)

Ovdje možete tražiti bilo koji program tako da ga upišete u traku za pretraživanje ili pregledavati kategorije (uključujući igre) pritiskom na Prijave. Budući da znamo koju aplikaciju želimo preuzeti, samo ćemo u traku za pretraživanje upisati “Discord”. Kada se aplikacija pojavi, dodirnite Instalirati dugme. Sada će vaša aplikacija biti preuzeta, ali još uvijek je morate prikazati u biblioteci.

Dodajte aplikacije u svoju knjižnicu

parni izlog

(Zasluge: Carli Velocci)

S instaliranom aplikacijom, možete se vratiti na radnu površinu i kliknuti na Steam ikona. Ovo će pokrenuti Steam u načinu rada za radnu površinu. Odavde idite na Igre > Dodaj igru ​​koja nije Steam u moju knjižnicu. Sada samo kliknite na aplikaciju koju ste preuzeli i pritisnite Dodajte odabrane programe.

ne-steam aplikacije

(Zasluge: Carli Velocci)

Ako kliknete na Povratak u način igre ikonu na radnoj površini, vratit ćete se na SteamOS sučelje nakon nekoliko sekundi. Ako je sve išlo po planu, možete se vratiti Knjižnica > Nije Steam da biste vidjeli svoje nove aplikacije u odgovarajućem odjeljku svoje biblioteke.

Valve Steam Deck

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up