I dalje ste zapeli na Windows 8.1? Kako izvršiti nadogradnju na Windows 10 ili Windows 11

Microsoft prekida proširenu podršku za Windows 8.1 10. siječnja 2023. To znači da oni od vas koji i dalje koriste stari operativni sustav nakon tog vremena više neće moći primati sigurnosna ažuriranja, tehničku podršku i druge vrste ažuriranja ili pomoći. Za to ćete morati instalirati Windows 10 ili 11. Srećom, postoje načini na koje možete nadograditi izravno s Windows 8.1.

Índice
  1. Sigurnosno kopirajte svoje datoteke
  2. Kako nadograditi na Windows 10
  3. Kako nadograditi na Windows 11
    1. Preporuka naših urednika

Sigurnosno kopirajte svoje datoteke

Prije nadogradnje provjerite jesu li vaši podaci ispravno kreirani. Sve vaše datoteke, dokumenti, aplikacije i postavke trebaju biti spremljene, ovisno o postupku koji koristite za nadogradnju. Međutim, dobra je ideja ručno napraviti sigurnosnu kopiju svih važnih datoteka u slučaju da nešto pođe po zlu.

Možete omogućiti Povijest datoteka u sustavu Windows 8.1 za sigurnosno kopiranje ključnih mapa i datoteka na vanjske medije. Alternativno, možete se obratiti softveru treće strane za sigurnosno kopiranje ili usluzi pohrane u oblaku. Imajte na umu da Microsoftov vlastiti OneDrive više nije podržan u sustavu Windows 8.1, tako da nije pouzdana opcija. Dropbox ili Box mogu biti bolje opcije.

Kako nadograditi na Windows 10

Preuzmite instalacijski medij za Windows 10

Microsoft vam je u početku dopustio besplatnu nadogradnju s Windows 8.1 na Windows 10. Tehnički, ta je ponuda u međuvremenu istekla, ali ako se prijavite u Windows s Microsoftovim računom, licenca bi trebala biti povezana s vašim računom. To će tada ostati na snazi ​​nakon nadogradnje s Windows 8.1 na 10.

Prijavite se na svoje računalo sa sustavom Windows 8.1 i idite na Microsoftovu stranicu za preuzimanje sustava Windows 10 (otvara se u novom prozoru). Kliknite na Preuzeti sada gumb za preuzimanje instalacijskog medija za Windows 10. Dvaput kliknite preuzmi MediaCreationTool21H2.exe za instalaciju programa.

Nadogradite ovo računalo

Na zaslonu koji vas pita što želite učiniti odaberite Nadogradite ovo računalo sada i kliknite Sljedeći. Zatim počinje preuzimanje sustava Windows 10. Provjerite odgovara li izdanje sustava Windows 10 koje želite instalirati izdanju sustava Windows 8.1 (Home naspram Pro, na primjer), a zatim prihvatite licencne uvjete.

Instalirajte nadogradnju za Windows 10

Kliknite na Promijenite što zadržati vezu za potvrdu koje osobne datoteke i aplikacije želite zadržati. Sada kliknite na Instalirati i dopustite nastavak nadogradnje. Kada završite, vaše će se računalo ponovno pokrenuti i omogućiti vam da se prijavite na Windows 10. Pustite novi operativni sustav da se konfigurira i ažurira.

Postavite svoj uređaj

Može se pojaviti zaslon s upitom da završite postavljanje uređaja. Klik Nastaviti a zatim slijedite sve sljedeće zaslone. Tada biste trebali biti prebačeni u svoje novo okruženje Windows 10.

Instalirajte sva ažuriranja

Provjerite svoje osobne datoteke i aplikacije kako biste bili sigurni da su preživjeli nadogradnju. Onda biste trebali prijeći Postavke > Ažuriranje i sigurnost > Windows Ažuriranje i provjerite postoje li nova ažuriranja.

Stvorite instalacijski medij

Jeste li primili poruku o pogrešci koja vam govori da instalacija sustava Windows 10 nije uspjela? To se može dogoditi s nekim konfiguracijama računala. Ako je tako, najbolje je ažurirati na Windows 10 iz ISO datoteke. Ponovno pokrenite alat za izradu medija. Na zaslonu koji vas pita što želite učiniti odaberite Stvorite instalacijski medij i kliknite Sljedeći.

Spremite ISO datoteku

Odaberite ili potvrdite svoj jezik, izdanje OS-a i arhitekturu (32-bitna ili 64-bitna). Sljedeći zaslon zatim pita koje medije želite koristiti. Odaberite ISO datotekaa zatim kliknite Sljedeći. Odaberite mjesto na računalu za preuzimanje ISO datoteke i kliknite Uštedjeti. Nakon što se generira ISO datoteka, kliknite Završi to.

Montirajte ISO datoteku

U File Exploreru idite do mape u koju ste preuzeli datoteku. Kliknite desnom tipkom miša na njega i odaberite montirati iz izbornika. U montiranim datotekama dvaput pritisnite setup.exe za početak nadogradnje. Pojavit će se zaslon za instalaciju sustava Windows 10.

Promijenite način na koji program za postavljanje sustava Windows preuzima ažuriranja

Klik Promijenite način na koji program za postavljanje sustava Windows preuzima ažuriranjazatim odaberite Ne sada opciju i kliknite Sljedeći. Pregledajte licencne uvjete i kliknite Prihvatiti. Na zaslonu Ready to Install potvrdite da će nadogradnja instalirati Windows 10 i zadržati vaše osobne datoteke i aplikacije. Klik Instalirati i dopustite nastavak nadogradnje.

Kliknite opciju za Not Now

Vaše će se računalo tada morati ponovno pokrenuti prije nego što se možete prijaviti u Windows 10. Dopustite OS-u da se konfigurira i ažurira, a zatim prođite kroz sve zaslone za postavljanje. Provjerite jesu li vaše osobne datoteke i aplikacije instalirane. Zatim ga otvorite Postavke > Ažuriranje i sigurnost > Windows Ažuriranje za provjeru ažuriranja.

Kako nadograditi na Windows 11

Preuzmite sliku diska za Windows 11

Nadogradnja sa Windows 8.1 na Windows 11 izazovnija je od nadogradnje na Windows 10. To je uglavnom zato što Windows 11 nameće mnogo strože hardverske zahtjeve, uključujući Trusted Platform Module (TPM) i opciju Secure Boot postavljenu u BIOS-u, dvije stavke koje mogu nije dostupno na starijim Windows 8.1 računalima.

Obično biste pokrenuli Microsoftov alat za provjeru stanja računala (Otvara se u novom prozoru) da vidite može li vaše računalo podnijeti Windows 11, ali taj je alat dizajniran za Windows 10 i neće raditi u Windows 8.1. Umjesto toga, idite izravno na Microsoftovu stranicu za preuzimanje sustava Windows 11 (otvara se u novom prozoru). Pomaknite se prema dolje do odjeljka Download Windows 11 Disc Image (ISO). Kliknite padajući izbornik za Odaberite Preuzmi i izabrati Windows 11 (više ISO izdanja).

Preporuka naših urednika

Odaberite svoj jezik

Pomaknite se zaslonom prema dolje i kliknite Polijetanjeotvorite padajući izbornik Jezik proizvoda, odaberite svoj jezik i kliknite Potvrdi. Zatim kliknite 64-bitno preuzimanje za preuzimanje ISO datoteke.

Preuzmite ISO datoteku

Otvorite File Explorer i idite do mape u koju ste preuzeli datoteku. Desnom tipkom miša kliknite preuzetu ISO datoteku i odaberite montiratia zatim dvokliknite datoteku setup.exe za početak postavljanja.

Montirajte ISO datoteku

U prozoru Install Windows 11 kliknite na Promijenite način na koji instalacijski program preuzima ažuriranja vezu, a zatim odaberite Ne sada opciju i kliknite Sljedeći. Tada ćete biti obaviješteni ako vaše računalo ne ispunjava uvjete za Windows 11 s porukom da nema TPM 2.0 i/ili Secure Boot.

Promijenite opciju u Not Now

Postoje hakiranja registra koja će zaobići provjere TPM-a i Secure Boot-a, ali ćete htjeti odvagnuti prednosti i nedostatke oslanjanja na takve trikove u odnosu na prednosti kupnje novog računala s pravilno instaliranim i podržanim Windows 11.

Instalirajte nadogradnju

Ako vaše računalo može podnijeti Windows 11, potvrdite da izdanje koje želite instalirati odgovara onom za Windows 8.1, kao što je Home vs. profesionalac Prihvatite licencne uvjete i kliknite Sljedeći. Potvrdite da želite zadržati svoje osobne datoteke i aplikacije i kliknite Instalirati.

Preuzmite najnovija ažuriranja

Nakon nadogradnje dopustite računalu da se ponovno pokrene i prijavite se u novo okruženje Windows 11. Pričekajte da se postavljanje završi, a zatim provjerite jesu li vaše datoteke i aplikacije netaknute. Također se možete pozvati na Postavke > Ažuriranje i sigurnost > Windows Ažuriranje za provjeru dostupnih ažuriranja.

Prijavite se u Windows 11

Čak i ako vaše računalo sa sustavom Windows 8.1 ispunjava uvjete za Windows 11, još uvijek možete naići na prepreke pri pokušaju izravne nadogradnje na najnoviji OS. U tom slučaju, jedna od opcija je prvo nadograditi svoje računalo na Windows 10, a zatim pokušati ažurirati na Windows 11. Ovo može zvučati kao nespretan put, ali može zaobići sve probleme na koje naiđete izravnijom nadogradnjom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up