HDMI u odnosu na DisplayPort: Što bih trebao koristiti za monitor svog računala?

Koji je monitor pravi za vaše računalo? Mnogo je čimbenika koje treba uzeti u obzir prije kupnje, ali veliki je dostupnost priključka. Različiti priključci imaju različite mogućnosti i kompatibilnost, stoga provjerite stražnju stranu računala da vidite što imate na raspolaganju.

Ako želite spojiti novi monitor na svoje računalo, vjerojatno ćete primijetiti dva priključka koja izgledaju nevjerojatno slično. Bit će dostupni HDMI i DisplayPort priključci, no koja je razlika između njih i je li uopće važno koji ćete koristiti?

HDMI i DisplayPort priključci

(Zasluge: Whitson Gordon)

Odgovor je, kao i uvijek, "ovisi". što želiš raditi? Na primjer, imat ćete različite potrebe ovisno o tome igrate li igre, uređujete fotografije ili jednostavno želite povezati svoj Mac s nečim što radi. Čak i ako vaš monitor podržava obje veze, može podržavati samo određene verzije svake od njih, što određuje razlučivost, brzinu osvježavanja i druge značajke s kojima može rukovati. Evo što trebate znati.

Índice
 1. Ovotjedne najbolje ponude monitora*
 2. HDMI: Za PC i TV
 3. DisplayPort: Za PC
 4. Koji kabel odabrati?

Ovotjedne najbolje ponude monitora*

*Ponude koje je odabrao naš partner, TechBargains (Otvara se u novom prozoru)

HDMI: Za PC i TV

hdmi kabel

(Zasluge: Whitson Gordon)

Započnimo razgovorom o HDMI-u, standardu koji vam je vjerojatno najpoznatiji. HDMI se najčešće koristi na televizorima, šaljući video i audio signale visoke razlučivosti preko jednog kabela za jednostavno i čisto postavljanje. Postoji više verzija HDMI-ja, a svaka je bila poboljšanje u odnosu na prethodnu. Na modernim monitorima pronaći ćete bilo koju kombinaciju sljedećih priključaka:

 • HDMI 1.4: Podržava do 4K (4096 x 2160) pri 24Hz, 4K (3840 x 2160) pri 30Hz ili 1080p pri 120Hz.

 • HDMI 2.0: Podržava do 4K pri 60Hz, a novije verzije (HDMI 2.0ai 2.0b) uključuju podršku za HDR.

 • HDMI 2.1: Podržava razlučivost do 10K na 120Hz, kao i poboljšani HDR s dinamičkim metapodacima i poboljšani audio povratni kanal (eARC) koji omogućuje slanje Dolby Atmos i DTS:X zvuka sa zaslona na prijemnik. HDMI 2.1 uključuje promjenjivu stopu osvježavanja kao što je FreeSync, iako neki HDMI 2.0 monitori također podržavaju tu značajku. Novija verzija (HDMI 2.1a) dodaje tonsko mapiranje na temelju izvora (otvara se u novom prozoru) (SBTM).

Ovo su donekle pojednostavljena objašnjenja svake HDMI verzije, jer postoje druga poboljšanja značajki u svakom standardu, ali ovo su stvari koje će većinu korisnika računala zanimati. Ako želite u potpunosti iskoristiti te specifikacije, trebat će vam i HDMI kabel koji ima odgovarajuću propusnost.

Na primjer, ako koristite 4K na 60 Hz s HDR-om, trebat će vam kabel s oznakom Premium High Speed ​​(Otvara se u novom prozoru) ili 18 Gbps (ili bolji). Za 8K pri visokim stopama osvježavanja možda će vam trebati još veća propusnost, stoga provjerite opis i recenzije kabela koji planirate kupiti.

Kabeli nižih specifikacija mogu i dalje raditi pod određenim okolnostima, ali mogu biti izbirljivi, dodajući "snijeg" slici ili neispravno usmjeravajući vaš surround zvuk. Ako ikad naiđete na probleme, provjerite kabel – možda ćete ustanoviti da nije na visini.

Dodatno, svi moderni HDMI priključci trebali bi podržavati AMD-ovu FreeSync tehnologiju, koja eliminira trganje zaslona u igrama usklađivanjem brzine osvježavanja monitora s izlaznom brzinom slike vaše video kartice (s novijim HDMI verzijama koje podržavaju FreeSync pri višim stopama osvježavanja). Nvidijina slična G-Sync tehnologija, međutim, ne radi uvijek preko HDMI-ja — radi samo preko DisplayPorta na mnogim monitorima.

DisplayPort: Za PC

Displayport kabel

(Zasluge: Whitson Gordon)

DisplayPort izgleda slično kao HDMI, ali je konektor češći na računalima nego na televizorima. I dalje dopušta video visoke razlučivosti i (u mnogim slučajevima) zvuk, ali su njegovi standardi malo drugačiji. Na modernim monitorima vjerojatno ćete pronaći nešto od sljedećeg:

 • DisplayPort 1.2: Podržava do 4K pri 60Hz, neki 1.2a priključci također mogu podržavati AMD-ov FreeSync

 • DisplayPort 1.3: Podržava do 4K pri 120Hz ili 8K pri 30Hz

 • DisplayPort 1.4: Podržava do 8K pri 60Hz i HDR

 • DisplayPort 2.0: Podržava 16K s HDR-om na 60Hz i 10K bez HDR-a na 80Hz. Novi DisplayPort 2.1 (otvara se u novom prozoru) zamjenjuje ovu verziju i dodaje USB4 kompatibilnost.

Kada kupujete DisplayPort kabel, preporučujem da odaberete jedan s popisa DisplayPort certificiranih kabela (otvara se u novom prozoru) kako biste bili sigurni da radi kao što je oglašeno.

Osim toga, DisplayPort ima nekoliko drugih korisnih funkcija. Prvo, podržava AMD-ov FreeSync i Nvidijin G-Sync, tako da možete imati iskustvo igranja bez poderanja bez obzira na marku kartice koju koristite (sve dok vaš monitor podržava tu tehnologiju, naravno).

Također možete kontrolirati više monitora (Otvara se u novom prozoru) s jedne DisplayPort veze, umjesto da morate koristiti više priključaka, što je zgodno. Prijenosna računala čak mogu slati DisplayPort signale preko USB-C priključka. Mnogi DisplayPort kabeli također imaju kopče koje ih sigurno drže u vašem monitoru, što je plus jer ponekad može biti teško izvaditi ih!

Koji kabel odabrati?

priključak za zaslon HDMI kabeli

(Zasluge: Mehaniq / Shutterstock)

Jedan kabel nije nužno bolji od drugog, ali svaki ima svoje mjesto. Ako imate izbor između DisplayPort 1.4 (ili 1.4a) i HDMI 2.0, DisplayPort bi bio bolja opcija. U drugim slučajevima, ako vam monitor daje samo izbor između, recimo, HDMI 2.0 i DisplayPort 1.2, HDMI bi mogao biti pravi izbor za HDR podršku, sve dok svi vaši uređaji podržavaju tu HDMI verziju.

I zadnja stvar: koji ćete priključak odabrati ovisi o mogućnostima vašeg monitora i vaše video kartice. Ako, na primjer, želite koristiti HDMI 2.1 značajke, trebate monitor s HDMI 2.1 priključkom i video karticu s HDMI 2.1 priključkom—ako jedan od njih koristi HDMI 2.0, nećete moći iskoristiti te prednosti novije značajke.

Najbolji izbor koji možete napraviti je ono što je najbolje za vaše određeno okruženje. Provjerite svaku kariku u lancu prije nego što kupite kabel, tako da možete odabrati najbolju kombinaciju za optimalnu izvedbu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up