Hack za pristupačnost: Kako upravljati svojim Apple Watchom pokretima ruku

U normalnim okolnostima možete upravljati svojim Apple Watchom tako da dodirnete zaslon, pritisnete bočnu tipku i pritisnete ili okrenete Digital Crown. Ali ako su vam prsti preveliki da točno dodirnete tako mali zaslon, nosite rukavice i ne možete uspostaviti kontakt sa zaslonom ili imate ograničene motoričke funkcije, zapravo ne morate dirati sat da biste ga koristili.

Omogućavanjem AssistiveTouch i Hand Gestures možete pristupiti ekranu, aktivirati digitalnu krunicu, aktivirati bočnu tipku, pomicati pokazivač na ekranu i izvoditi druge radnje, a sve to bez dodirivanja samog sata. Umjesto da dodirujete zaslon, upotrijebite ruku koja nosi sat za izvođenje određenih radnji štipanjem ili dvostrukim stiskanjem, štipanjem ili dvostrukim stiskanjem i naginjanjem ruke.

Samo Apple Watch Series 6, Series 7 i SE podržavaju AssistiveTouch. Također ćete morati imati iOS 15 ili noviji na svom iPhoneu i watchOS 8 ili noviji na satu. Za izravno ažuriranje bilo kojeg uređaja idite na Postavke > Općenito > Ažuriranje softvera. Reći će vam da je vaš OS ažuran ili će vas zatražiti da preuzmete najnovije ažuriranje.

Apple Watch Series 7

Apple Watch SE

Índice
  1. Omogući geste rukama
  2. Kako koristiti geste rukama
  3. Aktivirajte pokazivač pokreta
  4. Prilagodite geste i pokrete

Omogući geste rukama

snimke zaslona izbornika iPhonea i Apple Watcha potrebnih za aktiviranje assistivetoucha

Kako biste omogućili AssistiveTouch na svom iPhoneu, otvorite aplikaciju Watch. Na zaslonu Moj sat dodirnite Pristupačnost i odaberite Pomoćni dodir. Da biste ga omogućili na Apple Watchu, otvorite Postavke > Pristupačnost > AssistiveTouchzatim uključite prekidač Pomoćni dodir. Omogućivanjem na jednom uređaju automatski se omogućuje i na drugom.

snimke zaslona s Apple Watcha koje pokazuju dostupne pokrete rukama

Zatim dodirnite Pomakni ruke opciju i uključite prekidač. Da biste isprobali pokrete, dodirnite Saznajte više poveznica ispod unosa geste ruke. Dodirnite unos za svaku gestu—štipajte, dvaput stisnite, stisnite i dvaput. Ako to učinite sa svog telefona, aplikacija Watch će vas uputiti da je isprobate na svom satu. Slijedite upute na zaslonu i dijagrame kako biste vježbali svaki pokret. Kada završite, dodirnite Gotovo.

Nakon što ste omogućili pokrete rukama na zaslonu postavki pristupačnosti, morate uključiti značajku svaki put kada je želite koristiti. Međutim, to možete učiniti gestom. Dvaput stisnite ruku da aktivirate pokrete rukama. Čut ćete klik koji označava da je funkcija aktivna i pokazivač će se pojaviti na zaslonu.

Kako koristiti geste rukama

snimke zaslona opcija kontrole pokreta Apple Watcha

Prema zadanim postavkama, skupljanje palca i kažiprsta zajedno pomiče kursor sata na sljedeću stavku na popisu ili na zaslonu. Dvaput stisnite prste kako biste pokazivač pomaknuli na prethodnu stavku. Jednom stisnute ruku aktivirate dodir za odabir ili otvaranje trenutne stavke. Dvostrukim stiskanjem ruke otvara se izbornik radnji s ikonama za aktiviranje raznih naredbi.

snimke zaslona Apple Watcha koje prikazuju opcije pomicanja putem pomoćnog dodira

Izbornik radnji omogućuje vam da: aktivirate Digital Crown; idite na izbornik sustava; pomicanje lijevo, desno, gore ili dolje; okrenite Digital Crown gore ili dolje; čuti vrijeme izgovoreno naglas; prilagodite svoj trenutni brojčanik; prebacivanje između načina pokazivača i načina kretanja; automatsko pomicanje zaslona; i staviti sat na spavanje.

Izbornik sustava prikazuje podizbornik s pristupom centru za obavijesti, kontrolnom centru, priključnoj stanici, početnom zaslonu, Apple Payu, Siri i bočnoj tipki. Sve su geste rukama osjetljive na kontekst, pa ono što rade ovisi o vašem trenutnom zaslonu ili lokaciji.

Snimke zaslona Apple Watcha koje pokazuju odabir kursora

Recimo sada da zaslon trenutno prikazuje jedan od vaših brojčanika s nekoliko dostupnih komplikacija. Pucnite prstima da biste se prebacili s jedne komplikacije na drugu; dvaput ih kliknite za povratak na prethodnu komplikaciju. Dok to radite, primijetite da kursor označava trenutnu komplikaciju.

Zatim biste mogli provjeriti svoje obveze u kalendaru. S kursorom na komplikaciji datuma, stisnite ruku da biste ga aktivirali i vratili svoj kalendar. Stisnite prste da biste se kretali kroz svaki događaj, a zatim stisnite ruku da biste vidjeli detalje o određenom događaju.

Dvaput kliknite svoju ruku za pokretanje izbornika Akcija. S kursorom na prvoj ikoni za Press Crown, stisnite ruku da biste je aktivirali, vraćajući se na prethodni brojčanik sata.

Aktivirajte pokazivač pokreta

snimke zaslona s Apple Watcha koje pokazuju pokazivač pokreta za otvaranje glazbene aplikacije

Također možete aktivirati i kontrolirati pokazivač pokreta za kretanje po zaslonu naginjanjem sata gore i dolje i s jedne na drugu stranu. Na bilo kojem zaslonu dvaput stisnite ruku da biste pokrenuli izbornik radnji. Nastavite štipati prste dok ne dođete do Interakcija ikonu, a zatim stisnite šaku da biste otvorili izbornik Interakcija. Stisnite ruku za aktivaciju Pokazivač kretanja.

Sada nagnite ruku gore ili dolje ili s jedne strane na drugu kako biste pomicali pokazivač po zaslonu. Kada je pokazivač na vrhu stavke koju želite aktivirati, držite ruku mirno dok prsten ne završi jedan pokret oko kružnog pokazivača.

Prilagodite geste i pokrete

Snimke zaslona postavki gesti rukama za iPhone

Da biste prilagodili pokrete ruku i pokazivač pokreta, otvorite aplikaciju Watch na telefonu ili idite na Postavke na satu. Dodir Pristupačnost > Pomoćni dodir > Pomakni ruke i možete promijeniti akciju za svaki od četiri poteza. Vratite se na prethodni zaslon i dodirnite Pokazivač kretanja za promjenu osjetljivosti, tolerancije i vrućih rubova pokazivača.

Snimke zaslona postavki iPhone skeniranja

Odaberite Stil skeniranja za promjenu načina na koji se pomičete do različitih stavki na zaslonu. Uz ručno skeniranje, koristite gestu prsta ili dvaput dodirnite za ručno kretanje između različitih stavki na zaslonu ili u izborniku. Uz automatsko skeniranje, svaka se stavka na zaslonu ili izborniku automatski odabire jedna za drugom. Ako omogućite automatsko skeniranje, također možete kontrolirati brzinu skeniranja.

Postoje i druge značajke pristupačnosti koje je potrebno omogućiti u izborniku AssistiveTouch. Možete omogućiti Visoki kontrast i promijenite boju kursora kako biste bolje vidjeli stavku odabranu kursorom. Dodir Prilagodite izbornik za podešavanje izbornika radnji i dodavanje radnji, promjenu položaja radnji, promjenu veličine izbornika i promjenu brzine automatskog pomicanja. Odaberite Omogućite potvrdu pomoću AssistiveTouch ako želite koristiti AssistiveTouch s Apple Payom.

PCMag logotip Kako otključati svoj iPhone i Mac pomoću Apple Watcha

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up