Govorite glasno: Kako koristiti prepoznavanje govora i diktirati tekst u sustavu Windows

Jeste li znali da možete izdavati naredbe sustavu Windows? Operativnom sustavu možete reći da otvara aplikacije, diktira tekst i obavlja mnoge druge zadatke. To se može učiniti putem Cortane ili možete koristiti prepoznavanje govora ugrađeno izravno u Windows 10 i 11 za razgovor s bilo kojom podržanom verzijom Windowsa.

Nakon što naučite operativni sustav da razumije zvuk vašeg glasa, on će reagirati na vaše naredbe. Ovo je značajka koja je posebno korisna za korisnike s invaliditetom koji ne mogu koristiti miš i tipkovnicu, ali je dostupna svima. Postoji čak i ugrađeni referentni vodič koji vam pokazuje koje naredbe možete koristiti.

Windows također nudi značajku diktiranja koju možete koristiti za stvaranje dokumenata, e-pošte i drugih datoteka koristeći zvuk vašeg glasa. Kada je diktiranje aktivno, možete diktirati tekst kao i interpunkcijske znakove, posebne znakove i pomicanje kursora.

Obje funkcije rade slično u sustavima Windows 10 i 11, no postoje neke razlike u izgledu i rasporedu prozora za diktiranje. Provjerimo kako koristiti prepoznavanje govora i diktiranje u sustavu Windows.

Índice
  1. Aktivirajte prepoznavanje govora na mreži
  2. Kako koristiti diktat
  3. Kako koristiti prepoznavanje govora
    1. Preporuka naših urednika

Aktivirajte prepoznavanje govora na mreži

Da biste koristili prepoznavanje govora u sustavu Windows 10, prvo ćete morati omogućiti prepoznavanje govora na mreži. To se može učiniti otvaranjem Postavke > Privatnost > Govor i omogućiti Online prepoznavanje govora.

postavka za online prepoznavanje govora u sustavu Windows 10

Iako je ovo potrebno u sustavu Windows 10, nije obavezno samo u sustavu Windows 11. Ako želite omogućiti ovu značajku, idite na Postavke > Privatnost i sigurnost > Govor i uključite se Online prepoznavanje govora.

postavka za online prepoznavanje govora u sustavu Windows 11

Da biste odgovorili na pitanja vezana uz ovu značajku u vezi s privatnošću, pročitajte Microsoftovu izjavu o privatnosti (otvara se u novom prozoru) koja opisuje kako funkcionira.

Kako koristiti diktat

Otvorite aplikaciju u kojoj želite diktirati tekst, kao što je Notepad, WordPad, Microsoft Word ili Mail. Za početak diktiranja pritisnite Windows tipka + H.

Pokrenite diktiranje u sustavu Windows 10

Ako koristite Windows 10, vidjet ćete da se na vrhu zaslona pojavljuje pravokutni prozor za diktiranje s porukom koja označava da sluša.

Pokrenite Diktiranje u sustavu Windows 11

Za korisnike Windows 11, kvadratni prozor za diktiranje pojavljuje se na dnu zaslona, ​​također s porukom da vas slušaju.

Diktirajte interpunkciju i oblikovanje

Kada počnete govoriti, Windows je dovoljno pametan da automatski izvrši određene zadatke, poput pisanja velikih slova u prvoj riječi rečenice. Zatim možete diktirati interpunkcijske znakove i započeti novi odlomak izgovorom "točka", "zarez", "novi red", "novi odlomak" ili bilo kojom drugom radnjom koju Windows treba poduzeti. Ovo su interpunkcijski znakovi i simboli koje možete diktirati, prema Microsoftu:

Ako pogriješite, jednostavno je poništite govoreći "Poništi". Vaša nedavna riječ, fraza ili rečenica bit će uklonjena. Ako prestanete govoriti na nekoliko sekundi, diktat će prestati slušati. Možete sami pauzirati diktiranje tako da kažete "Zaustavi diktiranje" ili klikom na ikonu mikrofona. Ponovno kliknite za ponovno pokretanje diktiranja.

Uređivanje putem diktata

Sada, recimo da ste završili s pisanjem i trebate urediti svoj tekst kako biste ispravili pogreške ili promijenili određene riječi. Možete uređivati ​​glasom, iako je postupak glomazniji od korištenja miša i tipkovnice. Ali ako znate prave izraze, možda biste trebali pokušati. Evo naredbi za uređivanje koje možete diktirati, prema Microsoftu:

Kako koristiti prepoznavanje govora

Prepoznavanje govora je još jedna opcija ako želite kontrolirati Windows 8.1, 10 ili 11 svojim glasom. Da biste to postavili, otvorite upravljačku ploču u prikazu ikona i kliknite na Prepoznavanje govora aplet. Odaberite Pokrenite prepoznavanje govora vezu za postavljanje značajke.

Pokrenite prepoznavanje govora

Prvi zaslon za postavljanje prepoznavanja govora objašnjava što značajka radi i kako radi. Klik Sljedeći, a zatim odaberite koristite li slušalice, stolni ili samostalni mikrofon. Klik Sljedeći kako biste vidjeli informacije o pravilnom postavljanju mikrofona.

Odaberite Mikrofon

Klik Sljedeći ponovo i pročitajte rečenicu naglas kako biste bili sigurni da je funkcija prepoznavanja govora uhvatila zvuk i glasnoću vašeg glasa. Klik Sljedećii ako je vaš glas ispravno detektiran, zaslon će vam reći da je mikrofon postavljen i spreman za upotrebu.

Preporuka naših urednika

Citati naglas

Klik Sljedeći i odlučite želite li da značajka prepoznavanja govora pregledava dokumente i poruke e-pošte u vašem Windows indeksu pretraživanja. Ovo pomaže značajci da bolje razumije riječi koje obično koristite. Ako se slažete s ovim, kliknite Omogući pregled dokumenata. Ako ste zabrinuti zbog problema s privatnošću, kliknite ovdje Onemogući pregled dokumenta. Pritisnite Dalje.

Pregled dokumenta

Klik Sljedeći, zatim odlučite o načinu aktivacije. Odaberite Koristite način ručnog aktiviranja ako želite uključiti prepoznavanje govora klikom na gumb mikrofona. Odaberite Koristite način glasovne aktivacije za početak prepoznavanja govora govoreći "Počni slušati".

Način aktivacije

Kliknite Dalje kako biste vidjeli referentni list s popisom svih naredbi koje možete izdati svojim glasom. Kliknite na Pogledajte referentni list gumb za otvaranje i čitanje web stranice sa svim glasovnim naredbama. Tražite nešto za reći? Ove glasovne naredbe (Otvara se u novom prozoru) rade u sustavima Windows 10 i 11.

Klik Sljedeći, a zatim odaberite želite li da se prepoznavanje govora automatski učitava svaki put kada pokrenete Windows. Klik Sljedeći kako biste dobili priliku naučiti koristiti ovu značajku. Klik Pokrenite tutorial da biste dobili ugrađenu lekciju ili kliknite Preskočite tutorial zaobići ovaj dio.

Pokreni pri pokretanju

Ako odlučite pokrenuti tutorial, pojavit će se interaktivna web stranica s videozapisima i uputama o tome kako koristiti prepoznavanje govora u sustavu Windows. Upravljačka ploča za prepoznavanje govora također se pojavljuje na vrhu zaslona.

Prilagodite i kontrolirajte

Sada možete započeti razgovor sa svojim računalom ili prilagoditi alat za prepoznavanje govora. Vratite se na upravljačku ploču i otvorite je Prepoznavanje govora. Kliknite na Napredne mogućnosti govora poveznicu za postavljanje funkcija prepoznavanja govora i pretvaranja teksta u govor.

Značajke i mogućnosti

Ako desnom tipkom miša kliknete gumb mikrofona na ploči za prepoznavanje govora na vrhu zaslona, ​​pojavit će se skočni zaslon. Iz ovog izbornika možete pristupiti raznim funkcijama i konfigurirati različite opcije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up