Dva u jedan: Kako pretvoriti svoj kontroler igre u računalni miš

PlayStation 5 i Xbox Series X možda su novi popularni igrači u dnevnoj sobi, ali ako želite prednosti igranja na računalu iz udobnosti svog kauča, povezivanje vašeg uređaja s 4K TV-om i dalje pruža jedno od najboljih iskustava igranja koje možete dobiti danas. Postoji samo jedan problem: posezanje za mišem i tipkovnicom za otvaranje igre pomalo je mučno.

Steamov ugrađeni Big Picture Mode ima za cilj riješiti ovo stvaranjem sučelja prilagođenog kauču kojim se možete kretati pomoću gamepada, ali ono više nije na jednom mjestu. Drugi pokretači (kao što su Epic i GOG) postali su sveprisutniji, a postavke radne površine (kao što je HDR) zahtijevaju ugađanje.

Srećom, postoje bezbrojni alati trećih strana koji vam omogućuju navigaciju Windowsima samo pomoću kontrolera igre. Ovo je najbolje što smo pronašli za potrebe većine ljudi.

Índice
  1. Steam: opcija koju vjerojatno već imate
  2. Gopher360: Jednostavno i besplatno rješenje za Xbox kontrolere
  3. InputMapper: Vaš najbolji izbor za PlayStation kontrolere
    1. Preporuka naših urednika
  4. Kontroler pratilac: elegantan i prilagodljiv

Steam: opcija koju vjerojatno već imate

regulator pare

Ako ste Steam instalirali na svoje računalo za igre, već imate ugrađenu podršku za stolni kontroler. Zapravo, možda je već aktivan. Steam nudi neke prečace - nazvane "Akordi" - koji imaju oblik specifičnih kombinacija gumba na vašem kontroleru koji se preslikavaju na određene funkcije na vašem računalu.

Na primjer, ako imate Xbox kontroler, možete držati tipku Xbox, a zatim koristiti desnu palicu za pomicanje miša, pritisnite desni okidač za klik ili pritisnite lijevi okidač za desni klik. Ako nastavite da Steam radi u pozadini, on će to učiniti na kraju bez potrebe za futzingom. Međutim, također možete omogućiti punu podršku kontrolera na radnoj površini.

Otvorite glavni Steam prozor i idite na Postavke > Kontroler > Opće postavke kontrolera. Označite okvir za svoj kontroler—PlayStation, Xbox, Switch Pro ili Generic—i sada biste trebali moći pomicati miš desnom palicom na svom kontroleru. Iz Postavke > Kontroler stranicu, možete kliknuti Konfiguracija radne površine gumb za prilagodbu koje tipke oponašaju koje tipke tipkovnice.

Međutim, ova metoda ima neke nedostatke. Ako pokrenete igru ​​sa Steama, klijent će automatski onemogućiti značajku gamepad-a-muse dok ste u igri. Ovo će vaš kontroler tretirati kao kontroler, sa svim vlastitim zadanim vezama gumba. Ali ako pokrenete igru ​​izvan Steama, vaš kontroler će i dalje biti prepoznat kao miš i vaše kontrole neće ispravno raditi.

Kao rezultat toga, najbolje je dodati te igre koje nisu Steam u svoju biblioteku. Sve dok ga Steam otkrije i sloj radi ispravno, onemogućit će funkciju miša. Ako to ne uspije - neke se igre ne igraju uvijek dobro s ovom značajkom - možda biste trebali isprobati jednu od opcija u nastavku.

Gopher360: Jednostavno i besplatno rješenje za Xbox kontrolere

gopher360

gopher360

Ako želite nešto jednostavnije i slažete se s instaliranjem malog dodatka, pogledajte Gopher360 (Otvara se u novom prozoru) za Xbox i druge kontrolere. Malo je star (i tehnički napušten), ali i dalje dobro radi, čak i s najnovijim Xbox Series X kontrolerom. Samo zgrabite najnoviju verziju sa stranice Izdanja (Otvara se u novom prozoru), kopirajte je negdje na sigurno u vašem sustavu i dvaput kliknite na program.

Samo minimizirajte prozor naredbi koji se pojavljuje i trebali biste moći u potpunosti koristiti svoj Xbox kontroler kao što je opisano na početnoj stranici (otvara se u novom prozoru) (lijeva palica pomiče miša, gumb A čini klik miša i tako dalje) . Kada pokrenete igru, istovremeno pritisnite tipke Start i Natrag kako biste onemogućili funkciju miša.

Također možete prilagoditi osjetljivost i prilagoditi izgled gumba putem Gopher360 konfiguracijske datoteke, pohranjene na istoj lokaciji kao i sam program. Profesionalni savjet: dodajte prečac za Gopher360 u mapu za pokretanje tako da se pokreće s vašim računalom. Ako naiđete na problem pri kojem se kursor ne pojavljuje nakon buđenja računala iz stanja mirovanja, možete ga popraviti malim podešavanjem registra (otvara se u novom prozoru).

InputMapper: Vaš najbolji izbor za PlayStation kontrolere

inputmapper

InputMapper

Sonyjev DualShock kontroler pomalo je jedinstven jer ne komunicira sa sustavom Windows na isti način kao Xbox kontroler. Ako želite koristiti svoj PlayStation 4 kontroler kao miš, trebat će vam poseban program koji se zove InputMapper (otvara se u novom prozoru). Instalirajte najnoviju verziju i pokrenite program. Kada spojite DualShock kontroler, od vas će se tražiti da konfigurirate gamepad.

Preporuka naših urednika

Možete izraditi profil koji mapira kontroler na njegove ekvivalente za Xbox 360 (tako da radi u igrama koje ne podržavaju PlayStation kontrolere) ili kao miš i tipkovnica (gdje dodirna podloga DualShocka pomiče pokazivač i klikne ga mišem). Možete prilagoditi mapiranje gumba i mnoge druge postavke iz glavnog prozora programa.

Ako imate DualSense kontroler, trebat ćete zatražiti pomoć emulatora kontrolera kao što je DS4Windows (Otvara se u novom prozoru).

Kontroler pratilac: elegantan i prilagodljiv

Ako ste voljni platiti nekoliko dolara, noviji program pod nazivom Controller Companion (Otvara se u novom prozoru) vjerojatno je najelegantniji način da ovu značajku dobijete na računalu. Nakon što kupite program za 3 USD i instalirate ga putem Steama, moći ćete koristiti lijevu palicu za pomicanje miša, gumb A za klikanje stavki, a—ako pritisnete lijevu palicu—dobit ćete čak i praktična virtualna tipkovnica koju možete koristiti za brzo upisivanje teksta.

Najbolje od svega, Controller Companion automatski će se isključiti kada otkrije pokrenutu aplikaciju preko cijelog zaslona, ​​što znači da bi se trebao automatski prebacivati ​​između emulacije miša i kontrola u igri. Međutim, ako se ne dogodi, možete istovremeno pritisnuti gumbe Start i Back kako biste ga ručno onemogućili tijekom igranja.

Controller Companion ima niz opcija koje je lako podesiti u prozoru postavki, kao što je podešavanje brzine pokazivača, upravljanje mrtvim zonama i stvaranje profila za određene aplikacije. Iako ne radi odmah s PlayStation kontrolerima (opet, zbog načina na koji ih Windows prepoznaje), dolazi s gumbom za postavljanje Xbox Controller Emulator, koji bi trebao raditi u kombinaciji s DualShock gamepadima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up