Curi li vam VPN?

Koliko su sigurni vaši osobni podaci? Možda mislite da imate konfiguraciju poput Fort Knoxa, ali nemojte riskirati svoje osobne podatke. Vrijedno je potvrditi da virtualna privatna mreža ili VPN softver koji koristite zapravo radi svoj posao ili dopušta vašim osobnim podacima da se kreću naprijed-natrag bez vašeg znanja.

Uglavnom, ako odaberete jednu od naših vrhunskih VPN usluga, bit ćete dobro zaštićeni, bilo na računalu ili čak pametnom uređaju (većina najboljih usluga nudi softver na svim operativnim sustavima). Ali nikad ne škodi provjeriti. Stvari se kvare, pronalaze se nove eksploatacije i uvijek postoji šansa da iz vašeg VPN-a curi više podataka nego što želite. Evo nekoliko koraka koje možete poduzeti da vidite je li to istina.

Índice
  1. Provjerite svoju IP adresu
  2. Provjerite ima li DNS curenja
  3. Popravite curenje
    1. Preporuka naših urednika
  4. Utikač Ostalo curenje

Provjerite svoju IP adresu

Vaš dom ima IP adresu, a ne samo ulicu. IP (Internet Protocol) adresa jedinstveni je broj koji je vašem usmjerivaču dodijelio vaš ISP. (Vaša interna kućna mreža, zauzvrat, daje svakom čvoru u vašem domu - računalima, telefonima, konzolama, pametnim uređajima, svemu što je povezano s usmjerivačem - IP adresu. Ali u ovom slučaju, zanima nas samo vaša javna IP adresa .)

IP adresa je način na koji vaša računala/usmjerivač komuniciraju s poslužiteljima na internetu. Ne koriste imena - poput PCMag.com - jer računala više vole brojeve. IP adrese obično su vezane ne samo za ISP-ove koji ih dodjeljuju, već i za određene lokacije. Spectrum ili Comcast imaju raspon IP adresa za jedan grad i drugačiji raspon za drugi grad, itd.

Kada netko ima vašu IP adresu, dobiva puno više od samo nekih brojeva: može suziti gdje živite.

IP adrese dolaze u nekoliko formata, ili IPv4 (Internet Protocol Version 4) verzija kao što je 172.16.254.1 ili IPv6 (otvara se u novom prozoru) tipa koji izgleda kao 2001:0db8:0012:0001:3c5e:7354:00100: 5db.

Neka bude jednostavno. Lako je pronaći vlastitu javnu IP adresu. Idite na Google i upišite "koja je moja IP adresa." Ili idite na stranice kao što je Tenta Browser Privacy Test (otvara se u novom prozoru), IPLocation (otvara se u novom prozoru), WhatIsMyAddress.com (otvara se u novom prozoru) ili WhatIsMyIP.com (otvara se u novom prozoru). Oni će prikazati više od vaše IP adrese; također će vam dati Geo-IP—lokaciju povezanu s adresom.

Test privatnosti preglednika Tenta

Uzmite IP adresu koja se pojavi i potražite je na Googleu s IP-om ispred, kao što je "IP 172.16.254.1" (bez navodnika). Ako se stalno javlja vaša lokacija u gradu, vaš VPN ima veliko, neuredno curenje.

Curenje bi moglo biti uzrokovano onim što je poznato kao WebRTC bug (otvara se u novom prozoru); WebRTC je skup standarda koji otežavaju pronalaženje vaše IP adrese kako bi stvari išle brže pri korištenju interneta i usluga kao što su video chat i streaming. Ako imate moderan stolni preglednik, vjerojatno hoćete jer svi preglednici omogućuju bolji rad WebRTC-a. Možete provjeriti Hide My Ass WebRTC Leak Test (otvara se u novom prozoru).

VPN-ovi koji rade preko ekstenzije preglednika će ga između ostalog isključiti. Ili sami onemogućite WebRTC u preglednicima.

Krom
Zahtijeva proširenje kao što je WebRTC Network Limiter (otvara se u novom prozoru) ili WebRTC Leak Prevent (otvara se u novom prozoru) ili isprobajte WebRTC Control (otvara se u novom prozoru) da biste ga uključili i isključili s alatne trake.

Rub
Ne možete to stvarno popraviti, ali možete u potpunosti sakriti svoju lokalnu IP adresu tako da upišete "about:flags" i potvrdite okvir pored "Sakrij moju lokalnu IP adresu preko WebRTC veza". To vjerojatno više šteti vašim uslugama lokacije nego što vam pomaže u zaštiti.

Safari
To ne bi trebao biti problem, jer Appleov preglednik ne dijeli kao drugi.

Firefox
Upišite "about:config", kliknite "Prihvaćam rizik!" gumb, upišite "media.peerconnection.enabled" u okvir za pretraživanje, a zatim dvaput kliknite da promijenite stupac Vrijednost u False.

Opera
Ići Pogled > Prikaži proširenja > WebRTC Leak Prevention > Opcije. Odaberite onemogućiti ga i spremite svoje postavke.

Provjerite ima li DNS curenja

Internetski sustav naziva domena (DNS) ono je što čini IP adrese i imena domena (kao što je "pcmag.com") funkcioniraju. Utipkate naziv domene u web-preglednik, DNS prevodi sav promet koji ide naprijed-natrag s vašeg preglednika na web-poslužitelj pomoću brojeva IP adresa i svi su zadovoljni.

ISP-ovi su dio toga—oni imaju DNS poslužitelje na svojim mrežama koji pomažu u prijevodu, a to im daje još jedan način da vas prate. Ovaj video s ExpressVPN-a to objašnjava (i govori vam zašto je VPN s DNS uslugama na njihovim poslužiteljima odličan).

Korištenje VPN-a u teoriji znači da se vaš internetski promet preusmjerava na anonimne DNS poslužitelje. Ako vaš preglednik svejedno samo pošalje zahtjev vašem ISP-u, to je a Curenje DNS-a.

Postoje jednostavni načini testiranja na curenje, ponovno korištenjem web stranica poput Hidester DNS Leak Test (otvara se u novom prozoru), DNSLeak.com (otvara se u novom prozoru) ili DNS Leak Test.com (otvara se u novom prozoru) . Dobit ćete rezultate koji vam govore IP adresu i vlasnika DNS poslužitelja koji koristite. Ako je to poslužitelj vašeg ISP-a, imate curenje DNS-a.

DNSLeak.com vam posebno daje lijep rezultat označen bojom, s "Izgleda da vaš DNS možda curi..." crvenom ili zelenom bojom ako mislite da je jasno. Hidester vam daje potpuni popis svih DNS poslužitelja koje možete pogoditi. Kada nekoliko odgovara vašem stvarnom ISP-u, to bolje naglašava vašu nepropusnost.

DNSLeak.comDNSLeak.com

Popravite curenje

Ako imate curenje, imate nekoliko opcija. Prvo promijenite svoj VPN na onaj koji posebno radi na sprječavanju curenja DNS-a. Svi naši izbori urednika—VPN za privatni pristup internetu, NordVPN i TunnelBear—obećavaju da neće curiti.

PCMag logotip Pregled NordVPN-a

Ako vam se vaš trenutni VPN previše sviđa da biste ga prebacili, razmislite o kupnji Guavijevog VPNCheck Pro (Otvara se u novom prozoru) za 19,92 USD. Ima vlastiti popravak za curenje DNS-a i prati vaš VPN radi drugih problema.

Preporuka naših urednika

Kako testiramo VPN-ove

IT Watch - Zašto potrošački VPN-ovi nisu na razini poduzeća

Također možete promijeniti DNS poslužitelje koje vaš usmjerivač koristi kada postavlja zahtjeve prema Internetu. Ovo može biti malo komplicirano jer zahtijeva da uđete u postavke svog usmjerivača, ali bi se moglo isplatiti iz drugih razloga. Usluge kao što su Google Public DNS (otvara se u novom prozoru) ili Cisco OpenDNS (otvara se u novom prozoru) pružaju upute o tome kako ih postaviti na većini usmjerivača. Potonji ima osobnu verziju s raznim besplatnim opcijama, čak i onu koja je posebno usmjerena na obiteljske/roditeljske kontrole koje blokiraju upitna mjesta. Možete platiti 19,95 USD godišnje za dodatne usluge kao što su statistika korištenja i popisi dopuštenih web stranica pod opcijom OpenDNS Home VIP (Otvara se u novom prozoru).

Cisco OpenDNS

Postoji čak i DNS usluga posebno za mobilne uređaje: Cloudflare 1.1.1.1 (otvara se u novom prozoru). Ne samo da šifrira DNS upite, već obećava brži internet. Međutim, također se može konfigurirati za rad s usmjerivačima i računalima. (Saznajte više u našem nedavnom intervjuu s CTO-om Cloudflarea Johnom Graham-Cummingom.)

Ažuriranje DNS-a na vašem usmjerivaču znači da sav promet u vašem domu ili uredu koristi novu DNS uslugu i sve pomoćne značajke koje ona pruža. To uključuje računala, telefone, tablete, konzole, čak i pametne zvučnike.

S ovim uslugama svoj DNS promet prepuštate drugoj korporaciji. Umjesto toga, možete uložiti u hardver na razini usmjerivača kako biste dodali dodatnu sigurnost, ali to bi moglo biti pretjerano osim ako se ne osjećate krajnje paranoično. U najmanju ruku nabavite VPN softver/aplikacije na pojedinačnim računalima i ručnim uređajima za dodatnu sigurnost posvuda.

Utikač Ostalo curenje

Vaša je lokacija vjerojatno nešto što ste u nekom trenutku uključili u svoj preglednik. Ako je tako, vaš je preglednik obično više nego spreman podijeliti te informacije s web-mjestima koja posjećujete, čak i ako vaš VPN nije. Posjetite IPleak.net (Otvara se u novom prozoru) i provjerite ogromnu količinu podataka koje možda odustajete.

Koristite alternativni preglednik kada želite biti najsigurniji - Tor preglednik, na primjer. Sve je u tome da ostanete anonimni, ispuštate svoje zahtjeve diljem svijeta prije nego što stignu do web poslužitelja koji želite, a zatim opet natrag. To vam otežava pronalaženje lokalnih informacija i općenito može usporiti stvari, ali dobro je biti siguran.

Ako ne možete podnijeti pomisao da odustanete od trenutnog preglednika, upotrijebite anonimni način rada, krenite kompliciranim putem postavljanja lažne lokacije (Otvara se u novom prozoru) ili jednostavno nabavite proširenje kao što je Location Guard (Otvara se u novom prozor) (za Chrome, Operu ili Firefox) za lažiranje vaše lokacije.

Ako ste zabrinuti za svoj web-bazirani sustav e-pošte, prebacite se na ProtonMail (Otvara se u novom prozoru). Ne samo da preusmjerava poruke kroz Tor mrežu, već sve drži šifriranim. (Za više pročitajte Kako stvoriti anonimni račun e-pošte.) Proton Technologies također nudi ProtonVPN za Mac, Windows, Linux i Android. Postoji razina usluge koja je zauvijek besplatna za jedan uređaj — uključujući DNS zaštitu od curenja — dok plaćene verzije podržavaju Tor poslužitelje i više.

Otkrivanje: PCMagova matična tvrtka Ziff Davis u vlasništvu je j2 Globala, koji također posjeduje razne softverske proizvode i usluge uključujući Encrypt.me, IPVanish i StrongVPN.

PCMag logotip Kako funkcionira VPN

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up