Cast Away: Kako povezati Android telefon s TV-om

Ovih dana većina ljudi ima pametni televizor pun aplikacija. Međutim, još uvijek postoje trenuci kada gledate nešto na svom telefonu i želite to podijeliti sa sobom ili jednostavno vidjeti na većem ekranu. Poput korisnika iPhonea, korisnici Androida imaju svoje mogućnosti.

Ako želite povezati svoj Android telefon s televizorom, to možete učiniti putem ugrađene značajke Cast, aplikacije treće strane ili kabelske veze. Raščlanimo vaše izbore, od najjednostavnijih rješenja do najsloženijih.

Índice
  1. Emitirajte uz Chromecast
  2. Android Screen Mirroring
  3. Spojite pomoću adaptera ili kabela
  4. Stream uz DLNA

Emitirajte uz Chromecast

chromecast s google tv

Chromecast s Google TV-om (zasluge: Google)

Chromecast uređaj za strujanje nekoć je bio najbolja opcija za strujanje sadržaja na TV. Međutim, sada Chromecast s Google TV-om nudi vlastite izvorne aplikacije i mnoge podržane aplikacije (Otvara se u novom prozoru), kao što su Netflix, Hulu, HBO Max i Google Photos, uživo na vašem Android TV-u.

Međutim, ako imate Chromecast dongle ili pametni TV s ugrađenom podrškom za Chromecast (Otvara se u novom prozoru), možete emitirati aplikacije i Chrome web-stranice sa svog telefona na veliki zaslon uz nekoliko dodira. Da biste to učinili, vaš telefon mora biti na istoj Wi-Fi mreži kao i vaš ključ za strujanje ili pametni TV.

Za aplikaciju kao što je HBO Max koja ima ugrađenu podršku, trebate samo dodirnuti kvadratnu ikonu za emitiranje i zatim odabrati kompatibilni uređaj na koji želite emitirati. Emitiranje je idealna opcija za aplikacije (i web stranice) sa sadržajem zaštićenim autorskim pravima, budući da će aplikacije poput Netflixa zacrniti video ako pokušate zrcaliti zaslon.

Iako Apple TV ne radi s Google Castom, neki Fire TV i Roku uređaji za strujanje rade, ali provjerite s Amazonom (Otvara se u novom prozoru) i Rokuom (Otvara se u novom prozoru) kako biste osigurali kompatibilnost za svoje specifične uređaje. Nakon što se povežete s uređajem za strujanje, trebali biste moći strujati putem postavke Povezani uređaji/veze na svom telefonu.

Chromecast s Google TV-om

Android Screen Mirroring

google početna

Zrcaljenje zaslona najbolje je za gledanje vlastitih videozapisa izravno s telefona. Također je dobar za dijeljenje aplikacija koje ne sadrže zaštićeni sadržaj ili nemaju službenu podršku za emitiranje. I dalje ćete trebati Chromecast, kompatibilni pametni TV ili drugi uređaj za strujanje koji podržava ovu značajku. Još jednom, Apple TV nije kompatibilan.

Za korištenje ove značajke morate povezati svoj uređaj (Otvara se u novom prozoru) s aplikacijom Google Home (Otvara se u novom prozoru). Kada završite, otvorite aplikaciju i odaberite ciljni uređaj. Dodir Emitiraj moj ekran gumb na dnu da postavite zaslon telefona na TV. Kada završite, dodirnite Zaustavite zrcaljenje u aplikaciji.

Podrška za zrcaljenje zaslona razlikuje se ovisno o proizvođaču otkako je značajka uvedena s Androidom 5.0 Lollipop. Mnogi telefoni imaju gumb za prebacivanje ugrađen u postavke telefona ili u padajući izbornik postavki. Samsung telefoni imaju nešto što se zove Smart View za povezivanje i dijeljenje na i s vašeg mobilnog uređaja.

Spojite pomoću adaptera ili kabela

sidreni adapter

(Zasluge: Anker)

Ako nemate uređaj kompatibilan s Chromecastom, pomoću HDMI kabela i adaptera povežite telefon s televizorom i preslikajte ono što je na ekranu. Ovdje imate nekoliko različitih opcija, a koju ćete odabrati ovisit će o vrsti zaslona na koji se spajate, koliko dugo i — što je najvažnije — hoćete li morati puniti telefon dok to radite .

strujni adapter

(Zasluge: Cable Matters)

Najjednostavnija opcija je USB-C na HDMI adapter (Otvara se u novom prozoru). Ako vaš telefon ima USB-C priključak, možete uključiti ovaj adapter u telefon, uključiti HDMI kabel u adapter, a zatim spojiti kabel na TV. Vaš će telefon morati podržavati HDMI Alt Mode, koji mobilnim uređajima omogućuje strujanje videa.

Imajte na umu da će ova metoda zauzeti vaš priključak za punjenje na vašem telefonu, pa ako planirate redovito preslikavati sadržaj na TV, potrošit ćete bateriju. U tom slučaju možda biste radije upotrijebili USB-C na HDMI adapter koji uključuje priključak za punjenje (Otvara se u novom prozoru). Zatim možete puniti svoj telefon dok se zaslon zrcali.

Ako imate stariji mikro USB priključak, trebat će vam adapter za mikro USB na HDMI (otvara se u novom prozoru). Uz ovu metodu, vaš će telefon morati podržavati drugi protokol koji se zove MHL. Ako imate podržani telefon, uključite ga u adapter, zatim priključite HDMI kabel i spojite ga na TV.

Stream uz DLNA

Ako vam prethodne opcije ne odgovaraju, većina televizora povezanih s internetom podržava protokol za strujanje nazvan DLNA, koji će vam omogućiti strujanje vlastite glazbe i videa na televizor. Međutim, imajte na umu da Netflix (i bilo koji DRM sadržaj) ovdje neće biti podržan. Srećom, ovo još uvijek pokriva većinu stvari koje biste mogli poslati s telefona na televizor.

Aplikacije kao što su LocalCast (otvara se u novom prozoru) i AllCast (otvara se u novom prozoru) jednostavne su i besplatne aplikacije koje vam omogućuju strujanje vlastite glazbe, fotografija ili videozapisa na DLNA uređaj poput pametnog TV-a ili konzole. Također podržavaju strujanje na Chromecast ciljeve, što je zgodno ako želite dijeliti vlastite datoteke na TV-u bez zrcaljenja cijelog zaslona. Možete čak i streamati s Google diska, Dropboxa i web stranica.

pleks

Popularna aplikacija za upravljanje medijima Plex (Otvara se u novom prozoru) također radi kao DLNA streamer, ali na manje izravan način. Plex poslužitelj koji radi na vašem računalu može ugostiti glazbu, fotografije ili video zapise i strujati ih na vaš TV. Možete koristiti mobilnu aplikaciju (otvara se u novom prozoru) za pregledavanje vaše knjižnice, odabir medija koji želite strujati i slanje na vaš TV putem Chromecasta ili DLNA.

Loša strana korištenja Plex aplikacije je da će računalo na kojem ste postavili svoj poslužitelj morati biti uključeno i spojeno na internet kad god želite streamati svoje datoteke. Međutim, možete postaviti računalo da radi sa zatvorenim poklopcem. Konačno, Plex vam omogućuje da udomite multimedijske datoteke daleko veće od onoga što bi stalo na vaš telefon.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up