Budite produktivniji uz Windows 11 fokusne sesije

PCMag je odavno pregledao i preporučio aplikacije trećih strana za produktivnost koje vam pomažu da se usredotočite na svoj posao, a sada nova aplikacija Alarmi i sat u sustavu Windows 11 pruža neke od istih ključnih značajki u svojoj značajki Focus Sessions. Fokusne sesije potiču vas da odvojite vrijeme za posao koji zahtijeva stalnu, duboku usredotočenost. Sjajno je vidjeti ovakvu značajku uključenu u operativni sustav, a ova značajka je dobar početak. Međutim, kao što ćete vidjeti, postoje neke značajke koje bismo željeli dodati.

Ovdje je pregled nove aplikacije Alarms & Clock i upute o tome kako započeti s Focus Sessions.

Índice
 1. Predstavljamo potpuno novu aplikaciju za alarm i sat
  1. Preporuka naših urednika
 2. Kako koristiti Windows 11 Focus Sessions
 3. Što nedostaje fokusnim sesijama?

Predstavljamo potpuno novu aplikaciju za alarm i sat

Microsoft je uložio iznenađujuće mnogo truda u nešto tako naizgled svakodnevno kao što je aplikacija za sat. Aplikacije za sat oduvijek su bile prisutne na mobilnim i stolnim operativnim sustavima i obično nisu ništa više od brojača sati, alarma, mjerača vremena i štoperice. Budući da je proizvođač produktivnosti i radnog mjesta, ali i samo dobavljač OS-a, Microsoft je odlučio uključiti više od tih osnovnih značajki.

Tvrtka je bila toliko zadovoljna rezultatima da su Focus Sessions učinili najboljim izborom u novoj aplikaciji.

Sesije fokusa u aplikaciji Sat za Windows 11

Prije nego što zaronimo u Focus Sessions, evo kako izgledaju ostale četiri komponente aplikacije – mjerač vremena, alarm, štoperica i svjetski sat:

Komponente aplikacije sata za Windows 11

Kad smo to riješili, prijeđimo na stvarnu dodanu vrijednost aplikacije, Focus Sessions.

Preporuka naših urednika

Kako koristiti Windows 11 Focus Sessions

 • Pokrenite aplikaciju Alarmi i sat. Možda ćete morati pričekati da se ažurira, kao što sam ja učinio.

 • Ažuriranje aplikacije Sat u sustavu Windows 11

 • Odaberite Početak. Tada ćete vidjeti zaslon u stilu nadzorne ploče.

 • Ploča Focus Sessions na ploči Sat sustava Windows 11

 • Odaberite broj minuta za svoju fokusiranu sesiju. Minimalna opcija je 30 minuta. Ako odaberete taj iznos, aplikacija ne izdvaja vrijeme za pauze. Jednostavno radite 30 minuta neprekidno. Ako odaberete 45 minuta ili više, aplikacija automatski zakazuje petominutnu stanku otprilike na polovici vaše sesije. Imajte na umu da uvijek možete preskočiti pauze pomoću opcije potvrde, iako su pauze vitalne za produktivan rad.

 • Postavke za fokusirane sesije

 • Prilagodite svoje postavke. Otvorite stranicu postavki aplikacije iz izbornika s tri točke na vrhu pločice mjerača vremena. Ovdje možete promijeniti zadano razdoblje fokusa i duljinu pauze u slučaju da ne odgovaraju vašim potrebama. Također možete onemogućiti ili promijeniti zvukove koji označavaju kraj sesije i kraj svake stanke.

  Postavke također imaju područje za prilagodbu obavijesti iz drugih povezanih aplikacija (više o povezanim aplikacijama uskoro), ali sam razočaran što vas odabir ove opcije vodi do glavnih postavki sustava Windows gdje trajno prilagođavate obavijesti. Ne možete, na primjer, isključiti obavijesti samo za fokusnu sesiju. Iako je ovo prva verzija ove značajke, Windows vas ne bi trebao prisiljavati da mijenjate obavijesti na cijelom sustavu. To bi trebala biti samo sesija. Također bi trebao onemogućiti određene aplikacije i možda očistiti radnu površinu od ikona koje vam odvlače pažnju (što možete učiniti desnim klikom na radnu površinu i odabirom Pogled > Prikaži ikone radne površine, što smatram vrlo fokusiranim).

 • Baci se na posao! Kada započnete fokusnu sesiju, aplikacija započinje odbrojavanje sa smanjenim krugom koji pokazuje koliko je vremena preostalo. Gumb Stop omogućuje prekid sesije. Aplikaciju Alarmi i sat možete minimizirati na malu pločicu u gornjem desnom kutu zaslona.

  Povežite Spotify s Windows 11 Focus Sessions

 • Spojite Spotify. Nemaju svi Spotify račun, ali mnogi ljudi imaju, uključujući i vaš. Volim raditi s Spotify Daily playlistom koju sam u proteklih nekoliko godina usavršio za dobru pozadinsku glazbu. Kada povežete Spotify s Focus Sessions, dobivate pristup ne samo vlastitim popisima za reprodukciju, već i popisu za reprodukciju usluge Deep Focus i drugim odgovarajućim popisima. I dalje morate otvoriti aplikaciju Spotify da biste se njome potpuno kretali, ali imate gumbe za zaustavljanje i pokretanje na pločici Focus Sessions. Kada vaša sesija završi, glazba naglo prestaje, dajući vam do znanja da možete nastaviti sa svojim životom izvan zadatka.

 • Povežite aplikaciju Microsoft To Do. Možete koristiti Focus Sessions bez prijave na Microsoftov račun (za one koji se brinu da se moraju prijaviti na Microsoftov račun (Otvara se u novom prozoru)), ali ako se prijavite, možete integrirati aplikaciju s Microsoft To Do . Na ovaj način dobivate ploču s popisom svojih zadataka iz te aplikacije, a kada prijeđete mišem iznad zadatka, možete odabrati pokretanje fokusne sesije. Zadatak se ne označava automatski dovršenim kada sesija završi (što je dobro jer rad na zadatku ne znači da ste ga dovršili), ali opcija postoji u aplikaciji, tako da ga je dovoljno jednostavno označiti dovršenim. Međutim, moglo bi biti lijepo vidjeti automatski upit koji vas pita želite li svoj zadatak označiti kao dovršen na kraju sesije.

  Pratite napredak u Windows 11 Focus Sessions

 • Pratite svoj napredak. Fokusne sesije nisu samo jednokratna aktivnost. Aplikacija prati koliko ste sesija završili. Možete postaviti dnevni cilj koliko sesija fokusa želite dovršiti, a aplikacija će vaš uspjeh prijaviti kao niz, što znači koliko ste uzastopnih dana dosegli svoj cilj.

 • Što nedostaje fokusnim sesijama?

  Za potpuno besplatno uključenu pogodnost, značajka Focus Sessions dobrodošao je dodatak sustavu Windows. Međutim, postoje neka poboljšanja koja bih volio vidjeti. Volio bih da ima opciju automatskog sprječavanja obavijesti tijekom fokusnih sesija. Trebao bi izravno uključiti način rada Windows Focus Assist, umjesto da vas prisiljava da odete u Postavke. Postavka za onemogućavanje svih aplikacija i web-mjesta osim navedenih također bi pomogla. Dodatak bi bila njegova sposobnost da prisili fokusni prikaz Microsoft Worda, što uklanja sve smetnje s radne površine. Konačno, integracija s aplikacijom Microsoft To Do mogla bi se ojačati automatskim upitima za dovršetak zadataka, a integracija s aplikacijama za zadatke trećih strana poput Todoista bila bi još bolja.

  Za više informacija o značajkama i novostima o Microsoftovom novom operativnom sustavu idite na Windows 11 stranicu PCMaga.

  PCMag logotip Microsoft Windows 11 pregled

  Odgovori

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Go up