Budite ljubazni na mreži: Kako razgovarati sa svojom djecom o internetskom zlostavljanju

Obrazovanje o kibernetičkoj sigurnosti trebalo bi se podučavati kod kuće i u školama. Kad kažem "edukacija o kibernetičkoj sigurnosti", mislim da to nadilazi samo nuđenje savjeta o korištenju antivirusnog softvera ili instaliranju upravitelja lozinki kako bi vaše prijave bile sigurne. Osnovne sigurnosne prakse na internetu važne su i treba ih podučavati. No, mislim da pogled na stanje diskursa o dominantnim društvenim prostorima na internetu na engleskom jeziku pokazuje da ima i prostora za edukaciju o cyberbullyingu i vrsti ponašanja koje spada pod kišobran online zlostavljanja.

Índice
 1. Djeca možda ne znaju kada nekoga maltretiraju
 2. Što roditelji mogu učiniti da zaustave internetsko zlostavljanje?
 3. "Naučio sam gledajući te"
 4. Razgovor s djecom o internetskom zlostavljanju
  1. Preporuka naših urednika
 5. Što se još događa u svijetu sigurnosti ovaj tjedan?

Djeca možda ne znaju kada nekoga maltretiraju

Prema studiji McAfee Global Connected Family Study (Otvara se u novom prozoru), internetsko zlostavljanje rašireno je među djecom na internetu. Gotovo četvrtina ispitanika, od kojih neki imaju samo deset godina, rekli su da su se suočili s rasističkim napadima na internetu. U Sjedinjenim Državama jedno od petero djece doživi seksualno uznemiravanje na internetu.

Mnogi od nas odgajani su da na internetske interakcije gledamo s općim oprezom, ali ovi rezultati istraživanja pokazuju da je više od polovice ispitanika reklo da ih je netko koga poznaju zlostavljao na internetu. Štoviše, u mnogim slučajevima postoji zabuna oko toga tko čini nasilje. Manje od jednog od petero djece kaže da je bilo izloženo internetskom maltretiranju, što nije u skladu s količinom internetskog zlostavljanja navedenom u anketi.

Slika postaje jasnija kada pogledate odgovore na dječje ankete o internetskim interakcijama. Više od polovice ispitanika priznalo je aktivnosti koje predstavljaju uznemiravanje na internetu, kao što su nazivanje pogrdnim imenima, korištenje rasističkih uvreda ili slika, prijetnje fizičkim ozljedama ili neželjeni seksualni komentari.

Što roditelji mogu učiniti da zaustave internetsko zlostavljanje?

Bio sam online gotovo cijeli život i mogu vam reći da većina ljudi još uvijek nije usavršila svoj online ton. Šale često djeluju negativno (ili uopće nisu šale) kada nemate fizičke znakove koji bi ih pratili ili familijarnost osobe s kojom razgovarate. Anonimnost također potiče ljude na internetu, što dovodi do razmjena koje sadrže malo (ili puno) više topline nego što je potrebno.

Teško je spriječiti vaše odrasle rođake da se svađaju oko manjih razlika u mišljenjima na vašem Facebook feedu. Pokušati spriječiti svoju djecu da maltretiraju ljude na internetu, a istovremeno ih zaštititi od drugih, može se činiti kao zastrašujući zadatak. Jedan je stručnjak rekao da je davanje dosljednih smjernica za online interakcije ključno za roditeljstvo današnje povezane djece.

"Roditelji moraju biti više upućeni u tehnologiju od svoje djece", rekao je Ross Ellis, osnivač Stomp Out Bullying. "Internetsko zlostavljanje može biti opasno, tako da to nije razgovor za jedanput. Roditelji trebaju održavati otvorenu komunikaciju."

Prema istraživanju McAfeea, 80% roditelja provodi vrijeme educirajući se o internetskom zlostavljanju. Više od polovice ispitanih roditelja kaže da koriste softver za roditeljsku kontrolu i razgovaraju sa svojom djecom o ponašanju na internetu.

Roditelji također trebaju biti u toku s određenim trendovima ponašanja na internetu. Samo jedan od tri roditelja kaže da se susreo s određenim zlostavljačkim ponašanjem kao što je psovanje (nastavak grditi nekoga nakon što su mnogi drugi učinili isto), doxing (objavljivanje privatnih ili identifikacijskih podataka bez nečijeg pristanka), slamanje (osobni napadi) ili spojevi (otkrivanje nečijeg spolnog identiteta bez pristanka).

"Naučio sam gledajući te"

Djeca možda nemaju dovoljno empatije, zrelosti ili mudrosti da shvate da njihove riječi i djela utječu na stvarne ljude koje maltretiraju na internetu. Naše buduće generacije moraju znati da odrasli u njihovim životima ne odobravaju zlostavljanje.

Ako ste odrasla osoba, možda je vrijeme da pogledate neke tweetove koje šaljete, memeove koje objavljujete, besjede koje pišete na Redditu i komentare na novinske članke koje objavljujete. Bilo da mislite da se "samo ispuštate" ili vjerujete da vodite politički rat, ako su vaši profili na društvenim mrežama javni, vaša djeca vas vjerojatno drže na oku i oblikuju svoje ponašanje u skladu s tim.

Razgovor s djecom o internetskom zlostavljanju

 • Budite dostupni za redovite razgovore s djecom o njihovim životima na internetu. Baš kao što biste znali IRL imena najboljih prijatelja svoje djece, trebali biste pokušati saznati s kim vaša djeca komuniciraju na internetu. Ako odvojite vrijeme za razgovor sa svojom djecom o njihovim odnosima, i dobrim i lošim dijelovima, bolje ćete pomoći svom djetetu da se nosi s njihovim specifičnim problemima u ovim internetskim prostorima.

 • Potaknite svoje dijete da svoje profile na društvenim mrežama drži privatnima. Instagram ima nekoliko alata za roditeljski nadzor ugrađenih u aplikaciju, uključujući ograničenja slanja poruka i zadane privatne račune za korisnike mlađe od 16 godina.

 • Educirajte sebe i svoju djecu o online komunikaciji i naučite umijeće deeskalacije. Smijanje drugima i vrijeđanje pogrdnim imenima vrste su zlostavljanja, ali ovo ponašanje može biti teško identificirati kao uznemiravanje među ljudima u mrežnim grupama prijatelja. Razgovarajte sa svojom djecom o tome kako biraju svoja poznanstva na internetu i zašto ne bi trebala prihvatiti zlostavljanje od svojih "prijatelja" ili uzvratiti dodatnim uznemiravanjem. Naučite ih kako se držati podalje od vrućih online situacija.

 • Pripazite na svoju djecu na mreži pomoću softvera za roditeljski nadzor. Vaša će djeca vjerojatno provesti svaki dan do kraja života u interakciji s ljudima na internetu. Na vama je da se pobrinete da što prije dođu na pravi put. Softver za roditeljski nadzor može vam pokazati koje videozapise na YouTubeu vaše dijete gleda, koje web-stranice pregledava i koliko vremena provodi ispred ekrana dnevno.

Sviđa vam se ono što ste pročitali? Dobijte dodatnu priču u svoju pristiglu poštu svaki tjedan. Prijavite se za SecurityWatch newsletter.

Preporuka naših urednika

Što se još događa u svijetu sigurnosti ovaj tjedan?

Vjerojatno biste trebali ažurirati Zoom na svom Macu. Inačice Zooma od 5.7.3 do 5.11.5 sadrže ranjivost automatskog ažuriranja koju bi lokalni korisnik s niskim privilegijama mogao iskoristiti za dobivanje neograničenog pristupa macOS-u.

Facebookov In-App preglednik ubacuje JavaScript u web stranice trećih strana. Meta navodno kaže da treba ubaciti skriptu u web stranice kako bi se poštivala odluka o privatnosti.

Ransomware napad košta Hanesbrands 100 milijuna dolara izgubljene prodaje. Napad je spriječio tvrtku odjeće u ispunjavanju narudžbi tijekom razdoblja od tri tjedna u Q2.

FBI, CISA pozivaju organizacije da traže cepeline (ali ne one zabavne). Zeppelin ransomware-as-a-service u upotrebi je najmanje od 2019.

Federalci će vam platiti 10 milijuna dolara da cinkarite članove grupe Conti Ransomware. Problemi ransomware grupe se nastavljaju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up