Brzo, zapišite ovo: Kako napraviti brzu bilješku na vašem Macu

Nalazite se ispred svog Maca i morate nešto zapisati prije nego što zaboravite. Umjesto otvaranja aplikacije Bilješke i stvaranja nove prazne stranice, upotrijebite Quick Note, koja vam omogućuje trenutno pokretanje nove bilješke tipkovnim prečacem, pomicanjem miša ili čak odabirom teksta na web stranici u Safariju. Kao i kod svake stranice stvorene korištenjem Notesa, dokument Quick Notes možete formatirati i prilagoditi kako vam odgovara. Evo kako to radi.

Índice
  1. Ažurirajte svoj Mac
  2. Otvorite brzu bilješku
  3. Oblikujte brzu bilješku
  4. Spremite kratku bilješku
  5. Promjena opcija nastavka
  6. Upravljajte brzim bilješkama

Ažurirajte svoj Mac

mac ažuriranje

Najprije provjerite imate li macOS Monterey 12.0 ili noviji. Kliknite na Jabuka ikonu u gornjem lijevom kutu i odaberite O ovom Macu. Ako prozor otkrije stariju verziju macOS-a, kliknite na Ažuriranje softvera gumb za preuzimanje i instaliranje najnovijeg ažuriranja.

Otvorite brzu bilješku

brza bilješka

Praznu brzu bilješku možete započeti pomoću tipkovničkog prečaca Funkcija + Q (ili Tipka globusa + Q na novijim Macovima). Značajka se također može pokrenuti postavljanjem vrućeg kuta koji govori aplikaciji da se pojavi kada pomaknete miš u određeni kut zaslona.

hot corner postavke

Otvori Postavke sustava > Radna površina i čuvar zaslonakliknite na Čuvar zaslona karticu, a zatim odaberite Hot Corners dugme. Pritisnite bilo koji od četiri okvira koji predstavljaju četiri kuta zaslona i promijenite unos u Kratka napomenaa zatim kliknite u redu. Kad sljedeći put pomaknete miš u desni kut, trebao bi se pojaviti kvadratni okvir. Pritisnite okvir za početak bilješke.

vrući kutak

Također možete stvoriti brzu bilješku odabirom teksta na web stranici u Safariju. Označite tekst koji želite spremiti, zatim kliknite ikonu Dijeli i odaberite Nova kratka bilješka ili Dodaj u brzu bilješku.

Dodaj tekst

Odabrani tekst i poveznica na web stranicu uključeni su u novu bilješku. Ako zatim kliknete vezu u svojoj bilješci, vratit će vas na povezanu web stranicu s istaknutim tekstom.

web poveznicu

Drugi način za stvaranje brze bilješke od teksta na web-stranici je da označite tekst, zatim desnom tipkom miša kliknete odabir i odaberete Nova kratka bilješka ili Dodaj u brzu bilješku iz skočnog izbornika.

odaberite tekst

Pojavljuje se kratka bilješka s tekstom koji ste odabrali i vezom na web stranicu. Ponovno kliknite vezu za povratak na web stranicu, a tekst koji ste odabrali bit će označen.

Oblikujte brzu bilješku

oblikovanje

Brzu bilješku možete oblikovati pomoću ugrađenih alata za oblikovanje u aplikaciji Notes. Za promjenu fonta ili drugih atributa odaberite tekst i kliknite na Stil ikona na vrhu. Odaberite atribut koji želite primijeniti ili odaberite određeni stil kao što je naslov, naslov ili podnaslov.

spisak

Da biste izradili kontrolni popis iz postojećeg teksta, odaberite retke koje želite uključiti, a zatim kliknite Spisak ikona na vrhu. Pritisnite ikonu Fotografije da dodate sliku u kratku bilješku. Odaberite Fotografije za odabir postojeće fotografije ili odaberite jednu od drugih opcija za snimanje nove fotografije, skeniranje dokumenta ili dodavanje skice.

podijelite bilješku

Kliknite na Podijelite bilješke ikona ili obična Udio ikonu na vrhu za slanje bilješke drugim osobama. Odaberite kako ga želite podijeliti i s kim.

Spremite kratku bilješku

spremite bilješku

Nakon što izradite brzu bilješku, jednostavno je zatvorite i automatski će se spremiti u aplikaciju Bilješke. Otvorite aplikaciju Notes i kliknite na kategoriju za Brze bilješke da vidite bilješke koje ste dodali na ovaj način. Ako ne vidite različite mape za svoje bilješke, kliknite Pogled izbornik i odaberite Prikaži mape.

bilješke o imenima

Bilješka koja ne sadrži naslov sprema se kao Nova bilješka. Da biste joj dali određeni naziv, otvorite bilješku i upišite naslov na vrhu.

Promjena opcija nastavka

zabilježite željene postavke

Ako ste već stvorili jednu kratku bilješku, a zatim pokušate stvoriti drugu pomoću prečaca na tipkovnici ili vrućeg kuta, prethodna kratka bilješka se pojavljuje pod pretpostavkom da želite dodati novu bilješku prethodnoj.

Ako biste radije svaki put izradili novu bilješku, otvorite aplikaciju Bilješke i odaberite Postavke iz gornjeg izbornika Bilješke. Poništite potvrdni okvir za Nastavi posljednju kratku bilješku.

Upravljajte brzim bilješkama

upravljati bilješkama

Brzim bilješkama možete upravljati kao i običnom bilježnicom. Otvorite Notes i odaberite Brze bilješke mapa. Da biste izbrisali bilješku, kliknite je desnom tipkom miša i odaberite Izbrisati. Premjesti bilješku iz Brze bilješke mapu na novu lokaciju desnim klikom na bilješku i odlaskom na Premjesti u opcija. Zatim možete odabrati novu mapu.

Iz izbornika desnog klika također možete prikvačiti bilješku za brži pristup, duplicirati je za izradu i uređivanje kopije bilješke te je označiti određenim hashtagom ili kategorijom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up