Bolji od Bitcoina? Objašnjenje stablecoina

Promjenjivost cijena uvijek je bila jedna od najvećih prepreka usvajanju kriptovaluta. Bitcoin, na primjer, može drastično promijeniti vrijednost (Otvara se u novom prozoru) iz mjeseca u mjesec ili čak iz sata u sat. Budući da bi valuta trebala biti jedinica razmjene i pohrana vrijednosti, nema smisla da povremeni ulagači trguju valutom koja bi sutra mogla vrijediti upola manje nego danas. Tu na scenu dolaze stabilni novčići.

Índice
 1. Što je Stablecoin?
 2. 3 vrste stablecoina
  1. Fiat-Collateralized kovanice
  2. Kovanice s kripto kolateralom
  3. Algoritamske kovanice
 3. Zašto odabrati stablecoine?
 4. Propisi i brige
  1. Preporuka naših urednika
 5. Gdje kupiti stablecoine

Što je Stablecoin?

stabilno tržište

(Izvor: CoinMarketCap)

Stabilni novčići osmišljeni su za borbu protiv volatilnosti konvencionalnih kriptovaluta fiksiranjem njihove vrijednosti na vrijednost fiat (tradicionalne) valute poput američkog dolara ili fizičke imovine poput zlata. Sve dok vrijednost imovine za koju je stablecoin vezan ostaje stabilna, taj će coin također ostati stabilan. Stablecoin Tether (USDT) (Otvara se u novom prozoru), na primjer, vezan je za američki dolar i stoga je ostao relativno stabilan u vrijednosti. Od pisanja ovog teksta, jedan USDT vrijedi jedan američki dolar.

Međutim, ovaj pristup znači da stablecoini žrtvuju dio neovisnosti drugih kriptovaluta. Vjera u imovinu koja je čini stabilnom dolazi iz činjenice da jedan entitet - vlada SAD-a za američki dolar, na primjer - kontrolira većinu ponude i djeluje kao skrbnik rezervnih fondova.

3 vrste stablecoina

Postoje tri široke kategorije stabilnih kovanica: kovanice s fiat kolateralom, kovanice s kripto kolateralom i algoritamske kovanice.

Fiat-Collateralized kovanice

Većina stabilnih kovanica u ovoj kategoriji podržana je fiat valutom, ali također može biti podržana fizičkom robom poput plemenitih metala ili nafte. Popularni primjeri uključuju USDT i TrueUSD (otvara se u novom prozoru), a oba imaju vrijednost od jednog dolara po novčiću. Kovanice koje podržava Fiat imaju rezerve za osiguranje opskrbe, održavaju ih neovisne financijske institucije koje djeluju kao skrbnici i trebaju se redovito revidirati. Nažalost, to se ne događa uvijek, a neki proizvođači stablecoina našli su se na udaru kritika zbog skrivanja gubitaka (Otvara se u novom prozoru) od svojih kupaca.

Kovanice s kripto kolateralom

Kovanice s kripto kolateralom donekle su jasne same po sebi: kolateral su drugi kripto kovanice. Ali to čini stvari manje stabilnima, naravno, tako da ti novčići obično imaju veću rezervu pri ruci. Kao što Investopedia objašnjava (Otvara se u novom prozoru), za stablecoine u vrijednosti od 1000 USD, kriptovalute u vrijednosti od 2000 USD mogu se držati u rezervi kako bi se prilagodile promjeni cijene do 50%. DAI (DAIUSD) (Otvara se u novom prozoru), uz potporu Ethereuma, je novčić s kripto kolateralom; također vrijedi oko 1 $ po novčiću od pisanja ovog teksta.

Algoritamske kovanice

Algoritamski kovanice koriste računalne programe za održavanje stabilnosti. Ako bi algoritamski coin bio vezan za vrijednost američkog dolara, na primjer, bio bi upisan u stablecoin kod za praćenje vrijednosti dolara i prilagođavanje njegove vrijednosti prema trenutnom tečaju. Zatim bi prilagodio koliko je novčića u optjecaju na temelju vrijednosti novčića. Zvuči sjajno, ali možda predobro da bi bilo istinito. Kao što su istraživači Uprave saveznih rezervi napisali u siječnju (Otvara se u novom prozoru), algoritamski novčići "mogu imati nestabilnost ili nedostatke u dizajnu".

Zašto odabrati stablecoine?

Stablecoin ima jedinstvene prednosti, kao što je korištenje za izravne transakcije putem pametnih telefona; nije potreban bankovni račun. Vlasnici kovanica također mogu staviti svoj novac u stabilniju valutu ako žive u zemlji u kojoj vlada velika inflacija. Jedan primjer ovoga na djelu je peruanski Sol Digital stablecoin (Otvara se u novom prozoru), koji je vezan za vrijednost Sola, peruanske fiksne valute.

Mnoge mjenjačnice kriptovaluta također ne naplaćuju naknadu za razmjenu stablecoina, pa su ih ljudi koristili kako bi zaobišli naknade povezane s drugim kovanicama. Ako, na primjer, želite likvidirati svoju Bitcoin trgovinu, možete ih zamijeniti za USDT i zatim taj stablecoin zamijeniti za dolare. Ovo također funkcionira obrnuto; kripto trgovci mogu zamijeniti dolare za stablecoin kao što je Tether, a zatim zamijeniti taj coin za drugu kriptovalutu.

Propisi i brige

Iako je koncept kriptovalute potpomognute stabilnim kolateralom dobar u teoriji, trenutačno ne postoje propisi (Otvara se u novom prozoru) koji zahtijevaju od izdavatelja stablecoina da štite svoje rezerve ili održavaju likvidnost. Korisnici moraju vjerovati da te rezerve stvarno postoje – a ponekad su izdavatelji iskoristili to povjerenje.

Preporuka naših urednika

U veljači 2021. Bitfinex i Tether kažnjeni su s 18,5 milijuna dolara (Otvara se u novom prozoru) nakon što je otkriveno da su sakrili globalne gubitke od 850 milijuna dolara od ulagača lažno tvrdeći da je opskrba bila podržana USDT-om jedan prema jedan od strane ulagača. američkog dolara u svakom trenutku. Bitfinex je također morao prestati trgovati s bilo kim u državi New York i pristati na veće mjere transparentnosti.

Stabilni novčići tvrde da su manje volatilni od svojih parnjaka, ali uvijek je dobra ideja tu tvrdnju uzeti s rezervom. Kao i svaka financijska investicija na internetu, kupnja stabilnih kovanica nosi svoje rizike.

Prema SEC-u, u studenom 2021. stablecoini su imali ukupnu tržišnu kapitalizaciju od 130 milijardi dolara (Otvara se u novom prozoru). Taj je rast potaknuo regulatore da pobliže promotre ulogu koju bi mogli imati na širem financijskom tržištu. Nekoliko američkih zakonodavaca podržava propise (Otvara se u novom prozoru) za izdavatelje stablecoina slične onima za konvencionalne banke, kao i češće revizije rezervi.

Gdje kupiti stablecoine

coinbase

(Izvor: Coinbase)

Imajući sve ovo na umu, gotovo svaka veća mjenjačnica omogućit će vam kupnju, prodaju ili trgovanje stabilnim kriptovalutama. Sve što trebate učiniti je saznati koje mjenjačnice podržavaju određeni stablecoin koji želite. Na primjer, USDT se obično trguje na Bitfinexu, USD Coin se uglavnom trguje na Coinbaseu, a Binance USD se trguje na Binanceu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up