Bez panike: Što učiniti ako se telefon ne uključuje

Nakon što ste platili stotine dolara za malo računalo u svom džepu, može biti uznemirujuće otkriti da se neće uključiti—posebno ako je isteklo jamstvo. Uostalom, danas je teško ostati bez pametnog telefona koji radi.

Međutim, koliko god bilo primamljivo proglasiti svoj telefon mrtvim i panično kupiti novi uređaj, mislimo da biste trebali pričekati. Evo nekoliko koraka za rješavanje problema koje možete proći kako biste vidjeli je li vaš iPhone ili Android uređaj još živ.

Naši najbolje ocijenjeni telefoni

Índice
 1. Naši najbolje ocijenjeni telefoni
 • 1. Pokušajte uključiti telefon
 • 2. Provjerite fizička oštećenja
 • 3. Pokušajte napuniti bateriju
 • 4. Napravite prisilno ponovno podizanje sustava
  1. Kako ponovno pokrenuti iPhone
  2. Kako ponovno pokrenuti Android telefon
 • 5. Vratite telefon na tvorničke postavke
  1. Vratite iPhone na tvorničke postavke
  2. Vratite svoj Android uređaj na tvorničke postavke
  3. Preporuka naših urednika
 • 6. Ponovno fleširajte firmware ispočetka
 • 7. Kako popraviti svoj iPhone ili Android uređaj
 • 1. Pokušajte uključiti telefon

  Vjerojatno ste to već učinili, ali pokušajte sada uključiti telefon. Držite pritisnut gumb za napajanje i provjerite osjećate li vibraciju. Također možete pokušati nazvati Siri, Google Assistant ili Bixby ako koristite glasovnog asistenta. Ako osjetite vibraciju ili čujete zvukove, ali zaslon je prazan, telefonu možda treba samo zamjena zaslona.

  2. Provjerite fizička oštećenja

  pokvaren telefon

  (Foto: South_agency/Getty Images)

  Jeste li nedavno ispustili telefon i sada se ne može uključiti? Pažljivo provjerite ima li na telefonu vidljivih oštećenja:

  • Je li zaslon napuknut ili oštećen? (Čak i da nije, nedavni pad mogao je pomaknuti nešto iznutra i razbiti zaslon.)

  • Je li baterija natekla? (Ako je tako, nemojte pokušavati uključiti telefon - odnesite ga ravno u radionicu za popravak ili lokalno postrojenje za e-otpad.)

  • Možete li pronaći štetu od vode? (Možete provjeriti tako da pogledate utor za SIM karticu na iPhoneu i mnogim Android uređajima.)

  Ako otkrijete da nešto fizički nije u redu s vašim telefonom, možda ćete ga morati odnijeti na popravak ili biti spremni sami ga popraviti. Za više o tome skočite na dno ove stranice.

  3. Pokušajte napuniti bateriju

  utikač za napajanje telefona

  (Foto: Zlata Ivleva)

  Ako nema očitog problema s vašim telefonom, možda je samo prazna baterija. Pokušajte napuniti svoj uređaj. Ako je doista ispražnjen, uređaj se neće nužno odmah uključiti. Pokušajte ga ostaviti uključenog oko 15 do 30 minuta prije nego što ga pokušate ponovno uključiti. Telefon koji radi vibrirat će kada je uključen ili će pokazati vizualnu indikaciju da se puni, čak i ako je baterija prazna.

  Nije li punjenje učinilo ništa? Također je moguće da imate oštećeni punjač. Pokušajte s drugim kabelom ili bankom napajanja, ako ih imate. Možda biste trebali isprobati drugu zidnu utičnicu ili produžni kabel, samo da budete sigurni.

  Također provjerite priključak za punjenje na samom telefonu - dlačice ili prljavština lako se mogu uhvatiti unutra i spriječiti kontakt igle. Čačkalica može pomoći u uklanjanju svih ostataka koji su se nakupili u priključku, nakon čega možete ponovno pokušati napuniti telefon.

  4. Napravite prisilno ponovno podizanje sustava

  Gumb za uključivanje telefona

  (Zasluge: Apple)

  Možda je zbog greške u softveru zaslon bio crn, ali telefon je inače još uvijek uključen. Ako ustanovite da je telefon zamrznut, izvršite prisilno ponovno pokretanje kako biste, nadamo se, ponovo pokrenuli uređaj.

  Kako ponovno pokrenuti iPhone

  Ako imate iPhone sa sustavom iOS 16 ili novijim, sada postoji samo jedan način za prisilno ponovno pokretanje telefona. Pritisnite i otpustite tipku za povećanje glasnoće, pritisnite i otpustite tipku za smanjivanje glasnoće, zatim držite bočnu tipku dok se ne pojavi Apple logo.

  Ako imate stariju verziju OS-a, vaša će se metoda svesti na to koji model iPhonea imate:

  • iPhone X, 11, 12, 13 modeli: Pritisnite i otpustite tipku za povećanje glasnoće, pritisnite i otpustite tipku za smanjivanje glasnoće, zatim držite bočnu tipku dok se ne pojavi Apple logo.

  • iPhone 8, SE (druga generacija i noviji): Pritisnite i otpustite tipku za povećanje glasnoće, pritisnite i otpustite tipku za smanjivanje glasnoće, zatim pritisnite i držite bočnu tipku dok se ne pojavi Apple logo.

  • iPhone 7: Pritisnite i držite tipku za smanjivanje glasnoće i tipku za spavanje/buđenje u isto vrijeme dok se ne pojavi Apple logo.

  • iPhone 6, iPhone SE (1. generacija): Istovremeno držite tipke Sleep/Wake i Home dok se ne pojavi Apple logo.

  Kako ponovno pokrenuti Android telefon

  Većina proizvođača Android telefona koristi istu metodu resetiranja na svim svojim telefonima:

  • Samsung Galaxy: Pritisnite i držite tipku za napajanje i tipku za smanjivanje glasnoće istovremeno dulje od sedam sekundi.

  • Google Pixel: Držite tipku za napajanje 30 sekundi dok se ne pojavi Googleov logo.

  • Motorola Moto: Pritisnite i držite tipku za napajanje 10-20 sekundi.

  • OnePlus: Pritisnite i držite tipku za napajanje i tipku za povećanje glasnoće 10 sekundi.

  Ako imate stariji telefon s izmjenjivom baterijom, možete je pokušati izvaditi, pričekati nekoliko sekundi, a zatim vratiti bateriju prije nego što normalno uključite telefon. Provjerite priručnik za uređaj ili potražite upute za resetiranje ako imate problema.

  5. Vratite telefon na tvorničke postavke

  Ako se vaš telefon i dalje uključuje, ali ne možete ga resetirati, sve ostalo ne uspijeva, možda ćete morati potpuno obrisati svoj telefon i krenuti s tvorničkih postavki. (Nadamo se da imate rezervnu kopiju!) To se razlikuje od proizvođača do proizvođača, ali možemo vas uputiti u pravom smjeru.

  Vratite iPhone na tvorničke postavke

  iTunes iphone

  (Zasluge: Whitson Gordon)

  Povežite svoj iPhone s računalom pomoću USB kabela i otvorite Finder (iTunes ako koristite Windows ili stariju verziju macOS-a). Nadamo se da će se ikona telefona pojaviti na alatnoj traci na vrhu - ako ne, izvršite gornje korake hard resetiranja dok je uređaj priključen kako biste ga stavili u način rada za oporavak.

  Ako se pojavi ikona telefona, kliknite na nju i odaberite Vratite iPhone da ga izbrišete. Tada možete vratiti svoj telefon iz sigurnosne kopije koju sigurno već imate.

  Vratite svoj Android uređaj na tvorničke postavke

  Ako imate Android telefon, morat ćete se pokrenuti u Recovery Mode, koji se može razlikovati od telefona do telefona. Uz Samsung uređaj, povežite se s računalom pomoću USB-C kabela, zatim držite Power (ili tipku Bixby) i pojačajte glasnoću dok ne osjetite vibraciju.

  Preporuka naših urednika

  Kada ste u Recovery Modeu, koristite tipke za glasnoću za navigaciju do njih Brisanje podataka/vraćanje na tvorničke postavke, a zatim ga odaberite tipkom za napajanje. Ponovno pretražite na webu svoj model telefona ako imate problema s pronalaženjem ove opcije.

  6. Ponovno fleširajte firmware ispočetka

  android način oporavka

  (Foto: Whitson Gordon)

  Ako ne možete natjerati Recovery Mode da radi pomoću gornjih uputa, možda ćete morati ući u način rada na nižu verziju kako biste ispočetka flashirali firmware.

  Na iPhoneu se to zove DFU mod (otvara se u novom prozoru). Morat ćete priključiti telefon na računalo, otvoriti iTunes/Finder i proći kroz nešto kompliciraniji niz pritisaka na tipke. Razlikuje se od telefona do telefona, stoga potražite model svog iPhonea da vidite što trebate učiniti. U idealnom slučaju, kad to učinite, iTunes/Finder bi trebao od vas tražiti da vratite iPhone.

  Flashiranje firmvera na Android telefonima, opet, previše varira od telefona do telefona da bismo ovdje uključili sve upute. Na Pixel telefonima možete instalirati Android Debug Bridge (Otvara se u novom prozoru) na svoje računalo, zatim preuzeti firmver s Googlea (Otvara se u novom prozoru) i slijediti upute na toj stranici.

  Drugi telefoni mogu zahtijevati vlastite specijalizirane alate i morat ćete potražiti kako ispočetka flashirati novi firmware na vašem određenom uređaju. Budite upozoreni, ovo može biti vrlo složeno, pa ako vam nije ugodno izvršavati ove korake, vjerojatno je najbolje odnijeti telefon u radionicu za popravak za stručnu pomoć.

  7. Kako popraviti svoj iPhone ili Android uređaj

  artikala samoposlužne trgovine

  (Zasluge: Apple)

  Apple olakšava pronalaženje pomoći za vaš specifični problem. Ako je problem slomljen zaslon, pripremite se platiti između 379 USD (za iPhone 14 Pro Max) i 129 USD (za iPhone SE, 6, 5s ili 5c) Appleovih troškova popravka (Otvara se u novom prozoru). Međutim, ako platite AppleCare+ (Otvara se u novom prozoru), košta samo 29 USD za popravak zaslona i 99 USD za druga slučajna oštećenja.

  Biste li radije sami popravili svoj telefon? Budući da je poznato da Apple onemogućuje funkcije na telefonima popravljenim dijelovima trećih strana, preporučujemo korištenje samo originalnih dijelova. Appleova samoposlužna trgovina (otvara se u novom prozoru) prodaje setove za popravak za određene modele iPhonea.

  Ako trebate popraviti svoj Android uređaj, cijene će se razlikovati ovisno o proizvođaču. Samsung (otvara se u novom prozoru), Google (otvara se u novom prozoru), Motorola (otvara se u novom prozoru) i OnePlus (otvara se u novom prozoru) nude svoje usluge popravka. Ako radije nešto radite sami, pogledajte iFixit za upute korak po korak i za kupnju zamjenskih dijelova za Samsung (Otvara se u novom prozoru), Google (Otvara se u novom prozoru), Motorola (Otvara se u novom prozoru) , i OnePlus (Otvara se u novom prozoru) telefone.

  Odgovori

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Go up