Appleova aplikacija Health: 9 savjeta za pohranu i praćenje medicinskih podataka na vašem iPhoneu

Appleova aplikacija Zdravlje (otvara se u novom prozoru) nudi mnoštvo informacija vezanih uz vaše zdravstveno stanje i povijest, vašu kondiciju i tjelesnu aktivnost te vitalne statistike, kojima možete pristupiti s vašeg iPhonea. No aplikacija ima više nego što se čini na prvi pogled. Možete dodati svoje lijekove i postaviti upozorenja kada ih trebate uzeti, podijeliti svoje medicinske podatke sa svojim liječnikom i voljenima, prijaviti se za donaciju organa i pratiti svoje cjelokupno zdravlje. Evo 10 načina kako najbolje iskoristiti Appleovu aplikaciju Health.

Índice
 1. 1. Izradite medicinsku iskaznicu
 2. 2. Prijavite se za donaciju organa
 3. 3. Omogućite zdravstveni popis
 4. 4. Dodajte svoju medicinsku dokumentaciju
 5. 5. Dodajte karticu cjepiva protiv COVID-19 u aplikaciju Health
  1. Preporuka naših urednika
 6. 6. Dodajte svoje lijekove
 7. 7. Pratite svoje zdravlje i kondiciju
 8. 8. Pregledajte sažetak vaših zdravstvenih podataka
 9. 9. Podijelite svoje zdravstvene podatke

1. Izradite medicinsku iskaznicu

Izradite medicinsku iskaznicu

Zaslon Medical ID u aplikaciji Health sadrži informacije o vašim zdravstvenim stanjima, alergijama, lijekovima, krvnoj grupi i kontaktima za hitne slučajeve. U hitnim slučajevima, ovim detaljima mogu pristupiti drugi ljudi, poput članova obitelji i medicinskog osoblja, sa zaključanog zaslona vašeg telefona.

Kako biste postavili svoj ID i dodali potrebne podatke, otvorite aplikaciju Health i dodirnite ikonu svog profila u gornjem desnom kutu. Odaberite Medicinska iskaznicazatim dodirnite Započnite dugme.

Dodajte više informacija medicinskoj iskaznici

Zatim možete dodati svoj datum rođenja, zdravstveno stanje, medicinske bilješke, alergije i reakcije, lijekove, krvnu grupu, status donatora organa, težinu, visinu, primarni jezik i kontakt za hitne slučajeve. Obavezno uključite prekidače za Prikaži kada je zaključano i Podijelite tijekom hitnog poziva u odjeljku Hitni poziv tako da vaša medicinska iskaznica bude dostupna na zaključanom zaslonu tijekom hitnog slučaja.

Pristupite svojoj zdravstvenoj iskaznici

Da biste sami pristupili svom medicinskom ID-u, samo otvorite aplikaciju Health, dodirnite ikonu svog profila i odaberite Medicinska iskaznica. Ali što se događa ako ste oštećeni i ne možete koristiti svoj telefon? Netko tko treba vidjeti te informacije, poput člana obitelji ili medicinskog radnika, može im pristupiti sa zaključanog zaslona.

Ako vaš iPhone ima početni gumb, dodirnite ga za prikaz zaslona tipkovnice. Za telefone bez gumba za početnu stranicu prijeđite prstom prema gore da biste otkrili isti zaslon. Dodir Hitnozatim odaberite Medicinska iskaznica za prikaz svih informacija o vašem medicinskom identifikacijskom dokumentu.

2. Prijavite se za donaciju organa

Prijavite se za donaciju organa

Možete se prijaviti kao darivatelj organa izravno iz aplikacije Zdravlje. Dodirnite ikonu profila da biste otvorili zaslon profila, a zatim odaberite Donacija organa. Dodir Prijavite se za Donirajte život dugme. Potvrdite postojeće podatke i dodajte potrebne podatke. Dodir Nastavitizatim pregledajte informacije na sljedećem ekranu i dodirnite Dovršite svoju registraciju uz Donate Life.

3. Omogućite zdravstveni popis

Omogućite uvjete zdravstvenog popisa

Kada su vaš iPhone i Apple Watch upareni, možete biti upozoreni ako se otkrije određeno zdravstveno stanje ili bolest. U aplikaciji Health otvorite zaslon svog profila i dodirnite Kontrolni popis zdravlja. Vlasnici Apple Watcha vidjet će opcije za detekciju pada, obavijesti o niskom otkucaju srca, obavijesti o nepravilnom ritmu, obavijesti o stabilnosti hoda i obavijesti o buci.

Dodir Omogućiti pokraj svake opcije u odjeljku Neaktivno koju želite pratiti. Dodatne postavke mogu se podesiti za svaku stavku, poput uvijek uključene detekcije pada ili samo tijekom treninga. Također možete postaviti prag za obavijesti o niskom otkucaju srca. Kada je omogućeno, svaka će se stavka pojaviti u odjeljku Aktivno.

4. Dodajte svoju medicinsku dokumentaciju

Dodajte svoje zdravstvene kartone

Možete dodavati i pregledavati svoju medicinsku dokumentaciju iz podržanih bolnica i zdravstvenih ustanova. Da bi ovo funkcioniralo, trebat će vam račun kod liječnika, koji ste trebali postaviti na njihovom povezanom web portalu. U aplikaciji Health otvorite zaslon svog profila i dodirnite Zdravstveni kartonizatim odaberite Započnite.

Zatim se od vas traži da aplikaciji date dopuštenje za pristup vašoj lokaciji. Odaberite Dopusti dok koristite aplikaciju ili Dopustiti jednom kako biste vidjeli popis obližnjih bolnica i medicinskih centara. Dodirnite naziv ustanove koja ima vašu medicinsku dokumentaciju, zatim odaberite Poveži se i prijavite se svojim računom. Potvrdite da želite pristup i aplikacija Health će uspostaviti vezu.

Pristupite svojim zdravstvenim kartonima

Nakon povezivanja sa svojim pružateljima zdravstvenih usluga, možete pregledati svoju prošlu medicinsku dokumentaciju iz aplikacije Health. Dodir pretraživati ikonu, a zatim prijeđite prstom prema dolje do odjeljka Zdravstvena evidencija. Dodir Svi zapisi da vidite sve svoje zapise od svakog pružatelja usluga kojeg ste dodali u aplikaciju.

Također možete dodirnuti određenu kategoriju, kao što su alergije ili laboratorijski rezultati, kako biste vidjeli samo te rezultate. Dodirnite određenog pružatelja da biste vidjeli sve zapise iz tog objekta. Također možete dodirnuti određeni rezultat da biste vidjeli više detalja i povijesnih podataka.

5. Dodajte karticu cjepiva protiv COVID-19 u aplikaciju Health

Cjepivo protiv COVID-a u zdravstvenoj aplikaciji

Ovih dana sve manje mjesta od vas zahtijevaju da pokažete dokaz o cijepljenju protiv COVID-19, ali s obzirom na porast usmjeren na Omicron na horizontu, moglo bi biti korisno imati spremnu evidenciju o cijepljenju. Na iPhoneu je najlakši način dodavanja podataka o cijepljenju (Otvara se u novom prozoru) u aplikaciju Health pomoću QR koda.

Naravno, malo je teško skenirati QR kod na svom telefonu telefonom, ali možete spremiti sliku svog QR koda, dugo pritisnuti na njega, dodirnuti Otvorite u Zdravlju a zatim odaberite Dodaj u novčanik i zdravlje. Ili pošaljite sebi zapise s QR kodom ili ih prenesite na uslugu pohrane u oblaku, otvorite ih na drugom uređaju i skenirajte kod svojim iPhoneom. Dodir Dodaj u novčanik i zdravlje. Pronađite ga kasnije usput Pregledajte > Zdravstvena evidencija > Imunizacije > Cjepivo protiv COVID-19.

Preporuka naših urednika

6. Dodajte svoje lijekove

Dodajte svoje lijekove

Novo u iOS-u 16 je opcija koja vam omogućuje dodavanje i upravljanje lijekovima. Možete čak postaviti i tajmere koji će vas upozoriti kada trebate uzeti svaki od njih. Da biste ovo postavili, dodirnite pretraživati ikonu na dnu i odaberite Lijekovi. Dodir Dodajte lijek, zatim upišite naziv lijeka ili skenirajte naziv i dozu na bočici kamerom na telefonu. Odaberite vrstu lijeka, dozu i učestalost. U pravom trenutku pojavit će se obavijest koja će vas podsjetiti da uzmete lijek.

7. Pratite svoje zdravlje i kondiciju

Pratite svoje zdravlje i kondiciju

Ako imate Apple Watch, aplikacija Health automatski sinkronizira, pohranjuje i prikazuje vašu aktivnost. No čak i bez Apple Watcha, aplikacija bilježi određene podatke, osobito ako imate iOS 16. Da biste vidjeli ove informacije u aplikaciji Health, dodirnite pretraživati ikonu i odaberite Aktivnost.

Vidjet ćete statistiku o prijeđenoj i pretrčanoj udaljenosti, broju minuta stajanja, broju minuta vježbanja, broju letova i broju stepenica. Dodirnite određenu statistiku da biste vidjeli njezine povijesne podatke.

8. Pregledajte sažetak vaših zdravstvenih podataka

Pogledajte sažetak vaših zdravstvenih podataka

Da biste vidjeli svoju najnoviju zdravstvenu evidenciju, podatke o aktivnostima i druge značajke, dodirnite Sažetak ikonu na dnu ekrana. Prijeđite prstom prema dolje po zaslonu da biste vidjeli svaku vrstu podataka. Dodir Prikaži sve istaknute da biste vidjeli dodatne istaknute stavke. Dodirnite određeni istaknuti dio da biste vidjeli njegove nedavne rezultate.

9. Podijelite svoje zdravstvene podatke

Podijelite svoje zdravstvene podatke s članom obitelji

Određene medicinske i zdravstvene podatke možete podijeliti s drugim ljudima, uključujući članove obitelji i svog liječnika. Dodir Dijeljenje ikonu na dnu aplikacije Zdravlje, zatim dodirnite Podijelite s nekim. Zatim možete odabrati člana obitelji i odabrati određene podatke za dijeljenje. Dodirnite Dijeli i osoba će primiti pozivnicu za pregled vaših podataka.

Podijelite svoje zdravstvene podatke sa svojim liječnikom

Za dijeljenje zdravstvenih informacija sa svojim liječnikom ili medicinskom ustanovom, dodirnite Dijeljenjezatim odaberite Podijelite sa svojim liječnikom odnos. Dodir Sljedeći da biste vidjeli popis kompatibilnih pružatelja usluga. Da biste mogli dijeliti informacije na ovaj način, vaš liječnik mora podržavati ovu značajku, stoga prvo provjerite s njim prije nego što isprobate ovo. Ako posjetite svog liječnika, dodirnite njegovo ime i povežite svoj račun.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up