Apple sigurnosna provjera: Kako zaključati svoj iPhone od partnera koji ga zlostavljaju

Dopuštanje članovima obitelji da vide vašu lokaciju i osobne podatke na vašem iPhoneu može biti od pomoći u normalnim okolnostima. Ali ako se osjećate ugroženo od strane partnera ili drugog člana obitelji koji je postao zlostavljač ili nasilan, možete nešto poduzeti pomoću Sigurnosne provjere.

Predstavljena u iOS-u 16, ova vam nova značajka omogućuje odjavu s iClouda na svim vašim uređajima, opoziv pristupa koji ste dali drugima, ograničavanje slanja poruka na samo jedan uređaj i prestanak dijeljenja podataka o lokaciji. Nakon što nadogradite, evo kako ga uključiti.

Índice
  1. Postavite sigurnosnu provjeru
  2. Ručno upravljajte pristupom
    1. Preporuka naših urednika

Postavite sigurnosnu provjeru

Pregledajte Vodič za osobnu sigurnost

(Zasluge: PCMag/Lance Whitney)

Sigurnosnu provjeru možete postaviti pod Postavke > Privatnost i sigurnost > Sigurnosna provjera na vašem iPhoneu. Dodir Saznajte više poveznicu za čitanje Appleovog korisničkog vodiča za osobnu sigurnost (otvara se u novom prozoru), koji opisuje kako zaštititi sebe i svoje osjetljive podatke ako se osjećate ugroženi od strane nekog drugog.

U bilo kojem trenutku tijekom ovog procesa možete dodirnuti Brzi izlaz link u gornjem desnom kutu. Ovo će vas odmah vratiti na početni zaslon, ako ne želite da itko vidi što radite.

Izvršite hard reset

(Zasluge: PCMag/Lance Whitney)

Dodir Hitno resetiranje gumb, a zatim potvrdite radnju pomoću Face ID-a, Touch ID-a ili PIN-a. Ovo će zaustaviti dijeljenje lokacije i opozvati pristup svim aplikacijama. Također ćete moći promijeniti lozinku za Apple ID, pregledati sigurnosne postavke i dodati ili ukloniti kontakte za hitne slučajeve. Dodir Izvršite hard reset gumb za nastavak.

Opozvati pristup

(Zasluge: PCMag/Lance Whitney)

Za opoziv informacija podijeljenih s drugim osobama i aplikacijama dodirnite Otkaži osobe i aplikacije za početak procesa. Svatko za koga isključite dijeljenje neće biti obaviješten o vašoj radnji, ali može primijetiti da im dijeljene informacije više nisu vidljive. Da biste opozvali pristup svima i svim aplikacijama, dodirnite Resetiraj. Za opoziv pristupa samo određenim osobama i aplikacijama dodirnite Upravljanje dijeljenjem i pristupom.

Uklonite ili dodajte pouzdani telefonski broj

(Zasluge: PCMag/Lance Whitney)

Ako odlučite poništiti pristup za sve i sve aplikacije, sljedeći zaslon prikazuje vaše pouzdane telefonske brojeve. Dodirnite minus (-) za uklanjanje broja kojem više ne vjerujete. Dodir Dodajte pouzdani telefonski broj dodati broj. Taj će broj zatim primiti tekstualnu poruku s kodom za provjeru koji morate unijeti na svoj trenutni telefon. Dodir Nastaviti.

Ažurirajte svoju lozinku

(Zasluge: PCMag/Lance Whitney)

Zatim se od vas traži da ažurirate lozinku za Apple ID. Možete dirati Ažurirajte kasnije u Postavkama ako želite preskočiti ovaj korak za sada. U suprotnom dodirnite Ažurirajte svoju lozinku dugme. Upišite i ponovno upišite novu lozinku, zatim dodirnite Ažurirajte svoju lozinku dugme.

Uklonite ili dodajte kontakt za hitne slučajeve

(Zasluge: PCMag/Lance Whitney)

Tada možete upravljati svojim kontaktima za hitne slučajeve. Dodirnite minus (-) pokraj postojećeg kontakta za hitne slučajeve kako biste uklonili tu osobu ili dodirnite Dodajte kontakt za hitne slučajeve za dodavanje druge osobe. Dodir Nastaviti. Tada će vam biti rečeno da je sigurnosna provjera dovršena. Dodir Gotovo.

Ručno upravljajte pristupom

Upravljanje dijeljenjem i pristupom

(Zasluge: PCMag/Lance Whitney)

Umjesto da prolazite kroz cijeli postupak sigurnosne provjere, možete odabrati ručno uklanjanje pristupa određenim osobama i aplikacijama. Da biste to učinili na zaslonu sigurnosne provjere, dodirnite Upravljanje dijeljenjem i pristupom umjesto Emergency Reset. Tada ćete moći pregledati osobe, aplikacije i uređaje koji imaju pristup određenim informacijama. Dodir Nastaviti.

Upravljajte ljudima i informacijama

(Zasluge: PCMag/Lance Whitney)

Na zaslonu Dijeljenje s osobama možete vidjeti koji kontakti imaju pristup vašim podacima i koje se usluge dijele s vašim kontaktima. Ispod narod možete odabrati osobe s kojima više ne želite dijeliti svoje podatke. Ispod Informacija odaberite vrstu podataka koje više ne želite dijeliti s drugima.

Dodir Dijeljenje pregleda za daljnje promjene, zatim dodirnite Nastaviti. Sljedeći zaslon prikazuje aplikacije koje mogu pristupiti određenim podacima. Pregledajte popis aplikacija i odaberite one koje želite ukloniti. Dodir i da biste vidjeli sve dijelove informacija kojima određena aplikacija može pristupiti. Zatim možete odabrati bilo koju određenu vrstu podataka za uklanjanje.

Upravljati aplikacijama

(Zasluge: PCMag/Lance Whitney)

Dodir Informacija i odaberite sve informacije ili značajke koje više ne želite dijeliti s aplikacijama, kao što su vaša lokacija, kamera, mikrofon ili medijska biblioteka. Dodir i ikona za pregled svih aplikacija s pristupom odabranim podacima ili značajkama i uklanjanje bilo koje s popisa. Kada završite, dodirnite Zaustavi pristup aplikacijizatim dodirnite Nastaviti.

Preporuka naših urednika

Ukloni odabrane uređaje

(Zasluge: PCMag/Lance Whitney)

Sljedeći zaslon prikazuje sve uređaje koji su trenutno prijavljeni s vašim Apple ID-om. Odaberite sve što želite ukloniti sa svog računa. Zatim dodirnite Ukloni odabrane uređaje.

Ažurirajte svoju lozinku

(Zasluge: PCMag/Lance Whitney)

Zatim možete dodirnuti Ažurirajte svoju lozinku da biste promijenili lozinku za Apple ID. Dodir Ažurirajte kasnije u Postavkama da za sada preskočite ovaj korak. Zatim uklonite sve postojeće kontakte za hitne slučajeve i dodajte nove ako želite. Dodir Nastaviti.

Ažurirajte svoju lozinku

(Zasluge: PCMag/Lance Whitney)

Sljedeći zaslon omogućuje ažuriranje zaporke vašeg uređaja. Za nastavak unesite postojeću lozinku, a zatim unesite novu. Možete i dodirnuti Preskočiti ako ne želite promijeniti lozinku.

Poništi Face ID

(Zasluge: PCMag/Lance Whitney)

Ako ste prethodno postavili alternativni ili drugačiji izgled na iPhoneu s omogućenim Face ID-om, sljedeći put ćete dobiti priliku poništiti Face ID i ukloniti taj drugi izgled. Da biste to učinili, dodirnite Poništi Face ID i slijedite korake za skeniranje svog lica.

Pregledajte ostale radnje

(Zasluge: PCMag/Lance Whitney)

Posljednji zaslon vam govori da je sigurnosna provjera dovršena, ali opisuje druge postavke i značajke koje mogu dijeliti ili pristupati podacima s drugim osobama. Pregledajte prijedloge na ovom zaslonu i poduzmite bilo koju daljnju radnju za koju smatrate da je opravdana kako biste zaštitili svoju lokaciju, svoju privatnost i sebe.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up