All Aboard: Kako koristiti svoj telefon za plaćanje podzemne željeznice, autobusa ili vlaka

Mnogi sustavi autobusa, vlakova i podzemne željeznice diljem svijeta sada vam omogućuju plaćanje karata putem telefona. Na iPhoneu to znači da možete koristiti Apple Pay i Apple Wallet. Na Android telefonu možete dodirnuti Google novčanik (ili Samsung novčanik na Samsung telefonu). Ali kako postaviti i koristiti svoj telefon da funkcionira kao način plaćanja masovnog prijevoza?

Ovdje je dostupno nekoliko metoda. Na svoj telefon možete dodati postojeću kartu za javni prijevoz. Svaki put kada kupite kartu, novac se skida s te kartice. Ali to znači da morate nastaviti kupovati ili nadopunjavati kartu za prijevoz kako biste joj dodali još sredstava. Jednostavnija opcija, koju sve više podržavaju sustavi javnog prijevoza, jest korištenje zadanog načina plaćanja za kupnju karte. To znači da se ne morate petljati s karticama za prijevoz jer se novac preuzima izravno s vaše kreditne kartice, debitne kartice, PayPal računa ili drugog načina plaćanja koji je već postavljen na vašem telefonu.

Da biste platili kartu, jednostavno prislonite telefonom na skener na autobusnom ili željezničkom kolodvoru i novac će vam se automatski skinuti s računa. U podzemnu se ulazi kroz okretnicu. Možete jednostavno sjesti u autobus. Ovaj postupak dodirni i plati funkcionira na iPhone uređajima, Android telefonima i Samsung telefonima putem njihovih odgovarajućih sustava plaćanja i novčanika.

Índice
 1. Koristite svoj iPhone
 2. Postavite Apple Pay
 3. Odaberite kartu za javni prijevoz
 4. Koristite svoj iPhone za plaćanje prijevoza
 5. Android telefon
 6. Postavite Google novčanik
 7. Koristite svoj Android telefon za plaćanje javnog prijevoza
 8. Samsung telefon
 9. Postavite Samsung novčanik
  1. Preporuka naših urednika
 10. Koristite svoj Samsung telefon za plaćanje prijevoza

Koristite svoj iPhone

iphone otvoren za visa karticu ispred logotipa apple pay

(Zasluge: Apple)

Postavite Apple Pay

Da biste to učinili na iPhoneu, prvo morate postaviti Apple Pay ako već niste. Na iPhoneu otvorite aplikaciju Novčanik i dodirnite plus (+) znak u gornjem desnom kutu. Zatim odaberite Debitna ili kreditna kartica i dodirnite Nastaviti. Dodajte svoju kreditnu ili debitnu karticu skeniranjem telefonom ili ručnim unosom imena, broja i datuma isteka. Unesite preostale podatke, poput CVV koda. Zatim potvrdite svoju karticu e-poštom, SMS-om ili telefonskim pozivom banci. Nakon što unesete kod za provjeru valjanosti, vaša će kartica biti odobrena i dodana u aplikaciju Wallet za korištenje s Apple Payom. Koristite iste korake za dodavanje više kartica ako želite.

Dodajte kreditnu ili debitnu karticu

Odaberite kartu za javni prijevoz

Ako ste dodali više od jedne kreditne ili debitne kartice, sada morate odabrati jednu koju ćete koristiti kao svoju ekspresnu karticu. To znači da ćete ovom karticom moći platiti prijevoznu kartu bez potrebe za autentifikacijom transakcije pomoću Face ID-a, Touch ID-a ili lozinke. Da biste to učinili, idite na Postavke > Novčanik i Apple Pay. U odjeljku Transit Cards dodirnite unos za Kartica za ekspresni prijevoz a zatim dodirnite karticu koju želite koristiti.

Dodajte karticu za ekspresni prijevoz

Koristite svoj iPhone za plaćanje prijevoza

S postavljenim Apple Payom i određenom karticom odabranom kao Express Transit Card, sada možete platiti svoju kartu. Postavite svoj iPhone na ili blizu skenera na autobusnoj stanici, čvorištu podzemne željeznice ili na drugom povezanom mjestu prijevoza. Transakcija bi trebala proći automatski uz vizualnu i zvučnu potvrdu na vašem telefonu dok se plaćanje preuzima s vaše kartice.

Koristite svoj iPhone za plaćanje prijevoza

Da biste provjerili svoje nedavno plaćanje prijevoza i druge transakcije, otvorite aplikaciju Novčanik na svom iPhoneu. Dodirnite karticu koja se koristi kao Express Transit Card i prijeđite prstom prema dolje po zaslonu da vidite najnovije transakcije. Dodirnite određenu transakciju da biste vidjeli njezinu povijest i druge detalje.

Provjerite svoj platni promet u javnom prijevozu

Android telefon

pametni telefon s logotipom Google novčanika koji sjedi na stolu pokraj otvorenog prijenosnog računala

(Foto ilustracija Nikolas Kokovlis/NurPhoto putem Getty Images)

Postavite Google novčanik

Stanje mobilnog plaćanja na Androidu je zbunjujuće. To je zato što je Google tijekom godina obnovio i preimenovao svoj proces plaćanja do točke u kojoj su se pojavile tri različite aplikacije – Google Pay, GPay i Google novčanik. Što od ovoga koristite za plaćanje masovnog prijevoza?

Google Pay ili GPay i dalje su dostupni u SAD-u i Singapuru za peer-to-peer plaćanja i za pregled vaših nedavnih transakcija. Usput, GPay je u biti zamijenjen Google novčanikom. Korisnici u SAD-u i Singapuru i dalje će vidjeti obje aplikacije na svojim Android telefonima, iako je Google novčanik onaj s kojim ćete izravno raditi za postavljanje načina plaćanja.

Google novčanik već bi trebao biti instaliran na vašem telefonu. Ako nije, preuzmite ga s Google Playa (Otvara se u novom prozoru). Otvorite Google novčanik i dodirnite gumb za Dodaj u novčanik. Na sljedećem zaslonu odaberite opciju za Kartica za plaćanje. Zatim stavite svoju kreditnu ili debitnu karticu u okvir da biste je skenirali ili dodirnite opciju za Unesite detalje ručno da biste dodali svoje podatke o kreditu. Ispunite preostale podatke, kao što su datum isteka i CVV kod. Potvrdite i spremite podatke o kartici. Prihvatite uvjete banke.

Dodajte svoju kreditnu ili debitnu karticu

Nakon što potvrdite svoj identitet banci putem SMS-a ili e-pošte, vaša je kartica spremna za korištenje.

Potvrdite svoju karticu

Kartica je automatski omogućena za Tap to Pay tako da je možete koristiti na skenerima javnog prijevoza bez potrebe za provjerom autentičnosti transakcije prepoznavanjem lica ili otiska prsta ili zaporkom. Dodirnite vezu za Kako platiti dodirom vidjeti kako proces funkcionira. Kada završite, dodirnite Gotovo.

Naučite kako plaćati dodirom

Koristite svoj Android telefon za plaćanje javnog prijevoza

Sada kada je vaša kreditna ili debitna kartica postavljena u Google novčaniku i omogućeno plaćanje dodirom, možete platiti kartu. Stavite svoj Android telefon na ili blizu skenera u autobusu ili podzemnoj željeznici. Transakcija će proći automatski s potvrdom na vašem telefonu jer se plaćanje preuzima s vaše kartice.

Koristite svoj Android telefon za plaćanje javnog prijevoza

Da biste provjerili nedavna plaćanja i druge transakcije, otvorite aplikaciju Google novčanik. Odaberite karticu koju koristite da vidite najnoviju transakciju. Dodirnite gumb Detalji na dnu i odaberite Aktivnost za prikaz najnovijih transakcija. Dodirnite određenu transakciju da biste vidjeli više informacija o njoj. Također možete vidjeti najnovije transakcije putem aplikacije Google Pay ili GPay.

Pogledajte nedavne transakcije

Samsung telefon

Logo Samsung novčanika

(Zasluge: Samsung)

Postavite Samsung novčanik

Slično Googleovim načinima plaćanja, Samsungov proces i aplikacija pretrpjeli su neke promjene. Izvorno poznata kao Samsung Pay, aplikacija se sada zove Samsung Wallet. Uključujući sve značajke Samsung Paya, Samsung Wallet dizajniran je za obradu svih vaših platnih transakcija.

Preporuka naših urednika

Ako aplikacija Novčanik još nije na vašem Samsung pametnom telefonu, preuzmite je s Google Playa (Otvara se u novom prozoru). Otvorite aplikaciju i dodirnite Nastavi. Prijavite se sa svojim Samsung računom, zatim dajte aplikaciji potrebna dopuštenja.

Postavite Samsung novčanik

Zatim postavite metodu provjere, kao što je prepoznavanje otiska prsta.

Postavite način potvrde

Zatim ćete biti upitani želite li koristiti Samsung Wallet za beskontaktna plaćanja. Odaberite opciju za Cijelo vrijeme a zatim potvrdite da želite zamijeniti Google Pay Samsung Payom kao zadanom aplikacijom za beskontaktno plaćanje. Nakon toga bit ćete prebačeni na zaslon za brzi pristup. Dodirnite gumb Dodaj za dodavanje platne kartice.

Dodajte platnu karticu

Na sljedećem zaslonu odaberite opciju za Platne kartice a zatim odaberite Dodajte platne kartice. Dodajte svoju kreditnu ili debitnu karticu skeniranjem broja kartice ili ručnim unosom brojeva. Unesite datum isteka i CVV kod, a zatim prihvatite uvjete usluge. Potvrdite karticu SMS porukom, e-poštom ili telefonskim pozivom banci.

Potvrdite karticu

Kartica je dodana. Provjerite je li opcija označena Postavi kao zadanu kartu za javni prijevoz. Dodirnite Gotovo. Dodirnite karticu da biste vidjeli njezine detalje.

Pogledajte detalje kartice

Koristite svoj Samsung telefon za plaćanje prijevoza

Sa sada postavljenim načinom plaćanja i karticom postavljenom kao zadanom za javni prijevoz, možete platiti kartu za javni prijevoz. Stavite svoj Samsung telefon na ili blizu skenera na mjestu javnog prijevoza. Transakcija će proći automatski uz potvrdu na vašem telefonu i plaćanje s vaše kartice.

Koristite svoj Samsung telefon za plaćanje prijevoza

Kako biste provjerili svoje posljednje plaćanje i druge transakcije, otvorite aplikaciju Samsung Wallet na svom telefonu. Odaberite karticu koju koristite za masovni prijevoz kako biste vidjeli najnoviju transakciju. Dodirnite unos Nedavne transakcije za pregled povijesti prijevoza.

Pogledajte nedavne transakcije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up