9 trikova kako biste maksimalno iskoristili svoj Steam Deck

Steam Deck je nevjerojatan uređaj za igranje koji ima mnogo značajki, ali možda nećete ni dotaknuti polovicu toga ako samo izvadite svoj ručni uređaj iz kutije i počnete igrati igrice za računalo. Ne bi trebalo biti previše iznenađenje da je Steam Deck prepun značajki; na kraju krajeva, to je malo računalo za igranje s punim okruženjem radne površine Linuxa. Drugim riječima, Steam Deck je prijenosni uređaj s puno potencijala. Ovi savjeti i trikovi pomoći će vam da oslobodite taj potencijal.

Valveov Steam Deck, testiran

Valve Steam Deck

Índice
 1. Valveov Steam Deck, testiran
 • 1. Isključite Adaptivnu svjetlinu
 • 2. Eksperimentirajte s "Nepoznatim" računalnim igrama
 • 3. Uparite miš i tipkovnicu (i gamepad i slušalice)
 • 4. Postavite stražnje gumbe Steam Decka
 • 5. Muči li se vaš Steam deck s određenim igrama? Isprobajte Remote Play
 • 6. Pokrenite radni način rada (ali budite oprezni)
 • 7. Dodajte emulatore i drugi Linux softver u Steam
  1. Preporuka naših urednika
 • 8. Kupite USB-C čvorište za proširenu povezanost
 • 9. Nemojte instalirati Windows
 • Sve što trebate znati o Steam Decku
 • 1. Isključite Adaptivnu svjetlinu

  Valve Steam Deck

  Ovo je najjednostavniji, a opet jedan od najkorisnijih savjeta za dobro iskustvo Steam Decka. Prilagodljiva svjetlina omogućena je prema zadanim postavkama, zbog čega zaslon automatski prilagođava svoju svjetlinu na temelju ambijentalnog svjetla. Prilagodljive postavke svjetline nisu najbolje na većini uređaja, a Steam Deck nije ništa drugačiji. Evo kako ga isključiti. Pritisnite gumb Steam > Postavke > Zaslon. Poništite opciju Enable Adaptive Brightness (Omogući prilagodljivu svjetlinu), a zatim ručno podesite svjetlinu zaslona na ono što vam odgovara.

  2. Eksperimentirajte s "Nepoznatim" računalnim igrama

  Valve Steam Deck

  Program kompatibilnosti Steam Decka je koristan jer ističe igre za koje je Valve potvrdio da će se izvoditi na Steam Decku. Međutim, daleko je od toga. Ako posjedujete veliku Steam knjižnicu, primijetit ćete mnoge igre koje imaju sivu ikonu "Nepoznato". Ovo znači da Valve nije potvrdio kompatibilnost naslova sa Steam Deckom. To ne znači da igre neće raditi! Testirao sam nekoliko Unknown Steam igara i mnoge su, uključujući Monster Hunter Rise, radile savršeno odmah po izlasku ili s manjim podešavanjima kontrole.

  3. Uparite miš i tipkovnicu (i gamepad i slušalice)

  Valve Steam Deck

  Ne morate se ograničiti na dodirni zaslon, dodirne podloge i zaslonsku tipkovnicu Steam Decka. Steam Deck spaja se s miševima i tipkovnicama putem Bluetootha, što vam omogućuje igranje mnogih žanrova, poput strateških igara i pucačina, kako je i predviđeno. Za uparivanje uređaja jednostavno pritisnite Gumb Steam > Postavke > Bluetooth. Možete upariti bilo koju tipkovnicu ili miš s omogućenim Bluetoothom, zajedno s bežičnim slušalicama za igranje ili bežičnim zvučnikom.

  4. Postavite stražnje gumbe Steam Decka

  Valve Steam Deck

  Steam Deck ima četiri stražnja gumba uz prednje gumbe, branike i okidače, poput mnogih vrhunskih gamepada. Međutim, oni nisu dio standardnog dual-analognog rasporeda kontrolera i većina igara ih ne koristi. Međutim, ove tipke možete preslikati na bilo koji ulaz gamepada (ili unos tipkovnice/miša ili pregršt funkcija sustava), što je korisno za igre poput Dark Souls III koje zahtijevaju da držite palac na lijevoj analognoj palici dok se prebacujete između stavke.

  S otvorenom igrom pritisnite gumb Steam, zatim dvaput kliknite desno. Kada se trenutni upravljač pojavi na zaslonu, odaberite Postavke kontrolera > Uredi izgled. Zatim možete postaviti stražnje tipke – navedene kao L4, L5, R4 i R5 – na što god želite.

  5. Muči li se vaš Steam deck s određenim igrama? Isprobajte Remote Play

  Valve Steam Deck

  Steam Deck moćno je ručno računalo za igranje, ali nije tako sposobno kao trenutna računala za igranje. Kao rezultat toga, novije računalne igre mogu se činiti trome ili zahtijevati da grafiku postavite na najniže postavke kako biste održali ujednačenu brzinu sličica u sekundi. Ako imate računalo za igranje i dobru kućnu Wi-Fi mrežu, možete streamati gotovo sve igre instalirane na njemu na svoj Steam Deck.

  Umjesto odabira Instaliraj ili Igraj na stranici Steam Deck, odaberite gumb sa strelicom pored tog izbora i odaberite svoje računalo na kojem ćete igrati umjesto Steam Decka. Igra će se pokrenuti na vašem računalu i prenijeti na Steam Deck. Ova je značajka automatski omogućena sve dok su oba uređaja prijavljena na isti Steam račun.

  6. Pokrenite radni način rada (ali budite oprezni)

  Valve Steam Deck

  Steam Deck je prijenosno računalo s potpunim načinom rada radne površine, ali to ne biste znali kada prvi put pokrenete uređaj. Da biste posjetili radnu površinu Steam Decka, pritisnite i držite tipku za uključivanje/isključivanje dok se ne pojavi izbornik napajanja i odaberite Prebaci na radnu površinu. Sučelje SteamOS-a će se zatvoriti i Steam Deck će se pokrenuti na svojoj radnoj površini KDE Plasma koja vam omogućuje da s ručnim uređajem postupate kao s bilo kojim drugim Linux računalom.

  Odavde možete ručno instalirati bilo koji Linux paket—ali i ne morate! Ikona vrećice za kupnju u donjem lijevom kutu radne površine otvara unaprijed konfiguriranu trgovinu ispunjenu besplatnim softverom otvorenog koda koji možete instalirati na Steam Deck samo jednim klikom. To uključuje nekoliko desetaka emulatora. Također možete montirati vanjske diskove sa desktopa i kopirati datoteke igre u memoriju ploče. Stvorite mapu u svojoj mapi Dokumenti za to; ne želite se petljati s datotečnim sustavom Linuxa ako niste upoznati s njim.

  7. Dodajte emulatore i drugi Linux softver u Steam

  Valve Steam Deck

  Softver koji instalirate putem načina rada ne pojavljuje se u vašoj Steam biblioteci u SteamOS-u prema zadanim postavkama, ali možete jednostavno postaviti da se pojavi u Steamu. Otvorite Steam u načinu rada za radnu površinu za konvencionalno sučelje Steam klijenta. Idite na Library > Add Game u donjem lijevom kutu programa. Klik Dodajte igru ​​koja nije Steam i odaberite bilo koji instalirani Linux softver s popisa. Softver će se pojaviti u SteamOS-u pod Igre koje nisu Steam.

  Preporuka naših urednika

  To ne znači nužno da će sav Linux softver dobro raditi u SteamOS-u. Za razliku od KDE-a, Steamov način Big Picture nije dizajniran za pravilno upravljanje prozorima, zbog čega određeni emulatori rade pomalo nespretno.

  8. Kupite USB-C čvorište za proširenu povezanost

  Valve Steam Deck

  Steam Deck ima jedan USB-C priključak i to je sve za povezivanje. Još gore, Valve neće objaviti službeni dock barem nekoliko mjeseci. Ako želite spojiti USB-A uređaje ili koristiti žičanu Ethernet vezu ili koristiti Steam Deck na TV-u ili monitoru, trebate USB-C čvorište ili priključnu stanicu.

  Dobra vijest je da USB-C čvorišta općenito dobro rade sa Steam Deckom. Loša vijest je "opći" dio. Nisam imao problema s korištenjem prolaznog punjenja i spajanjem USB pogona na jeftino Iomega USB-C čvorište, ali HDMI izlaz je druga priča. Mogu dobiti sliku pristojne veličine na svom ultraširokom monitoru, ali kad sam priključio Steam Deck na TV, signal je bio jako pojačan i nisam to mogao popraviti pomoću postavki u Steam Decku ili TV-u. Još gore, čini se da priključivanje izvora napajanja gubi HDMI signal. Možda ćete imati više sreće s drugim čvorištem, ali na temelju mojih testova, oslanjat ćete se na napajanje baterije kada koristite Steam Deck na velikom zaslonu.

  Windows 11 Steam Deck

  9. Nemojte instalirati Windows

  Budući da je u osnovi ručni uređaj za igranje, Steam Deck bi trebao moći pokretati Windowse i podržavati dvostruko dizanje. Pitanje nije samo kako instalirati Windows, već kako instalirati Windows i natjerati svaki dio Steam Decka da radi s njim. Steam Deck ima mnoge prilagođene komponente dizajnirane za SteamOS, za koje ne postoje odgovarajući upravljački programi za Windows. To čini instalaciju sustava Windows na uređaj riskantnom. Pričekajte dok zajednica za modificiranje — ili Valve — otkrije pouzdan način za to.

  PCMag logotip Valve Steam Deck oslobađa računalne igre s radne površine

  Sve što trebate znati o Steam Decku

  Ako želite saznati više o Steam Decku, imamo mnogo informacija za vas. Tu je, naravno, naša Steam Deck recenzija i naš Steam Deck 101 vodič. Također smo izvršili opsežno testiranje performansi na Steam Decku i usporedili ga s raznim prijenosnim računalima. A ako ne možete doći do Steam Decka (ili ćete čekati neko vrijeme da ga nabavite), razmislite o ovim alternativama.

  Odgovori

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Go up