8 jednostavnih savjeta za robotski usisivač koji će vam pomoći da svoje podove održite čistima bez mrdanja prstom

U teoriji, robotski usisavači savršeno su rješenje za održavanje vašeg doma besprijekornim, a da ne morate mrdnuti prstom. Mnogi novi modeli (uključujući one pristupačne) imaju sve, od laserskih navigacijskih senzora za mapiranje tlocrta do telefonskih i glasovnih kontrola za vrhunsko čišćenje od povratnog udarca.

Ali u praksi robotski usisavači zahtijevaju malo više ljudske intervencije nego što biste očekivali. Mogu se spotaknuti o žice, tepihe i svakodnevni kućni nered ili izgubiti put na putu do stanice za punjenje. Srećom, nakon testiranja brojnih robotskih usisavača, otkrili smo kako zaobići mnoge od ovih prepreka koje se lako mogu izbjeći.

Slijedite ove savjete za bezbrižno iskustvo čišćenja svaki put. Oh, i mnogi od ovih savjeta odnose se i na robotske krpe.

PCMag logotip Najbolji roboti usisavači za 2022

Oglas

Índice
  1. Probaj
  2. Očistite kablove i zavjese
  3. Zataknite rese i odložite Shag
  4. Gradite barijere
  5. Rasporedite stolove
  6. Postavite raspored
  7. Punite na otvorenom
  8. Očistite svoj usisavač
  9. Najbolji pametni kućni uređaji

Probaj

Povežite se s valjanom Wi-Fi mrežom

Budući da je raspored svakog doma drugačiji, odvojite malo vremena da promatrate svoj robotski usisivač tijekom prvih nekoliko vožnji. To vam omogućuje da vidite koliko se dobro snalazi oko (i ispod) vašeg namještaja i gdje se zaglavi. Tada će biti lakše konfigurirati svoj prostor tako da može raditi jednostavno i bez problema.

Očistite kablove i zavjese

Deebot Robot Vacuum prati po dnevnoj sobi

Uobičajeno je da se glavna četka robotskog usisavača uhvati za užad i duge zavjese, što ga zaustavlja. Ponekad čak ponese i kablove za vožnju. Kako biste spriječili ove scenarije, svakako očistite svoje podove od punjača za telefone i drugih kabela i zavežite sve duge zavjese prije nego pošaljete robota na čišćenje.

Isto pravilo vrijedi za sve male predmete koji se lako mogu usisati, poput čarapa. Ako imate djecu i/ili kućne ljubimce, svakako pospremite igračke i pribor. Ako imate kućni ured, svakako pokupite sve labave predmete poput spajalica za papir ili gumica. A ako imate nered od kabela ispod TV postolja ili stola, razmislite o kupnji kutije za kabele kako biste ih pospremili.

Zataknite rese i odložite Shag

Shark Ion Robot Vacuum vakuum tepih sa slagalicom na njemu

Osim žica, izazov za mnoge robotske usisavače predstavljaju i rese na krajevima prostirki. Iako se mogu slobodno kretati većinu vremena, glavna četka ih zbija ili lomi. Kako usisavač ne bi zapeo za čuperke ili potpuno uništio vaš tepih, gurnite ih ispod prije nego počnete čistiti.

Što se tiče debelih tepiha, bolje ih je potpuno ukloniti s poda ako je moguće. Češće nego ne, robotski usisavači ne mogu prijeći preko ovih tepiha, a ako i uspiju, glavna bi četka mogla samo povući komad umjesto da pokupi prljavštinu.

Gradite barijere

Gradite barijere

Bez obzira na to koliko dobro robot usisavač manevrira po vašem domu, još uvijek postoje područja od kojih ga vjerojatno želite držati podalje. Ovisno o tome koliko je vaš model napredan, postoje različiti načini ograđivanja pojedinih prostorija ili dijelova prostorija.

Neki usisavači imaju laserske navigacijske senzore koji stvaraju kartu vašeg doma dok čiste. Pomoću popratne aplikacije možete ocrtati određena područja na kojima želite stvoriti prepreke. Drugi dolaze s malim virtualnim zidovima ili graničnim trakama koje fizički postavljate na bilo koje mjesto koje ne želite da čiste.

A ako imate jeftiniji usisavač koji ne podržava nijednu od ovih metoda, razmislite o ograđivanju područja fizičkim barijerama poput dječjih vrata.

Rasporedite stolove

Rasporedite stolove

Kako biste svom robotskom usisavaču olakšali skupljanje mrvica ispod blagovaonskog i/ili kuhinjskog stola, razmislite o tome da stolce okrenete naopako na stolu kao što se to radi u restoranima. Ako je to previše posla ili nije izvedivo, uvijek možete samo malo odmaknuti stolce od stola kako biste robotu dali više prostora za kretanje.

Postavite raspored

Postavite raspored

Većina modernih robotskih usisavača ima mogućnost planiranja, tako da možete odabrati koje dane u tjednu želite da čiste i u koje vrijeme. Na taj način možete namjestiti usisavač na vrijeme za koje znate da nećete biti izvan kuće, npr. 7 ujutro od ponedjeljka do petka ili 9 ujutro vikendom, tako da su vaši podovi uvijek čisti kad dođete kući, a robot ne gnjaviti te kad si vani.

Punite na otvorenom

iRobot robot usisavač za čišćenje mrvica na tepihu

Iako gotovo svi roboti usisavači mogu sami pronaći put do priključka za punjenje, proces može potrajati neko vrijeme ovisno o tome koliko je model napredan. Osim što osiguravate da je uvijek uključen, postoji nekoliko dodatnih stvari koje morate uzeti u obzir kada pronađete savršeno mjesto za svoju priključnu stanicu.

U idealnom slučaju, priključna stanica bi trebala biti postavljena uza zid i na ravnom tlu kako bi se usisavač mogao lako postaviti bez vaše pomoći. Ako je moguće, pobrinite se da ga postavite na mjesto koje je udaljeno oko dva metra od predmeta s obje strane i četiri metra preko puta namještaja (uključujući stolove i stolice) i stepenica. Na taj način vakuum ima slobodnu putanju bez prepreka.

Kada nije u upotrebi, vaš robot usisavač može ostati na priloženom punjaču, tako da je spreman kad god vam zatreba. Ako ga ne planirate koristiti dulje vrijeme, možete ga potpuno napuniti, zatim isključiti i pohraniti na hladno i suho mjesto.

Očistite svoj usisavač

Očistite svoj usisavač

Obavezno redovito čistite svoj robot usisavač. To uključuje pražnjenje spremnika za smeće, čišćenje prašine i krhotina s filtra i podrezivanje dlaka koje su se zapetljale na četke. Također biste trebali povremeno obrisati senzore protiv pada i kontakte za punjenje na dnu robota. Važno je držati korak s ovim zadacima održavanja ako želite da vaš usisavač ostane u vrhunskoj formi i učinkovito obavlja svoj posao.

Svakih šest mjeseci do godinu dana zamijenite filtar novim. Neki robotski usisavači dolaze s dodatnim filtrom u kutiji ili obično možete kupiti zamjenske na internetu.

U međuvremenu, kako biste smanjili svoje obveze održavanja, razmislite o modelu koji može isprazniti vlastitu kantu za smeće. Budući da ovi modeli ograničavaju vašu izloženost prašini, mogu biti posebno dobri ako patite od alergija. I svakako nabavite usisivač koji je dobar za dlake kućnih ljubimaca ako ste alergični na dlaku.

Najbolji pametni kućni uređaji

Najbolji pametni kućni uređaji

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up