7 znakova da imate zlonamjerni softver i kako ga se riješiti

Potpuno novo računalo iz kutije prava je radost. Oh, možda ćete morati izbrisati neke gluposti koje su bile unaprijed instalirane, ali to novo računalo radi na najučinkovitiji način. Odavde je sve nizbrdo, jao. Nakon nekog vremena, stvari počinju biti neuredne. Umjesto da uživate u munjevitoj brzini, postajete poznavatelj vrtećih ikona "čekaj". Zbrka programa koje ste instalirali možda neće raditi, što će rezultirati čudnim ponašanjem. Ponekad, međutim, spor sustav ili čudno ponašanje mogu biti vanjski i vidljivi znak interne i strašne zaraze zlonamjernim softverom. Je li vaše računalo samo sporo ili ga koči zlonamjerni softver? Kako možeš znati? Ako ste primijetili bilo koji od sedam znakova upozorenja u nastavku, možda imate problem sa zlonamjernim softverom.

Samo zato što imate instaliranu zaštitu od zlonamjernog softvera ne znači da možete zanemariti ove znakove upozorenja. Softver nije savršen i ponekad potpuno novi zero-day malware napad može zaobići vašu sigurnost, barem dok dobavljači vaše zaštite ne izdaju ažuriranje.

Iako nisu tako česti kao nekoć, adware programi bombardiraju svoje žrtve reklamama. Ponekad su to oglasi za legitimne proizvode, koji plaćaju affiliate naknadu počinitelju reklamnog softvera svaki put kada netko klikne na oglas. U drugim slučajevima sadrže poveznice na zlonamjerna web-mjesta koja će pokušati ispustiti još zlonamjernog softvera na vaše računalo.

Índice
  1. 2. Vaš preglednik stalno preusmjerava
  2. 3. Nepoznata aplikacija šalje strašna upozorenja
  3. 4. Na vašim društvenim mrežama pojavljuju se misteriozne objave
  4. 5. Dobivate zahtjeve za otkupninu
  5. 7. Sve izgleda savršeno normalno
    1. Preporuka naših urednika
  6. Dakle, imate malware. Što sada?

2. Vaš preglednik stalno preusmjerava

Nisu sva preusmjeravanja web stranica zlonamjerna, ali ako ustanovite da vas pokušaj pristupanja DuckDuckGou ili Googleu vodi na nepoznatu stranicu za pretraživanje, imate problem. Ponekad je preusmjeravanje manje vidljivo. Na primjer, bankarski trojanac može preusmjeriti vaš preglednik na lažnu stranicu koja izgleda točno kao prava stranica vaše banke. U tom slučaju, vaš jedini trag je nepoznati URL u adresnoj traci. Napadi preusmjeravanjem često se oslanjaju na proširenja preglednika, pa ako sumnjate na problem, prokopajte postavke preglednika i onemogućite ili izbrišite proširenja koja niste namjerno instalirali. Dok ste tamo, onemogućite sva proširenja koja ne koristite redovito.

3. Nepoznata aplikacija šalje strašna upozorenja

Stvaranje i distribucija lažnih antivirusnih programa (koji se nazivaju i scareware) unosan je posao. Počinitelji koriste preuzimanja ili druge prikrivene tehnike kako bi ubacili lažni antivirusni program u vaš sustav i zatim prikazali alarmantna upozorenja o fiktivnim sigurnosnim prijetnjama. Skeniranje zlonamjernog softvera s lažnim AV-om je besplatno i super brzo jer zapravo ne radi ništa. Ali ako naivno tražite od lažnog AV-a da riješi probleme koje je otkrio, vidjet ćete da prvo traži gotovinu na vrhu cijevi.

4. Na vašim društvenim mrežama pojavljuju se misteriozne objave

Zlonamjerni softver koji cilja Facebook i druge društvene mreže širi se generiranjem lažnih objava ili DM-ova. Ti postovi obično uključuju neku vrstu zapaljive izjave, poput "O, Bože, jesi li stvarno toliko pijan? Pogledaj ovu sliku!" Svatko tko sjedne na lažnjak i klikne na poveznicu postaje sljedeća žrtva zlonamjernog softvera.

5. Dobivate zahtjeve za otkupninu

Neki malware doslovno drži vaše računalo ili podatke za otkupninu. Otvorene ransomware prijetnje šifriraju sve vaše slike i dokumente i zahtijevaju da platite da ih vratite. Još su gori oni koji šifriraju cijelo vaše računalo, čineći ga beskorisnim osim ako ne platite da ga otključate. Svi ostali blefiraju. Na primjer, mogu prikazati upozorenje, navodno od FBI-a ili neke druge agencije, u kojem se navodi da je vaše računalo korišteno za slanje neželjene e-pošte ili gledanje pornografije, te zahtijevati da platite kaznu prije nego što ga ponovno smijete koristiti. Naravno, čak i ako platite, možda nećete dobiti svoje dokumente natrag. Antivirusne aplikacije i sigurnosni paketi trebali bi štititi od većine zlonamjernog softvera, ali također možete udvostručiti sigurnost dodavanjem namjenskog softvera za zaštitu od ransomwarea u svoj sigurnosni arsenal.

PCMag logotip Iznenađujuće je lako biti sigurniji na internetu

Pametan korisnik, koji sumnja na prisutnost zlonamjernog softvera, može pokrenuti Task Manager da istraži ili provjeri postavke pomoću uređivača registra. Ako iznenada ustanovite da pokušaj korištenja ovih ili drugih alata sustava pokreće poruku u kojoj piše da ih je vaš administrator onemogućio, to bi mogao biti pokušaj samoobrane zlonamjernog softvera na vašem sustavu.

7. Sve izgleda savršeno normalno

Tako je. Neke vrste zlonamjernog softvera daju sve od sebe kako bi sakrile sve aktivnosti, ne ostavljajući vidljive tragove. Čak i kada ne primijetite ništa neobično, moguće je da bot na vašem sustavu tiho čeka upute iz svog sustava za upravljanje i kontrolu, možda sudjeluje u napadu DDoS (Distributed Denial of Service). Trojanac s daljinskim pristupom (ili neki drugi oblik špijunskog softvera) možda tiho prikuplja vaše osobne podatke, a da to ne primijetite.

Preporuka naših urednika

Dakle, imate malware. Što sada?

Ako mislite da se zlonamjerni softver nastanio na vašem računalu, odmah instalirajte moćnu antivirusnu aplikaciju ili sigurnosni paket. Već imate jedan? Tada je očito zlonamjerni softver prošao kroz zaštitu - događa se. Ručno pokrenite ažuriranje kako biste osigurali da vaš antivirus ima najnovije definicije zlonamjernog softvera, a zatim pokrenite potpuno skeniranje.

Ako i dalje imate neželjenu aplikaciju koje se vaš uobičajeni sigurnosni softver ne može riješiti (ili samo želite biti dvostruko sigurni da je vaš sustav čist), možete ponovno skenirati svoje računalo pomoću agresivnog alata samo za čišćenje kao što je Malwarebytes. Učinite sve što je potrebno kako biste uklonili taj gadni, zlonamjerni program iz vašeg sustava što je prije moguće, prije nego što pozove prijatelje da vam dodatno pogoršaju sigurnosne probleme.

Nakon što riješite trenutni problem, provjerite svoju obranu. Provjerite jeste li instalirali antivirusni ili sigurnosni paket koji dobiva visoke ocjene od PCMaga i je li sve ažurirano. To bi trebalo osigurati zaštitu vaših lokalnih podataka. Za još jedan sloj zaštite instalirajte virtualnu privatnu mrežu ili VPN. Pokrećući vaše internetske veze putem šifriranog kanala, VPN štiti vaše podatke čak i kada su u prijenosu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up