7 načina da odmah počnete smanjivati ​​poreze sljedeće godine

Vjerojatno posljednja stvar o kojoj želite razmišljati kada tek podnesete poreznu prijavu za 2021. je porez za 2022. godinu. Čak i ako su vaše pripreme za prošlu poreznu godinu dobro prošle, lijepo je neko vrijeme ne brinuti o porezima. Ali kako glasi pretjerano korišteni klišej, priprema za porez na dohodak trebala bi biti maraton, a ne sprint. To je nešto o čemu treba razmišljati i planirati cijelu godinu.

Sada je savršeno vrijeme za početak, dok su vam prošlogodišnja porezna pitanja još uvijek svježa. Uostalom, vaše trenutne financijske aktivnosti utječu na vaše povrate sljedećeg proljeća. I želite da oni imaju pravu vrstu utjecaja, ako je moguće.

Ako još niste prijavili porez, bolje to učinite. Ako ne možete ispoštovati rok 18. travnja 2022., možete se barem prijaviti za produljenje. Osim toga, Porezna uprava očekuje da platite barem dio onoga što ćete dugovati kada podnesete zahtjev za produljenje.

Bez obzira jeste li podnijeli zahtjev za poreznu godinu 2021. ili ne, evo sedam načina da porez na dohodak ne zaboravite cijelu godinu, zajedno s praktičnim savjetima koji vam mogu pomoći da vaše porezno iskustvo sljedeće godine bude malo ugodnije.

Índice
  1. 1. Saznajte kako životni događaji utječu na vaše poreze
  2. 2. Provjerite trebate li promijeniti svoje zadržavanje po odbitku ili platiti procijenjeni porez
  3. 3. Vodite točnu evidenciju
  4. 4. Saznajte više o poreznim olakšicama i olakšicama
    1. Preporuka naših urednika
  5. 5. Štedite za mirovinu tijekom godine
  6. 6. Dajte nešto novca
  7. Pratite svoje poreze tijekom cijele godine

1. Saznajte kako životni događaji utječu na vaše poreze

Veliki događaji u vašem životu vjerojatno će utjecati na vaše poreze u 2022., ponekad u velikoj mjeri. Na primjer, ako se vjenčate ili razvedete, dobijete dijete ili usvojite dijete, ili ako supružnik ili uzdržavani drug umre ili se iseli iz vašeg doma, vaš status prijave i pravo na porezne olakšice mogu se promijeniti.

Slično tome, započinjanje fakultetske karijere, kupnja kuće ili pridruživanje radnoj snazi ​​promijenit će način na koji ste završili svoj 2022. 1040. Ako unaprijed znate kakav bi učinak ti događaji mogli imati, možda ćete moći izvršiti prilagodbe u drugim područjima vašeg financijskog poslovanja profil. Porezna uprava ima korisnu stranicu o životnim događajima (otvara se u novom prozoru) koju biste trebali pogledati za detaljnije upute.

2. Provjerite trebate li promijeniti svoje zadržavanje po odbitku ili platiti procijenjeni porez

Ako ste zaposlenik W-2, razmislite o ishodu svojih poreza za 2021. Jeste li dobili veliki povrat? Ili ste morali platiti značajan iznos? Ako je bilo koji slučaj, trebali biste razmisliti o promjeni svojeg zadržavanja, osobito ako ste doživjeli ili ćete doživjeti jedan ili više životnih događaja navedenih gore. Ovdje može biti od pomoći IRS alat za procjenu poreza po odbitku (otvara se u novom prozoru). Morat ćete ispuniti novi obrazac W-4 (Otvara se u novom prozoru) kako biste promijenili status poreza po odbitku.

Ako ste ili ćete biti samozaposleni po prvi put u 2022., morat ćete procijeniti koliko ćete dugovati poreza za svako tromjesečje na temelju vaših prihoda i troškova za svako razdoblje i poslati taj iznos poreznoj upravi i državnoj poreznoj agenciji . Nije lako, a iznos je možda samo obrazložena pretpostavka. Ako ne platite unaprijed i pričekate do dospijeća poreza sljedećeg proljeća, morat ćete platiti porez za cijelu godinu odjednom, plus kazne i kamate.

Posebno mogu pomoći dvije računovodstvene web stranice za mala poduzeća: GoDaddy Bookkeeping i QuickBooks Self-Employed. Oba vam omogućuju uvoz i kategorizaciju vaših bankovnih transakcija. Na temelju tih informacija procjenjuju koliko biste mogli dugovati u svakom kvartalu.

Porezna uprava ima informacije o plaćanju procijenjenih poreza (Otvara se u novom prozoru). Pregled vašeg stanja s porezom na dohodak tijekom cijele godine pomaže u vašem tekućem poreznom planiranju.

Vaučer za isplatu ili IRS obrazac 1040ES, za procijenjene isplate prihoda od samozapošljavanja

Hoćete li se 2022. prvi put samozaposliti? Morate početi podnositi tromjesečne procijenjene poreze poreznoj upravi i državnim agencijama.

3. Vodite točnu evidenciju

Vođenje točne evidencije posebno je važno ako ste samozaposleni. Morate voditi temeljitu, dostupnu evidenciju o svom prihodu povezanom s poslovanjem i pobrinuti se da prijavite sav novac koji pristiže. Također morate dokumentirati svaki trošak i odrediti ispravnu poreznu kategoriju za svaki. Ako to radite na papiru, držite svaki račun u mapama organiziranim prema mjesecu ili kategoriji i zabilježite njegovu svrhu.

Aplikacije za osobne financije i računovodstveni softver za male tvrtke mogu biti od velike pomoći u vođenju financijskih evidencija. S mnogim aplikacijama možete uvesti sve svoje bankovne transakcije, a aplikacija ili web-mjesto pomaže vam da ih kategorizirate. Ove aplikacije također pomažu u drugim knjigovodstvenim zadacima, kao što je proračun i izrada izvješća u vrijeme poreza. Vrlo male tvrtke mogle bi proći uz Mint.com (besplatno) ili Quicken. Veće ili složenije tvrtke mogu razmotriti Intuit QuickBooks Online ili Zoho Books.

Ako ste zaposlenik koji prima W-2, i dalje biste trebali imati digitalne ili fizičke mape za pohranu dokumenata kao što su evidencija dobrotvornih priloga i izvješća o porezu na imovinu. Kada sljedeće godine počnete primati obrasce poput vašeg W-2 i 1099, možete ih dodati u kombinaciju.

Snimka zaslona izrade proračuna u aplikaciji Mint

Besplatni upravitelj osobnih financija tvrtke Mint omogućuje vam postavljanje proračuna za porezne i osobne kategorije.

4. Saznajte više o poreznim olakšicama i olakšicama

Obrazac IRS-a 1040 i njegovi popratni obrasci i rasporedi sadrže stotine odbitaka i kredita koji vam mogu uštedjeti mnogo novca na poreznim kreditima. (Shvatite ih kako treba i možda ćete moći dobiti neke užasno čudne porezne olakšice.) Ako svoje poreze plaćate bez softvera, lako je propustiti neke od ovih poreznih olakšica, čak i ako imate pravo. Trik je u tome da ih budete svjesni kako biste znali kada bi se neki trošak mogao odbiti tijekom godine.

Snimka zaslona s popisom nekih poreznih olakšica i kredita

Obrazac IRS-a 1040 i povezani obrasci i rasporedi sadrže stotine poreznih olakšica i kredita.

Porezna uprava ima dvije web-stranice koje navode sve glavne odbitke i neke manje poznate, s poveznicama na detaljne informacije: jednu za pojedince (Otvara se u novom prozoru) i jednu za tvrtke (Otvara se u novom prozoru).

NerdWallet također ima vodič za porezne olakšice (Otvara se u novom prozoru) i popis popularnih olakšica i odbitaka za poreznu godinu 2022. Ovdje također možete pratiti svoje financijske račune i povremeno dobiti svoj kreditni rezultat besplatno.

Preporuka naših urednika

Također obratite pozornost na web stranice za pripremu osobnih poreza i usluge koje nude tijekom cijele godine. Neki vode blogove koji pokrivaju određene odbitke i kredite za 2022. i obavještavaju vas o promjenama poreznog zakona tijekom cijele godine. TurboTax i H&R Block nude proširene usluge za pojedince koji koriste alate za pripremu poreza na stranici. Obojica vas dodjeljuju CPA-u ili drugom poreznom stručnjaku koji može odgovoriti na vaša pitanja i riješiti probleme povrata putem videochata. Dostupni su tijekom cijele godine kao pomoć pri planiranju poreza.

5. Štedite za mirovinu tijekom godine

Ako već nemate IRA-u ili 401(k), vrijeme je da razmislite o ulaganju u svoju budućnost, a istovremeno smanjite svoje porezne obveze. Ako ga imate i ne dajete maksimalne iznose, razmislite o povećanju ukupnog iznosa koji ste doprinijeli.

Samozaposleni pojedinci možda nemaju opciju spajanja s poslodavcem kao W-2 zaposlenici, ali i dalje mogu izdvojiti novac za mirovinu i tražiti te doprinose u svojim poreznim prijavama. Vaše opcije uključuju pojednostavljenu zaposleničku mirovinu (SEP) ili 401(k) za jednog sudionika (samostalno). Druga mogućnost je plan poticaja za štednju zaposlenika, poznat i kao Jednostavni IRA plan. Porezna uprava ima detaljnije informacije o svim tim mirovinskim planovima za samozaposlene (Otvara se u novom prozoru).

6. Dajte nešto novca

Ne morate čekati do 31. prosinca da biste razmišljali o filantropiji. Donacije novca kvalificiranim dobrotvornim organizacijama tijekom cijele godine obično se odbijaju od poreza. Zapravo, prilikom podnošenja prijave za poreznu godinu 2021., oni koji ne navedu stavke smiju odbiti do 300 USD dobrotvornih priloga (600 USD za zajedničku prijavu u braku). U trenutku pisanja ovog teksta, ne znamo što bi Kongres mogao učiniti s ovim odbitkom za 2022., stoga pratite novosti vezane uz porez.

PCMag logotip Najbolji porezni softver 2022

Nećete dobiti odbitak ako nekome darujete gotovinu ili imovinu u vrijednosti do 16.000 USD tijekom godine, ali nećete morati platiti Poreznoj upravi porez na dar. Ovo je dobar način da smanjite svoj oporezivi prihod dok istovremeno pomažete članu obitelji ili prijatelju.

Snimka zaslona prikazuje kategorije donacija za porezne svrhe

Donirajte novac kvalificiranim dobrotvornim organizacijama tijekom cijele godine i mogli biste eliminirati svoju obvezu poreza na dohodak.

Ako ste samozaposleni i morate plaćati tromjesečne poreze, svejedno trebate pregledati svoje porezne prihode i rashode. Trebali biste ih pogledati barem jednom mjesečno. Ako koristite aplikaciju za osobne financije ili računovodstvo za male tvrtke, to ne bi trebao biti problem. Možete čak dobiti grubu ideju o ravnoteži između ulaznog i izlaznog novca pomoću papirnog sustava i kalkulatora ili Excela.

Držite kopiju svojih poreznih prijava za 2020. i 2021. pri ruci. Iako promjene poreznog zakona za 2022. neće biti finalizirane do kraja godine, možete vidjeti zašto ste dobili povrat novca koji ste dobili ili ste morali platiti onoliko koliko ste platili u proteklih nekoliko godina. Ove prijave također su korisne za određivanje vaše ukupne porezne obveze u posljednjih nekoliko godina. Osim ako se vaša financijska situacija nije drastično promijenila, možete očekivati ​​sličnu poreznu obvezu.

Pratite svoje poreze tijekom cijele godine

Porezno planiranje trebalo bi biti prirodni dio vašeg ukupnog financijskog planiranja—i trebalo bi trajati svih 12 mjeseci u godini. Ako se tako odnosite prema tome, sezona pripreme i primjene neće biti ni približno tako bolna i panična. Kada dođe vrijeme za podnošenje prijave, porezni softver može vam pomoći da dobijete veći povrat i smanjite rizik od revizije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up