7 loših navika koje uništavaju vaše računalo

Ništa ne traje vječno - pogotovo tehnologija - ali vaše računalo može trajati nekoliko godina ako se s njime dobro ponašate. Ako se vaše prijenosno računalo pokvari prije nego što mislite da bi trebalo, postoji šansa da mu pomažete da prerano ode nekim posebno lošim navikama. Evo nekih od najgorih stvari koje možete učiniti na svom računalu, a da niste ni svjesni da radite nešto krivo.

Índice
  1. 1. Ignoriranje problema pregrijavanja
  2. 2. Neka prljavština, prašina i tekućine jednostavno nestanu
  3. 3. Nemarno rukovanje prijenosnim računalom
  4. 4. Loše rukovanje starom baterijom
  5. 5. Zanemarivanje električne sigurnosti
  6. 6. Naprezanje kabela i priključka
  7. 7. Nezaštićeno pregledavanje weba

1. Ignoriranje problema pregrijavanja

računalni čip u plamenu

(Foto: Iammotos/Shutterstock)

Toplina je smrtni neprijatelj vašeg računala. Ako se vaše računalo pregrije, procesor se može usporiti, prigušiti kako bi održao razumnu temperaturu ili se čak potpuno isključiti. Rad na visokim temperaturama tijekom duljeg razdoblja također može skratiti životni vijek vašeg procesora, ventilatora i baterije – a da ne spominjemo da vaše računalo postaje glasno i cvrči na dodir.

Za stolna računala, rješenje je prilično jednostavno: pobrinite se da vaše kućište ima odgovarajući protok zraka, s dovoljno ventilacijskih otvora i ventilatora koji održavaju protok hladnog zraka kroz komponente. Držite ga podalje od uskih ormara i drugih prostora koji zadržavaju toplinu. Vjerojatno želite s vremena na vrijeme očistiti prašinu električnim mopom (Otvara se u novom prozoru) (o tome više u nastavku).

Prijenosna računala, s druge strane, zahtijevaju malo više pažnje. Njihova prenosivost dovodi do mnogih loših navika, poput stavljanja na deku ili drugu plišanu površinu. To blokira protok zraka ispod prijenosnog računala i potencijalno kroz prijenosno računalo (ako poklopac prekriva ventilacijske otvore).

Kad je moguće, koristite prijenosno računalo na ravnoj površini (gdje ga gumene nožice obično podižu sa stola) ili barem pazite da u vašem krilu nema pokrivača ili drugih stvari koje mogu blokirati protok zraka. Preklopni stolovi (Otvara se u novom prozoru) dobar su način da osigurate da stvari ostanu cool.

Osim toga, za prijenosna računala vrijede ista pravila kao i za stolna računala: ne ostavljajte ih na vrućim mjestima (kao što je automobil na sunčanom danu) i s vremena na vrijeme otpuhnite prašinu. Ako overclockate, obratite posebnu pozornost na te napone i temperature. Uvijek je dobra ideja pratiti temperaturu CPU-a za svaki slučaj.

2. Neka prljavština, prašina i tekućine jednostavno nestanu

prljava tipkovnica

(Foto: Zlata Ivelva)

Sva računala s vremenom nakupljaju prašinu, zagrijavaju komponente i otežavaju rad ovih ventilatora. Iako redovito čišćenje može pomoći, također želite spriječiti da stvari uđu u vaše računalo.

Na primjer, dim cigarete i krzno kućnih ljubimaca pogoršat će ove probleme, a postavljanje vašeg stolnog računala na pod osigurat će uvlačenje više prašine, dlaka i krhotina u usisni otvor. A ako imate tepih na podu, vjerojatno blokirate usisni ventilator napajanja. Držite svoje računalo na stolu ili drugom postolju, ako je ikako moguće, i provjerite postoje li filteri (Otvara se u novom prozoru) na vašim usisnim ventilatorima.

Drugo, nemojte jesti ili piti blizu svog računala, ili barem budite oprezni kada to činite. Ulazak mrvica u vašu tipkovnicu nije samo ružan, već može oštetiti prekidače ili otežati pritiskanje određenih tipki. I siguran sam da ste čuli dovoljno horor priča o ljudima koji prolijevaju kavu po svojim prijenosnim računalima, što ih može potpuno uništiti.

Čak i dobronamjerni potezi, poput čišćenja zaslona s Windexom, mogu dobiti tekućinu tamo gdje ne bi trebala biti (također, Windex je prestrog prema vašem monitoru). Poprskajte svoje nježno sredstvo za čišćenje zaslona na krpu od mikrovlakana, a ne na zaslon, i nemojte poludjeti – malo je dobro.

3. Nemarno rukovanje prijenosnim računalom

pokvareno računalo

(Foto: Ivan Mihajlović/Shutterstock)

Dok stolna računala imaju luksuz udobnog sjedenja u vašem uredu, prijenosna su podložna svim vrstama zlostavljanja. I što ga više zlorabite, veća je vjerojatnost da ćete nešto oštetiti.

Vidio sam ljude kako podižu prijenosno računalo za zaslon, otvaraju šarku s jedne strane s previše sile i bacaju svoje računalo na kauč na drugoj strani sobe. (Naravno, kauč je prilično mekan, ali jednog dana će vam nedostajati i bit će vam žao.) Čak sam vidio ljude kako koriste zatvorena prijenosna računala kao podmetače za piće! Ovaj tretman bi vam mogao ostaviti istrošenu šarku prijenosnog računala ili pukotinu na kućištu.

Ali ako vaše prijenosno računalo ima tradicionalni rotirajući tvrdi disk umjesto SSD-a, ispuštanje ili potresanje računala—posebno ako je pogon u to vrijeme aktivan—može uzrokovati pomicanje glave ili dodirivanje površine pogona. Nije uobičajeno, ali ako se dogodi, imat ćete loš dan, pogotovo ako niste sigurnosno kopirali svoje podatke.

Vaše prijenosno računalo je skupa imovina, pa je važno tako ga i tretirati.

4. Loše rukovanje starom baterijom

Slaba baterija

(Ilustracija: ST.art/Shutterstock)

Samo zato što baterija vašeg prijenosnog računala počinje s "osam sati trajanja baterije" ne znači da će tako ostati zauvijek. Baterije se s vremenom degradiraju—možda ćete dobiti osam sati potpunog punjenja kada je prvi put kupite, ali nakon nekoliko godina to se može smanjiti na šest ili sedam sati.

Ne možete izbjeći ovaj pad, ali možete ga smanjiti brže nego što je potrebno ako uvijek isključite prijenosno računalo na 0%. Slijedite naše savjete za bolje upravljanje baterijom i pogledajte izvješće o stanju baterije sustava Windows da biste pratili povijest punjenja baterije.

Kako biste produžili dugotrajno zdravlje svoje baterije, najbolje je vršiti plitka pražnjenja i često je puniti. Ne opterećujte se previše oko toga – ako ste u avionu i trebate raditi, povremeno pražnjenje neće uništiti vašu bateriju – ali s vremenom je najbolje pogriješiti na strani redovitog punjenja umjesto da je pustite da se isprazni .

Ipak, trebali biste biti pod stresom ako vam je baterija natekla. Ako je vaša baterija toliko izbočena da pritišće kućište prijenosnog računala, stvarajući razmak između ploča, morate odmah prestati koristiti svoje računalo i (na siguran način) zamijeniti bateriju kako biste izbjegli eksplozivni kvar. (Više o tome ovdje.)

Kada mijenjate bateriju, nemojte kupovati jeftinu kopiju na eBayu; kupite ga od proizvođača ili u renomiranoj trgovini treće strane. Baterije loše kvalitete u najboljem slučaju neće dobro držati napunjenost, a u najgorem slučaju mogu biti opasne. Isto vrijedi i za punjače trećih strana — samo se držite službene ponude proizvođača ili, u slučaju prijenosnih računala s USB-C punjenjem, certificiranog USB-PD punjača (otvara se u novom prozoru).

5. Zanemarivanje električne sigurnosti

elektro šok

(Ilustracija: jakkrit pimpru/Shutterstock)

Vaše računalo koristi značajnu količinu energije i osjetljivo je na oštećenja uslijed prenapona - malih, privremenih povećanja napona koji dolaze kroz strujni vod. To se može dogoditi nakon nestanka struje, zbog uključivanja drugog uređaja velike snage u vašem domu ili zbog nepouzdane električne mreže u vašem gradu.

Napajanje unutar vašeg računala uključuje osnovnu zaštitu od prenapona, ali dobit ćete dugotrajniju zaštitu od namjenskog zaštitnika od prenapona (Otvara se u novom prozoru). Imajte na umu da se ovo razlikuje od razdjelnika koji nudi više utičnica bez zaštite od prenapona.

Obavezno ga zamijenite svakih tri do pet godina, jer ta zaštita s vremenom nestaje - ako je vaš star, velika je vjerojatnost da ne nudi nultu zaštitu. Imajte na umu da štitnici od prenapona neće zaštititi od prenapona visokog napona (kao što je munja), ali vas mogu zaštititi od manjih prenapona i produžiti vijek trajanja vašeg računala.

Ako imate još nekoliko dolara za potrošiti, možda biste čak željeli nabaviti napajanje (Otvara se u novom prozoru) (UPS). Ovaj uređaj sadrži pričuvnu bateriju koja sprječava gubitak podataka na računalu tijekom iznenadnog nestanka struje.

Prijenosna računala zahtijevaju nešto više pažnje zbog svoje prenosivosti. Dok kabel za napajanje stolnog računala miruje godinama, kabel vašeg prijenosnog računala ide s vama posvuda, podložan savijanju, čupanju sa zida i drugom pogrešnom rukovanju. Ne samo da to kabel može učiniti nepouzdanim, već može predstavljati i opasnost od požara, stoga zidni punjač uvijek izvucite iz utičnice, a ne iz kabela.

6. Naprezanje kabela i priključka

prekinut kabel

Fotografija: Aleksandrs Muiznieks/Shutterstock

Iako oštećenje USB priključka ili kabela nije tako opasno kao pogrešno rukovanje strujnim adapterom, ipak može uzrokovati štetu vašem računalu koju možete izbjeći. Ovo se može činiti očiglednim, ali nemojte silom gurati kabele u priključke ako ne pristaju kako treba (jednom sam poznavao nekoga tko je gurnuo USB kabel u FireWire priključak i oba polomio).

Slično tome, ako nešto ostavite na sebi, pazite da to ne savijete. Ako imate flash pogon u USB priključku prijenosnog računala, korištenje prijenosnog računala s prekriženim nogama može saviti flash pogon, oštetiti pogon, priključak ili oboje. A s tako vrhunskim USB priključcima na današnjim prijenosnim računalima, definitivno ne želite uništiti niti jedan od njih.

Isto vrijedi i za vaše kablove. Ako stalno pravite oštre zavoje naprijed-natrag, veća je vjerojatnost da ćete prekinuti unutarnju vezu, što kabel može učiniti izbirljivim ili beskorisnim. Držite ih podalje od gladne djece i kućnih ljubimaca koji bi mogli žvakati plastiku, a kada ih savijate, izbjegavajte ih prečvrsto zamotati. Srećom, oštećeni kabel jeftino je zamijeniti u usporedbi s vašim računalom, ali zašto bacati novac kad ne morate?

7. Nezaštićeno pregledavanje weba

malware

(Foto: cyano66/Getty Images)

Suprotno uvriježenom mišljenju, "zdrav razum", iako vrlo vrijedan, ne bi trebao biti vaša jedina obrana od zlonamjernog softvera. Čak se i legitimne stranice mogu zaraziti zlonamjernim softverom, prenoseći te probleme na vas, pa vas pažljivo pregledavanje neće uvijek spasiti. Umjesto toga morate koristiti antivirusni program na računalu.

Srećom, Microsoftova ugrađena značajka Windows Defender postala je prilično dobra, nakon nekoliko godina slabijeg rada. Samo ga ostavite uključenim i pustite da radi svoj posao. Ako želite dodatnu zaštitu, Malwarebytes Anti-Malware je malo agresivniji sa svojom zaštitom i otkrio sam da hvata puno stvari koje Chrome i Windows Defender propuštaju.

Besplatna inačica je u redu ako samo želite pokrenuti povremeno skeniranje, ali inačica koja se plaća uključuje uvijek uključene značajke protiv iskorištavanja koje blokiraju potencijalno štetne stranice prije nego dođu do vašeg zaslona. Kada se koristi u kombinaciji s tradicionalnim antivirusnim programom kao što je Windows Defender, bit ćete prilično dobro zaštićeni.

Povrh toga, i dalje se primjenjuju druge osnovne sigurnosne prakse: ažurirajte svoj softver (i Windows i programe koje koristite), koristite dobar upravitelj zaporki (umjesto korištenja iste zaporke na svim stranicama) i naučite kako za uočavanje phishing prijevara. Nemojte piratski softver (koji često sadrži zlonamjerni softver) i zaštitite svoj kućni Wi-Fi lozinkom WPA2.

Možda se čini trivijalnim, ali loš zlonamjerni softver ili ransomware mogu vam nanijeti mnogo štete, pa potražite više savjeta u našem vodiču za sigurnost na mreži.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up