7 ključnih tehnologija koje morate znati u 2022

PCIe 5.0...Wi-Fi 6E...DDR5. Mislili ste da vam je glava već puna tehničkih kratica? Pripremite se za novu dozu. Val ubrzanih novih tehnologija promijenit će način na koji koristimo svoja računala, pametne telefone, televizore i mnoge druge vrste opreme 2022. godine i kasnije. Kako ih sve pratiti?

Evo ti dežargonizator. U nastavku raščlanjujemo prvih sedam o kojima trebate znati—zašto su važni i jesu li znakovi nečega što biste trebali nadograditi upravo sada (ili ćete to uskoro htjeti). Neki od njih već se godinama nazivaju standardima ili protokolima, no proizvođači ih tek sada počinju integrirati u proizvode. Ako ste navikli gledati specifikacije za svoju sljedeću nadogradnju telefona ili prijenosnog računala, pripremite se da ove stavke iskaču. Drugi su bona fide stanovnici vrhunskih, uzbudljivih značajki kojima se mogu radovati, čak i ako ih većina ljudi ove godine neće kupiti u proizvodima.

I ne, ne dotičemo se najveće tehnologije u nastajanju za 2022. i kasnije, ako želite uskočiti u veliki tehnološki hype vlak: metaverzum. Mogli biste tvrditi da pripada ovdje, ali za sada je to više maglovito virtualno područje nego tehnologija s kojom ćete se morati boriti (poželjeti? pomiriti se?) u '22. Dakle, nećete ga pronaći ispod.

Evo za budućnost!

Índice
  1. C-pojas 5G
  2. Ultraširokopojasni (UWB)
  3. Mini-LED zasloni
  4. QD-OLED ekrani
    1. Preporuka naših urednika
  5. Wi-Fi 6E
  6. PCI Express 5.0
  7. DDR5 memorija

C-pojas 5G

Da bi 5G ponudio iskustvo osjetno bolje od 4G, potrebni su široki, namjenski kanali, idealno 50MHz ili više. Unesite C-pojas. Ovaj mali dio radijskog spektra, koji se proteže od oko 3,7 GHz do 3,98 GHz, ima veliko obećanje za ljude koji su ostali razočarani polovičnom uvođenjem 5G u SAD-u prošle godine.

Ćelijski toranj ispred drveća

Korisnici Verizona i AT&T-a s uređajima kompatibilnim s 5G imat će najviše koristi sada kada su mobilne stranice C-pojasa pokrenute i rade diljem zemlje. T-Mobile će također svojoj mreži dodati frekvencije C-pojasa, ali vjerojatno tek 2023. ili kasnije. Početno uvođenje C-pojasa bilo je komplicirano u siječnju zbog sukoba s postojećom radijskom opremom koju koristi zrakoplovstvo; ako živite blizu velike zračne luke, možda nećete imati pokrivenost C-pojasa neko vrijeme. (Pogledajte našu početnu stranicu Što je C-pojas? za mnogo više o ovoj ključnoj bežičnoj tehnologiji.)

Ultraširokopojasni (UWB)

Za razliku od C-pojasa, druga frekvencija koja se pojavljuje na našem popisu neće vam pomoći da postignete bolju snagu signala ili veće brzine preuzimanja. Umjesto toga, ultraširokopojasni (UWB) je prijenosni protokol koji postoji desetljećima, ali sada je spreman omogućiti novu klasu niskotehnoloških, ali povezanih uređaja. Naziv "ultraširokopojasni" dolazi od mogućnosti prijenosa informacija u širokom radijskom pojasu, od 500MHz do nekoliko gigaherca. To UWB-kompatibilnim uređajima daje mali domet, ali je iznimno korisno za proizvode, poput Apple AirTags, koji vam pomažu pronaći izgubljene predmete.

Apple AirTags na tipkama klavira

Apple AirTags: UWB pronalazi svoju nišu (Slika: Shutterstock)

Zapravo, pronalaženje izgubljenih predmeta savršen je primjer kako UWB pronalazi svoju nišu, za razliku od toga da služi kao alternativa Wi-Fi ili Bluetooth povezivanju (u čemu, zapravo, nije baš dobar). Ostale stvarne mogućnosti za UWB uključuju njegovu upotrebu u pametnim bravama za pasivni ulazak bez ključa, što znači da tehnologija može reći ne samo približavate li se, već nalazite li se unutar ili izvan zgrade ili automobila. (Moglo bi čak i pokrenuti vozilo umjesto vas.) I moglo bi pokrenuti novi val otvarača garažnih vrata koji ne zahtijevaju da pritisnete gumbe.

Možete čak i preskočiti posjedovanje debitne kartice kada priđete bankomatu ili nosite kreditnu karticu za plaćanje, jer će robot na prozoru za vožnju znati da čekate pomfrit i shake. (Za mnogo više o UWB, pogledajte naše objašnjenje, Što je Ultra-Wideband?)

Mini-LED zasloni

Mini-LED LCD ploče s pozadinskim osvjetljenjem koriste niz sićušnih dioda koje emitiraju svjetlost na stražnjoj strani zaslona. Ovaj Mini-LED raspored stvara niz zona koje se mogu neovisno prigušiti ili osvijetliti. To je veliko poboljšanje u odnosu na konvencionalne dizajne pozadinskog osvjetljenja, koji obično imaju samo tanku traku LED dioda duž rubova i jednu zonu zatamnjenja.

Zašto je tako dobar? Što je više zona zatamnjenja, to je detaljnija kontrola svjetline i intenziteta i točnije boje koje zaslon može prikazati. Naravno, ovo je važno za fotografe i snimatelje, ali također znači da svi HDR sadržaji izgledaju nevjerojatno. Dakle, ako gledate puno emisija ili filmova snimljenih za HDR i uzmete Mini-LED uređaj ove godine, imate se čemu radovati.

Apple MacBook Pro 14 inča

Apple MacBook Pro 14 inča s Mini-LED panelom (Foto: Molly Flores)

Mini-LED je prvi put javno debitirao kao tehnologija monitora u monitoru za stvaranje sadržaja Asus ProArt PA32UCX (Otvara se u novom prozoru) 2019. Tada je tehnologija, ili barem taj rani monitor, bila temperamentna. Od tada usvajanje ide sporo. Kao i kod AirTagova i UWB-a, Appleov učinak trebao bi pomoći ubrzati usvajanje vrhunske tehnologije zaslona ove godine. Appleov najnoviji MacBook Pro prvo je prijenosno računalo visokog profila koje koristi ovu tehnologiju, a Cupertinova iteracija (Liquid Retina XDR) koristi tisuće zona zatamnjenja, umjesto stotina u prethodnom Mini-LED prijenosnom računalu tvrtke MSI. (Pročitajte više o Mini-LED-u u našem komentaru na Mini-LED i MacBook Pro.)

QD-OLED ekrani

Samsungov najnoviji 4K panel kombinira OLED tehnologiju s Quantum Dot materijalom tvrtke za proizvodnju zapanjujućih boja. Bio je to jedan od najpopularnijih proizvoda predstavljenih na CES-u 2022 ranije ovog mjeseca. Nova mješavina tehnologija, koju tvrtka naziva QD-OLED, namijenjena je nadopuni LG-evih OLED zaslona velikog rivala Samsunga, koji su već poznati po tome što nude žive boje i čistu crnu.

U našoj ranoj demonstraciji QD-OLED-a, neonski znakovi i rasvjetni stupovi iskočili su sjajno. U međuvremenu, pozadinski detalji poput zidova od opeke i kose nosili su više svjetla i refleksije. Iako su poboljšanja bila suptilna, poboljšani detalji su se zbrajali, stvarajući slike koje su izgledale poput života za razliku od pljosnatijih, ispranih slika na LG-evoj tehnologiji zaslona.

Alienware 34 QD-OLED

Alienware 34 QD-OLED gaming monitor (Foto: Molly Flores)

Novonajavljena QD-Display tehnologija napajat će 65-inčne i 55-inčne televizore i 34-inčne PC monitore u nadolazećim mjesecima marki uključujući Samsung i Dell Alienware. Televizori će imati 144Hz frame rate, dok monitori mogu podržavati do 175Hz. Sony također planira lansirati QD-OLED modele, uključujući Master seriju XR-A95K TV-a. (Pogledajte naš prvi pogled na QD-OLED kao tehnologiju, kao i prvi QD-OLED monitor za igranje.)

Preporuka naših urednika

Wi-Fi 6E

Da, proglasili smo 2021. godinom uvođenja najnovijeg Wi-Fi 6E protokola, ali usvajanje je bilo sporo, pa vam je oprošteno odugovlačenje. Uključujemo munjevito brz bežični standard na ovogodišnji popis jer bi se više usmjerivača i klijentskih uređaja koji ga podržavaju trebalo pojaviti na tržištu u nadolazećim mjesecima.

Wi-Fi 6E dodaje podršku za spektar od 6 GHz, plus brže bežične brzine i nižu latenciju. Otvaranje pojasa od 6 GHz najveći je dodatak Wi-Fi spektru od 1989. Skok s 5 GHz (u Wi-Fi 6) na 6 GHz možda ne zvuči puno, ali u biti učetverostručuje količinu zračnih valova (14 dodatnih 80MHz kanala i sedam dodatnih kanala od 160MHz) dostupnih za rutere i pametne uređaje. To znači manje smetnji signala, čak i u usporedbi s Wi-Fi 6.

Ilustracija Wi-Fi 6E

(Ilustracija: Jose Ruiz)

Ako stvarno živite na rubu krvarenja, također ćete se htjeti upoznati s Wi-Fi 7. Ne očekujemo da će ijedan proizvod koristiti ovaj standard sljedeće generacije prije 2024., ali neki dobavljači mrežnog hardvera već govore njegove prednosti, uključujući navodno povećanje brzine od 2,4 puta u usporedbi s Wi-Fi 6E. (Pogledajte naše detaljnije objašnjenje, Što je Wi-Fi 6E?)

PCI Express 5.0

U 2021. vidjeli smo kako PCI Express 4.0 tek počinje ulaziti u igru ​​na frontu za pohranu SSD-a, s Intelovom platformom za stolna računala "Rocket Lake" koja konačno donosi 4.0 propusnost matičnim pločama osobnih računala uz AMD-ove etablirane platforme koje podržavaju 4.0. Međutim, na vidiku su još brži PC pogoni za pohranu podataka. Tvrtke poput japanskog proizvođača memorije Kioxia pripremaju nove PCI Express Gen 5.0 SSD-ove koji mogu doseći teoretski maksimalnu brzinu čitanja od 14.000 MBps. To je nevjerojatno povećanje iz generacije u generaciju, budući da trenutni standard PCI Express 4.0 doseže upola manje, ili oko 7000 MBps, što samo po sebi nije ništa loše.

Kioxia PCI Express 5.0 SSD

Kioxia prototip PCIe 5.0 SSD

Što možete učiniti sa svom ovom brzinom? Kao potrošač, ne previše, barem ne još. Prvi PCI Express Gen 5 pogoni uglavnom će biti korisni za poslovne aplikacije i podatkovne centre. Kioxia pogon dizajniran je za korporativne poslužitelje i trebao bi stići u četvrtom kvartalu. Međutim, podrška za najnovije PCI Express brzine ugrađena je u Intelovu novu 12. generaciju “Alder Lake” obitelji CPU-a, pa očekujte da će se pojaviti u prijenosnim i stolnim računalima svih cjenovnih razreda u bliskoj budućnosti. (Pročitajte više o PCI Express 5.0 i Kioxia prototipu.)

DDR5 memorija

DDR5 je najnoviji standard za memorijske module u potrošačkim računalima. Svaki integrirani sklop na DDR5 memorijskom modulu ima 64 gigabita, što je četverostruko povećanje u usporedbi s DDR4. Prethodne generacije DDR memorije obično su udvostručile kapacitet svojih prethodnika. DDR5 je postao mainstream na Intelovim matičnim pločama 12. generacije "Alder Lake", iako imajte na umu da neke od ploča 12. generacije umjesto toga podržavaju DDR4. Međutim, uvođenje nove vrste memorije dovelo je do navale modula, a DDR5 na početku 2022. zapravo je skuplji i teže ga je nabaviti nego što se očekivalo.

DDR5 memorijske kartice

Upoznajte svoje DDR5 module. (Foto: Thomas Soderstrom)

Što možete učiniti s ovim ogromnim povećanjem broja bitova, s obzirom da ih već ima toliko u prethodnim memorijskim standardima? Prednosti DDR5 u 2022. uglavnom će se primjenjivati ​​na igrače koji nadograđuju svoja stolna računala na nove ploče i čipove, kao i na kupce vrhunskih prijenosnih računala kasnije u 2022., budući da proizvođači prijenosnih računala ugrađuju DDR5 u najnovije strojeve za napredne korisnike koristeći Intelove nadolazeće mobile svojih procesora 12. generacije. Ali ne morate biti okorjeli igrač da biste iskoristili prednost. Zapravo, najveći dobici u performansama vjerojatno će se dogoditi u igrama koje se igraju na računalu s integriranom grafikom umjesto diskretnog GPU-a. (Pročitajte više o DDR5 u našem DDR5 primeru i u našim početnim DDR5 naspram DDR4 testovima.)

PCMag logotip AirTag vs. Pločica: Koji Bluetooth tracker odabrati?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up