6 načina da uočite dezinformacije Rusije i Ukrajine

Dok Rusija nastavlja s invazijom na Ukrajinu, korisnici društvenih medija diljem svijeta kruže postovima s detaljima o načinima pomoći ukrajinskom narodu. Neki pozivaju na prosvjede, drugi na razmišljanje i molitvu, ali ima mnogo poziva na gotovinu – što može biti riskantan način da pokažete svoju podršku.

Na Valentinovo smo vas zamolili da ne šaljete novac osobama koje nikada niste osobno upoznali na internetu. Shvaćam da je trenutačni sukob u istočnoj Europi daleko kompliciraniji od situacije usamljenih srca, ali ponavljam svoja prethodna upozorenja. Ne šaljite novac ljudima koje ne poznajete na mreži.

Ne zaboravite da bilo tko može biti s druge strane ekrana. Postoji li osoba na Instagramu koja tvrdi da je u ratnoj zoni? Ili su oni 21-godišnjak iz Kentuckyja koji reciklira stare vojne snimke (Otvara se u novom prozoru) u pokušaju da profitira na ljudskoj tragediji? Širenjem dezinformacija na internetu može se steći mnogo novca i utjecaja. Ne dajte se zavarati.

Índice
 1. Kako uočiti taktiku dezinformiranja i ne produbiti njihove prijevare
 2. Što se još događa u svijetu sigurnosti ovaj tjedan?
  1. Preporuka naših urednika

Kako uočiti taktiku dezinformiranja i ne produbiti njihove prijevare

 • Zanemarite broj pratitelja i umjesto toga potražite visokokvalitetne pratitelje.
  Meme računi na Instagramu, Twitteru i Tiktoku brzo skupljaju milijune pratitelja, obično mješavinu botova i stvarnih ljudi. Velik broj pratitelja ne znači i legitimitet. Dobar znak legitimnog računa je onaj koji prate vladini dužnosnici ili izvjestitelji iz velikih novinskih kuća.

 • Provjerite medije koje konzumirate.
  Računi koji šire dezinformacije o trenutačnom sukobu između Rusije i Ukrajine mogu koristiti fotografije iz prethodnih ratova ili vojnih vježbi, koje možete pronaći i razotkriti jednostavnim pretraživanjem slika unazad.

  Vidio je drugu životinju. Teže je brzo razotkriti lažne videozapise, zbog čega se mnogi prevaranti i prevaranti na društvenim mrežama služe ovim medijem. Od renderiranja videoigara (Otvara se u novom prozoru), do nedavnih videozapisa iz drugih invazija (Otvara se u novom prozoru), nijedan snimak nije zabranjen za kampanju dezinformiranja.

  Obratite pažnju na ova upozorenja i sumnjičavo gledajte sve videozapise koji navodno potječu iz ratnih zona koje emitiraju računi društvenih medija. Zapitajte se "Što ovaj korisnik može dobiti dijeljenjem ovog videa?" Mnogi od ovih računa za prijenos uživo pokreću akcije prikupljanja sredstava ili reklamiraju pornografske račune OnlyFans između ratnih snimki, što je velika zastava.

 • Razmislite prije nego što podijelite.
  Čak i ako imate samo nekoliko pratitelja ili pretplatnika, imate pravo glasa. Dajete legitimitet svom krugu prijatelja sa svakom poveznicom koju podijelite i svakom fotografijom ili video zapisom koji retvitate. Očuvajte sve sigurnijim dijeljenjem informacija samo s provjerenih državnih računa ili provjerenih medijskih kuća. Da, blogeri mogu slobodno reći što misle, ali mogu obojati informacije svojim mišljenjima. Kada dijelite objave vezane uz život ili smrt druge osobe, držite se činjenica.

 • Ignorirajte gumb za prikupljanje sredstava.
  Svatko može stvoriti prikupljanje sredstava legitimnog izgleda u nekoliko sekundi koristeći većinu društvenih platformi. Ako želite donirati novac ukrajinskoj vojsci, idite na Twitter račun te zemlje i koristite linkovi koji su tamo (otvaraju se u novom prozoru).

 • Kloni se DM-a.
  Ako vam netko koga ne poznajete pošalje privatnu poruku tražeći od vas da pratite njegov račun, kliknete vezu za više informacija ili donirate za njegovu svrhu, nemojte odgovarati. Samo prijavi, blokiraj i idi dalje.

 • Slijedite novac.
  Ako, na primjer, streamer na Twitchu traži donacije za pomoć Ukrajini, nemojte se osjećati loše pitati u chatu kako planiraju prenijeti novac ljudima u potrebi. Nisu svi prevaranti, a ako je prikupljanje sredstava legalno, streamer će moći objasniti svoju metodu financijske disperzije putem službenog kanala kao što su financijske veze ukrajinske vlade.

 • Prevaranti vole iskorištavati emocije žrtava, a online emocije trenutno su na vrhuncu. Stalna budnost i odvajanje vremena za provjeru dobrotvornih organizacija i računa na mreži mogu vam dugoročno uštedjeti izgubljeni novac i izgubljenu vjeru u čovječanstvo.

  Sviđa vam se ono što ste pročitali? Dobijte dodatnu priču u svoju pristiglu poštu svaki tjedan. Prijavite se za SecurityWatch newsletter.

  Što se još događa u svijetu sigurnosti ovaj tjedan?

  Podrška Rusiji se obije o glavu zbog curenja internih razgovora Conti Ransomware Ganga. Do curenja je došlo nakon što je vođa bande objavio prorusku poruku i prijetnju.

  Ukrajina angažira hakere u 'IT vojsci' koja cilja na Rusiju i Bjelorusiju. Na kibernetičkoj fronti nema tišine.

  Preporuka naših urednika

  Nvidia istražuje potencijalni incident Ransomwarea. Tvrtka je potvrdila da je došlo do povrede, ali kaže da još uvijek istražuje puni opseg incidenta.

  Otišao sam na rusku web stranicu i sve što sam dobio bio je ovaj bezvezni čajnik. Ruske web stranice pogođene DDoS napadima odgovorile su prekidom pristupa koji je dolazio izvan Rusije. Ali kakve veze njihov sigurnosni odgovor ima s čajnicima i brojem 418?

  VPN-ovi u odnosu na proxyje: u čemu je razlika? Proxy i VPN omogućuju vam da promijenite način na koji vanjski svijet percipira vaš web promet, ali to su fundamentalno različite tehnologije. Objašnjavamo koji je pravi za vas.

  PCMag logotip Iznenađujuće je lako biti sigurniji na internetu

  Odgovori

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Go up