6 korisnih značajki pristupačnosti u Amazon Kindle

Ne postoji ništa poput mirisa knjiga. Zemljani, pomalo pljesniv miris knjižnice ili knjižare izaziva snažne emocije kod strastvenih čitatelja. Ali fizičkim knjigama nedostaju gotovo sve značajke koje imaju e-čitači kako bi čitanje učinili dostupnijim osobama s invaliditetom.

Posljednjih godina popularnost e-čitača dramatično je porasla. Istraživanje Pew Research Centera iz 2021. (Otvara se u novom prozoru) pokazalo je da je 30% Amerikanaca pročitalo e-knjigu u posljednjih 12 mjeseci (Otvara se u novom prozoru), što je povećanje od 5% u odnosu na slično istraživanje iz 2019. .Ako ste relativno novi u korištenju eReadera, možda niste istražili sve opcije pristupačnosti koje čitanje mogu učiniti lakšim i ugodnijim iskustvom.

Amazon Kindle Paperwhite, najpopularniji eReader na tržištu i onaj koji smo koristili za testiranje dok smo pisali ovaj članak, ima fontove, postavke i posebne značajke koje poboljšavaju iskustvo čitanja za čitatelje s invaliditetom. Amazonov direktor pristupačnosti za uređaje Peter Korn rekao je za PCMag, “Kindleov tim za pristupačnost neprestano radi na izradi značajki koje osiguravaju čitateljima svih sposobnosti da iskoriste iskustvo digitalnog čitanja. Vjerujemo da je čitanje ključno za zdravo društvo, stoga nam je stalo do toga da svatko ima pristup knjigama.”

Evo šest značajki pristupačnosti koje biste trebali znati za sebe ili bilo koga drugoga u vašem životu kome bi one mogle koristiti.

Kindle Paperwhite je otvoren za opciju Glasovni prikaz

(Zasluge: Meg St-Esprit)

Índice
  1. 1. VoiceView za čitače zaslona (samo Paperwhite)
  2. 2. Word Wise za definicije
  3. 3. X-zraka za referencu
  4. 4. OpenDyslexic font za lakše čitanje
  5. 5. Različite veličine fonta i rasporedi za vizualno poboljšanje
    1. Preporuka naših urednika
  6. 6. Tamni način rada za manje naprezanja očiju i smanjenu stimulaciju
  7. Što je sljedeće za Amazon Kindle?

1. VoiceView za čitače zaslona (samo Paperwhite)

VoiceView je dizajniran za čitače koji koriste pomoćnu tehnologiju, tj. čitače zaslona. Ova značajka, koja je ekskluzivna za Kindle Paperwhite, spaja se s Bluetooth zvučnicima za čitanje svega na stranici naglas. Trenutačno trgovina Amazon ima više od 12 milijuna knjiga koje podržavaju čitač zaslona, ​​što vam je potrebno za korištenje ove značajke.

Za uparivanje pomoćnog tehnološkog uređaja, poput zvučnika, s vašim Kindle Paperwhite, uključite uređaj u način rada za uparivanje. Pritisnite i držite tipku za uključivanje devet sekundi, zatim držite dva razdvojena prsta na zaslonu jednu sekundu. Budite strpljivi jer može proći do dvije minute da se vaš Bluetooth uređaj upari s vašim Kindleom. Kada je uparivanje uspješno, čut ćete: "Držite dva prsta na zaslonu za korištenje ovog audio uređaja s čitačem zaslona VoiceView na Kindleu."

Sve postavke VoiceViewa nalaze se u izborniku Quick Actions na vrhu zaslona Kindle, pod karticom Accessibility.

Kindle Paperwhite sa značajkom Word Wise koja prikazuje definicije riječi na stranici knjige

(Zasluge: Meg St-Esprit)

2. Word Wise za definicije

Word Wise izvrstan je alat koji ljudima omogućuje čitanje bez prekidanja materijala koji je možda malo iznad njihove razine čitanja. Djeca i ljudi koji uče engleski dva su primjera onih koji bi mogli imati koristi. Ova značajka trenutno je dostupna samo na engleskom jeziku. Kada je Word Wise omogućen, jednostavne definicije pojavljuju se iznad teških riječi. Dodirom na riječ otvara se izbornik s više definicija i sinonima. Razina i broj prikazanih savjeta mogu se prilagoditi u postavkama Word Wise.

Za aktiviranje Word Wise, dodirnite Ah ikona kontrola fonta na vrhu stranice za čitanje. Na kartici Više, Word Wise je donja opcija. Ovdje možete uključiti i isključiti Word Wise i prilagoditi razinu podrške koja vam je potrebna.

Kindle Paperwhite ima značajku X-Ray, koja prikazuje popis likova i lokacija iz knjige

(Zasluge: Meg St-Esprit)

3. X-zraka za referencu

Dok Word Wise prikazuje savjete izravno unutar teksta tako da korisnici ne moraju prestati čitati, X-Ray pruža pregled na visokoj razini znakova, slika i izraza korištenih u knjizi koji čitatelju možda nisu poznati ili trebaju biti upoznat s. referenca. Na primjer, možete povući popis svih likova u knjizi i vidjeti grafikon koji pokazuje koliko se često i gdje u knjizi pojavljuje ime lika. X-Ray također može pomoći čitateljima da bolje razumiju složene zaplete ako je to područje s kojim se bore.

Kako biste aktivirali X-Ray mod, otvorite predmetnu knjigu i kliknite na tri točkice u gornjem desnom kutu. Odaberite X-Ray s padajućeg izbornika. Možete klikati kroz smislene isječke, ljude, izraze i slike.

Kindle Paperwhite s izborom fonta postavljenim na Open Dyslexic

(Zasluge: Meg St-Esprit)

4. OpenDyslexic font za lakše čitanje

Disleksija je poteškoća u učenju zbog koje se netko bori s obradom slova, brojeva i simbola. Mnogi izvrsni alati za učenje podržavaju osobe s disleksijom, uključujući font OpenDyslexic (Otvara se u novom prozoru). Ovaj font koristi znakove koji su teži na dnu, što pomaže osobama s disleksijom da se usredotoče.

Da biste uključili OpenDyslexic font, otvorite knjigu i kliknite na Ah ikona koja kontrolira veličinu i izgled fonta. U odjeljku Font dodirnite Obitelj fontova. OpenDyslexic je tu pored ostalih opcija fontova.

Opcije izgleda stranice na Kindle Paperwhite

(Zasluge: Meg St-Esprit)

5. Različite veličine fonta i rasporedi za vizualno poboljšanje

Knjige s velikim slovima često su popularne među čitateljima s ograničenim vidom. eReaders mogu svaku knjigu pretvoriti u veliku tiskanu verziju dopuštajući vam da prilagodite gotovo sve o tome kako riječi izgledaju na stranici. Veći fontovi, širi razmaci i različite margine omogućuju korisnicima Kindlea da vizualno postave stranicu na način koji im najviše odgovara.

Preporuka naših urednika

Sve mogućnosti fonta i izgleda stranice nalaze se ispod Ah karticu kada je korisnik unutar knjige.

Tamni način rada omogućen je na vašem Kindle Paperwhite

(Zasluge: Meg St-Esprit)

6. Tamni način rada za manje naprezanja očiju i smanjenu stimulaciju

Postoje dokazi da čitanje svijetlih riječi na tamnoj pozadini smanjuje naprezanje očiju i općenito olakšava čitanje. Za korisnike s razlikama u senzornoj obradi, Dark Mode također može smanjiti količinu stimulacije koju zaslon stvara, omogućujući im da potpunije uživaju u procesu čitanja. Iako je Paperwhite dizajniran sa zaslonom protiv odsjaja koji oponaša ispisanu stranicu, još uvijek imaju pozadinsko osvjetljenje na koje su neki čitači osjetljivi.

Za aktiviranje tamnog načina rada, koji je dostupan samo na dvije najnovije verzije Kindle Paperwhitesa, dodirnite karticu Pristupačnost pod glavnim postavkama. Uključite "Invertiraj crno-bijelo" i spremni ste.

Što je sljedeće za Amazon Kindle?

Sve u svemu, Amazon Kindle (a posebno Paperwhite) ima dobre značajke pristupačnosti. Međutim, željeli bismo vidjeti sve te opcije grupirane pod karticom Pristupačnost kako bi ih čitatelji mogli lako i brzo pronaći i aktivirati.

Amazon je uključen u višegodišnju suradnju s Nacionalnom federacijom slijepih (Otvara se u novom prozoru), za koju tvrtka kaže da je rezultirala značajnim poboljšanjima u načinu na koji slijepi korisnici čitaju s Kindle Paperwhite i drugim Amazonovim uređajima. Tim je proširio svoj fokus kako bi istražio kako poboljšati iskustvo čitanja za korisnike koji su disleksični, autistični ili imaju ADHD. Ovdje možete pročitati više o drugim opcijama pristupačnosti za Amazonove proizvode (Otvara se u novom prozoru).

Za više informacija o tome kako svoje Kindle iskustvo učiniti još boljim, pogledajte naše najbolje Kindle savjete koje bi svaki čitatelj trebao znati, kao i kako upravljati svojim Kindle uređajima i sadržajem.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up