6 jednostavnih načina za deinstalaciju programa u sustavu Windows

Ako na računalu imate aplikacije koje više ne želite, možete ih jednostavno ukloniti kako biste oslobodili prostor na disku i izbornik Start. Windows 10 i Windows 11 uključuju ugrađenu opciju deinstalacije dostupnu putem izbornika Start, zaslona postavki i upravljačke ploče.

Ako je to univerzalna aplikacija za Windows 10, možete je brzo i čisto ukloniti pomoću funkcije deinstalacije u izborniku Start i u postavkama, ali ne putem appleta upravljačke ploče. Ako pokušate ukloniti potpunu aplikaciju za stolno računalo pomoću ugrađenih opcija sustava Windows, proces često za sobom ostavlja zaostale mape, datoteke i unose u registru koji mogu uništiti vaš sustav.

Zbog toga biste mogli upotrijebiti deinstalacijski program treće strane koji može u potpunosti izbrisati cijele aplikacije i ne ostaviti nikakve tragove. Razmotrimo vaše mogućnosti.

deinstalirati win 10

Prvo možete deinstalirati program iz izbornika Start sustava Windows 10 ili 11.

U sustavu Windows 10 kliknite gumb Start i potražite program koji želite ukloniti, na popisu Sve aplikacije s lijeve strane ili u odjeljku s pločicama s desne strane. Desnom tipkom miša kliknite program. Ako ga možete ukloniti na ovaj način, vidjet ćete opciju Uninstall u skočnom izborniku. Kliknite na njega, potvrdite da ga želite deinstalirati i on će nestati.

Win 11 deinstalirati

U sustavu Windows 11 kliknite gumb Start. Potražite sve prikvačene aplikacije koje želite ukloniti. Kliknite na Sve aplikacije unos u gornjem desnom kutu izbornika kako biste vidjeli sve programe instalirane na vašem računalu. Desnom tipkom miša kliknite aplikaciju koju želite odbaciti i kliknite Deinstaliraj naredba.

Índice
  1. Deinstaliraj u postavkama aplikacije
  2. Deinstaliraj putem upravljačke ploče
  3. Programi za deinstalaciju trećih strana
  4. Revo Uninstaller
    1. Preporuka naših urednika
  5. IObit Uninstaller
  6. Ashampoo Uninstaller

Deinstaliraj u postavkama aplikacije

postavke aplikacije

Mozes ici u Postavke > Aplikacije > Aplikacije i značajke za lakši pregled svih programa na vašem računalu. Ovaj zaslon prikazuje i Windows Universal i standardne desktop aplikacije, tako da biste ovdje trebali pronaći svaki program instaliran na vašem računalu. Pomaknite se prema dolje na popisu kako biste pronašli program koji želite ukloniti, kliknite ga izravno u sustavu Windows 10 ili kliknite ikonu s tri točke u sustavu Windows 11, a zatim odaberite Deinstaliraj.

Deinstaliraj putem upravljačke ploče

upravljačka ploča

Ako radije koristite upravljačku ploču, ta je opcija i dalje dostupna u sustavima Windows 10 i Windows 11. Kliknite okvir za pretraživanje na programskoj traci, upišite Upravljačka ploča i odaberite Nadzorna ploča od rezultata. Prebacite se na prikaz ikona i kliknite Programi i značajke.

Imajte na umu da vam ovaj prikaz ne prikazuje univerzalne Windows aplikacije, samo standardne desktop aplikacije. Odaberite program koji želite ukloniti, zatim desnom tipkom miša kliknite i odaberite Deinstaliraj ili odaberite Deinstaliraj na vrhu popisa.

Programi za deinstalaciju trećih strana

Aplikacije često šire svoje mape i datoteke po vašem sustavu i mogu čak ispuniti vaš registar postavkama koje je teško pronaći. Značajke deinstalacije ugrađene u sustav Windows ne moraju nužno ukloniti sve te preostale stavke, pa je za potpuno uklanjanje aplikacije potreban deinstalacijski program treće strane.

Izazov u potpunom deinstaliranju Windows desktop aplikacije leži u pronalaženju prave ravnoteže. Mnoge Windows datoteke i postavke registra dijeli više od jednog programa. Dakle, uslužni program za deinstalaciju mora ukloniti sve ostatke programa koji deinstalirate bez ometanja drugih programa koji se još uvijek mogu oslanjati na te stavke.

Iz tog razloga, mnogi od najboljih programa za deinstalaciju imaju posebne sigurnosne kopije i zaštite. Ako nešto pođe po zlu nakon deinstalacije, aplikacija se može vratiti kako bi se riješili problemi koji se pojave. Evo tri programa za deinstalaciju treće strane koji mogu obaviti posao.

Revo Uninstaller

revo deinstalacija

Revo Uninstaller (otvara se u novom prozoru) može čisto i potpuno ukloniti desktop aplikacije, Windows aplikacije, pa čak i proširenja preglednika. Besplatna verzija nudi osnovne značajke i dobro je mjesto za početak. Za 24,95 USD, Pro izdanje (Otvara se u novom prozoru) će ukloniti proširenja preglednika i izbrisati ostatke već deinstaliranih programa. Za 29,95 USD, Pro Portable verzija može raditi na više računala i s USB pogona.

Revo Installer sučelje vam prikazuje sve aplikacije na vašem sustavu tako da možete lako pronaći one koje želite ukloniti. Program čak može pomoći pri instalaciji aplikacija, omogućujući mu praćenje cijelog procesa instalacije i potpunije uklanjanje aplikacije u budućnosti.

Da biste isprobali Revo na djelu, dvaput pritisnite program koji želite ukloniti ili desnom tipkom miša kliknite i odaberite Deinstaliraj. Revo prvo stvara točku vraćanja na koju se možete vratiti ako se pokaže previše agresivnim u uklanjanju povezanih datoteka i unosa registra. Zatim Revo poziva vlastitu rutinu deinstalacije kako bi uklonio program.

Revo zatim skenira Registar tražeći preostale postavke za brisanje i pita vas želite li ih ukloniti. Za to možete birati između tri načina rada — Siguran, Umjeren ili Napredan — ovisno o tome koliko želite da program bude agresivan.

Preporuka naših urednika

IObit Uninstaller

iobit deinstalacija

IObit Uninstaller (Otvara se u novom prozoru) može se riješiti desktop aplikacija i Windows Universal aplikacija. Besplatna inačica nudi osnovne funkcije, kao što je mogućnost traženja preostalih fragmenata deinstaliranog programa. Pro verzija (otvara se u novom prozoru) (trenutno 15 do 17 USD godišnje) dobra je za jedno do tri računala i uključuje više značajki, kao što je podrška za tvrdoglave programe i dodatke preglednika.

Imajte na umu da IObit Uninstaller pokušava dodati neki neželjeni softver na vaše računalo tijekom instalacije. Najbolje je odabrati prilagođenu instalaciju kako biste izbjegli ove nepotrebne programe.

Glavni zaslon nudi različite poglede i opcije. Možete vidjeti sve instalirane programe, one nedavno instalirane, velike programe koji zauzimaju puno prostora i programe koji se rijetko koriste. Zaslon vas također usmjerava na Windows aplikacije i dodatke preglednika. Postoji čak i odjeljak za ažuriranje softvera u kojem možete vidjeti jesu li vaše aplikacije ažurne.

Da biste koristili IObit Uninstaller, odaberite program koji želite ukloniti, a zatim kliknite Deinstaliraj dugme. IObit koristi vlastitu rutinu deinstalacije za uklanjanje programa, rješavajući se svih nepotrebnih datoteka, unosa u registru i postavki usput.

Ashampoo Uninstaller

Ashampoo Uninstaller

Ashampoo UnInstaller (Otvara se u novom prozoru) može čisto ukloniti desktop aplikacije i Windows aplikacije bez preostalih datoteka ili postavki. Proizvod će vas koštati 40 USD, ali ga možete isprobati prije kupnje uz 30-dnevnu besplatnu probu i često je snižen.

Na glavnom zaslonu možete vidjeti sve instalirane aplikacije, nedavno instalirane programe, velike aplikacije pa čak i ažuriranja sustava Windows. Također možete provjeriti popis svih Windows aplikacija i dodataka preglednika. Osim toga, Ashampoo UnInstaller može pratiti instalacije kako bi se olakšalo uklanjanje programa.

Kako biste isprobali Ashampoo UnInstaller, odaberite program koji želite ukloniti i kliknite na njega Deinstaliraj dugme. Možete se odlučiti za dodatno dubinsko čišćenje kako biste pokušali izbrisati svaki trag programa. Pokreće se vlastita rutina deinstalacije programa, ostavljajući Ashampoo UnInstaller da se riješi preostalih datoteka i postavki registra.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up