5 stvari koje trebate znati o web hostingu prije nego što se prijavite za račun

Web hosting je možda najpodcijenjeniji element interneta. Sve što volite na internetu – podcasti, memeovi, članci, tweetovi, web-mjesta, online igre, Netflix sadržaj – živi na poslužitelju za koji pojedinac ili tvrtka plaćaju da održava i radi kako biste mu mogli pristupiti. Ukratko, web hosting je nevidljiv, bitan element online iskustva.

Ako razmišljate o, recimo, pokretanju web stranice, postoji nekoliko osnovnih aspekata web hostinga s kojima biste trebali biti upoznati prije pokretanja projekta. Iako je relativno jednostavno prijaviti se i koristiti pružateljev softver za izradu web stranica za brzo stvaranje atraktivnog, funkcionalnog sučelja, postoje mnogi povezani pojmovi i koncepti o kojima treba razmisliti. Kao što ćete uskoro vidjeti, neki od njih su zbunjujući, ako ne i posve kontradiktorni. Evo što trebate znati o web hostingu prije otvaranja računa.

Vrste i razine web hostinga

Índice
  1. 1. Postoji velika razlika između tipova hostinga
  2. 2. Širina pojasa nije isto što i prijenos podataka
  3. 3. Neograničeno zapravo nije neograničeno
  4. 4. Ugroziti tvrdi disk/solid-state pogon
    1. Preporuka naših urednika
  5. 5. Linux poslužitelj će raditi... većinu vremena

1. Postoji velika razlika između tipova hostinga

Ako ste proveli neko vrijeme na strani web domaćina, vjerojatno ste vidjeli pojmove kao što su dijeljeni, VPS, namjenski, oblak, WordPress i prodavač. Oni predstavljaju različite vrste web hostinga, ali ne nudi ih svaki web host sve. Osim toga, tipovi hostinga se međusobno značajno razlikuju.

Gotovo svaki web hosting nudi dijeljeni hosting, najjeftiniji oblik web hostinga. S dijeljenim hostingom vaša web stranica dijeli poslužitelj i resurse poslužitelja s mnogim drugim web stranicama. Ako želite zadržati nizak proračun za web hosting i ne očekujete puno prometa, zajednički hosting je pravi put. Trebali biste očekivati ​​da ćete plaćati manje od 10 USD mjesečno za ovu vrstu web hostinga. Ova razina hostinga stvarno je najprikladnija za mala mjesta koja ne trebaju veliku propusnost. Budući da dijelite resurse s drugim stranicama, trebali biste biti spremni na povremeno usporavanje ako neka od vaših srodnih stranica počne privlačiti puno prometa. Besplatan web hosting dostupan je ako ste ograničeni proračunom, ali dolazi s vlastitim upozorenjima (obično oglasi i izuzetno niske specifikacije poslužitelja).

Veće tvrtke koje očekuju velik promet na svojim stranicama trebale bi odabrati VPS ili namjenski hosting, a svaki nudi sve snažnije specifikacije poslužitelja. VPS hosting je poput moćne verzije dijeljenog hostinga, osim što puno manje web stranica dijeli resurse poslužitelja, koji su također malo više odvojeni. VPS hosting košta više od zajedničkog hostinga, ali biste trebali platiti manje od 100 USD mjesečno.

Namjenski hosting postavlja vašu stranicu na poslužitelj u potpunosti sam, tako da može koristiti punu snagu poslužitelja. Ovo je najskuplja vrsta hostinga; možda ćete na kraju plaćati 100 dolara mjesečno ili više za ovu sirovu snagu.

Reseller hosting omogućuje vam da pokrenete vlastiti brendirani web hosting posao bez brige o izgradnji infrastrukture od nule. WordPress hosting omogućuje vam izradu web stranice u okruženju koje pokreće najpopularniji svjetski sustav za upravljanje sadržajem. A hosting u oblaku? To je potpuno drugačija zvijer koja vam omogućuje jednostavno skaliranje snage web stranice na više poslužitelja, iako to ne nudi svaki web host. Još. Cijene za ove razine hostinga su posvuda, pa je kupovina ključna.

Pogledajte naše razne članke s objašnjenjima (povezane u gornjim odlomcima) za dublje upoznavanje svake vrste hostinga.

Širina pojasa u odnosu na prijenos podataka

2. Širina pojasa nije isto što i prijenos podataka

"Propusnost" i "propusnost podataka" često se koriste kao sinonimi za definiranje količine podataka koje vaše web mjesto služi posjetiteljima, ali pojmovi, tehnički, nemaju iste definicije.

Širina pojasa predstavlja ukupnu količinu podataka koja se može prenijeti odjednom, dok je prijenos podataka širina pojasa, odnosno stvarna količina informacija koja se može koristiti u određenom vremenskom razdoblju - obično mjesec dana. Zamislite to na ovaj način: web host može imati maksimalnu propusnost od 5 GB, ali ovisno o vašem planu hostinga, vaša stranica može dopustiti samo 1 GB prijenosa podataka mjesečno.

Napomena: ako vaša web stranica premaši vaš mjesečni dopušteni podatkovni promet zbog, primjerice, posjeta na Redditu, web host može usporiti brzinu prijenosa podataka vaše web stranice ili vam naplatiti naknadu kao kaznu. Može vas čak potaknuti da nadogradite na višu razinu web hostinga. Prije nego što se nađete u ovakvim situacijama, dobro je upoznati se s ograničenjima podataka vaše web-lokacije.

3. Neograničeno zapravo nije neograničeno

Web domaćini će vas navesti da se prijavite za njihove planove web hostinga tako što će vas iskušati obećanjem neograničene pohrane ili mjesečnog prijenosa podataka. Općenito, to nije sasvim fer posao. Neću reći da ovi web domaćini lažu, ali "neograničena" pohrana ili prijenos podataka gotovo uvijek ima ograničenja koja se razlikuju od tvrtke do tvrtke. FatCow, na primjer, nudi "dosta" prostora na disku i navodi da nema ograničenja na sadržaj korisnika - sve dok ta osoba ostaje u potpunosti usklađena s uvjetima usluge tvrtke i koristi pohranu "za normalan rad vašeg FatCow web stranica." To je poput švedskog stola sa škampima bez dna: na kraju će vas restoran prekinuti, ako im prvo ne ponestane škampa.

Neograničena pohrana i prijenos podataka obično su u paketu s dijeljenim ili WordPress planovima i omogućuju vam da divljate...unutar ograničenja. Ako vaš blog ima stalan dotok razumnog prometa (što god to značilo!), imat ćete dobru reputaciju. Međutim, ne biste trebali očekivati ​​prijenos ili strujanje 50 TB podataka dnevno. Prosječni Joe to ne radi, vjerojatno se bavi nekim sumnjivim poslovima.

Trebali biste konzultirati uvjete pružanja usluge svog web-domaćina ili predstavnika službe za korisnike kako biste točno saznali što možete, a što ne možete učiniti u okviru neograničene ponude vašeg plana. Na primjer, DreamHost na svojoj web stranici navodi da tvrtka ne prati "propusnost ili promet, tako da nikada ne morate brinuti o dosadnim naknadama za prekoračenje."

HDD nasuprot SSD-u

4. Ugroziti tvrdi disk/solid-state pogon

Ako se želite prijaviti za dijeljeni web hosting, vjerojatno ćete dobiti nekretninu na tradicionalnom poslužitelju tvrdog diska (HDD). Prednost poslužitelja temeljenog na HDD-u je ta što može ponuditi velike količine pohrane po niskoj cijeni. Kako se budete uspinjali na ljestvici hostinga prema moćnijim ponudama, kao što su VPS i namjenski, web hostovi će vam dati opciju da izgradite svoje web mjesto na SSD disku.

Preporuka naših urednika

Poslužitelji temeljeni na SSD-u munjevito su brze jedinice za pohranu. SSD tehnologija je još uvijek prilično skupa, tako da vaši poslužitelji koji se temelje na SSD-u obično imaju mnogo manje ukupnog prostora za pohranu od tvrdih diskova. Rijetko ćete vidjeti 1TB SSD poslužitelje, što je broj koji je uobičajen u HDD areni.

Rasprava o SSD-u protiv HDD-a duga je i daleko nadilazi opseg ovog članka. Preporučam pročitati izvrsnu knjigu Toma Branta SSD vs HDD: Koja je razlika?

5. Linux poslužitelj će raditi... većinu vremena

Gotovo svaki web host nudi Linux kao operativni sustav koji pokreće njihove poslužitelje. Zapravo, mislim da nisam recenzirao web host koji nije imao besplatan OS otvorenog koda. Čak i ako niste upoznati s Linuxom, ne morate raditi nikakve posebne pozadinske radove da biste izradili web mjesto. Graditelji web stranica olakšavaju gradilišta.

Osim toga, ako vaša web stranica treba ASP ili ASP.NET skriptni okvir, morat ćete raditi s operativnim sustavom Windows Server. To je zato što će skripta koju napišete i web stranice koje izradite raditi samo u Windows okruženju.

PCMag logotip 5 stvari koje trebate znati o web hostingu

Postoji dodatna prednost: Microsoftove aplikacije, kao što su Office ili Outlook, lako se integriraju s poslužiteljem. Loša? Windows poslužitelji nisu kompatibilni sa softverom otvorenog koda koji se temelji na Linuxu, osim ako malo petljate. Osim toga, Windows poslužitelji koštaju otprilike 10 do 20 USD više od svojih Linux ekvivalenata, ali ako trebate Microsoftove alate, to je mala premija. Linux naspram Windowsa: Kako odabrati najbolji OS poslužitelja za svoju web stranicu daje sve što trebate znati o tim operativnim sustavima.

Za više savjeta za web hosting pogledajte najbolje tečajeve za učenje izrade web stranica i 10 jednostavnih, ali moćnih SEO savjeta za povećanje prometa na vašoj web stranici.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up