5 savjeta za snimanje sjajnih fotografija vaših ljubimaca

Svi mi želimo svijetu pokazati svoje nevjerojatne krznene (ili ljuskave, pernate ili bodljikave) prijatelje. Laskave, dobro osvijetljene fotografije vašeg ljubimca lako je podijeliti na društvenim mrežama ili s prijateljima i obitelji kako biste im uljepšali dan, a možete ih snimiti uz malo vježbe. Ovdje ćemo proći kroz neke savjete za fotografiranje bez obzira na vrstu kućnog ljubimca - od planiranja snimanja do vrste svjetla koju koristiti.

Índice
  1. Pripremite se za snimanje
  2. Najbolje je prirodno ili stalno svjetlo
  3. Planirajte raspoloženje koje želite
  4. Koristite veću brzinu zatvarača
    1. Preporuka naših urednika
  5. Obratite pažnju na oči
    1. Naši najbolje ocijenjeni uređaji za praćenje kućnih ljubimaca i GPS ogrlice za pse

Pripremite se za snimanje

Dok se pripremate za snimanje, znajte da je fotografiranje životinja izazov. Nemojte se obeshrabriti ako vaše snimke ne budu izgledale poput National Geographica odmah iza vrata.

Kućni ljubimci ne mogu birati smjer poput ljudi (osim ako nisu profesionalno obučeni), stoga neka vam glas i ponašanje budu mirni i prijateljski raspoloženi. Ponesite puno poslastica koje ćete koristiti kao nagradu i svakako nagradite svoj model tapšanjem po glavi, ogrebotinama po leđima i trljanjem po trbuhu. Držite omiljenu igračku ili poslasticu sa strane fotoaparata dok snimate kako bi bili fokusirani u vašem smjeru dovoljno dugo da dobijete dobru sliku. Ako možete, povedite prijatelja da vam pomogne u borbi s ljubimcem kako biste se mogli koncentrirati na udarac.

Kada je riječ o lokacijama snimanja, počnite s mjestom koje je vašem ljubimcu poznato kako bi se mogao opustiti, kao što je njihov omiljeni park, vaše dvorište ili dobro osvijetljena soba u vašoj kući.

Najbolje je prirodno ili stalno svjetlo

portret psa

Ovu fotografiju osvijetlila je mješavina svjetla s velikog prozora i lampe pokraj njega, tek izvan okvira. (Foto: John Bogna)

Korištenje bljeskalice ili jakih studijskih bljeskalica može preplašiti životinju, stoga ih izbjegavajte kada fotografirate svoje ljubimce. Umjesto toga, birajte prirodno svjetlo kada snimate portrete na otvorenom. Na primjer, možete odvesti svog psa u lokalni park i fotografirati ga ispod sjenovitog stabla ili dok se igra.

Ako želite snimati u zatvorenom prostoru u pozadini, pronađite prostor s velikim prozorom koji propušta dovoljno svjetla. Bonus bodovi ako imate bijeli pod ili zidove u sobi koji mogu odbijati i raspršiti svjetlost za mekši izgled. Ako koristite studijska svjetla neka to budu stalna svjetla s difuzorom – što veća to bolje.

Snimanje po oblačnom danu vani također će osigurati ravnomjerno osvjetljenje jer će oblaci prirodno raspršiti i ublažiti sunčevu svjetlost. Izlazak i zalazak sunca također pružaju odlično osvjetljenje, ali lijepo sjenovito mjesto će vam dati ravnomjerno osvjetljenje čak i u podne. Ako snimate na punom suncu i sjena nije opcija, ne zaboravite da sunce uvijek bude iza vas kako biste ujednačili kontrast na fotografiji.

Planirajte raspoloženje koje želite

portret psa

(Foto: Jim Fisher)

Ako želite snimiti statičan portret svog ljubimca na mjestu gdje samo sjedi, recimo ispred pozadine, tada planirajte snimanje kada je malo umoran. Manje je vjerojatno da će trčati uokolo ako ih fotografirate čim se probude ili nakon što završe s igrom.

S druge strane, ako tražite energičnije snimke, snimajte ih u tom raspoloženju. Dok se igraju, trče, plivaju ili su na neki drugi način aktivni savršeno je za ovu vrstu fotografije.

Planirajte snimanje koje gledatelju govori o karakteru vašeg ljubimca. Ispričajte priču nizom snimaka. Odvojite malo vremena da osmislite koncept i planirate svoje planove oko njega. Možete upotrijebiti neke od njihovih omiljenih igračaka ili odjeće kako biste gledatelju omogućili da vidi više osobnosti vašeg ljubimca. Koji pas ne naćuli uši na zvuk svoje omiljene igračke koja škripi?

Koristite veću brzinu zatvarača

pas se igra

Korištenje velike brzine zatvarača pomaže zamrznuti akciju u pravom trenutku. (Foto: Jim Fisher)

Kućni ljubimci se brzo kreću, pa ako snimate DSLR-om ili SLR-om bez ogledala, trebat će vam dovoljno velika brzina zatvarača da zamrznete akciju. Ovo je još jedan razlog zašto ima smisla koristiti jarko, prirodno svjetlo: velika brzina zatvarača neće dopustiti da puno svjetla padne na senzor, pa biste trebali osigurati da imate dovoljno svjetla kako biste izbjegli mutne fotografije.

Ako koristite svoj telefon, provjerite ima li sekvencijalni način rada. Telefonske kamere su prilično napredovale i obično imaju neku vrstu rafalnog načina rada u kojem možete držati okidač za kontinuirano snimanje. Mnogi noviji modeli telefona imaju čak i praćenje fokusa kako bi bili sigurni da vaš ljubimac neće postati zamućen.

Ako ga imate, duži objektiv također može pomoći pri akcijskim snimkama. Udaljavanje od akcije može vam dati više slobode u pozicioniranju kako biste uhvatili savršen trenutak vašeg ljubimca kako trči ili se igra. Ako nemate dodatni objektiv, ne brinite! Ovo nije potrebno, samo je lijepo imati.

Preporuka naših urednika

Obratite pažnju na oči

portret mačke

Držanje očiju vašeg ljubimca zatvorenima čini fotografije izražajnijim. (Foto: Jim Fisher)

Baš kao i kod ljudi, važno je da imate oštre oči na portretima svojih ljubimaca. Koristite jednu točku fokusa na kameri i pokušajte je postaviti iznad oka vašeg ljubimca. Ako su djelomično okrenuti od kamere, fokusirajte se na oko koje vam je najbliže. Čak i ako radite s iznimno malom dubinom polja, to će zadržati oštrinu oka.

Neki fotoaparati podržavaju autofokus s praćenjem oka, pa provjerite to. Sony kamere sada čak mogu pratiti i oči vašeg ljubimca. Ako nemate pristup takvim značajkama, korištenje kontinuiranog načina autofokusa na DSLR/SLR bez ogledala pomoći će vam da zadržite subjekt koji se brzo kreće u fokusu.

Možda biste trebali izbjegavati snimanje s previsoke visine. Umjesto toga, spustite se u visinu očiju vašeg ljubimca kako biste snimili portret. To će učiniti perspektivu snimke prirodnijom i općenito će izgledati sjajno. Međutim, igranje s neobičnim perspektivama također može stvoriti zanimljive i smiješne portrete.

Ako ste više vizualna osoba i tražite detaljne resurse o fotografiji kućnih ljubimaca, pogledajte ovaj sat i pol tutorial (Otvara se u novom prozoru) od B&H Photo za više savjeta.

Naši najbolje ocijenjeni uređaji za praćenje kućnih ljubimaca i GPS ogrlice za pse

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up