5 načina za povećanje vaše online sigurnosti u 10 minuta

Listopad je mjesec podizanja svijesti o kibernetičkoj sigurnosti, a Agencija za kibernetičku sigurnost i sigurnost infrastrukture (CISA) i Nacionalni savez za kibernetičku sigurnost (NCA) pokrenuli su online kampanju "Budi viđen u kibernetičkoj sigurnosti (otvara se u novi prozor)" kako bismo se usredotočili na ljude koji su dio složene jednadžbe online sigurnosti.

Izbori koje donosite tijekom pregledavanja interneta mogu utjecati na vašu sigurnost kod kuće, u školi ili na poslu. Zato CISA i NCA žele istaknuti četiri važna pravila kibernetičke sigurnosti kojih bi se svi trebali pridržavati na internetu:

Ovog mjeseca SecurityWatch objašnjava kako se možete pridržavati ovih načela, a imamo i dodatne savjete za poboljšanje vaše kibersigurnosne higijene.

Índice
 1. Razmislite prije nego kliknete
 2. 5 načina da povećate svoju sigurnost na internetu
  1. 1. Uključite provjeru autentičnosti s više faktora (MFA) za e-poštu
  2. 2. Ažurirajte svoj web preglednik
  3. 3. Promijenite lozinke na svojim društvenim računima i pohranite ih u Password Manageru
  4. Preporuka naših urednika
  5. 4. Uključite Obavijesti banke
  6. 5. Pazite na svoj kreditni rezultat
 3. Što se još događa u svijetu sigurnosti ovaj tjedan?

Razmislite prije nego kliknete

Ovaj tjedan u središte pozornosti kibernetičke sigurnosti stavljamo prepoznavanje i prijavu krađe identiteta. Phishing je kada kriminalci koriste tehnike socijalnog inženjeringa i tehničko znanje kako bi ukrali osjetljive podatke kao što su poslovne tajne, financijske vjerodajnice ili osobni podaci. Uobičajeni načini na koje kriminalci koriste krađu identiteta su putem e-pošte i SMS-a. Prema Radnoj skupini za borbu protiv krađe identiteta, više od 316.000 phishing napada prijavljeno je u prosincu 2021. (Otvara se u novom prozoru), što je najveći mjesečni ukupni broj u 19-godišnjoj povijesti prijavljivanja grupe.

Najlakši način da izbjegnete krađu identiteta je da odvojite minutu i pregledate veze prije nego što kliknete na njih. Web-adresu možete vidjeti kada prijeđete pokazivačem preko povezanog teksta. Ako vas adresa usmjerava na stranicu koja nema nikakve veze s tekstom veze ili ako je adresa pogrešno napisana, nemojte kliknuti na poveznicu.

Ako naiđete na sumnjivu vezu u poslovnom okruženju, proslijedite poruku svom IT odjelu ili odjelu za informacijsku sigurnost. Ako poveznica ili chat poruka čudnog izgleda stigne na vaš osobni račun, kontaktirajte pošiljatelja nekom drugom komunikacijskom metodom ako ga poznajete u stvarnom životu i provjerite je li vam namjeravao poslati vezu. Ako primite poruku sumnjivog izgleda od nekoga koga ne poznajete, izbrišite je i blokirajte pošiljatelja. Spriječen još jedan zločin.

5 načina da povećate svoju sigurnost na internetu

Održavanje osnovnog standarda kibersigurnosne higijene ne traje dugo. Prihvaćanje pristupa online sigurnosti "razmisli prije nego što klikneš" dodaje samo nekoliko sekundi vašem vremenu pregledavanja, ali postoje i drugi koraci koje možete poduzeti da ostanete sigurni koji se mogu izvršiti u samo nekoliko minuta.

1. Uključite provjeru autentičnosti s više faktora (MFA) za e-poštu

Zaista biste trebali koristiti MFA na svim svojim računima, ali računi e-pošte obično sadrže mnogo osobnih podataka, pa ih prvo zaštitite. Povrede podataka događaju se svaki dan, a ako kriminalac dobije vjerodajnice vašeg računa e-pošte putem jedne od tih povreda, mogli biste biti u svijetu povrijeđenih bez drugog sloja zaštite. MFA dodaje još jedan "faktor" za provjeru vašeg identiteta svaki put kada se prijavite koristeći najmanje dva od sljedećeg: nešto što znate (lozinka, PIN), nešto što jeste (prepoznavanje lica, otisci prstiju) ili nešto što imate (hardverski sigurnosni ključ ) .

2. Ažurirajte svoj web preglednik

Vaš odabrani preglednik može biti ranjiv na sigurnosne prijetnje ako ga niste ažurirali neko vrijeme. Preglednici također trebaju redovita ažuriranja za rješavanje problema s performansama. Ažuriranje preglednika obično traje manje od pet minuta – često manje od jedne minute – tako da je to brzo rješenje.

3. Promijenite lozinke na svojim društvenim računima i pohranite ih u Password Manageru

Niste na društvenim mrežama? Dobar poziv. Ali ako to učinite, promijenite lozinku za stranicu koju često posjećujete. Zatim preuzmite upravitelj lozinki ako ga već nemate. Većina upravitelja lozinkama koje smo pregledali nudi besplatnu probnu verziju, tako da možete naučiti kako softver radi i kako se može integrirati u vaš tijek rada. Upotrijebite upravitelj lozinki za generiranje i pohranjivanje složene i jedinstvene lozinke računa.

Preporuka naših urednika

4. Uključite Obavijesti banke

Upozorenja o online bankarstvu jednostavan su način za praćenje vašeg računa. Možete zatražiti od nekih aplikacija za mobilno bankarstvo da vas obavijeste o svakoj transakciji u vezi s vašim računom kako biste se mogli nositi s incidentima krađe identiteta prije nego vam unište život.

5. Pazite na svoj kreditni rezultat

Dobijte svoje besplatno kreditno izvješće svake godine i prijavite se za kreditno praćenje putem Credit Karme ili slične usluge. Potražite nove račune koje ne prepoznajete, nepoznate brojeve socijalnog osiguranja, nepoznata imena u vašim kreditnim izvješćima i druge čudne informacije. Razmislite o ulaganju u softver protiv krađe identiteta.

Preporučujem da odvojite vrijeme za povremenu procjenu svoje kibersigurnosne higijene tijekom godine. Ako trenutno imate dvije slobodne minute, pročitajte PCMagov vodič za online sigurnost.

Što se još događa u svijetu sigurnosti ovaj tjedan?

Sviđa vam se ono što ste pročitali? Primajte dodatnu priču o SecurityWatchu u svoju pristiglu poštu svaki tjedan. Prijavite se za SecurityWatch newsletter.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up