4 načina da zaštitite svoju privatnost dok igrate online igre

Otvorena beta verzija Call of Duty: Modern Warfare II započela je prošlog vikenda, a igrači iznose svoje prve dojmove o mehanici igranja putem društvenih mreža (otvara se u novom prozoru), tvrtka za izdavanje igre, Activision, prikuplja njihove podatke i koristi ih za prodaju proizvoda. To nije velika tajna, jer tvrtka detaljno opisuje svoju politiku prikupljanja i zadržavanja podataka u svojim pravilima o privatnosti (Otvara se u novom prozoru).

Activisionov dokument o privatnosti je opsežan, ali napisan na lako razumljiv način i uključuje poveznice koje pomažu korisnicima da se isključe iz ciljanog programa mobilnog oglašavanja. U prošlosti sam tražio od čitatelja da pročitaju pravila o privatnosti prije korištenja mobilnih aplikacija. Ovdje govorim mrežnim igračima koje korake trebaju poduzeti kako bi zadržali privatnost svojih podataka tijekom igranja.

Índice
 1. Zašto programeri igara žele vaše podatke
 2. Kako tvrtke za igre prikupljaju i gube vaše osobne podatke
 3. Kako zaštititi svoje podatke kada igrate online igre
  1. Preporuka naših urednika
 4. Što se još događa u svijetu sigurnosti ovaj tjedan?

Zašto programeri igara žele vaše podatke

Kao što pisci s Instituta Brookings primjećuju u članku koji ispituje dizajn videoigara vođen podacima (Otvara se u novom prozoru), današnje tvrtke koje se bave igrama prikupljaju mnogo podataka o svojim igračima kako bi poboljšale iskustvo igranja za sve. U slučaju Activisiona, tvrtka u svojoj politici privatnosti napominje da bi igrači trebali očekivati ​​nadzor kada su u pitanju njihovi razgovori u igri ili glasovna komunikacija, budući da se oni mogu nadzirati radi zaštite od varanja, prijevare i toksičnosti. .

Ako igrate Activision igru ​​i istovremeno pokrećete drugi softver na svom uređaju za igranje, Activision može pratiti i bilježiti tu aktivnost. Moja početna reakcija na ovu vrstu praćenja bila je negativna. Međutim, brzo pretraživanje na Twitteru (otvara se u novom prozoru) donosi pritužbe igrača Call of Duty: Modern Warfare II na druge koji koriste softver za varanje tijekom otvorene beta verzije. Mislim da je nadzor protiv varanja neophodan kako bi svi imali pošteno i zabavno iskustvo igranja, pa se slažem s takvom vrstom nadzora unutar igre od strane tvrtke.

Kako tvrtke za igre prikupljaju i gube vaše osobne podatke

Imam manje problema s tvrtkama za igre koje prate aktivnosti igrača, a više me brine količina podataka koje tvrtke čuvaju o svojim igračima. Što više podataka o igračima tvrtke čuvaju, to više podataka hakeri mogu ukrasti tijekom neizbježnih incidenata povrede podataka.

PCMag logotip Zašto biste trebali igrati na računalu

Ranije ove godine kriminalac je provalio u bazu podataka Neopets, potencijalno razotkrivši plaćanja i osobne podatke povezane s gotovo 70 milijuna računa. U izjavi, web stranica Neopets (Otvara se u novom prozoru) potvrdila je hakiranje i obavijestila korisnike da ukradeni podaci mogu uključivati ​​sljedeće: "...podaci navedeni prilikom registracije za Neopets ili igranja igara, uključujući ime, adresu e-pošte, korisničko ime ime, datum rođenja, spol, IP adresa, Neopets PIN, raspršena lozinka, kao i igračev ljubimac, igra i druge informacije koje su dostavljene Neopetsu."

Web stranica za istraživanje sigurnosti TechRobot nedavno je objavila izvješće (Otvara se u novom prozoru) u kojem se analiziraju pravila o privatnosti vrhunskih programera igara. TechRobot je otkrio da više od polovice programera online igrica ispitanih u studiji zadržava podatke o tome s kim igrači igraju, a gotovo 90% tvrtki koje se bave igrama prikupljaju informacije prikupljene iz chatova u igricama.

Najveći sakupljač podataka u izvješću TechRobota je Riot Games, tvrtka koja stoji iza iznimno popularnog besplatnog naslova League of Legends. Riot Games zadnji put je prijavio povredu podataka 2013. godine, kada je pristupljeno otprilike 120.000 zapisa transakcija. Pogledao sam pravila o privatnosti igre (Otvara se u novom prozoru) i potvrdio da Riot Games automatski prikuplja podatke kao što su IP adresa igrača, geografska lokacija, ISP i zapisnici razgovora. Riot također prikuplja sve podatke koje igrači dobrovoljno daju, kao što su demografski podaci, hobiji, omiljene igre i popisi kontakata.

Riot prikuplja mnogo osobnih podataka, a to je upravo ono što zli glumci žele kada smisle svoje planove za krađu identiteta. Nakon povrede podataka, kriminalcima je lako kombinirati sve te različite dijelove osobnih podataka kako bi stvorili profil žrtve. Prevaranti zatim koriste te profile podataka kako bi lažno predstavljali svoje žrtve i otvorili kreditne linije na njihova imena ili stvorili lažne profile na društvenim mrežama koji se koriste za prevaru ljudi na njihovim popisima kontakata.

Kako zaštititi svoje podatke kada igrate online igre

U nastavku je nekoliko načina na koje možete smanjiti podatkovni otisak na mreži dok i dalje igrate igre koje volite:

 • Odspojite svoje račune na društvenim mrežama. Mnoge tvrtke koje se bave igrama, uključujući one koje sam gore spomenuo, nadziru svu vašu komunikaciju u igri, što se ponekad proteže i na objave na društvenim mrežama. Na primjer, prema svojoj politici privatnosti, Riot Games prikuplja društvene podatke od korisnika koji povežu svoje Facebook račune sa svojim Riot Games računima.

 • Koristite VPN dok igrate. VPN je alat za privatnost koji može sakriti vašu IP adresu, prikrivajući tako vašu geografsku lokaciju i mijenjajući vaše DNS podatke. Imajte na umu da neke igre zabranjuju igračima korištenje VPN-a za datume izdanja zaključane na lokaciji ili stavke unutar igre zaključane na regiju. Budući da njihova upotreba može utjecati na kašnjenje i brzinu, zaokružili smo popis najboljih VPN-ova za igranje.

 • Upotrijebite upravitelj lozinki za izradu i pohranjivanje vjerodajnica za račun igre. Kada poslužitelji tvrtke za igre na sreću budu hakirani u budućnosti, opustit ćete se znajući da ste izradili jedinstvenu lozinku za taj račun za igre na sreću, tako da vaši drugi računi neće biti u opasnosti da budu ugroženi ponovno korištenim lozinkama.

 • Omogućite autentifikaciju s više faktora na svom računu. MFA štiti vaš račun osiguravajući da hakeri trebaju nešto što imate (poput hardverskog tokena ili mobilnog telefona) ili nešto što jeste (poput otiska prsta) uz nešto što znate (poput lozinke) za pristup detaljima vašeg računa.

 • Sviđa vam se ono što ste pročitali? Primajte dodatnu priču o SecurityWatchu u svoju pristiglu poštu svaki tjedan. Prijavite se za SecurityWatch newsletter.

  Preporuka naših urednika

  Što se još događa u svijetu sigurnosti ovaj tjedan?

  Ovaj malware može zaraziti vaše računalo s više od 20 malicioznih programa. Zlonamjerni softver NullMixer može odjednom preuzeti velik broj trojanaca na računalo, tvrdi pružatelj antivirusnih programa Kaspersky.

  Britanska policija možda je uhitila hakera koji stoji iza GTA 6 Leaks Londonska policija je priopćila da je uhitila 17-godišnjaka pod sumnjom za hakiranje.

  Twitter: Naša značajka za ponovno postavljanje lozinke nije uspjela odjaviti korisnike s uređaja. Problem, koji je za sada riješen, pripisuje se bugu koji je slučajno uveden prošle godine.

  Target je tužen zbog praćenja iOS korisnika čak i ako su se odjavili. Tužba također tvrdi da Facebookova aplikacija krši državne i savezne zakone.

  Koristite aplikaciju Google da zatražite uklanjanje rezultata pretraživanja s osobnim podacima. Neki korisnici sada mogu zatražiti uklanjanje rezultata pretraživanja putem Googleove Android aplikacije.

  Odgovori

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Go up