18 PlayStation 4 savjeta za svladavanje vaše Sony konzole

Konzole su evoluirale daleko od jednostavnih sustava videoigara, nudeći brojne zabavne značajke umotane u elegantnu, crnu kutiju. Sonyjev PlayStation 4, na primjer, omogućuje vam pregledavanje weba, korištenje video streaming servisa kao što su Netflix ili Hulu, slušanje glazbe, druženje s prijateljima, pa čak i streamanje sesija igranja. U biti, PS4 je zatvoreno, brendirano osobno računalo koje nudi širok raspon zabavnih mogućnosti čim ga izvadite iz kutije.

Naravno, uz toliko značajki koje su vam na raspolaganju, sigurno će postojati značajke PS4 koje vam prolaze ispod radara. Ne brini; mi ćemo vam pomoći da ovladate najzagonetnijim sposobnostima sustava.

Stoga se smjestite i naučite koja su čuda mnoge značajke vašeg PS4. Odabrali smo 18 savjeta koji će vaše iskustvo igranja i zabave učiniti lakšim i praktičnijim. Ako smo propustili neku manje poznatu značajku, posjetite naš odjeljak s komentarima i podijelite ih s kolegama igračima!

Oglas

Índice
 1. Spremite PS Plus igre bez zauzimanja prostora
 2. Omogućite pohranu u oblaku ili sigurnosno kopiranje podataka
 3. Proljetno čišćenje vašeg PS4 za bolje performanse
 4. Ponovno mapiranje gumba
 5. Prilagodite teme
 6. Prilagodite obavijesti sustava
 7. Pojednostavite dijeljenje
 8. Uživajte u igrama svojih prijatelja uz Share Play
 9. Zatamnite svjetlosnu traku DualShock
 10. Uživaj u glazbi
 11. Koristite aplikaciju PlayStation Phone
 12. Zamijenite aplikacije
 13. Prethodno učitavanje igara
 14. Aktivirajte glasovne operacije
 15. Neka vaš PS4 uključi TV
 16. Streaming igara na Mac ili PC putem Remote Playa
 17. Povećajte za lakše čitanje
 18. Za više igranja…

Spremite PS Plus igre bez zauzimanja prostora

Spremite PS Plus igre bez zauzimanja prostora

Prostor na tvrdom disku je dragocjen i ništa nije rasipnije od preuzimanja igre za PS Plus znajući da je neko vrijeme nećete moći igrati. Srećom, ne morate ga uopće preuzimati da biste ga zadržali. Ako vam PS Plus igra mjeseca zapne za oko, jednostavno odaberite Dodaj u knjižnicu umjesto Preuzmi. Igru ćete zadržati kao dio svog odabira sve dok je vaš PS Plus račun aktivan, a igru ​​možete preuzeti kad god budete spremni za igranje.

Omogućite pohranu u oblaku ili sigurnosno kopiranje podataka

Omogućite pohranu u oblaku ili sigurnosno kopiranje podataka

Uvijek biste trebali napraviti sigurnosnu kopiju podataka o igrama kad god je to moguće. Uostalom, nikad ne znate kada će nesreća uništiti vaš hardver. Srećom, Sony olakšava sigurnosno kopiranje vaših podataka.

Ako imate PlayStation Plus, vidjet ćete opciju za spremanje podataka o igrama u Sonyjevu pohranu u oblaku. Osobe koje se nisu pretplatile na PlayStation Plus mogu svoje podatke o igrama spremiti na vanjsku pohranu, poput flash pogona. U svakom slučaju, ovo je sjajan način da oslobodite prostor na svom PS4, pa neka vam to postane navika.

Proljetno čišćenje vašeg PS4 za bolje performanse

Proljetno čišćenje vašeg PS4 za bolje performanse

Lako je zaboraviti da je vaš PS4 u biti računalo spremno za igranje. Naravno, dok igrate igrice, pretražujete internet, gledate televiziju i tako dalje, nakupljate mnogo neželjenih podataka i kolačića koji samo usporavaju vaš PS4. Ako primijetite da vaša konzola nije tako brza kao što je bila kad je tek izašla iz kutije, možda je vrijeme da očistite svoju bazu podataka. Evo kako to učiniti:

 • Pokrenite svoj PS4 u sigurnom načinu rada isključivanjem konzole tipkom za napajanje.
 • Kada se isključi, ponovno pritisnite i držite tipku za napajanje dok ne čujete dva zvučna signala: jedan pri prvom pritisku i drugi sedam sekundi nakon toga.
 • Kada čujete drugi zvučni signal, otpustite tipku za napajanje, uključite svoj DualShock 4 kontroler u konzolu pomoću USB kabela i pritisnite tipku PS na kontroleru. Ovo bi trebalo dovesti do izbornika Safe Mode.
 • Odavde odaberite opciju Rebuild Database iz izbornika.

Ne brinite: vaš PS4 jednostavno čisti i uklanja sve beskorisne podatke, ali to neće utjecati na vašu pohranu i važne stvari. Isprobajte ovo svakih nekoliko mjeseci kako bi vaš PS4 nesmetano radio.

Ponovno mapiranje gumba

Ponovno mapiranje gumba

Ponekad vam zadana shema upravljanja za igru ​​jednostavno ne odgovara. Možda ste navikli na određeni raspored gumba za određenu vrstu igre ili se izmjenjujete između dvije igre i smeta vam prebacivanje između stilova upravljanja. Neke igre imaju opciju promjene mapiranja gumba prema vašim željama, ali to nije uvijek slučaj.

Ako ste frustrirani načinom na koji gumb izgleda, idite na svoje postavke pristupačnosti i potražite Konfiguracija gumba. Odatle možete prilagoditi izgled kontrolera prema svojim željama.

Prilagodite teme

Prilagodite teme

PS4 vam nudi mnoge besplatne teme, omogućujući vam da prilagodite svoje sučelje svojim željama. PS Store ima još više opcija koje možete kupiti ako vam ne smeta. Međutim, jeste li znali da teme možete prilagoditi i vlastitim snimkama zaslona u igri i uvezenim slikama? Da biste to učinili, slijedite ove korake:

 • Uzmite USB stick, uključite ga u računalo i napravite mapu pod nazivom IMAGES.
 • Zalijepite pozadinu ili sliku po svom izboru u navedenu mapu, zatim izbacite stick i umetnite ga u svoj PS4.
 • Od tamo odaberite Postavke > Teme > Prilagođeno > Odaberite sliku > USB uređaj.

Prilagodite obavijesti sustava

Prilagodite obavijesti sustava

Obavijesti su važne, ali obično se pojavljuju u najnezgodnije vrijeme. Ništa vas ne izbacuje iz akcije više nego kad se vaš PS4 javi da vam kaže da je dostupno ažuriranje. Ako vas obavijesti počnu krivo smetati, možete ih prilagoditi i reći svom PS4 da vas ne obavještava kada su određene aplikacije otvorene. Osim toga, možete ih potpuno isključiti tako da više nikada ne morate imati posla s njima.

Pojednostavite dijeljenje

Pojednostavite dijeljenje

Dijeljenje sadržaja igara postalo je nevjerojatno popularno. Gumb za dijeljenje na PS4 kontroleru omogućuje vam emitiranje, dijeljenje zaslona i snimanje videa gotovo odmah nakon vađenja iz kutije. Možete čak postavljati videoisječke na Facebook i Twitter.

Sony nudi načine za prilagodbu funkcije Share. Dodirnite gumb Dijeli, odaberite Opcije, zatim odaberite Dijeli i postavke emitiranja. Odavde možete postaviti funkciju tipke kada se pritisne, zadrži i dvaput dodirne.

Uživajte u igrama svojih prijatelja uz Share Play

Uživajte u igrama svojih prijatelja uz Share Play

Share Play je jedinstvena značajka koju biste svakako trebali koristiti ako igrate i dijelite s prijateljima. Ako se vi i vaši prijatelji pridružite u Party Modeu, imate mogućnost gledati što god oni igraju, pa čak i sami igrati njihovu igru, čak i ako nemate kopiju. Ako igra dopušta lokalnu suradnju, možete čak igrati zajedno koristeći Share Play.

Međutim, treba imati na umu nekoliko upozorenja. Igru možete dijeliti samo s još jednim igračem istovremeno, a sesija je ograničena na 60 minuta. Oba igrača moraju imati pretplatu na PlayStation Plus kako bi također mogli uživati ​​u ovoj značajci.

Zatamnite svjetlosnu traku DualShock

Zatamnite svjetlosnu traku DualShock

DualShock 4 kontroler je moderan, udoban i svestran. Nažalost, ima nekoliko neugodnih nedostataka. Ima drečavu, pretjerano svijetlu, obojenu svjetlosnu traku na vrhu, kao i apsolutno usrano trajanje baterije, posebno u usporedbi s Xbox One ili Switch Pro kontrolerima.

Prečesto ćete dobiti dosadnu obavijest koja vam govori da je baterija vašeg kontrolera niska, pa ćete ga htjeti ostaviti priključenim na svoj PS4 da se puni kad god nije u upotrebi. Srećom, možete uštedjeti malo baterije i u jednom potezu isključiti gornje svjetlo.

Idite na Postavke > Uređaji > Kontroleri. Odaberite Svjetlina i smanjite je. Ne možete ga potpuno isključiti, ali prigušena svjetlosna traka je puno podnošljivija i štedi bateriju.

Uživaj u glazbi

Uživaj u glazbi

PS4 dolazi s ugrađenim Media Playerom koji možete koristiti za reprodukciju vlastitih videozapisa i glazbe. Ako imate videodatoteke spremljene na USB sticku, možete ga spojiti na svoj PS4 i gledati isječke u slobodno vrijeme. Isto vrijedi i za glazbu.

Ako ste korisnik Spotifyja, možete preuzeti aplikaciju i upravljati njome iz izbornika PS4, što vam omogućuje slušanje vaših popisa za reprodukciju dok igrate.

Koristite aplikaciju PlayStation Phone

Koristite aplikaciju PlayStation Phone

Sonyjevi pohodi na mobilno igranje i streaming imali su ograničen uspjeh, ali postoji nekoliko dragulja koji su se pojavili zahvaljujući njihovim pohodima na tržišta pametnih telefona i tableta. Aplikacija za PlayStation telefon jedna je od njih. Ne možete igrati igrice s njom, ali s ovom aplikacijom možete slati poruke prijateljima, kupovati, provjeravati trofeje i preuzimati bilo koje igre koje kupite izravno na svoj PS4, savršeno za igrače koji zaglave na poslu kada najnovije stvari stignu na police trgovina.

Zamijenite aplikacije

Zamijenite aplikacije

Zamislite ovo: gledate podcast na YouTubeu ili tako nešto, a vaš vam prijatelj ponudi brzi spoj sad kad se vratio s posla. Izađete iz aplikacije i započnete svoju igru, protresete ga na odgovarajući način i prekinete razgovor i završite sesiju igranja.

Sada želite nastaviti tamo gdje ste stali u svojoj omiljenoj emisiji. Srećom, ne morate skakati po alatnim trakama da biste pronašli i ponovno otvorili prethodno korištenu aplikaciju. Ako dvaput dodirnete gumb PS, PS4 se automatski prebacuje na vašu posljednju korištenu aplikaciju.

Prethodno učitavanje igara

Prethodno učitavanje igara

Digitalno kupljene igre postale su nevjerojatno popularne ovih dana i to nije nikakvo iznenađenje. Digitalne igre ne zauzimaju fizički prostor i mogu se lako kupiti u PS Storeu. Kao bonus, više ne morate kročiti u trgovinu ili trgovački centar kako biste kupili igre koje želite. Međutim, obvezivanje na digitalnu kopiju znači da morate sjediti i čekati da se igra preuzme, što može potrajati, ovisno o veličini datoteke. S ovim zgodnim trikom, međutim, nećete morati uopće čekati.

Ako igru ​​kupujete unaprijed, obratite pozornost na datum lansiranja igre. Dva dana prije izlaska spomenute igre, možete je početi predinstalirati na svoj PS4. Da biste to učinili, idite na izbornik Knjižnica i pokrenite preuzimanje. Očito, još uvijek ne možete igrati igru ​​do službenog predstavljanja, ali barem ćete je imati spremnu za igru ​​kada sat otkuca ponoć.

Aktivirajte glasovne operacije

Aktivirajte glasovne operacije

Svi smo s vremena na vrijeme vikali na naše sustave za igranje, ali sada zapravo možete kontrolirati svoj PS4 svojim glasom. Potrebne su vam slušalice da bi ova značajka radila ili mikrofoni na vašoj PlayStation kameri. Ako imate, pokušajte. Idite na Postavke > Postavke glasovnog upravljanja i pritisnite potvrdni okvir za Upravljanje PS4 s glasom. Sada možete, na primjer, reći "take screenshot" da biste snimili fotografiju.

Neka vaš PS4 uključi TV

Neka vaš PS4 uključi TV

Jeste li znali da možete automatski uključiti ili isključiti TV svaki put kada uključite/isključite PS4? Da biste to učinili, idite na Postavke, zatim na Sustav i kliknite Omogući povezivanje HDMI uređaja. Vaš TV mora biti kompatibilan s ovom značajkom da bi radila, ali je vrlo zgodna, pogotovo ako svoj PS4 koristite za više od samog igranja.

Streaming igara na Mac ili PC putem Remote Playa

Streaming igara na Mac ili PC putem Remote Playa

Ova značajka se može koristiti samo povremeno, ali je svejedno dobra značajka. Ako preuzmete aplikaciju PS4 Remote Play za PC ili Mac, možete prenositi igre sa svog PS4 na svoje računalo i igrati ih dok niste za konzolom. Naravno, trebat će vam odgovarajuća konzola i račun za prijavu, a brzi internet svakako pomaže.

Povećajte za lakše čitanje

Povećajte za lakše čitanje

Zumiranje je zgodan trik koji vrijedi zapamtiti jer danas ima previše igara s tekstom veličine mrava koji napreže oči. Možda je pretpostavka da svatko ima televizor od 50 inča ili sjedi tri metra od ekrana, ali čitanje može biti prilično neugodno ovisno o igrici i veličini teksta.

Pristupačnost mi ponovno dolazi u pomoć. Idite na Postavke > Pristupačnost i omogućite značajku zumiranja. Nakon aktivacije, istovremeno pritiskanje gumba PS i kvadratnog gumba omogućuje zumiranje zaslona po želji.

Za više igranja…

Za više igranja…

...pogledajte brojne PCMagove članke s preporukama za video igre.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up