13 stvari za koje niste znali da Appleova aplikacija Notes može

Aplikacija Notes ugrađena u Apple uređaje već dugo nudi ljudima brz i praktičan način spremanja popisa, misli i drugih nasumičnih stavki. I dok se Apple u početku klonio dodataka koji se nalaze u većini popularnih aplikacija za bilježenje, polako je pojačavao Notes svake godine.

Ažuriranje iz 2019. dodalo je prikaz galerije, opcije popisa za provjeru, podmape i dijeljene mape. U 2020. Notes je dobio bolji alat za pretraživanje, podršku za widgete i kompatibilnost s Apple Pencilom. Ovogodišnja nadogradnja na iOS 15 ili iPadOS 15 dodaje kartice i pametne mape.

Nakon što instalirate najnovije ažuriranje (Postavke > Općenito > Ažuriranje softvera), evo 20 stvari koje možete postići s aplikacijom Notes.

Índice
 1. 1. Prebacite se na prikaz galerije
 2. 2. Prikaži sve privitke
 3. 3. Pristupite mapama i naredbama za bilješke
 4. 4. Povuci i ispusti organizaciju
 5. 5. Poredajte bilješke u mapi
 6. 6. Dijelite bilješke i karte
 7. 7. Označite svoje bilješke
 8. 8. Stvorite pametne mape
 9. 9. Pošaljite kopiju bilješke
 10. 10. Napravite kontrolni popis
 11. 11. Promijenite oblikovanje teksta
 12. 12. Skenirajte dokument ili fotografiju
 13. 13. Nacrtajte tekst olovkom Apple Pencil

1. Prebacite se na prikaz galerije

galerijski pogled

Kada ste u prikazu popisa, vaše se bilješke prema zadanim postavkama pojavljuju silaznim redoslijedom s vidljivim naslovom i prvih nekoliko riječi. Dodirnite ikonu elipse i odaberite Pogledaj kao galeriju za prikaz svake bilješke kao minijature koja prikazuje ime, dio teksta u bilješci i sve fotografije koje bi mogle biti u bilješci. Ako je bilješka zaključana, vidjet ćete ime i ikonu lokota, ali ne i pregled teksta ili slike. Vratite se na prikaz popisa dodirivanjem ikone elipse i odabirom Pogledajte kao popis.

2. Prikaži sve privitke

pogledajte priloge

Možete vidjeti sve svoje fotografije i privitke bilješki odjednom. Dodirnite ikonu elipse i odaberite Pogledajte priloge. Dodir Gotovo kad je gotovo.

3. Pristupite mapama i naredbama za bilješke

naredbe mape

Otvorite određenu mapu ili podmapu, a ikona s tri točke nudi niz drugih naredbi i opcija, uključujući mogućnost dijeljenja mape, sortiranja bilješki, dodavanja nove mape, premještanja mape, preimenovanja mape i okretanja u pametnu mapu.

notne naredbe

Dodirnite određenu bilješku, zatim dodirnite ikonu Elipsa. Pojavljuju se razne naredbe koje vam omogućuju skeniranje, prikvačivanje, zaključavanje, brisanje, dijeljenje, slanje, pretraživanje, premještanje, formatiranje i ispis bilješke.

4. Povuci i ispusti organizaciju

organizirati mape

Bilješke vam omogućuju jednostavno organiziranje mapa i bilješki. Pritisnite bilješku ili kartu i povucite je na drugo mjesto na popisu. Povlačenjem mape u drugu mapu pretvorit ćete je u podmapu. Nova podmapa će tada biti skrivena od pogleda dok ne otvorite nadređenu mapu.

premjesti mapu

Također možete promijeniti mapu u podmapu povlačenjem mape ulijevo i dodirivanjem ikone mape. Za premještanje bilješke, povucite je ulijevo i dodirnite ikonu mape, zatim odaberite novu mapu.

5. Poredajte bilješke u mapi

sortirati bilješke

Možete promijeniti način na koji se bilješke sortiraju unutar mapa. Otvorite mapu, dodirnite ikonu s tri točke i odaberite Poredaj po dugme. Prema zadanim postavkama, sve su bilješke razvrstane prema datumu zadnjeg uređenja, ali umjesto toga možete ih poredati prema datumu stvaranja ili naslovu, i dalje ih sortirati od najstarijih prema najnovijim ili od najnovijih do najstarijih (ili AZ ili ZA, ako ih sortirate prema titula).

6. Dijelite bilješke i karte

dijeliti bilješke

Bilješke i mape možete dijeliti s drugim ljudima, dajući im dopuštenje da ih pregledavaju i uređuju. Također možete stvoriti novu mapu posebno za dijeljenje. Povucite mapu koju želite podijeliti ulijevo i dodirnite plavo Dijeljenje ikona. Ili otvorite bilješku, dodirnite elipsu na vrhu i odaberite Podijelite bilješke.

Dodir Opcije dijeljenja za promjenu dopuštenja za uređivanje između Može napraviti promjene i Samo pogled. Zatim možete odlučiti kako ćete dijeliti mapu ili bilješku: putem tekstualne poruke, e-pošte, druge aplikacije ili kopiranjem izravne veze. Odaberite primatelje i obavijest će pokazati da je podijeljena.

Dodaj ljude

Nakon što se mapa podijeli, možete se vratiti na zaslon za dijeljenje i dodirnuti Dodaj ljude za dodavanje više primatelja. Dodirnite ime osobe da biste promijenili pojedinačne dozvole ili odabrali Ukloni pristup da biste prestali dijeliti bilješku s njima. Možete i dodirnuti Zaustavi dijeljenje u bilo kojem trenutku za uklanjanje pristupa za sve odjednom.

promijeniti dopuštenja

Za pojedinačne bilješke dodirnite ikonu Dijeli u gornjem desnom kutu da biste dodali više osoba, promijenili ili uklonili pristup postojećim primateljima, istaknuli sve promjene i upravljali upozorenjima.

7. Označite svoje bilješke

stvoriti knjižnu oznaku

Oni koji nadograde na iOS 15 ili iPadOS 15 moći će dodati hashtagove u bilješke bilo gdje u tekstu ili naslovu kako bi bolje organizirali svoje bilješke. Upišite # nakon čega slijedi riječ koju želite koristiti kao oznaku i odaberite riječ kako se pojavljuje u navodnicima iznad tipkovnice kako biste stvorili svoju oznaku.

Oznaka ne može sadržavati razmake, ali možete uključiti crtice ili podvlake. Oni koji koriste iOS 14, iPadOS 14 ili macOS Big Sur moći će vidjeti označene riječi, ali se one neće pojaviti kao stvarne oznake. Oni koji koriste starije operativne sustave uopće neće moći vidjeti bilješku.

Nakon što ste izradili jednu oznaku, možete upotrijebiti istu oznaku u drugoj bilješci tako da upišete simbol # i odaberete oznaku kako se pojavi iznad tipkovnice. Da biste dodali postojeću oznaku u više bilješki, dodirnite ikonu elipse i odaberite Odaberite Bilješke. Dodirnite sve bilješke koje želite označiti, zatim odaberite opciju oznake na dnu zaslona i odaberite oznaku koju želite dodati.

oznake

Nakon što se knjižna oznaka stvori, pojavit će se odjeljak Knjižne oznake na glavnom zaslonu Bilješke. Odavde možete dodirnuti Sve oznake da vidite svaku označenu bilješku ili odabrati određenu oznaku da vidite samo te bilješke.

8. Stvorite pametne mape

pametne mape

Možete stvoriti pametne mape na temelju svojih oznaka. Takve su karte dinamične jer se mijenjaju kako bi automatski uključile sve bilješke kojima dodate određenu oznaku. Na glavnom zaslonu s bilješkama dodirnite ikonu za stvaranje mape i odaberite Nova pametna mapa opcija.

Stvorite naziv svoje mape, zatim odaberite oznaku koju ćete koristiti ili izradite novu. Zatim se pojavljuje vaša nova mapa sa svim bilješkama s tom oznakom. Kad god stvorite novu bilješku i koristite tu oznaku, ona se automatski dodaje u ovu mapu.

9. Pošaljite kopiju bilješke

poslati kopiju

Kopiju bilješke možete poslati drugoj osobi ili aplikaciji. Na primjer, možete poslati bilješku datotečnom servisu kao što je Google Drive ili Box da biste je pohranili kao zasebnu tekstualnu datoteku. Da biste to učinili, pritisnite bilješku prema dolje i odaberite Pošalji kopiju iz skočnog izbornika. Odaberite osobu ili aplikaciju kojoj želite poslati kopiju.

10. Napravite kontrolni popis

spisak

Za generiranje kontrolnog popisa stavki dodirnite ikonu bilježnice u donjem desnom kutu kako biste stvorili novu bilješku. Upišite naslov svoje bilješke na vrhu i dodirnite ikonu kvačice. Krug se pojavljuje za prvu stavku na popisu za provjeru.

Upišite unos i dodirnite tipku Return za stvaranje drugog kruga i ponovite postupak po potrebi. Povucite bilo koji unos na popisu udesno i možete ga pretvoriti u pod.

Nakon što dovršite jedan od zadataka navedenih u bilješci, dodirnite njegov krug da biste ga označili kao dovršenog. Kada to učinite prvi put, bit ćete upitani želite li da se sve dovršene stavke pomaknu na dno popisa. Prihvatite ovu opciju i svaka stavka koju označite skočit će na dno.

11. Promijenite oblikovanje teksta

oblikovanje teksta

Možete brzo promijeniti stil i oblikovanje teksta. Odaberite tekst koji želite preoblikovati. Pritisnite prema dolje Ah iznad tipkovnice za odabir stila, primjenu podebljanog, kurzivnog i drugih atributa i postavljanje popisa s grafičkim oznakama ili numeriranog popisa.

12. Skenirajte dokument ili fotografiju

skenirati dokument

Možete skenirati dokument ili fotografiju da biste je ugradili u bilješku. Napravite novu bilješku ili otvorite postojeću i dodirnite ikonu kamere i odaberite Skenirati. Zatim možete odabrati skeniranje stavke, snimanje fotografije ili videozapisa ili prijenos postojeće fotografije ili videozapisa. Odaberite odgovarajuću opciju za uključivanje stavke u bilješku.

13. Nacrtajte tekst olovkom Apple Pencil

crtanje

Bilješke rade s Apple Pencil u iPadOS 14 ili novijoj verziji kako bi ponudile opciju Scribble koja pretvara vaša nacrtana slova u tekst koji je moguće uređivati. Kompatibilni iPad modeli uključuju iPad Pro, iPad (6. generacija i noviji), iPad mini (5. generacija i noviji) i iPad Air (3. generacija i noviji).

Ovu značajku možete koristiti u novoj ili postojećoj bilješci. Dodir Crtanje u gornjoj desnoj alatnoj traci i odaberite Apple Pencil iz palete pri dnu. Nacrtajte neke alfanumeričke znakove i pričekajte da ih vidite pretvorene u tekst koji je moguće uređivati.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up