12 savjeta koji će vam pomoći da svladate Appleovu Mojave

Mojave, sljedeća verzija macOS-a, stigla je u rujnu 2018. i predstavila mnoge nove značajke koje pomažu da vaše Mac iskustvo bude još jednostavnije za korištenje. Jedini problem je pratiti nove stvari i smisliti kako ih koristiti.

Prethodno ažuriranje macOS-a, High Sierra, bilo je više ažuriranje za jačanje i performanse operativnog sustava. Ovoga puta Mojave uključuje nekoliko novih značajki i mogućnosti koje korisnicima Maca pomažu da ostanu organizirani, pregledavaju učinkovitije i brže obavljaju jednostavne zadatke.

Ako upravo sada pokušavate ažurirati svoj OS ili jednostavno niste shvatili što sve možete učiniti, evo 12 savjeta koji će vam pomoći da izvučete najviše iz Mojave. Još uvijek niste nadogradili? Idite u Mac App Store i preuzmite ga sada.

Oglas

Índice
 1. Isključite dinamičku pozadinu
 2. Kako uključiti tamni način rada u Mojave
 3. Kodiranje u boji svih vaših datoteka
 4. Organizirajte svoju radnu površinu s hrpom
 5. Uredite datoteke bez otvaranja
 6. Snimite bolje snimke zaslona i videozapise
 7. Učinite više s novim Apple Stock Apps
 8. Kako koristiti Continuity kameru
 9. Upravljajte lozinkama pomoću Siri
 10. Sigurnije Safari iskustvo
 11. Ažuriranje Mac App Storea
 12. Budite ažurirani na novom mjestu
 13. 15 tajnih trikova i savjeta unutar iOS-a 12

Isključite dinamičku pozadinu

Isključite dinamičku pozadinu

Jedna od prvih stvari koje ćete primijetiti kod Mojave je dinamična pozadina koja služi kao pozadina radne površine. Inspirirajući se pustinjom, Apple je uključio sliku pješčane dine koja se mijenja ovisno o dobu dana. Sunce se kreće nebom, a kad padne noć krajolik postaje mračan.

Iako je ovo super mala značajka i uglavnom bezopasna, ona koristi podatke o lokaciji za točno određivanje doba dana. Ako vam se ne sviđa, uklonite je i ona će zamijeniti statičnu sliku. Samo idi na Postavke sustava > Radna površina i čuvar zaslona > Radna površina i birajte između dinamičnih slika i jednostavnih slika.

Kako uključiti tamni način rada u Mojave

Kako uključiti tamni način rada u Mojave

Oslobodite oči. Mojave uvodi tamni način rada (otvara se u novom prozoru) kako bi ta jarka svjetla bila malo ukusnija. Uključite ga navigacijom do Postavke sustava > Općenito > Izgled: tamno. Appleov Dark Mode učinkovito transformira svaki prozor, program i aplikaciju—uključujući Finder, Safari, Calendar i Messages. Programeri trećih strana također mogu implementirati Dark Mode u Mojave; već je u razvoju (Otvara se u novom prozoru) za Chrome.

Kodiranje u boji svih vaših datoteka

Kodiranje u boji svih vaših datoteka

Apple je oduvijek stavljao razne boje u svoje teme, ali ovaj put postoji daleko veća raznolikost boja nego ikad prije. Mojave vam nudi osam različitih boja za odabir, što znači veći izbor tema izbornika u kojima možete uživati ​​i više kategorija za organiziranje datoteka. Ići Postavke sustava > Općenito > Boja akcenta napraviti odabir. Kategorizirajte datoteku ili mapu prema određenoj boji desnim klikom na nju.

Organizirajte svoju radnu površinu s hrpom

Organizirajte svoju radnu površinu s hrpom

Mojave će se pobrinuti da nikada više ne budete preopterećeni količinom datoteka na radnoj površini. Nova značajka pod nazivom Stacks omogućuje grupiranje sadržaja na način koji ima najviše smisla.

Da biste koristili značajku Skupovi, desnom tipkom miša kliknite datoteku ili radnu površinu i odaberite Koristi nizove s padajućeg izbornika. U biti, snimke zaslona bit će grupirane sa snimkama zaslona, ​​fotografije s fotografijama, a PDF-ovi s PDF-ovima itd. Dionice također možete organizirati pomoću oznaka ključnih riječi.

Nakon što su datoteke grupirane, možete koristiti dodirnu podlogu za pomicanje kroz sadržaj hrpe bez klikanja. Kliknite na hrpu za proširenje sadržaja na radnoj površini. Undo Stacks na isti način na koji ste to omogućili.

Uredite datoteke bez otvaranja

Uredite datoteke bez otvaranja

S prikazom galerije u Finderu, Apple je promijenio način na koji vaše računalo komunicira sa svim vašim spremljenim datotekama. Omogućuje horizontalni prikaz svih vaših minijatura, kao i brzi pristup opcijama označavanja, kontrolama za uređivanje i metapodacima.

Uređujte fotografije i videozapise bez prethodnog otvaranja datoteka. Pritisnite datoteku i pritisnite razmaknicu za pristup datoteci u brzom prikazu, zatim izvršite promjene. Označite snimke zaslona, ​​izrežite i rotirajte fotografije, izrežite audio i video datoteke, pa čak i izradite PDF odabirom više datoteka.

Sve promjene dokumenta u brzom pregledu mogu se poništiti, prebrisati ili spremiti kao zaseban dokument. Jednostavno dijelite svoje datoteke putem usluga kao što su AirDrop i Mail. Ulazit ćete i izlaziti iz procesa uređivanja prije nego što se program poput Photoshopa uopće pokrene.

Mojave vam također daje pristup svim metapodacima na vašim fotografijama. Sve te informacije u potpunosti su prilagodljive, što znači da se slike mogu kategorizirati prema objektivu, otvoru blende, boji i bilo čemu drugom što vam padne na pamet.

Snimite bolje snimke zaslona i videozapise

Snimite bolje snimke zaslona i videozapise

Mojaveov novi alat za snimke zaslona omogućuje vam snimanje slika zaslona različitih veličina iz istog prozora: cijelog zaslona, ​​odabranog prozora ili prilagođenog dijela.

Ako želite snimiti svoj ekran, Apple sada i to dopušta. Uz mogućnosti snimanja zaslona, ​​postoji mogućnost snimanja cijelog zaslona ili odabranog dijela. Također postoje opcije za promjenu odredišta spremanja, postavljanje mjerača vremena i odabir onoga što će biti prikazano na snimci zaslona, ​​poput pokazivača miša.

Pokrenite alat za snimanje zaslona odlaskom na Launchpad (F4) > Ostalo > Snimak zaslona. Iako mnoge prečace za snimke zaslona poznate korisnicima Maca i dalje rade isto, upotreba Shift + Command + 5 sada će aktivirati alat.

Učinite više s novim Apple Stock Apps

Učinite više s novim Apple Stock Apps

Jedan od Appleovih velikih fokusa u Mojave je proširenje funkcionalnosti iOS aplikacije na radnu površinu kako bi vam pomoglo da budete produktivniji. Mojave dioničke aplikacije, smještene u Launchpadu, omogućuju vam praćenje vijesti, praćenje tržišta dionica, stvaranje glasovnih podsjetnika, upravljanje vašim pametnim domom i organiziranje odabira za čitanje.

 • Ostanite u tijeku s najnovijim vijestima i odaberite određene teme (posao, sport itd.) ili medijske kuće (Wall Street Journal, NPR itd.) koje ćete pratiti uz Apple News, što vam također omogućuje primanje obavijesti i spremanje čitanja za kasnije.
 • Pratite svoj portfelj i čitajte povezane financijske vijesti uz dionice. Popis za praćenje sve organizira na jednom mjestu.
 • Stvorite snimke pomoću glasovnih snimaka, zatim ih spremite, uredite ili dijelite izravno iz aplikacije.
 • Upravljajte svojim pametnim uređajima koji podržavaju HomeKit izravno s vašeg računala pomoću aplikacije Home. Stvorite automatizaciju za svoje pametne žarulje, termostate i brave s Apple TV-om ili HomePodom iz aplikacije za stolna računala. (Trebat će vam i iPhone ili iPad za prvo uparivanje.)
 • Mojave također ima svoju verziju nove aplikacije Apple Books. Iako je malo vjerojatno da ćete čitati dugačke tomove na zaslonu računala, ipak je lijepo imati malo kontinuiteta ovdje kako biste pratili svoju knjižnicu. (Pogledajte Kako koristiti Apple Handoff za više o tome.)

Kako koristiti Continuity kameru

Kako koristiti Continuity kameru

Uz Continuity Camera (Otvara se u novom prozoru), možete snimati fotografije na svom iOS uređaju i odmah ih imati dostupne na vašem Macu.

Da bi ovo radilo, vaši Mac i iOS uređaji moraju imati uključen Wi-Fi i Bluetooth te biti prijavljeni na iCloud s istim Apple ID-om i omogućenom dvofaktorskom autentifikacijom. iOS uređaj mora imati iOS 12, a Mac naravno Mojave.

Zatim otvorite jednu od podržanih aplikacija (Finder, Keynote 8.2, Mail, Messages, Notes, Numbers 5.2, Pages 7.2 i TextEdit). Pritisnite Control i kliknite gdje želite da se fotografija pojavi i odaberite Uvezite ili umetnite s iPhonea ili iPada > Snimite fotografiju. Ovo otvara aplikaciju kamere na vašem iPhoneu ili iPadu. Snimite fotografiju, odaberite Koristi fotografiju i ona će se pojaviti na vašem Macu. (Ili skenirajte slike putem Uvoz ili Umetanje s iPhonea ili iPada > Skeniraj dokumente.)

Upravljajte lozinkama pomoću Siri

Upravljajte lozinkama pomoću Siri

Umjesto da morate pamtiti svaku lozinku koju koristite na svom Macu, neka ih vaše računalo zapamti umjesto vas uz iCloud Keychain, koji je sada kompatibilan sa Siri. Samo je zamoli da ih pokupi. No ne brinite, ne može svatko dobiti pristup. Morat ćete potvrditi svoj identitet lozinkom ili Touch ID-om prije nego što možete vidjeti sve svoje sigurnosne vjerodajnice.

Sigurnije Safari iskustvo

Sigurnije Safari iskustvo

S ažuriranjem Mojave, Safari dodaje nove značajke protiv praćenja. Vaš će vas preglednik sada obavijestiti kada otkrije društveni tragač na web-mjestu i spriječiti web-mjesta da vas prate na temelju vašeg tehničkog traga. Safari će također prikazati pojednostavljenu konfiguraciju za sve stranice koje možda gledaju, u biti čineći da svi Mac korisnici izgledaju identično.

Ažuriranje Mac App Storea

Ažuriranje Mac App Storea

Uz Mojave, Apple je redizajnirao App Store kako bi bio dosljedniji svom mobilnom pandanu, dijeleći sadržaj u različite kartice kako bi pregledavanje bilo lakše i učinkovitije nego prije.

Discover djeluje kao početna stranica, dok se Create fokusira na umjetnost, Work ima aplikacije za produktivnost, Play je mjesto gdje ćete pronaći igre, a Develop nudi razvojne alate za programere. Svaki odjeljak dolazi s izborom urednika i vlastitim prijedlozima tvrtke Apple.

Ako tražite specifičnije kategorije—kao što su zabava, glazba ili sport—kategorije će vam omogućiti filtriranje sadržaja trgovine. Ažuriranja sadrže sva ažuriranja na čekanju dostupna za vaše aplikacije, ali ažuriranja specifična za Mojave nalazit će se negdje drugdje.

Budite ažurirani na novom mjestu

Budite ažurirani na novom mjestu

Počevši od Mojave, ažuriranja za macOS više neće biti dostupna u App Storeu. Umjesto toga, Apple je uveo automatska ažuriranja za operativni sustav i aplikacije trgovine. To znači da sada imate izbor gdje ćete preuzeti svoja ažuriranja.

Za provjeru dostupnih ažuriranja idite na Postavke sustava > Ažuriranje softvera. Da biste kontrolirali kada ih primate, potvrdite i poništite sve opcije koje želite, kao što su primate li ili ne automatska ažuriranja, provjerava li vaše računalo ažuriranja i preuzima li ta ažuriranja. Također možete kontrolirati koje će datoteke vaše računalo preuzeti, bilo da se radi o ažuriranjima za macOS, ažuriranjima aplikacija App Store ili sigurnosnim ažuriranjima.

15 tajnih trikova i savjeta unutar iOS-a 12

Kako nabaviti iOS 12

Mnogi su veliki, sjajni oblici. Baš kao što postoje mnogi mali skriveni trikovi koji će fascinirati samo istinskog ljubitelja iOS-a. Evo što možete učiniti s iOS-om 12.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up