12 Apple CarPlay savjeta koje bi svaki vozač trebao znati

Apple CarPlay olakšava stvari kada ste za volanom. Povezivanjem vašeg iPhonea s Bluetooth ili USB priključkom vašeg automobila na podržanim modelima (Otvara se u novom prozoru), možete se osloniti na CarPlay da vam pomogne u dobivanju uputa za vožnju, slušanju glazbe i drugog zvuka, upućivanju i primanju telefonskih poziva te slušanju i odgovarati na tekstualne poruke. Većinu ovih zadataka čak možete izvršiti obraćajući se izravno Siri umjesto da petljate s kontrolama na dodirnom zaslonu koje vam odvlače pogled s ceste.

Apple nastavlja poboljšavati mogućnosti CarPlaya dodavanjem nekoliko novih značajki i uklanjanjem nekoliko dosadnih prepreka. Najnovija ažuriranja omogućuju multitasking, poboljšavaju Siri integraciju, dodaju stanice za punjenje električnih vozila na karte i uvode novi prikaz kalendara

Jedno od najboljih poboljšanja je promjena koja putniku omogućuje provjeru povezanog iPhonea bez ometanja onoga što vidite na CarPlay nadzornoj ploči. U nastavku su neki savjeti i trikovi koji bi vam trebali pomoći da još učinkovitije koristite CarPlay.

Índice
 1. 1. Usredotočite se na svoju vožnju
 2. 2. Obavljajte više zadataka dok koristite CarPlay
 3. 3. Kontrolirajte svoju nadzornu ploču
 4. 4. Prilagodite pozadinu
 5. 5. Koristite Siri bez ruku
 6. 6. Pronađite stanicu za punjenje električnih vozila
 7. 7. Dodajte više aplikacija
  1. Preporuka naših urednika
 8. 8. Pregledajte detaljne karte
 9. 9. Slušajte aplikaciju Glazba
 10. 10. Pogledajte što svira
 11. 11. Pogledajte svoj kalendar
 12. 12. Podesite postavke CarPlaya

1. Usredotočite se na svoju vožnju

postavke obavijesti

S iOS-om 15, Apple preinačuje Ne uznemiravaj na iPhoneu u novi način rada pod nazivom Focus, koji može pomoći u kontroli obavijesti. Jedna od kategorija u Focusu je za vožnju; postavite ovo ispod Postavke > Fokus > Vožnja i uključite prekidač pokraj njega Vožnja.

Da biste dopustili obavijesti od određenih kontakata, dodirnite narod odjeljak pod Dopuštene obavijesti. Ovdje možete dodati ili ukloniti određene osobe i postaviti čiji pozivi mogu proći. U odjeljku Opcije možete postaviti automatske poruke za upozorenje svakome tko vas pokuša kontaktirati da trenutno vozite. Dodirnite unos ispod Uključi Automatski kako biste odredili kada koristiti ovaj fokus.

2. Obavljajte više zadataka dok koristite CarPlay

carplay

U prošlosti bi CarPlay jednostavno zrcalio bilo koju aplikaciju koja je bila otvorena na vašem telefonu, ali to nije uvijek bilo od pomoći kada ste pokušavali raditi dvije stvari odjednom. Na primjer, ako ste imali otvorene karte na nadzornoj ploči vašeg automobila i netko je otvorio aplikaciju Glazba na vašem telefonu, izgubili biste svoje upute. S iOS-om 13 ili novijim to se neće dogoditi. Vaš putnik može otvoriti bilo koju aplikaciju na vašem telefonu, a prikaz nadzorne ploče ostaje isti.

3. Kontrolirajte svoju nadzornu ploču

carplay zaslon

Do iOS-a 13 vaša nadzorna ploča mogla je prikazati samo jednu aplikaciju u isto vrijeme. Ako želite vidjeti navigacijski zaslon Karte i koristiti svoj glazbeni player, morali biste se prebacivati ​​između njih. Sada možete podijeliti zaslon između dvije ili tri aplikacije kako biste, na primjer, davali upute za vožnju u jednom prozoru, upravljali glazbom u drugom i pregledavali svoj kalendar u trećem dijelu zaslona.

Nadzorna ploča također ima tri različite konfiguracije između kojih se možete prebacivati ​​dodirivanjem gumba za početak. Prikažite svoju trenutnu ili nedavnu aplikaciju na cijelom zaslonu, pogledajte nekoliko aplikacija u načinu podijeljenog zaslona ili pogledajte svoj početni zaslon s pristupom svim svojim aplikacijama.

Također možete dodirnuti aplikaciju da bi bila na cijelom zaslonu i dodirnuti jednu od ikona na lijevoj strani nadzorne ploče za prebacivanje na nedavnu aplikaciju.

4. Prilagodite pozadinu

tapeta

Svaka nova verzija iOS-a dodaje više pozadinskih slika za slikanje vaše CarPlay pozadine. Kako biste prilagodili pozadinu, otvorite aplikaciju Postavke u CarPlayu i odaberite Tapeta. Dodirnite sliku koju želite koristiti kao novu pozadinu, zatim dodirnite set dugme.

5. Koristite Siri bez ruku

sirevi

Ako koristite iOS 14 ili noviji, Siri vam više neće ometati pogled na zaslon automobila kada zovete glasovnog asistenta. Sada kada ste u interakciji sa Siri, ona se pojavljuje kao mala uskovitlana loptica na dnu zaslona.

podijeli ETA

Ako trebate komunicirati s drugima tijekom vožnje, Siri može priskočiti u pomoć i ponuditi mogućnosti slanja poruka bez ruku. Možete reći nešto poput "Hej Siri, pošalji audio poruku (ime osobe)", a zatim snimiti svoju poruku. Zatim možete pregledati ili promijeniti poruku prije slanja. Siri će također podijeliti vaše vrijeme dolaska s nekim drugim, što je koristan dodatak ako kasnite na sastanak. Samo recite "Hej Siri, podijeli moje vrijeme dolaska s (ime osobe)".

najaviti obavijesti

A uz iOS 15 ili noviji, Siri može najaviti nove poruke kako vas ne bi ometao pogled na nadzornu ploču. Da biste ovo postavili, otvorite Postavke > Siri i pretraživanje > Obavijesti o najavama i uključite prekidač za Objavite obavijesti. Dodir CarPlay i uključite prekidač za Najavite porukea zatim postavite kako želite da Siri reagira kada stigne nova poruka.

6. Pronađite stanicu za punjenje električnih vozila

ev punjači

Ako posjedujete električno vozilo, možete dobiti pomoć od CarPlaya kada dođe vrijeme za punjenje. Pritisnite traku za pretraživanje u Apple Maps i upišite "EV chargers." Dodir EV punjači unos iz rezultata pretraživanja kako biste vidjeli kartu s najbližim stanicama za punjenje.

7. Dodajte više aplikacija

carplay aplikacije

Apple je proširio vrste aplikacija koje podržava putem CarPlaya. Možete dodati kompatibilne aplikacije za stanice za punjenje električnih vozila, parking, dostavu hrane i druge kategorije. Također se možete okrenuti alternativnim aplikacijama za navigaciju kao što su Google Maps i Waze.

Preporuka naših urednika

Upravljajte aplikacijama dostupnim za CarPlay otvaranjem Postavke > Općenito > CarPlay na vašem iPhoneu. Dodirnite naziv svog automobila i odaberite Prilagodite za dodavanje, uklanjanje i promjenu redoslijeda dostupnih aplikacija.

8. Pregledajte detaljne karte

navigacijski detalji

Većina vozača koristi CarPlay za upute za vožnju, stoga je Apple poboljšao svoju aplikaciju Maps kako bi pružio više informacija. Dok se krećete svojom rutom, možete vidjeti ograničenje brzine, smjer, procijenjeno vrijeme dolaska, 3D zgrade i tvrtke kao što su benzinske postaje i restorani. Siri ovih dana također daje konkretnije upute za vožnju, poput "Skrenite desno na sljedećem semaforu" umjesto "Skrenite desno za 800 stopa."

9. Slušajte aplikaciju Glazba

glazbena aplikacija

Uz iOS 13 ili noviji, aplikacija Glazba je lakša za oči kada koristite CarPlay. Omot albuma je velik, tako da možete vizualno lakše prepoznati album. Navigacija do vaših albuma i popisa pjesama brži je i jednostavniji postupak. Sučelje je intuitivnije jer možete vidjeti omot albuma na desnoj strani ekrana i dalje koristiti kontrole na ekranu osjetljivom na dodir za reprodukciju glazbe.

10. Pogledajte što svira

sada svira

Možete jednostavno vidjeti sve pojedinosti o bilo kojoj pjesmi, podcastu ili audioknjizi koja se trenutno reproducira putem aplikacije pod nazivom Now Playing. Aplikaciji Now Playing možete pristupiti s početnog zaslona ili ako ste već u audio aplikaciji, samo dodirnite ikonu audio grafike u gornjem desnom kutu.

11. Pogledajte svoj kalendar

kalendar

Možete vidjeti svoje kalendarske obveze za tekući dan. Samo idite na početni zaslon i dodirnite Kalendar ili zamolite Siri da vam pokaže kalendar.

12. Podesite postavke CarPlaya

carplay postavke

CarPlay nudi vlastitu namjensku aplikaciju Postavke putem koje možete prilagoditi razne opcije—omogućiti ili onemogućiti fokus vožnje, Siri prijedloge i omot albuma. Tu je i prekidač koji postavlja CarPlay shemu boja između tamnog načina rada i zadane svijetle teme.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up