11 bitnih savjeta za Android Oreo

Dok se Google već priprema za Android P, mnogi korisnici Androida tek počinju otkrivati ​​prednosti skrivene u znatno poboljšanom Androidu Oreo tvrtke.

Ako je Googleova najnovija distribucija verzije Androida (Otvara se u novom prozoru) ikakav pokazatelj, Android 8.0 Oreo ima dugu i plodnu vladavinu pred sobom. Lavovski dio (Otvara se u novom prozoru) korisnika Androida još uvijek mora nadograditi Marshmallow i Nougat na najnoviji mobilni operativni sustav. Ali kada to učine, Oreo je prepun novih značajki i nadogradnji za ispiranje okusa nugata iz njihovih usta – od pametnih ikona i novih emotikona do načina slike u slici i pametnijih obavijesti i sigurnosnih kontrola.

Igrali smo se s Oreom na Google Pixelu 2 XL (279,97 USD na Amazonu ) (Otvara se u novom prozoru) kako bismo pronašli najzgodnije značajke i skrivene stvari koje su spakirane u Android Oreo, kako u verziji 8.0 tako iu poboljšanoj verziji 8.1.

Oglas

Índice
 1. 1. Način rada slika u slici
 2. 3. Prilagodite lozinke za automatsko popunjavanje
 3. 4. Provjerite svoju bateriju 'Vitals'
 4. 5. Postavite precizne obavijesti
 5. 6. Pritisnite Odgodi
 6. 7. Podesite intenzitet noćnog svjetla
 7. 8. Pametan odabir teksta
 8. 9. Igrajte se s redizajniranim emotikonima
 9. 10. Igrajte Instant App igre
 10. 11. Pronađite svoju unutarnju hobotnicu
 11. 12. Android šefovi raspravljaju o sigurnosti

1. Način rada slika u slici

Način rada slika u slici

Najbolja značajka Orea je Slika u slici ili PIP način, koji vam omogućuje da držite aplikaciju ili video u kutu zaslona dok pregledavate druge aplikacije i zadatke na svom pametnom telefonu. Trenutno PIP radi samo s nekoliko Googleovih zadanih aplikacija: Chrome, Duo, Google Play, Karte i YouTube.

Prvo morate provjeriti je li PIP omogućen u postavkama. U glavnom redizajniranom izborniku postavki odaberite Aplikacije i obavijesti i pomaknite se prema dolje do Napredno. Otvorite prošireni izbornik i dodirnite Pristup posebnim aplikacijama, a odatle ćete vidjeti opciju Slika u slici na abecednom popisu, gdje možete uključiti i isključiti PIP za svaku aplikaciju. Nakon što je omogućeno, možete se jednostavno vratiti na početni zaslon iz podržane aplikacije i PIP bi se trebao pojaviti u donjem desnom kutu vašeg zaslona.

Međutim, postoji kvaka. Možete otključati samo sliku u slici za YouTube, aplikaciju za koju biste vjerojatno najviše koristili PIP, ako se prijavite za YouTube Red. Međutim, uspio sam uspješno natjerati PIP da radi za Duo video chat, kao i Google Maps kada sam krenuo na put.

3. Prilagodite lozinke za automatsko popunjavanje

Prilagodite lozinke za automatsko popunjavanje

Korisnici Orea također sada mogu povezati postavke automatskog popunjavanja ne samo s Googleovim zadanim postavkama, već i povući vjerodajnice iz nekoliko podržanih upravitelja lozinkama trećih strana. Da biste to prilagodili, trebate otići na pomalo čudno područje postavki vašeg Androida.

U glavnom izborniku postavki pomaknite se na Sustav. Prva opcija na sljedećoj stranici je Languages ​​​​and Input, iz koje ćete morati otvoriti Advanced Settings na dnu i odabrati uslugu automatskog popunjavanja. Odavde možete odabrati automatsko popunjavanje svojih zaporki od Googlea, potpuno onemogućiti ovu značajku ili povezati jedan od četiri podržana upravitelja zaporki: Dashlane, Keeper, LastPass ili 1Password. Kako bih testirao ovu značajku, sinkronizirao sam se s LastPassom. Nakon što se prijavite i omogućite uslugu, vaš pametni telefon će povući sve vaše vjerodajnice za automatsko popunjavanje izravno iz vašeg upravitelja lozinkama.

4. Provjerite svoju bateriju 'Vitals'

Provjerite svoju bateriju 'Vitals'

Android 8.0 daje vam mnogo veću kontrolu nad korištenjem baterije s dubljim prekidima podataka i napajanja. Izvorno nazvan Vitals, Google je rekao da je napravio značajna poboljšanja ukupnog vremena pokretanja Orea i pražnjenja baterije, kao i da je ograničio korištenje podataka pozadinske aplikacije i upozorio vas na aplikacije koje rade u pozadini. Na samoj stranici Battery, kojoj se može pristupiti iz glavnog izbornika postavki, Oreo vam daje mnogo naprednije podatke o korištenju baterije i omogućuje vam pristup određenim aplikacijama i ručno optimiziranje potrošnje energije.

5. Postavite precizne obavijesti

Postavite precizne obavijesti

Jedno od najmoćnijih poboljšanja Orea je način na koji obrađuje obavijesti. Google je dodao točke obavijesti (malu crvenu točku iznad ikona aplikacija) da vam pokaže kada imate obavijesti na čekanju, ali ih je dovoljno jednostavno isključiti dugim pritiskom da biste otvorili okvir s prečacima. Odatle dodirnite ikonu informacija u gornjem desnom kutu i odaberite opciju obavijesti o aplikaciji s izbornika kako biste otvorili postavke obavijesti za tu određenu aplikaciju. Od tamo možete uključiti i isključiti različite postavke obavijesti, uključujući točkice, zvukove i još mnogo toga. Ako se programer određene aplikacije uključio u kategorije, možete dobiti još precizniju kontrolu nad postavkama obavijesti.

Na Twitteru, na primjer, postavke obavijesti temeljene na kategorijama omogućuju vam uključivanje i isključivanje opcija kao što su "izravne poruke", "hitna upozorenja" ili "povezano s vama i vašim tweetovima". Također možete pristupiti postavkama obavijesti tako da povučete obavijest udesno (pogledajte dolje) i dodirnete ikonu zupčanika ili u aplikaciji i obavijesti u glavnom izborniku postavki.

6. Pritisnite Odgodi

Pritisnite Odgodi

Koristeći istu novu značajku prijelaza udesno na obavijestima, također možete pritisnuti gumb za odgodu na upozorenjima. Pokraj zupčanika nalazi se ikona sata koja otvara ploču na vašem zaključanom zaslonu ili zaslonu s obavijestima za odgodu obavijesti na 15 minuta, 30 minuta, 1 sat ili 2 sata. Ova značajka odavno je potrebna.

7. Podesite intenzitet noćnog svjetla

Podesite intenzitet noćnog svjetla

Poput Appleove značajke Night Shift, Night Light na Androidu zatamnjuje vaš zaslon u žuto kako bi se smanjila količina plavog svjetla koje vaše oči vide prije nego što odete u krevet. Noćno svjetlo dostupno je na Pixelu i drugim Android uređajima od verzije 7.0 Nougat, ali osim uključivanja/isključivanja značajke i postavljanja prilagođenog rasporeda, Oreo također omogućuje ručno podešavanje intenziteta zaslona. Da biste to provjerili, jednostavno idite na Zaslon iz glavnog izbornika postavki i dodirnite Noćno svjetlo.

8. Pametan odabir teksta

Pametan izbor teksta

Google je Androidov odabir teksta učinio pametnijim u Oreu automatskim isticanjem pravih riječi dvostrukim dodirom za odabir specifičnih informacija kao što su adrese, URL-ovi, telefonski brojevi i adrese e-pošte. Za adresu, na primjer, Pametni odabir teksta neće samo istaknuti informacije koje želite, već će vam otvoriti skočni prozor da ih otvorite izravno u Google kartama.

9. Igrajte se s redizajniranim emotikonima

Igrajte se s redizajniranim emotikonima

Još uvijek žalimo za emojijima, ali najbolji način da se naviknete na Googleove nove emotikone okruglog lica je da ih počnete koristiti. S druge strane, Android je sada sinkroniziran sa standardom Unicode 10 i nudi isti prošireni skup emotikona kao iOS 11, što znači puno više profesionalnih žena plus nove dodatke poput dinosaura. Ali što je najvažnije, ažuriranje Orea 8.1 popravilo je sjajan emotikon čizburgera iz Androida 8.0 koji je stavljao rastopljeni sir ispod pljeskavice. *Zadrhti* Emoji čizburgera s pravilnim proporcijama sada prikazuje sir iznad pljeskavice i ispod začina gdje mu je i mjesto.

10. Igrajte Instant App igre

Igrajte Instant App igre

Iako nije specifično za Oreo sam po sebi, korisnici Androida 8.0 i 8.1 mogu iskoristiti Googleove novoproširene Instant App Games, koje vam omogućuju igranje dijela nekih igara iz Trgovine Play prije preuzimanja cijele aplikacije. Instant aplikacije trenutno su dostupne za odabrani broj igara (otvaraju se u novom prozoru), uključujući Clash Royale. Sve što trebate učiniti je otvoriti Google Play i na stranici za preuzimanje podržane aplikacije kliknuti gumb Isprobajte sada kako biste odigrali nekoliko razina prije preuzimanja.

11. Pronađite svoju unutarnju hobotnicu

Pronađite svoju unutarnju hobotnicu

Kao i obično, Google je spremio zabavno iznenađenje duboko u Android OS. Na stranici s glavnim postavkama pomaknite se do kraja i odaberite opciju Sustav. Zatim se ponovno pomaknite dolje do O telefonu. Odatle ćete vidjeti statičnu verziju Androida, u ovom slučaju 8.1.0. Ne možete kliknuti na stranicu, ali ako brzo dodirnete informacije o verziji Androida na nekoliko sekundi, Android s oznakom Oreo pojavit će se na vašem zaslonu. Ako dugo pritisnete kolačić, on će se pretvoriti u plivajuću Android hobotnicu koju možete vući po ekranu.

Dakle, ako ste na rubu neuspjeha hiper-povezivanja, nemojte bacati svoj lijepi novi Android telefon u zid. Najprije prilagodite svoje obavijesti i isključite buku. Ako to ne uspije, slijedite ove korake da se igrate sa svojim ink glavonošcem dok vam ne bude ugodno. Zagrlite svoju unutarnju lignju i opustite se.

12. Android šefovi raspravljaju o sigurnosti

Google je također predstavio mnoštvo Android sigurnosnih značajki i poboljšanja, uključujući Google Play Protect i naprednije značajke za otkrivanje i prevenciju prijetnji koje pokreće strojno učenje. PCMag je nedavno razgovarao s Androidovim Enterprise and Security Chiefs-om o svemu što se tiče mobilne sigurnosti, uključujući sigurnosna poboljšanja ispod haube u Oreu. Cijeli video intervju možete pogledati iznad.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up