10 značajki privatnosti za iOS 15 i iPadOS 15 koje korisnici trebaju znati

Apple nudi mnogo različitih načina za zaštitu vaše privatnosti dok koristite svoj iPhone ili iPad, ali iOS 15 i iPadOS 15 dodaju još više značajki osmišljenih da vas zaštite i zaštite. Možete sakriti svoju adresu e-pošte, sakriti svoju internetsku aktivnost, pratiti dopuštenja aplikacija, pratiti nesigurne lozinke i više.

Kako biste iskoristili prednosti najnovijih značajki, provjerite imate li najnoviju verziju OS-a. Ići Postavke > Općenito > Ažuriranje softvera. Bit će vam rečeno da je vaš softver ažuriran ili će se tražiti da instalirate najnovije ažuriranje. Uklonivši to s puta, evo kako koristiti ove alate.

Índice
 1. Zaštitite svoju aktivnost pošte
 2. Sakrij svoju e-mail adresu
 3. Sakrijte svoju IP adresu s iCloud Private Relay
 4. Praćenje dopuštenja za programere aplikacija
 5. Podijelite svoju približnu lokaciju
 6. Odbijte pristup vašoj lokalnoj mreži
  1. Preporuka naših urednika
 7. Otkrijte pristup kameri ili mikrofonu
 8. Ograničite pristup fotografijama
 9. Otkrivanje problematičnih lozinki
 10. Safari izjava o privatnosti

Zaštitite svoju aktivnost pošte

zaštitite aktivnosti pošte

Tvrtke i oglašivači koji vam šalju e-poštu mogu primiti određene informacije o vašim aktivnostima u aplikaciji Mail. Oni mogu saznati jeste li i kada pročitali određenu e-poštu, pa čak i odrediti vašu lokaciju. Ažuriranje na iOS 15 i iPadOS 15 uvodi značajku privatnosti pod nazivom Zaštita aktivnosti pošte koja to može spriječiti.

Uključite ovo u nastavku Postavke > Pošta > Zaštita privatnostizatim uključite prekidač Zaštitite aktivnost pošte. Kada je omogućeno, IP adresa vašeg uređaja je skrivena kako bi se prikrila vaša lokacija. Svaki udaljeni sadržaj iz poruke e-pošte učitava se privatno u pozadini tako da se ne može koristiti za praćenje.

Sakrij svoju e-mail adresu

sakrij moju e-poštu

Sakrij moju e-poštu omogućuje vam da se prijavite za aplikacije i web stranice s nasumičnim računom e-pošte kako biste anonimizirali svoj identitet i smanjili količinu neželjene pošte poslane na vašu pravu adresu e-pošte. Da biste koristili ovu značajku, morate imati iOS 15 ili iPadOS 15 i prijaviti se za plaćenu pretplatu na iCloud+.

Ići Postavke > (vaše ime) > iCloud > Sakrij moju e-poštu za stvaranje nove adrese ili korištenje bilo koje nasumične adrese koju ste možda već koristili sa starijom Appleovom značajkom prijave s Appleom. Sljedeći put kada budete trebali izraditi račun za pristup web stranici ili ispuniti online obrazac, umjesto toga upotrijebite nasumične adrese.

Sve e-poruke generirane putem ovog računa prosljeđuju se na vašu pravu adresu e-pošte, ali uvijek možete deaktivirati anonimnu adresu ako počnete primati neželjenu poštu. Vrati se na Sakrij moju e-poštu stranicu, odaberite nasumičnu adresu i dodirnite Deaktivirajte email adresu da biste ga izbrisali i sačuvali svoju pristiglu poštu bez neželjene pošte.

Sakrijte svoju IP adresu s iCloud Private Relay

privatni relej

Uz iCloud Private Relay, vaša stvarna IP adresa zamjenjuje se jednom od niza anonimnih adresa temeljenih na vašoj općoj regiji kao način skrivanja vaše specifične lokacije. Budući da se vaš internetski promet šalje kroz dva odvojena releja, nijedan entitet, uključujući Apple, ne može vidjeti ili pratiti vašu internetsku aktivnost.

Ova je značajka dostupna samo pretplatnicima na iCloud+ koji koriste preglednik Safari. Da biste omogućili iCloud Private Relay, idite na Postavke > (vaše ime) > iCloud > Privatni prijenos (Beta)zatim uključite prekidač Privatni prijenos (Beta). Dodir Lokacija IP adrese kako bi relej koristio vašu opću lokaciju umjesto vaše točne lokacije, ili još generaliziraniju lokaciju izvedenu iz vaše zemlje i vremenske zone.

Da bi radila, web stranice koje posjećujete moraju u potpunosti podržavati Private Relay. Ako stranica ne radi, može prikazati sadržaj za pogrešnu regiju, opteretiti vas dodatnim koracima prijave ili uopće neće raditi. Ako naiđete na probleme s kompatibilnošću, možete potpuno onemogućiti Private Relay tako da se vratite na Privatni prijenos (Beta) stranicu i ponovno deaktiviranje istog prekidača.

Također možete onemogućiti značajku samo za određene Wi-Fi mreže pod Postavke > Wi-Fi. Dodir Više pokraj određene Wi-Fi mreže i isključite prekidač za iCloud privatni prijenos. Ili idite na Postavke > Mobilna mreža > Mobilni podaci i isključite prekidač za iCloud privatni prijenos za onemogućavanje određenih mobilnih veza.

Praćenje dopuštenja za programere aplikacija

dopuštenja za praćenje

Programeri aplikacija mogu vas pratiti i slati vam ciljane oglase dok koristite određene aplikacije i web stranice. Apple je predstavio novu značajku koja će vas pitati želi li vas neka aplikacija pratiti. Ovo se može uključiti iz Postavke > Privatnost > Praćenjegdje morate uključiti Dopusti aplikacijama da zahtijevaju praćenje.

Dok koristite svoje aplikacije, one mogu početi tražiti vaše dopuštenje prije praćenja vaše aktivnosti. Naravno, aplikacije koje ne traže vaše dopuštenje i dalje vas mogu pratiti, ali barem vam ova postavka daje šansu za borbu.

Podijelite svoju približnu lokaciju

približna lokacija

Ako ste oprezni s dijeljenjem svoje određene lokacije s određenim uslugama, ali svejedno trebate koristiti usluge lokacije svog uređaja za određene funkcije, postoji rješenje: podijelite samo približnu lokaciju te lokacije.

To možete postaviti ručno za pojedinačne aplikacije pod Postavke > Privatnost > Usluge lokacije. Budi siguran Usluge lociranja je uključena, a zatim prijeđite prstom prema dolje do popisa aplikacija. Dodirnite određenu aplikaciju da biste također podijelili svoju lokaciju Dok je u upotrebi ili Stalno. Na sljedećem zaslonu isključite prekidač za Precizna lokacijai aplikacija će sada koristiti samo vašu približnu lokaciju.

Odbijte pristup vašoj lokalnoj mreži

pristup lokalnoj mreži

Od izdanja iOS-a 14 i iPadOS-a 14, određene će aplikacije zahtijevati pristup lokalnoj mreži kada ih pokrenete prvi put. Nekim aplikacijama može biti potreban takav pristup za komunikaciju s Bluetooth ili Wi-Fi uređajima, ali većina ne bi trebala.

Ako pokrenete takvu aplikaciju, pojavljuje se poruka da aplikacija želi pronaći uređaje na vašoj lokalnoj mreži i spojiti se na njih. Dodir Nemoj to dopustiti zabraniti pristup. To također možete omogućiti ili onemogućiti za svaku pojedinu aplikaciju iz Postavke > Privatnost > Lokalna mreža. Isključite prekidač za određenu aplikaciju da biste onemogućili pristup.

Preporuka naših urednika

Otkrijte pristup kameri ili mikrofonu

otkrivanje kamere

Neke će aplikacije pokušati upotrijebiti vašu kameru ili mikrofon u određene svrhe čak i kada im taj pristup nije potreban. Ako koristite iOS 14, iPadOS 14 ili noviji, vidjet ćete vizualni znak na vrhu zaslona kada se vaša kamera ili mikrofon koriste.

Zelena točka govori da vam je kamera trenutno aktivirana, dok žuta točka govori da vam je mikrofon trenutno uključen. Tada možete sami procijeniti mislite li da vaša trenutna aplikacija treba takav pristup.

Ograničite pristup fotografijama

ograničiti pristup fotografijama

Određene aplikacije zahtijevat će pristup vašoj fototeci, što je razuman zahtjev za kameru ili aplikaciju za uređivanje fotografija. Ali ako imate osjetljive fotografije koje želite zadržati privatnima, možete ograničiti pristup samo određenim fotografijama.

Ako primite takav zahtjev prilikom pokretanja aplikacije, dodirnite Odaberite Fotografije za odabir fotografija kojima želite dopustiti pristup. Da biste ovo postavili za sve aplikacije, idite na Postavke > Privatnost > Fotografije. Odaberite aplikaciju, promijenite postavku na Odabrane fotografijea zatim odaberite fotografije kojima aplikacija može pristupiti.

Otkrivanje problematičnih lozinki

problematične lozinke

Korištenje snažne i jedinstvene lozinke za svaki račun aplikacije i web-mjesta izazovan je zadatak, ali svaka slaba lozinka koju koristite i ponovno upotrijebite izlaže vas sigurnosnim rizicima. Možete vidjeti koje su vaše zaporke potencijalno ranjive, bilo zato što su prejednostavne ili zato što ih koristi više od jedne aplikacije ili web-mjesta.

To možete provjeriti u nastavku Postavke > Lozinke > Sigurnosne preporuke. Provjerite je li prekidač uključen za Otkrivanje ugroženih lozinki. Na ekranu će se prikazati sve rizične lozinke koje biste trebali promijeniti.

Safari izjava o privatnosti

Izjava o privatnosti

Kako bi zaštitio vašu privatnost, Safari će pokušati spriječiti praćenje lokacije da vas prati. Potvrdite da je ova postavka aktivna pod Postavke > Safari. Pomaknite se prema dolje do Privatnost i sigurnost odjeljak i provjerite je li prekidač uključen Spriječite praćenje više lokacija uključeno je.

Sada kada koristite Safari, možete dodirnuti Ah ikonu u adresnom polju i odaberite Izjava o privatnosti iz izbornika. Izvješće pokazuje koji su tragači bili spriječeni da vas profiliraju i postotak web stranica koje su kontaktirale tragače. Također možete vidjeti koliko je trackera blokirano za svaku stranicu i imena stvarnih trackera koji su blokirani.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up