10 stvari koje trebate znati prije kupnje obnovljene elektronike

Postoji jednostavan razlog za kupnju obnovljene tehnologije umjesto potpuno novog uređaja – ušteda novca. Također je lijepo izbjegavati slanje gadgeta na odlagalište. A tu je i dodatni bonus ove blagdanske sezone: nedostaju potpuno novi proizvodi zbog tekućih problema s opskrbnim lancem, a distribucija u trgovine postaje sve teža. Osim toga, u cijelom svijetu postoji stalan nedostatak procesora. Ako se odlučite za obnovljeni proizvod, on neće biti predmet odgode isporuke jer je već tu za kupnju.

Problem je u tome što su obnovljeni proizvodi vjerojatno imali život prije nego što su došli do vas. Možda je to kratko postojanje donijelo nekoliko problema s izvornim vlasnikom, ali možda i nije. Doživotno je bilo dovoljno da se proizvod pošalje natrag i revidira kako bi ponovno radio, ili barem jednom kako bi se osiguralo da je i dalje isporučen. Sve se to dogodilo pod izvornim jamstvom za proizvod — jamstvom koje možda nećete dobiti kada proizvodu date drugu priliku.

Možda ćete se morati odreći originalnog pribora i riješiti nekoliko fizičkih nedostataka.

Evo kratkog pregleda onoga što biste trebali znati prije nego što kliknete gumb za kupnju na obnovljenom/refurbished komadu hardvera. Ako ne možete dobiti zadovoljavajući odgovor na ova pitanja, držite se kupovine potpuno novog ako možete. (A ako tražite ideje za darove, pogledajte naš puni vodič za blagdanske darove.)

Índice
 1. Je li riječ o remontu ili povratu otvorene kutije?
 2. Tko je radio obnovu?
 3. Dolazi li sa svim stvarima?
 4. Je li proizvod još pod jamstvom?
 5. U kakvom je stanju?
 6. Kakva je politika povrata?
  1. Preporuka naših urednika
 7. Što ne bih trebao kupiti renovirano?
 8. Nudi li moja kreditna kartica zaštitu?
 9. Jesu li popravci uvijek jeftiniji?
 10. Koje tvrtke vrše remont?
  1. Prodavači
  2. Trgovci na malo i prijevoznici
  3. Stručnjaci za obnovu

Je li riječ o remontu ili povratu otvorene kutije?

Otvorite kartonsku kutiju

(Foto: Karolina Grabowska iz Pexelsa)

Tipičan proizvod otvorene kutije je onaj koji je kupljen i otvoren, ali vraćen prije nego što je uopće korišten. Možda ga kupac ili primatelj nije želio ili je pakiranje oštećeno pa je vraćeno iz predostrožnosti, iako je sadržaj bio u redu.

Tehnički, rekao bih da uređaj treba neku vrstu popravka, čišćenja ili dotjerivanja da bi bio pravi remont. Pravno gledano, ne postoji prava definicija "preuređenog". Može značiti što god prodavač ili trgovac želi da znači. Također možete vidjeti pojmove kao što su "rabljeno" i "refurbished", koji su sinonimi... sve dok nisu. Svi vraćeni proizvodi koji se preprodaju obično su zajedno u paketu, bez obzira na stanje.

Srećom, u SAD-u postoje zakoni (Otvara se u novom prozoru) koji sprječavaju tvrtke da prodaju vraćene proizvode kao da su potpuno novi. Možete imati koristi od toga. Jer kad jednom na proizvodu “smrdi” renoviranje, cijena bi trebala pasti znatno niže.

Pitajte prodavača o podrijetlu proizvoda i nadajte se otvorenoj kutiji proizvoda; možda nisi prvi vlasnik, ali možeš biti prvi korisnik.

Tko je radio obnovu?

Nisu sve restauracije iste. To bi mogao izvesti izvorni proizvođač, ali je moguće da je treća strana izvršila posao i preprodala ga.

Općenito, držati se izvorne tvrtke pametan je potez. Imat će odgovarajuće pakiranje i dijelove kako bi proizvod bio što sličniji novom. Potražite "tvornički certificirano" ili sličnu nomenklaturu.

Međutim, možete vidjeti stvarne uštede od renoviranja trećih strana. Unatoč činjenici da je to arena koju neki opisuju kao, u najboljem slučaju, Divlji zapad, ne postoji pravi način da se utvrdi kvaliteta proizvoda dok se ne potroši novac. Kupac oprez.

Dolazi li sa svim stvarima?

Futrole za Apple iPhone - Fotografija Zhang Peng/LightRocket putem Getty Imagesa

(Foto: Zhang Peng/LightRocket/Getty Images)

Tužno je iskustvo otvoriti kutiju iPhonea i ne pronaći punjač i neke slušalice (pogotovo ako je predmet potpuno nov, ali to je drugi problem).

Vrlo je vjerojatno da nećete imati dodatnu opremu kod prepravljene kupnje. Uostalom, netko tko vrati ili proda svoj iPhone obično ne šalje slušalice natrag, jer, uf.

To je još jedan razlog da preinake tražite uglavnom od izravnog dobavljača. Veća je vjerojatnost da ćete sav pribor dobiti u kutiji. To vrijedi i za stvari poput softvera koji se može dobiti s računalom, iako je vjerojatnije da će ovih dana doći kao kod za preuzimanje. Moguće je dobiti proizvod u nečem sličnom originalnom pakiranju, ako Vam je to bitno.

Je li proizvod još pod jamstvom?

Nemojte kupovati bilo koji proizvod, obnovljen ili potpuno nov, koji se reklamira "kakav jest" jer se time poništava svako implicirano jamstvo koje proizvod može imati. Kupac riskira da dobije proizvod koji možda čak i ne radi ispravno. Samo zato što se uređaj pokreće ne znači da može biti na mreži, dobiti signal itd.

Razlog zbog kojeg možete vidjeti klauzulu "kakav jest" je taj što rabljeni proizvodi u mnogim državama dolaze s impliciranim jamstvom prema zakonu. Proizvod mora moći raditi ono za što je dizajniran, čak i ako se prodaje rabljen. Ako je telefon, bolje da zove (telefoni to još uvijek rade, rekli su mi). Ako je prijenosno računalo, bolje ga je pokrenuti i spojiti na internet. Ako je web kamera, bolje ti je da dobro izgledaš na tom Zoom sastanku.

Najbolje je direktno pitati prodavača ima li novo jamstvo/jamstvo. Ako je uređaj popravio izvorni proizvođač, to bi moglo biti još vjerojatnije. Bez jamstva ušteda se možda neće uvijek isplatiti. Također, potvrdite duljinu jamstva. Šest mjeseci na uređaju koji je izvorno star godinu dana ne ide vam u prilog.

U kakvom je stanju?

Razbijen ekran telefona

(Foto: Getty Images)

Ne postoje pravila o tome kako ocijeniti obnovljeni proizvod, osim činjenice da prodavač ne može reći da je potpuno nov. Ipak, mogu reći da je "kao nov".

To bi moglo značiti da nikada nije korišten. To također može značiti da je proizvod vraćen u to stanje nakon što je proizvod imao težak život. Možda su, na primjer, zamijenjene stvari poput izgrebanog/napuknutog zaslona. Isplati se točno znati što znači "kao nov".

Nakon "kao novo", sve opcije su "korištene" u nekom obliku, od "nježno" naniže. Pronaći ćete varijacije tih oglasa od stranice do stranice, od dobavljača do dobavljača.

Kakva je politika povrata?

Potrebno je neko vrijeme da se uoče problemi u nekim proizvodima. Želite barem mjesec dana - nije veliko pitanje kada vam divovske tvrtke koje proizvode madrace daju 100 dana. Ovo bi također trebalo vrijediti za obnovljene proizvode. Ako ne možete dobiti najmanje dva tjedna da se bavite obnovljenim proizvodom s besplatnim povratom, nemojte se truditi. Mnogi će reći “sale final”, a vi to ne želite – osim ako ne želite, jer ušteda je astronomska.

Preporuka naših urednika

Kupnja preuređenja je upravo ona vrsta transakcije koju treba uzeti zdravo za gotovo, ali pročitajte sitna slova. Kada primite proizvod, izvršite temeljitu inspekciju čim ga otvorite. Ovisno o količini posla obavljenog na uređaju, možda ćete htjeti iskoristiti tu politiku vraćanja nakon ubrzanja.

Što ne bih trebao kupiti renovirano?

To u konačnici ovisi o vama, ali preporučujemo da izbjegavate sljedeće:

 • Predmeti koji dotaknuti vašu kožu puno (slušalice i slušalice)

 • Mehanički predmeti (klavijature)

 • Tvrdi diskovi ili solid state diskovi (ne može se stvarno vratiti na tvorničke postavke)

 • televizori (teško je reći koliko bi TV mogao biti star/korišten)

Neki od njih mogli bi biti u redu ako vjerujete tvrtki koja stoji iza obnove proizvoda. Suprotno tome, trebali biste kupovati samo obnovljene proizvode nekih tvrtki jer su novi preskupi (kašalj, Apple (Otvara se u novom prozoru), kašalj).

Nudi li moja kreditna kartica zaštitu?

Zaštita kartice

(Foto: wk1003mike/Shutterstock)

Vjerojatno. Mnoge kreditne kartice proširuju pokrivenost jamstvom—to jest, pod pretpostavkom da je proizvod već imao neku vrstu jamstva. To uključuje renoviranje...u većini slučajeva. Istraživanje Wallethuba iz 2017. (Otvara se u novom prozoru) otkrilo je da bi 66% svih kartica pokrilo reburbs s postojećim jamstvom, dok bi 47,2% produljilo jamstvo koje se zasebno kupuje.

Produljena jamstva (Otvara se u novom prozoru) su prednost za mnoge kartice, ali ne za sve. Očito, tu karticu morate koristiti za kupnju. Možete ga pronaći na Citiju, Chaseu, Capital Oneu, American Expressu i mnogim drugima. (Discover ga je ubio 2018.) Čak i nekoliko kartica bez naknade nudi prednost.

Prije nego što kupite proizvod za popravak, osobito nešto vrhunsko kao što je pametni telefon ili prijenosno računalo, provjerite ima li kartica vaša leđa tako što ćete ih nazvati. Zatim, kada budete kupovali, svakako sačuvajte račun i kopiju originala/jamstva za popravak. Možda će vam trebati procjena popravka za popravak uređaja, kao i za podnošenje zahtjeva (Otvara se u novom prozoru).

Jesu li popravci uvijek jeftiniji?

Kvragu ne. Bolje napravite usporedbu cijena. Kad nađete jeftini popravak, idite na drugo mjesto za popravak i provjerite je li isti ili sličan dotični model tamo dostupan za još nižu cijenu. Ipak, nemojte dopustiti da cijena diktira sve. Ponekad jednostavno možete dovoljno vjerovati web-mjestu ili dobavljaču da potrošite malo više radi mira.

Koje tvrtke vrše remont?

Prodavači

Evo kratkog popisa dobavljača tehnologije s nekim od najboljih programa obnovljenih proizvoda. Ako vaš omiljeni trgovac nije na ovom popisu, samo guglajte njegovo ime s "refurbished" i vjerojatno ćete pronaći rabljenu robu.

Trgovci na malo i prijevoznici

Trgovci na malo i mobilni operateri također su u poslu. Mnogi proizvodi za obnovu za preprodaju. Ove su stranice dobro mjesto za pronalaženje vraćenih artikala s otvorenom kutijom.

Stručnjaci za obnovu

Tu su i prodavači koji se bave renoviranjem, mjesta koja ne rade ništa osim što vam prodaju obnovljenu robu po cijeni oko koje se oboje možete složiti. Obično čak uključuju i jamstvo.

PCMag logotip Kako znati trebate li novu bateriju za iPhone

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up