10 savjeta za produljenje trajanja baterije vašeg Android telefona

Brojni su čimbenici koji doprinose smanjenom trajanju baterije na vašem Android telefonu. Tanja tijela, svjetliji zasloni, brži procesori, više pozadinskog softvera i brže internetske veze uzimaju svoj danak na telefonskim baterijama, ali proizvođači također ugrađuju jače baterije kako bi kompenzirali.

Većina novih vodećih telefona nudi cjelodnevno trajanje baterije. Baterija Google Pixel 7 Pro od 5000 mAh omogućila je nešto manje od 11 sati trajanja baterije u našim testovima, dok je Samsung Galaxy S22 Ultra trajao nešto više od 12 sati. Ipak, postoje načini da izvučete više iz svakog telefona.

Postavke izbornika će se razlikovati ovisno o tome koji telefon koristite i koju verziju operativnog sustava imate; u ovoj smo priči koristili Samsung Galaxy S20 FE s Androidom 11. Ali svi bi Android uređaji trebali imati slične značajke. Imajući ovo upozorenje na umu, evo nekoliko načina za produljenje trajanja baterije vašeg Android telefona.

Índice
 1. 1. Uključite način rada za uštedu energije
 2. 2. Podesite svjetlinu zaslona
 3. 3. Upravljajte svojim zaključanim zaslonom
 4. 4. Postavite kada ekran istječe
 5. 5. Isključite lokacijske i bežične usluge
 6. 6. Isključite pozadinsko osvježavanje i ažuriranja aplikacija
 7. 7. Onemogućite aktivno slušanje
  1. Preporuka naših urednika
 8. 8. Utišajte telefon
 9. 9. Automatizirajte proces
 10. 10. Kupite prijenosnu bateriju ili torbicu

1. Uključite način rada za uštedu energije

postavke načina uštede energije

(Zasluge: Google)

Mislite da ćete se zaglaviti u situaciji da vam baterija telefona treba da traje dulje nego inače? Stavite telefon u način rada za uštedu energije, koji automatski isključuje značajke koje mogu skratiti trajanje baterije. Na našem Samsung uređaju smo otvorili Postavke > Baterija i njega uređajaa zatim kucnuo na Baterija unos.

Ispod grafikona potrošnje baterije smo omogućili Način rada za uštedu energije da biste odmah ograničili usluge mreže, sinkronizacije i lokacije te smanjili stopu osvježavanja zaslona. Tapkanjem Način rada za uštedu energije, mogli bismo dodatno prilagoditi značajku isključivanjem Always on Display, ograničavanjem brzine CPU-a na 70% ili smanjenjem svjetline za 10% kako bismo još više uštedjeli bateriju. U izborniku Quick Settings postoji i opcija za uštedu energije.

Za maksimalnu uštedu energije, Ograničite aplikacije i početni zaslon opcija omogućuje samo odabrane aplikacije i ograničava sve pozadinske aktivnosti kada je uključen način rada za uštedu energije. Za starije verzije Androida možda će vam biti ponuđeno više unaprijed postavljenih postavki za uštedu energije, svaka s različitom ravnotežom između performansi i trajanja baterije.

Ako koristite Google Pixel, u nastavku možete postaviti slična ograničenja baterije Postavke > Baterija > Štednja baterije. Također postoje opcije za raspored kada je uključena i omogućena ušteda baterije Ekstremna ušteda baterije za još dulje trajanje baterije.

2. Podesite svjetlinu zaslona

postavke osvjetljenja telefona

(Zasluge: Google)

Zasloni pametnih telefona su velike, svijetle baterije. Vjerojatno ne trebate da vaš uređaj bude na najsvjetlijoj postavci. Idite na postavke zaslona i smanjite svjetlinu zaslona. Također možete otvoriti padajući zaslon i tamo upravljati svjetlinom.

Kad ste već kod toga, razmislite o onemogućavanju automatske svjetline. Ova se značajka prilagođava na temelju vaših percipiranih potreba, ali također može povećati svjetlinu vašeg zaslona više nego što bi trebala. Isključite prekidač pokraj njega Podesiva svjetlina i vaše oči (i baterija) će vam biti zahvalni.

3. Upravljajte svojim zaključanim zaslonom

postavke zaključanog zaslona

Always on Display možda je potpuno nova značajka za korisnike iPhonea, ali već je neko vrijeme dostupna na Android uređajima. To omogućuje da osnovne informacije poput vremena i datuma budu vidljive na zaslonu kada je zaslon inače isključen. Ova bi značajka trebala trošiti što je moguće manje energije, ali možete postaviti ograničenja da iz nje iscijedite i posljednju kap energije.

Ako posjedujete Samsung Galaxy uređaj, idite na Postavke > Zaključani zaslon i onemogućite prekidač pored Always on Display. Možete i dodirnuti Uvijek na ekranu da biste ga postavili da se prikazuje samo kada se dodirne zaslon ili samo u određeno vrijeme ako ne želite potpuno izgubiti funkciju. Većina Pixel telefona omogućuje vam da napravite promjene pod Pogled > Zaključani zaslon > Uvijek pokažite vrijeme i informacije.

4. Postavite kada ekran istječe

postavke vremenskog ograničenja zaslona

Što je dulje zaslon vašeg telefona uključen, to više trošite bateriju. Tome se možete suprotstaviti postavljanjem zaslona da se isključi ranije nego inače. Ako svoj otključani telefon obično ostavljate na stolu, ovo je značajka koju treba promijeniti. Na Galaxy i Pixel telefonima možete otvoriti Postavke > Zaslon > Istek zaslonaa zatim odaberite između nekoliko opcija, od 15 sekundi do 10 minuta.

5. Isključite lokacijske i bežične usluge

zrakoplovni način

Čak i kada je u stanju mirovanja, vaš telefon šalje različite signale koji na kraju mogu isprazniti bateriju vašeg telefona (čak i ako je to samo malo). Ako želite maksimalnu količinu energije koju možete dobiti, postoji nekoliko pozadinskih usluga koje možete isključiti ako ne želite prijeći u način pune uštede energije.

Wi-Fi, Bluetooth i mobilni podaci troše bateriju svakim novim pingom koji primite. Jednostavan način za uštedu baterije je da otvorite padajući zastor na telefonu i dodirnete tipku Način rada u zrakoplovu. Ovo će odmah prekinuti vezu vašeg telefona sa svim ovim uslugama i uštedjeti malo soka.

Usluge lokacije mogu vam omogućiti navigaciju pomoću Google karata, ali svi ti GPS pingovi koji se odvijaju u pozadini mogu vam brzo isprazniti bateriju. Usluge lokacije možete potpuno isključiti iz Postavke > Lokacija kako biste spriječili Google da vas prati. Međutim, to će spriječiti mnoge aplikacije u ispravnom radu. Možete odabrati umjesto toga Dozvole aplikacije za opoziv pristupa samo određenim aplikacijama koje mogu biti posebno loše za pinganje vašeg telefona.

6. Isključite pozadinsko osvježavanje i ažuriranja aplikacija

onemogućiti aplikacije

Aplikacije rade u pozadini čak i kada ih ne koristite. To će, naravno, vremenom potrošiti podatke i trajanje baterije. Nekorištene aplikacije možete staviti u stanje mirovanja Baterija postavke na vašem Samsung uređaju. Odaberite Ograničenja upotrebe u pozadini i omogućiti Stavite nekorištene aplikacije u stanje mirovanja kako biste spriječili aplikacije da vam troše bateriju.

Možete otići korak dalje i ručno reći svom telefonu da stavi određene aplikacije u stanje mirovanja. Odaberite Aplikacije za spavanje ili Aplikacije za dubok sanzatim dodirnite plus (+) i dodajte svoju aplikaciju na popis. Imajte na umu da će aplikacije za spavanje primati ažuriranja samo povremeno, a aplikacije za duboko spavanje neće se pokretati osim ako nisu u upotrebi, tako da ažuriranja mogu kasniti.

Bilo bi dobro povremeno provjeravati aplikacije koje vam troše bateriju. Ići Baterija i njega uređaja > Baterija > Pregled pojedinostizatim odlučite kojim aplikacijama treba dopustiti rad u pozadini, a koje treba isključiti kada se ne koriste.

Otvorite na Google Pixel telefonima Baterija > Prilagođene postavke i uključite se Prilagodljiva baterija tako da će aplikacije koje ne koristite puno manje raditi u pozadini. Također možete kontrolirati pojedinačne aplikacije iz Aplikacije > Vidi sve aplikacije > Baterijazatim provjerite je li aplikacija postavljena na Optimizirano.

7. Onemogućite aktivno slušanje

google asistent

Ako aktivirate svog glasovnog asistenta pomoću riječi za buđenje, vaš će uređaj biti upozoren na tu riječ, prazneći bateriju dok čeka. Bilo da se radi o Google Assistantu ili Samsungovom Bixbyju, ovu značajku možete isključiti i uštedjeti malo više.

Preporuka naših urednika

Mnogi telefoni sa sustavom Android imaju pomoćnika ugrađenog u OS, pa držite tipku za početnu stranicu kako biste pozvali značajku i dodirnite ikonu pristigle pošte. U suprotnom otvorite aplikaciju. Dodirnite svoju profilnu sliku i otvorite Hej Google i Voice Matchzatim onemogućite Hej Google ako je uključen.

Ako i dalje imate problema s Bixbyjem, isključite sve. Ovdje su detaljne upute o tome kako onemogućiti Bixby na svom telefonu.

8. Utišajte telefon

poboljšana obrada

Moderni pametni telefoni su poput malih superračunala koja vam stanu u ruku, ali zapravo vam ne treba procesor koji stalno radi punom brzinom ako samo pregledavate web. Značajka pod nazivom Poboljšana obrada omogućuje vam da odlučite želite li bržu obradu podataka ili dulje trajanje baterije.

Za promjenu ove postavke na vašem Samsung uređaju idite na Baterija i njega uređaja > Baterija > Više postavki baterije i uvjerite se sami Poboljšana obrada je onemogućeno.

Još jedna stavka nad kojom morate preuzeti kontrolu je brzina osvježavanja vašeg zaslona. Podizanje na više može pomoći da animacije na zaslonu izgledaju glatkije, ali nije potrebno i troši više baterije nego inače. Otvori Prikaz postavke i pronaći Glatkoća kretanjazatim provjerite jeste li postavili standardnu ​​brzinu osvježavanja zaslona od 60 Hz umjesto poboljšane brzine od 120 Hz ili više.

9. Automatizirajte proces

rutina google pomoćnika

Ako vam se to čini previše za ručno upravljanje, uvijek možete postaviti nekoliko automatskih funkcija za pomoć bateriji. Otvori Baterija i njega uređaja > Baterija > Više postavki baterije i uključite se Adaptivna baterija. To će vašem telefonu omogućiti da nauči vaše navike punjenja kako bi produžio trajanje baterije do sljedećeg punjenja.

Također možete koristiti Google Assistant i pretvoriti postavke svog telefona u programabilne rutine. Otvorite Google Assistant, dodirnite ikonu svog profila i odaberite Rutine za stvaranje novih naredbi. Odaberite rutinu (ili dodirnite + za izradu novog), zatim dodirnite Dodajte radnju. Iako postoji mnogo unaprijed postavljenih radnji, za naše potrebe odaberite svoju Pokušajte dodati svoje na dnu popisa.

Na primjer, možete ga postaviti tako da vas telefon traži da uključite način rada za uštedu energije kada kažete Googleu da izlazite iz kuće ili da uključite način rada u zrakoplovu kada ste kod kuće. U osnovi, ako je to naredba koju možete dati Google Assistantu, možete je pretvoriti u rutinu.

10. Kupite prijenosnu bateriju ili torbicu

anker power bank

(Zasluge: Anker)

Ako želite dulje trajanje baterije, ali ne želite ništa drugo, to je u redu. Možete potražiti vanjsku pomoć s power bankom koji će raditi s bilo kojim telefonom i mnogim drugim uređajima. Također možete pronaći kućište za bateriju (otvara se u novom prozoru) koje odgovara vašem telefonu. Samo ih ne zaboravite napuniti prije nego krenete van.

PCMag logotip Razotkriveni mitovi o punjenju baterije telefona

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up