10 jednostavnih savjeta i trikova za bolje fotografije na pametnom telefonu

Vaš pametni telefon je uvijek s vama, stalni pratilac koji se može povezati s webom kako bi potražio bilo koji mali grumen trivijalnosti i općenito vas održavao u stalnom kontaktu s vanjskim svijetom. To je jedna od ključnih stvari koje zgrabite prije izlaska iz kuće, a zadnji put ste je (vjerojatno) isključili u kinu.

Ovo također čini vaš telefon vašom digitalnom kamerom koju možete ponijeti bilo gdje, snimati bilo što. Prije samo nekoliko godina, snimanje fotografija i videozapisa pametnim telefonima bilo je kompromis, s lošijom kvalitetom slike, ali vraški puno većom pogodnošću od dobre usmjeri i snimaj kamerom.

Kamera za iPhone 13 Pro

(Foto: Molly Flores)

Ali vremena su se promijenila i telefonske kamere su sve bolje i bolje. Najnoviji modeli nude slike i videozapise koji su često bolji od jeftinih usmjeri-i-snimi kamera i nude sjajne softverske trikove za zamućivanje pozadine, baš kao i kamera s izmjenjivim objektivom i f/2 lećom.

Pogledajte ove savjete kako biste dobili najbolje slike koje možete dobiti sa svog telefona. Ali zapamtite, čak i uz najnoviju tehnologiju, telefoni nisu tako svestrani alati za snimanje kao moderni fotoaparati s izmjenjivim objektivima. iPhone 14 bolji je od osnovnog usmjeri i snimaj, ali nije toliko svestran kao full-frame kamera.

Índice
 1. Počnite s dobrim telefonom s kamerom
 2. Potražite Svjetlo
 3. Podesite ekspoziciju
 4. Uključite svoju mrežu
 5. Naučite značajke svoje kamere
 6. Stoj mirno, mirno
 7. Pokušajte s dodatnim objektivom
 8. Uzmi Gimbal
 9. Dodajte mikrofon
 10. Uredite svoje snimke
 11. Vaši najbolji savjeti?

Počnite s dobrim telefonom s kamerom

iPhone 14

iPhone 14 ima fantastičan sustav kamere (Zasluge: Eric Zeman)

Kvaliteta kamere pametnog telefona napravila je veliki korak naprijed u posljednjih nekoliko godina. Ako koristite stariji telefon, velika je vjerojatnost da kamera nije na razini. Ako je kvaliteta kamere prioritet pri kupnji novog, svakako provjerite naš popis telefona s najboljom kamerom koje smo testirali. Ali zapamtite da stvarno ne možete pogriješiti s najnovijim uređajima Apple iPhone, Google Pixel, OnePlus ili Samsung Galaxy.

Potražite Svjetlo

Scena tvornice sa svjetlom na prozorima

Svjetlo prozora dodaje dubinu ovoj sceni snimljenoj iPhoneom 11 Pro (Zasluge: Jim Fisher)

Pametni telefoni imaju vrlo svijetle leće i uključuju posebne načine rada za fotografiranje pri vrlo slabom osvjetljenju — noćni načini rada u najnovijim iPhoneima i Pixelima rade puno bolje od usmjeri i snimaj kamera.

Unatoč tome, dobra je ideja pronaći malo svjetla koje će osvijetliti snimak. Bilo da je riječ o malo sunčeve svjetlosti s prozora za portret u zatvorenom prostoru ili neonskom znaku za gradsku noćnu fotografiju, uvijek je pametno pronaći malo ambijentalnog osvjetljenja – bljeskalice pametnog telefona u usporedbi ostavljaju mnogo toga za poželjeti.

Podesite ekspoziciju

Dinamična svjetlosna scena, izložena za istaknute dijelove

Ova scena snimljena iPhoneom 11 Pro zahtijevala je malu negativnu prilagodbu ekspozicije za dramatičan učinak osvjetljenja (Zasluge: Jim Fisher)

Pametni telefoni moderni su uređaji za usmjeravanje i snimanje, ali aplikacije koje pokreću njihove kamere obično nude određenu razinu ručne kontrole. Najosnovnija prilagodba koju možete napraviti je ekspozicija – posvjetljivanje ili potamnjivanje scene – a njezina učinkovita upotreba može bljutavu sliku pretvoriti u istaknutu sliku. Upotrijebite ga da osvijetlite fotografiju svoje otmjene večere kako biste je učinili savršenom za Instagram ili da potamnite sjene na portretu za dramatičniji izgled.

Snimka zaslona aplikacije kamere koja prikazuje ikonu za podešavanje ekspozicije

Upotrijebite ikonu Sunburst da posvijetlite ili potamnite fotografije (Zasluge: Apple)

Funkcija nije uvijek isto označena. Na iPhoneu ćete htjeti povući ikonu sunca, desno od potvrdnog okvira fokusa, gore da posvijetlite sliku ili dolje da je potamnite. Android telefoni obično imaju tradicionalniju ikonu +/- za podešavanje ekspozicije.

Uključite svoju mrežu

Fotografija zaslona telefona s mrežnim slojem

Fotografija zaslona telefona s rešetkastim slojem (Zasluge: Jim Fisher)

Profesionalni SLR-ovi obično imaju rešetke za kadriranje u prozoru tražila koje vam pomažu da bolje poravnate snimke i uskladite se sa smjernicama za kompoziciju poput pravila trećina. (Za više o kompoziciji i drugim osnovama fotografije, pročitajte naše osnovne savjete za fotografiju, koji se odnose na pametne telefone, kao i na profesionalne fotoaparate.)

Istu stvar možete uključiti u aplikaciji kamere na telefonu. Dodavanje mrežne linije pomaže vam u održavanju ravnog horizonta i veliki je plus za portrete ispred poznatih znamenitosti. Uz značajnu iznimku Kosog tornja u Pisi, općenito je dobra ideja držati uspravne strukture savršeno okomite na svojim fotografijama.

Naučite značajke svoje kamere

Mogućnosti snimanja slika modernih kamera pametnih telefona su zapanjujuće. Vidjeli smo napredak u računalnoj fotografiji koji vam omogućuje snimanje fotografija na razini SLR-a telefonom.

Tanjur s hranom s zamućenom pozadinom

Korištenje portretnog načina rada dodaje zamućenje pozadine vašim fotografijama, kao na ovoj fotografiji snimljenoj iPhoneom 11 Pro (Foto: Jim Fisher)

Saznajte što vaš telefon radi i kada koristiti različite funkcije. HDR biste trebali uključiti za većinu telefona za svakodnevno fotografiranje. Koristite noćni način rada za slike snimljene u mraku u zatvorenom prostoru ili na otvorenom nakon što sunce zađe. Portretni način je opcija na mnogim telefonima; zamućuje pozadinu iza subjekta i ponekad se naziva Bokeh efekt. To su osnove—neki telefoni mogu imati dostupne specijalizirane načine rada.

Ako želite ići dalje od osnovnog fotografiranja, možete uključiti ručne kontrole u aplikaciji kamere na telefonu. Android telefoni nude Pro način rada unutar glavne aplikacije kamere koji vam omogućuje podešavanje brzine zatvarača, ISO, prebacivanje između različitih objektiva i uključivanje Raw snimanja (ako je podržano). iPhone kamera je ograničenija, ali uvijek možete zgrabiti aplikaciju treće strane da otvorite više opcija. Popularne opcije uključuju ProCamera+ (otvara se u novom prozoru) i Halide Mark II (otvara se u novom prozoru).

Stoj mirno, mirno

Pametni telefoni su nevjerojatno lagani uređaji i, ako ostavimo telefone na preklop, dovoljno tanki da stanu u džep bolje od većine namjenskih fotoaparata. To je dobra vijest za prenosivost, ali teško je držati lagani telefon stabilnim, a potrebno je malo paziti da leće budu uspravne i paralelne s objektom. Također biste trebali paziti da ne zarobite prst, posebno kada koristite širokokutnu leću svog telefona.

Za bolje snimke odvojite malo vremena za postavljanje prije snimanja. Stojte mirno, držite telefon poput fotoaparata (s obje ruke) i koristite sve fizičke kontrole ekspozicije—ako možete koristiti gumb za glasnoću za snimanje fotografije, bit će vam lakše držati telefon s dvije ruke prilikom snimanja slika.

Pokušajte s dodatnim objektivom

Moment dodatna leća

Dodatna leća Moment (Foto: Zlata Ivleva)

Pametne kamere su prilično složene. Osnovni telefoni još uvijek mogu imati jednu stražnju leću, ali uređaji srednjeg i višeg ranga često uključuju širokokutnu ili telefoto leću kao nadopunu.

Možda ipak želite dodati kvalitetan dodatni objektiv. Tijekom godina testirali smo nekoliko od njih i ustanovili da su leće Moment najbolje od svih. Platit ćete više od jeftine podrumske alternative, ali ćete vidjeti razliku u rezultatima.

Važan je i odabir vrste dodatne leće. Mislim da makro daje najviše svestranosti fotoaparatu vašeg telefona, ali možda ćete više voljeti ultraširoki, riblje oko ili telefoto objektiv. Ljubitelji videa trebali bi provjeriti Momentovu liniju anamorfnih (Otvara se u novom prozoru) pretvorbenih leća, koje videu daju ultra širok kinematografski omjer širine i visine slike i mogu stvoriti bljeskove u stilu JJ Abramsa.

Uzmi Gimbal

DJI OM 5 s iPhoneom 13

Stabilan video na gimbalu telefona (Foto: Steven Winkelman)

Nije sve u slikama. Osnovni kompaktni fotoaparati zapeli su na 1080p, ali ako imate noviji vodeći pametni telefon, u džepu imate videokameru koja podržava 4K. Glavni modeli uključuju optičku stabilizaciju slike, ali to može ići samo tako daleko. Ako želite stvarno gladak video koji izgleda sjajno, razmislite o električnom kardanu kako bi vaš telefon bio stabilan. Naš favorit je DJI Osmo Mobile 6, uređaj od 160 USD koji stabilizira video, može pratiti subjekte u pokretu i podržava ubrzano i panoramsko spajanje.

Dodajte mikrofon

iPhone s dodatnim mikrofonom

Dodavanje kvalitetnog mikrofona, poput ovdje prikazanog Shure MV88, poboljšat će kvalitetu zvuka vaših videozapisa na pametnom telefonu (Zasluge: Shure)

Kod snimanja videa dobar zvuk je važniji od oštre snimke. Unutarnji mikrofon vašeg telefona namijenjen je za telefoniranje - ne za snimanje zvuka visoke kvalitete. Priključci za slušalice možda nestaju s telefona, ali možete nabaviti mikrofon koji se spaja izravno u vaš USB ili Lightning priključak ili onaj koji radi s audio ključem vašeg telefona. Samo svakako pročitajte neke recenzije kako biste bili sigurni da je mikrofon kompatibilan s vašim telefonom i njegovim operativnim sustavom.

Uredite svoje snimke

Vaš telefon je moćno ručno računalo, jednako sposobno za osnovne prilagodbe slike kao i vrhunsko prijenosno računalo s Photoshopom. Međutim, možete uređivati ​​videozapise na svom telefonu i bez tolikog znanja. Možete preuzeti aplikaciju za uređivanje – zaokružili smo naše favorite – ili upotrijebiti onu ugrađenu u vaš telefon.

iPhone aplikacija za kameru daje vam mnoštvo opcija za uređivanje. Za vlasnike iPhonea, vrijedi uključiti High Efficiency Format (HEIF) u Settings > Camera > Formats, on sprema slike s većom dubinom boja od JPG-a za bolje uređivanje. Ako ste napredni snimatelj, Raw snimanje je opcija za mnoge telefone, uključujući iPhone Pro modele.

Vaši najbolji savjeti?

Nadamo se da ste naučili nešto novo i da ćete nastaviti koristiti svoj pametni telefon za snimanje svijeta oko sebe. Za naprednije prijedloge pogledajte naših 10 savjeta za digitalnu fotografiju izvan osnova.

Imate li omiljeni savjet, aplikaciju za fotografije ili dodatak koji možete koristiti s kamerom pametnog telefona? Podijelite to u komentarima ispod.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up